Προς το περιεχόμενο

nvidia vs ati

dimitris_pa

Προτεινόμενες αναρτήσεις

παιδες ξερει κανεις αν εχει καμια διαφορα ? δηλαδη π.χ. στην nvidia τρεχει πιο γρηγορα, πιο καλυτερα, εχει ταδε ρυθμισεις, λιγοτερα προβληματα και αλλα σχετικα.....

ποια ειναι καλυτερη για ubuntu x64 ?

Ευχαριστω εκ των προτερων για καθε απαντησει!!!

Υ.Γ. Δεν νομιζω να εχει καμια διαφορα αλλα ειπα να το ρωτησω να μου φυγη η απορια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το πράγμα έχει ως εξής.

Η nvidia προσφέρει για τις κάρτες της έναν πολύ καλό κλειστού κώδικα οδηγό, ο οποίος είναι αρκετά σταθερός, εμένα προσωπικά δεν μου έχει δημιουργήσει ποτέ προβλήματα και επιπλέον προσφέρει vdpau, δηλαδή επιτάχυνση βίντεο με τη χρήση της κάρτας γραφικών. Επίσης έχει και πολύ καλή διαχείριση ενέργειας.

Επίσης υπάρχει και ένας "κοινοτικός" ανοιχτού κώδικα οδηγός ονόματι nouveau ο οποίος είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, αν και από δοκιμές που έχω κάνει τα πάει αρκετά καλά στα desktop effects.

Η ati με τη σειρά της έχει ανοίξει σε ένα βαθμό το documentation των καρτών γραφικών της και έτσι υπάρχει ένας αρκετά καλός ανοιχτού κώδικα οδηγός, ο radeon. Επίσης υπάρχει και ο κλειστός που βγάζει η ίδια η ati, ο fglrx. Αυτός ενώ έχει καλλίτερες επιδόσεις σε 3d έχουν αναφερθεί διάφορα προβλήματα κατά καιρούς όπως flickering όταν γίνεται αναπαραγωγή βίντεο και προβλήματα με desktop effects κλπ. Και εδώ ο κλειστός δίνει καλλίτερο powersaving, Δυστυχώς ακόμα εγώ δεν έχω βρει κάποιο αξιόπιστο τρόπο hw acceleration για βίντεο με κανέναν από τους δυο οδηγούς σε ati παρά τις προσπάθειες που γίνονται με το va-api.

Γενικά δε θα έχεις προβλήματα με καμία από τις δυο επιλογές, αλλά σίγουρα με τις nvidia -αν δεν σε ενοχλεί να χρησιμοποιείς κλειστό λογισμικό- τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα και θα αξιοποιείς και σε μεγαλύτερο βαθμό την κάρτα σου αφού ο κλειστός οδηγός της nvidia, κατά τη γνώμη μου, είναι με διαφορά ο πιο ποιοτικός στο χώρο του linux.

τι ειναι το vdpau ? πως μπορω να ξερω αν το υποστηριζει ? :)

Όλες οι κάρτες μετά τη σειρά 8χχχ υποστηρίζουν. Αναλυτικά εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/Nvidia_PureVideo#Table_of_PureVideo_.28HD.29_GPUs

τι ειναι το vdpau ? :)

http://lmgtfy.com/?q=vdpau

πως μπορω να ξερω αν το υποστηριζει ?

Γράφεις vdpau μαζί με το μοντέλο κάρτας γραφικών στο google και σου λέει αν το υποστηρίζει ή όχι.

Οι drivers της nVidia είναι πολύ καλύτεροι από αυτούς της AMD.

Το καλό με την AMD είναι πως δίνει τις προδιαγραφές του hardware που χρησιμοποιεί σε όλους. Έτσι οι οδηγοί που έχει ο kernel για τις AMD κάρτες είναι πολύ καλύτεροι* από τους nVidia.

*Οι οδηγοί που υπάρχουν στον kernel δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που βγάζει η AMD, nVidia. Είναι πολύ κάτω σε δυνατότητες.

το flickering με fglrx σε HD video 720p το αντιμετωπιζω και εγω. σε ubuntu 10.10. με vlc καπως βελτιωνεται.

παντως γενικα δεν εχω αντιμετωπισει ιδιαιτερα προβληματα με τον fglrx. αλλα γενικα η κοινη πεποιθηση απο οσα φορουμ διαβαζω ειναι οτι Αti και linux γενικως δε κανουν χωριο. καλυτερα nvidia.

ευχαριστω ολους που μου λυσατε την απορια!!!

την 9600GT εχω αρα ειμαι ο.κ.

και γω αυτην εχω.

δεν ειχα ποτε προβλημα.

έχετε δει βελτίωση με το vdpau και 9600GT (ή κάποια άλλη κάρτα -ποιά; ) ;

αν ναι:

1. παίζετε μόνο με mplayer ή καταφέρατε και τον vlc;
  2. ο φόρτος του επεξεργαστή μένει σε χαμηλά επίπεδα ή κάνει πηδηματάκια;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...