Προς το περιεχόμενο

Κατανάλωση καυσίμου σε δίκυκλα

Haldol

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εδώ και καιρό σκέφτομαι να αγοράσω κάποιο μηχανάκι για μετακινήσεις τύπου «πάω στον κολλητό εδώ κοντά», «πετάγομαι ένα λεπτό στο ταχυδρομείο», κλπ. Το να κινώ ένα κρύο αυτοκίνητο 1400cc για αποστάσεις 2-3 χιλιομέτρων δεν είναι και ότι καλύτερο από άποψη κατανάλωσης.

Έρχομαι όμως και σκέφτομαι, ότι οι περισσότεροι με μηχανάκια βάζουν 5-10 ευρώ βενζίνη για να κάνουν... 100 χιλιόμετρα. Έχουν δηλαδή κατανάλωση όχι και πολύ καλύτερη από του αυτοκινήτου, αφού τα ίδια χιλιόμετρα τα καλύπτω με ~15 ευρώ.

Η απορία μου είναι πως γίνεται ένας κινητήρας 125cc, που είναι τουλάχιστον 10 φορές μικρότερος από αυτόν του αυτοκινήτου μου (ο οποίος έχει και να κινήσει ένα πολύ βαρύτερο όχημα) να έχει συγκρίσιμη κατανάλωση; Σίγουρα είναι μικρότερη, όχι όμως τόσο όσο θα περίμενε κανείς κρίνοντας από τις διαφορές σε κυβισμό και ισχύ.

Και πέραν του θεωρητικού μέρους, θα με συνέφερε κάτι τέτοιο; Εάν γλυτώνω μόνο 5-10 ευρώ στα 100 χιλιόμετρα, λογικά δεν πρόκειται να καλύψω ποτέ το κόστος του διπλώματος, της μηχανής, του κράνους, των ασφαλειών, της συντήρησης, κλπ. Πόσο μάλλον για ν' αρχίσω και να έχω κέρδος...

• Απαντ. 40
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Νομίζω ότι σε τόσο μικρές αποστάσεις συμφέρει να βάζεις 5ευρώ/100χλμ!

Και πας πιο γρήγορα γιατί αποφεύγεις την κίνηση και το κόστος είναι μηδαμινό σε σύγκριση με του αυτοκινήτου...

Από τη στιγμή που έχεις ένα μεταφορικό δε βλέπω κέρδος... Τα μεταφορικά απαιτούν συντήρηση. Το κέρδος είναι συγκριτικά με το αυτοκίνητο. Δηλαδή όπως είπα χρόνος/χρήματα βενζίνης και συντήρησης των μηχανικών μερών.

Όσον αφορά τον κυβισμό φυσικά δεν συγκρίνεις το μηχανάκι με το αυτοκίνητο! Αλλά συγκρίνεις το χαμηλότερο κόστος συντήρησης!

Από εκεί και πέρα αν πιστεύεις ότι είναι καλύτερο να πηγαίνεις με το αμάξι, τι να σου πω...

Δημοσ.

Με 500άρα μηχανή ήθελα ακριβώς το μισά καύσιμα σε σύγκριση με 1900κ.ε. αυτοκινήτο.

Με σκούτερ ήθελα το 1/5 από το ίδιο αυτοκίνητο.

Σε νούμερα με το αμάξι ήθελα 30 την βδομάδα.Με την μηχανή 15-16 ευρώ και με το σκούτερ 5-6

Χώρια ότι το αμάξι θέλει πιο πολλα και για τα σερβις του.Γλυτώνεις και από αυτό.

Δημοσ.

τα μηχανακια καινε πολυ επειδη τα ζοριζεις παντα και ανεβαζεις πολλες στροφες...

και φυσικα δεν εχουν την ιδια αποδοση κινητηρα με αυτο ενος αυτοκινητου...

επισης εχουν και σκατα αεροδυναμικη

παρε ηλεκτρικο ποδηλατο...

Δημοσ.

Αμα το θες για μικρες σχετικα αποστασεις παρε με κλειστα ματια.

Με εχει σωσει το 125 τοσο σε σαλονικη ειδικα αλλα και σε αθηνα σε λογικες αποστασεις.

δινεις 5 ευρω τις 15 μερες και δε σε νοιαζει κινηση, ασε που εχεις ηρεμια .

Βεβαια προσοχη και τα ματια 14 30/24.

και δε χρειαζεται να κανεις μαγκιες για να περνας αναμεσα απο αμαξια ντε κ καλα.Ακομα και στο φαναρι εσυ συνεχιζεις

Και χαιρετα και επιδεικτικα τον ελληναρα οδηγο που για 100 μετρα περνει αμαξι!!!

Δημοσ.

