JohnXarxas Δημοσ. 3 Απριλίου 2011 Δημοσ. 3 Απριλίου 2011 καλησπέρα φόρουμ για άλλη μια φορα τόσο καιρό είχα στον υπολογιστή μου δύο εγατεστημένα λειτουγρικά microsoft windows XP 32bit γνήσια και linux ubuntu 10 κάθε φορά που έμπαινα στα XP γινόταν ένα χάος και κολλούσε με το παραμικρό. δεν μπορούσα να κάνω τίποτα... χθες το βράδυ λοιπόν, παίρνω την μεγάλη απόφαση να κάνω φορματ αφού μου τα είχε πρήξει ρε παιδί μου ακολουθώ κανονικά την διαδικασία και εκεί που μου λέει να επιλέξω σε πιο κομμάτι δίσκου να βάλω το λειτουργικό, επιλέγο εκεί που είχα και πριν τα windows τέλος πάντων, γίνεται η εγκατάσταση μετά την επανεκκίνιση εγώ θέλω να μπω στα ubuntu ουπς, πρόβλημα! δεν μου εμφανίζεται πλέον εκείνη η μαύρη οθόνη που μου ζητάει να επιλέξω από που θα μπω μπαίνω αναγκαστικά windows, στα οποία δεν μπορώ να έχω πρόσβαση στο intrnet λόγω έλλειψης οδηγών κάνω εγκατάσταση τα ubuntu (λέω σβήστηκαν, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση) και μέσα στην διάρκεια της εγκατάστασης μου λέει να χωρίσω τον χώρο που θα έχω τα windows και τα ubuntu ποιο είναι το πρόβλημα? αυτός ο χώρος είναι μόνο 400GB ενώ η συνολική χωρητικότητα είναι 600GB, πράγμα που σημαίνει ότι τα ubuntu (τα παλιά) είναι ακόμα μέσα μμμ... και να και άλλο πρόβλημα, μετά την επανεκκίνηση από την εγκατάσταση, δεν μου εμφανίζεται πάλι παραθυράκι για να επιλέξω ανάμεσα σε windows XP και ubuntu όπως καταλαβαίνεται αυτή τη στιγμή είμαι από τα ubuntu, και δεν έχει νόημα να κατεβάσω τους drivers γιατί δεν μπορώ να έχω πρόσβαση στα XP έχω αυτή τη στιγμή μέσα τα windows XP, τα ubuntu (τα καινούρια) , και τα ubuntu (τα παιλά) και εγώ μπορώ και μπαίνω μόνο στα καινούρια και τώρα που το ξανασκέφτομαι, ποιος μου λέει ότι δεν έχουν μείνει κάπου και τα παλιά windows??? εεε??? βοήθεια!!! ευχαριστώ εκ των πρωτέρων
Moderators Gi0 Δημοσ. 3 Απριλίου 2011 Moderators Δημοσ. 3 Απριλίου 2011 ουπς, πρόβλημα! δεν μου εμφανίζεται πλέον εκείνη η μαύρη οθόνη που μου ζητάει να επιλέξω από που θα μπω μπαίνω αναγκαστικά windows, στα οποία δεν μπορώ να έχω πρόσβαση στο intrnet λόγω έλλειψης οδηγών κάνω εγκατάσταση τα ubuntu (λέω σβήστηκαν, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση) Δεν σβηστηκε το ubuntu, απλα σβηστηκε ο grub μεσω του οποιου εκανες την επιλογη xp/ubuntu στο boot του συστηματος.
JohnXarxas Δημοσ. 3 Απριλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 3 Απριλίου 2011 οκ, πως το επαναφέρω??? έχω τρία λειτουργικά (πιθανώς τέσσερα) μέσα
Moderators Gi0 Δημοσ. 3 Απριλίου 2011 Moderators Δημοσ. 3 Απριλίου 2011 Για αρχη βαλε το gparted (sudo apt-get install gparted ή απο το synaptic) και σβησε τις extra εγκαταστασεις ubuntu που δεν χρησιμοποιεις. Στη συνεχεια πρεπει να προσθεσεις στον grub το partition των xp για να μπορει να κανει boot και απο κει. Eνα search στα ubuntuforums βγαζει αρκετο ψωμι, αφιερωσε μερικα λεπτα Πχ http://ubuntuforums....d.php?t=1468662
Moderators Gi0 Δημοσ. 3 Απριλίου 2011 Moderators Δημοσ. 3 Απριλίου 2011 Σε ubuntu εισαι τωρα, σωστα? Aνοιγεις ενα terminal και γραφεις sudo apt-get install gparted ή πας στο synaptic (τον packet manager του ubuntu) και το κανεις install απο κει.