Το δικο μου Runner 125VX , ειναι 125 κυβικα και βγαζει 15 αλογα. Οποτε με αυτην την αποδοση εχω καταναλωση 135χλμ με 10ευρω μεσα στην πολη. Καινε πολυ γιατι ζοριζονται και δουλευουν σε πολυ ποιο υψηλες στροφες απο εναν κινητηρα αυτοκινητου.

Υπαρχουν αλλα σκουτερ οπως το Honda PCX πχ που καινε πολυ λιγοτερο αλλα αποδιδουν και λιγοτερο. Τωρα μηχανακι δεν το παιρνεις μονο για την καταναλωση, βολευει γιατι σε παει παντου γρηγορα και κυριως παρκαρεις αμεσα.

• Moderators
Δημοσ.

Χαρακτηριστικη περιπτωση η δικια μου.

Σπιτι -> Σταθμος μετρό για να πάω στη σχολη καθημερινα.

Τροποι:

α) Λεωφορειο. Χρονος: 10-70 λεπτα αναλογα τα κεφια. Κοστος: Τιποτα (εχω καρτα) Νευρα: ΦΟΥΛ. Ελευση στην ωρα μου: Πιθανοτητα 10%,

β) Δημοτικη συγκοινωνια. Χρονος: 15 λεπτα, εχει στανταρ δρομολογιο. Κοστος: Τιποτα. Νευρα: ΠΟΛΛΑ γιατι 1/5 ειναι χαλασμενη. Ελευση στην ωρα μου: Πιθανοτητα 80%.

γ) Αυτοκινητο. Χρονος: 5 λεπτα + 20 για να παρκαρω... Κοστος: 50 ευρω ο μηνας. Νευρα: Οχι, αλλα πολυ περπατημα. Ελευση συην ωρα μου: Πιθανοτητα 90%.

δ) Ποδια. Χρονος: 45 λεπτα. Κοστος: μηδενικο. Νευρα: Οχι, αλλα πολλη κουραση. Ελευση στην ωρα μου: Πιθανοτητα 99%.

ε) Ποδηλατο. Χρονος: 10 λεπτα. Κοστος: μηδενικο. Νευρα: Λιγα, με τους οδηγαρες μας... Ελευση στην ωρα μου: Πιθανοτητα 100%, αλλα ιδρωμενος ΚΑΙ κουρασμενος.

στ) Παπακι. Χρονος: 5 λεπτα. Κοστος: 10 το μηνα. Νευρα: Λιγα, με τους οδηγαρες μας... Ελευση στην ωρα μου: Πιθανοτητα 100% και ουτε κουρασμενος ή ιδρωμενος.

Τι προτιματε? :P

Δημοσ.

Και πέραν του θεωρητικού μέρους, θα με συνέφερε κάτι τέτοιο; Εάν γλυτώνω μόνο 5-10 ευρώ στα 100 χιλιόμετρα, λογικά δεν πρόκειται να καλύψω ποτέ το κόστος του διπλώματος, της μηχανής, του κράνους, των ασφαλειών, της συντήρησης, κλπ. Πόσο μάλλον για ν' αρχίσω και να έχω κέρδος...

Πόσο μου κόστισε εμένα και πως τα υπολόγισα:

1763 Παπί, όχι κινέζος

420 δίπλωμα ανεξάρτητο

300 κράνος, απο ιντερνετ

270 μπουφάν, 4 εποχών

60 κερατιάτικα τελη ταξινόμησης

30 κλειδαριά

15 γάντια

9 λαιμός

-----

2867 σύνολο.

Επίσης με την πάπια είχα δώρο μπαγκαζιερα+σχαρa, μουφοκρανος+μουφογαντια για συνεπιβατη, μουφοντισκλοκ, αδιαβροχο ολοσωμο μια χαρα.

Αρα οι τιμες ειναι κομπλε για χειμωνα/καλοκαιρι.

Είναι 150, 12hp, οχι ιντζεξιον, πιανει 110km/h και καίει περιπου 3,5lt/100χλμ που ειναι αρκετα για παπι, αλλα ειναι και πιο δυνατο απο τα αλλα της κατηγοριας του.

Έστω οτι έπαιρνες ακριβώς αυτά.

Μιλάμε για 10€/100χλμ κέρδος

Με 10.000χλμ το χρόνο, ενα νορμαλ νουμερο είναι 1000€ κερδος το χρονο, 2000 στα 2 χρόνια.

Επίσης αν καταργήσεις τελείως το αμάξι κερδίζεις τα εξής, τα οποία στην αντίθετη περίπτωση σε βαραίνουν

Ασφάλεια τον πρώτο χρόνο έχεις 220€ λόγω νεου οδηγού, το δεύτερο έχεις 160.