JohnXarxas Δημοσ. 3 Απριλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 3 Απριλίου 2011 το έκανα αυτό που μου είπες μετά έκανα επανεκκίνηση μετά το μήνυμα του BIOS βγήκε μια παυλίτσα σε μια μαύρη οθόνη αναβόσβηνε μετά αναβόσβηνε λίγο πιο κάτω και μετά ξανααναβόσβησε επάνω και μετα εμφανίστηκαν τα linux
Moderators Gi0 Δημοσ. 3 Απριλίου 2011 Moderators Δημοσ. 3 Απριλίου 2011 Eκανες κ αυτο? Στη συνεχεια πρεπει να προσθεσεις στον grub το partition των xp για να μπορει να κανει boot και απο κει. Eνα search στα ubuntuforums βγαζει αρκετο ψωμι, αφιερωσε μερικα λεπτα Πχ http://ubuntuforums....d.php?t=1468662 Αν δεν το εκανες, ειναι λογικο να μην παρατηρησεις αλλαγη, το μονο που αλλαξες με το gparted ειναι η απελευθερωση χωρου.
JohnXarxas Δημοσ. 3 Απριλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 3 Απριλίου 2011 ναι, αλλά έχει πολλές απαντήσεις εκεί εγώ τι πρέπει να κάνω? να γράψω αυτό? ### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ### Found Microsoft Windows XP Professional on /dev/sda1 menuentry "Microsoft Windows XP Professional (on /dev/sda1)" { insmod ntfs set root='(hd0,1)' search --no-floppy --fs-uuid --set c20815a10815960f drivemap -s (hd0) ${root} chainloader +1 } ### END /etc/grub.d/30_os-prober ###
Moderators Gi0 Δημοσ. 3 Απριλίου 2011 Moderators Δημοσ. 3 Απριλίου 2011 ναι, αλλά έχει πολλές απαντήσεις εκεί εγώ τι πρέπει να κάνω? να γράψω αυτό? ### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ### Found Microsoft Windows XP Professional on /dev/sda1 menuentry "Microsoft Windows XP Professional (on /dev/sda1)" { insmod ntfs set root='(hd0,1)' search --no-floppy --fs-uuid --set c20815a10815960f drivemap -s (hd0) ${root} chainloader +1 } ### END /etc/grub.d/30_os-prober ### Γι αυτο ειπα αφιερωσε λιγα λεπτα. Το παραπανω μπορει να μην εχει καμια σχεση με το συστημα σου. Μην ξεκινησεις και αντιγραφεις/ δινεις εντολες που βλεπεις γραμμενες σε καποιο post, κανε τον κοπο να διαβασεις λιγο το man page του grub, καποιες γενικες πληροφοριες για τα entries του και τι σχεση εχει o τροπος γραφης τους με τα partitions (τι ειναι το sda1 και το hd0,1?) και την ονομασια των σκληρων σου. Μπορει να ακουγονται βαρετα τα παραπανω, αλλα αφου εχεις κανει ηδη εγκατασταση linux, προχωρα την ιδεα λιγο παραπανω και μαθε κατι εξτρα για το συστημα σου, μονο χαμενος δεν θα βγεις και θα λυσεις το προβλημα σου πιο γρηγορα (τελειως φιλικα τα παραπανω) To search στα ubuntuforums βγαζει αρκετα topics με αντιστοιχο θεμα πανω στα οποια μπορεις να βασιστεις, πχ http://ubuntuforums....indows+xp+entry Εαν σου φαινεται γολγοθας το παραπανω και εχεις ορεξη για formats, κανε εγκατασταση τα Xp απο την αρχη, στη συνεχεια το ubuntu σε καποιο partition (το ubuntu θα εντοπισει αυτοματα τα xp και θα φτιαξει την entry στον grub) και εισαι ετοιμος.
JohnXarxas Δημοσ. 4 Απριλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 4 Απριλίου 2011 όρεξη για φορματ έχω το θέμα είναι πως σβήνει αυτά που έχω τώρα... έκανα αυτά που λέει αυτό το θέμα http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1014708 και ανοίγει ο υπολογιστής και μου βγάζει μία μαύρη οθονη και μου ζητάει να γράψω αλλά δεν ξέρω τι να γράψω μου λέει να πατήσω το tab για να μου δείξει επίησς κάτι, και το πατάω και βγάζει κάτι ακαταλαβίστικα και το έκανα επαννεκίνιση και τώρα είμαι από live CD
Moderators Gi0 Δημοσ. 4 Απριλίου 2011 Moderators Δημοσ. 4 Απριλίου 2011 όρεξη για φορματ έχω το θέμα είναι πως σβήνει αυτά που έχω τώρα... Σου ειπα και πριν τον τροπο.Gparted και σβηνεις οτι θελεις. Στη συνεχεια boot απο cd windows και format ή recovery console αν θελεις να χρησιμοποιησεις την υπαρχουσα εγκατασταση και θελεις απλα να επαναφερεις τον MBR. Τελος κανεις και παλι εγκατασταση το ubuntu, το οποιο θα αναγνωριζει τα windows και θα εχεις αυτοματα dual boot.
JohnXarxas Δημοσ. 4 Απριλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 4 Απριλίου 2011 Για αρχη βαλε το gparted (sudo apt-get install gparted ή απο το synaptic) και σβησε τις extra εγκαταστασεις ubuntu που δεν χρησιμοποιεις. Στη συνεχεια πρεπει να προσθεσεις στον grub το partition των xp για να μπορει να κανει boot και απο κει. Eνα search στα ubuntuforums βγαζει αρκετο ψωμι, αφιερωσε μερικα λεπτα Πχ http://ubuntuforums....d.php?t=1468662 άλλο πράγμα κατάλαβα στην αρχή νόμιζα ότι το σβήσε της εγκαταστάσεις, και το βάλε το gparted ήταν κάτι τελείως διαφορετικά βήματα, σαν να μου έλεγες πάνε το αμάξι στο συνεργείο και μετά πάρε και ένα γάλα όπως θα γυρίζεις.... άσχετος ε? τεσπα, εγώ έγραψα αυτό που μου είχες πει στο terminal και περίμενα ότι θα εμφανιστεί αυτό το πινακάκι στην εκκίνιση που μου λέει να επιλέξω... τέσπα πάλι, τι πρέπει να κάνω τώρα αφού το γράψω στο terminal? κάνω εγκατάσταση κάποια εφαρμογή έτσι και διαχειρίζομαι τις εγκαταστάσεις από εκεί? και μετά με το grub μπερδεύτηκα λίγο, και έπειτα κατάλαβα ότι είναι για να μπει το πινακάκι, αλλά δεν μπήκε, αντιθέτως βγαίνουν κάτι ακαταλαβίστικα δώσε μου τα φώτα σου, και σόρρυ που στα πρίζω
Moderators Gi0 Δημοσ. 4 Απριλίου 2011 Moderators Δημοσ. 4 Απριλίου 2011 Γι αυτο λεω, μην κανεις απλα copy paste οτι σου λεει ο καθενας, ακομα και αν τον εμπιστευεσαι. Μπορει οντως να σε βοηθανε αυτα που θα σου πει, απλα ψαξτο λιγο για να μαθεις τι ακριβως κανει η εντολη που σου ειπε. Το gparted αν το ειχες ψαξει, ειναι κατι σαν το partion magic, acronis disk director για τα windows (χονδρικα μιλαω προφανως). Αφου το κανεις εγκατασταση (με sudo apt-get ή απο το synaptic), θα εμφανιστει στο μενου με τις εφαρμογες σου. Δεν ειναι δυσκολο στη χρηση, θα δεις τα υπαρχον partitions και σκληρους σου, τους οποιους μπορεις να επεξεργαστεις. Διαβασε το manual ή καποιο tutorial αν εχεις αποριες ή εστω ποσταρε στο section του Linux εδω στο insomnia ή στα ubuntu forums κλ κλπ. (δεν εχω ubuntu εδω και μπολικο καιρο και δεν θυμαμαι να στα πω ολα απ εξω). Αφου τελειωσεις με το "καθαρισμα" των σκληρων/partitions απο τις περιττες εγκαταστασεις ubuntu (θα σου προτεινα να τις σβησεις ολες και να αφησεις ενα partition για να ξανακανεις εγκατασταση το ubuntu απο την αρχη), κανε boot απο το cd των windows προκειμενου να μπεις στην recovery console και απο κει να επαναφερεις τον MBR με fixboot και fixmbr. Μετα απο αυτο θα μπορεις να μπεις στα windows (υποθετω πως ειναι λειτουργικα τα windows και το μονο προβλημα τους ειναι ο MBR). Τελος, boot απο το cd του ubuntu και εγκατασταση στο partition της επιλογης σου. Ο grub (boot loader του ubuntu) θα "δει" τα windows και θα τα προσθεσει αυτοματα σαν επιλογη, για να μπορεις να εχεις dual boot. Οσο για την "ασχετοσυνη", ολοι ασχετοι ειμασταν οταν ξεκινησαμε κατι
JohnXarxas Δημοσ. 4 Απριλίου 2011 Μέλος Δημοσ. 4 Απριλίου 2011 το έκανα εγκατάσταση από το τερματικό δεν μου εμφανίζεται όμως στις εφαρμογές μπαίνω στο κέντρο λογισμικού και μου το βγάζει ως εγκατεστημένο Gnome Partition Editor, σωστά? μήπως φταίει που είμαι στο live CD?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.