Στο αμάξι σου φαντάζομαι είναι κανα 400ρι το χρόνο οπότε μάνι μάνι στα 2 χρόνια 800-380 = 420 € κέρδος (αλλιώς 380€ παραπάνω)

Τέλη, 20€ το σημα το χρόνο, στο αμάξι 150€/χρόνο πες , στα 2 χρόνια 300-40= 260€ κέρδος (αλλιώς 40€ παραπάνω)

Σέρβις, τώρα στο πρώτο ΜΕΓΑΛΟ που λέμε στα 2500 στο εξουσιοδοτημενο θα δώσω κανα 60ρι, αλλιώς είναι κανα 20ρικο μαζί με τα λάδια. Δε θελω να υπολογίσω πόσα έδινα μεχρι περσι στο αυτοκίνητο λαδια φιλτρα τακακια δισκοπλακες μαλακιες..(Αυτά τα γλυτώνεις από του αμαξιού οπότε δεν σε επιβαρύνουν αν κρατήσεις και τα 2..)

Αυτα τα εξοδα δεν ειναι στανταρ και δε θα τα βάλω αλλα πιανεις το κλιμα.

Οπότε έχουμε και λέμε

Αν καταργήσεις το αμάξι

Στα 2 χρόνια

2000 βενζινη

420 ασφαλειες

240 σηματα

----

2680 , αν βαλεις και τα σερβις βγαίνεις κερδισμένος. Και σου μένει και το παπί να το πουλήσεις αν γουστάρεις, θα πιάνει κανα χιλιάρικο στη χειρότερη.

Αν κρατήσεις και το αμάξι, θα έχεις κέρδος στα 3 χρόνια

3000 βενζίνες

-420 τελη+ασφαλειες 2 πρωτα χρονια

-180 τελη+ασφαλειες 3ος χρόνος

------

2400, βαλε σερβις κλπ (3 χρονια) και έρχεσαι μια η άλλη.

Συμπέρασμα: Ανάλογα αν θα κρατήσεις η όχι το αυτοκίνητο , με νορμαλ χρήση 10.000 χλμ/χρόνο θές 2-3 χρόνια. Και σου μένει και το κεφάλαιο.

Όλα αυτά βέβαια αν το θες για να κανεις όλες τις βασικές σου μετακινήσεις μέσα στην πόλη και χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο μόνο για να μεταφέρεις πράγματα η όταν βρέχει. Αν το θες μονο για να μην κανεις το πατησια-κολιατσου 2 φορες τη βδομαδα πηγαινε αστυνομια και βγαλε αδεια για 50ρι, παρε με 500€ ενα glx και έκλεισες.

Δημοσ.

Το αυτοκίνητο μου προσφέρει επιπλέον ασφάλεια όταν οδηγώ τη νύχτα (κλειδωμένος μέσα), άνεση να πάω όπου θέλω χωρίς να κουβαλάω ένα σκασμό πράγματα (κράνος, μπουφάν) και όπως είπες, χωρίς να με επηρεάζουν οι καιρικές συνθήκες. Φυσικά και ταξίδια, ψώνια ή γενικότερα μεταφορές είναι εφικτά μόνο με το αυτοκίνητο. Ούτε μία στο εκατομμύριο δεν θα το αντικαθιστούσα, ως συμπληρωματική λύση σκέφτομαι τη μηχανή.

Ασφάλειες δίνω περίπου 250€ το εξάμηνο και βενζίνες περίπου 80€ το μήνα. Κάνω περίπου 8000 χιλιόμετρα ετησίως, στα οποία το μηχανάκι θα μπορούσε να αντικαταστήσει το αυτοκίνητο για το πολύ 2000-2500 χιλιόμετρα.

Δημοσ.

Με αυτη τη λογικη κερδος θα εχεις μονο στο παρκαρισμα στη βολτα σου. αν το αποφασισεις πας για μεταχειρισμένο 50ρι που εχει πραγματικα 0 εξοδα.

• Moderators
Δημοσ.

Γιατί 20 λεπτά για να παρκάρεις στο Μετρό;

Γιατι δεν υπαρχει θεση ουτε για δειγμα, γιατι προφανως παω στη σχολη σε ωρες που ηδη εχει πηξει και οχι στις 7 το πρωι. :)

Σε αυτο βαλε και τα 10 λεπτα να φτασω στη σταση του μετρο απο εκει που παρκαρα...:P

στο μηχανακι και το ποδηλατο ξεχασες τη πιθανοτητα να γινεις σπλατς

Αν προσεχεις στοιχειωδως δεν γινεσαι. Αν εννοεις τις μερες που βρεχει, αυτες εξαιρουνται. Ελλαδα εισαι, FFS :P

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...