aledjo Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Ανοιγω αυτο το θεμα γιατι δε βγαζω ακρη με κανεναν. εχω ψαξει, εχω ρωτησει σε ιντερνετ, forum, real life αλλα κανεις δε μου εχει δωσει καμια σαφη απαντηση. ακομα και δικηγορους ρωτησα και ο ενας δεν ηξερε απο ιντερνετ ο αλλος δε καταλαβε ...... θελω να απαντησουν ατομα που ξερουν σιγουρα το θεμα (υποθετω δικηγοροι που ασχολουνται με το θεμα) διαβασα και αυτο http://www.insomnia.gr/topic/403112-%CE%B1%CE%B5%CF%80%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-website-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-links-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82/ και δε μπορω να βγαλω συμπερασμα. τα ερωτηματα μου ειναι 2 1) Επιτρεπεται σε site η αντιγραφη (αναδημοσίευση) μιας ειδησης και η αναφορα της πηγης? ειναι νομιμο? ναι ή οχι? πχ ολοκληρο το κειμενο και απο κατω "πηγη: zoygla.gr" με ενεργο λινκ αυτο που βλεπουμε δηλαδη παντου, ακομα σε μεγαλα sites, blogs κτλ 2) Επιτρεπεται σε site το embed μουσικου βιντεο απο το youtube???? δηλαδη εστω οτι φτιαχνω ενα site και βαλω 10 βιντεο απο το youtube οπου παιζουν στη σελιδα μου, (embed) θα με κυνηγησει η ΑΕΠΙ?? ή χρειαζεται καποια αδεια?
status Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 1) Ο δημιουργός μπορεί να μην έχει πρόβλημα με την αναδημοσίευση αν δεν βγάζεις χρήματα εσύ απ αυτό. 2) Ο δημιουργός αν δεν ήθελε να το αναδημοσιεύουν μπορεί να βγάλει το embed από το βίντεο του. Το παλικάρι της είδησης έβαζε τα λινκ απ' ευθείας, δεν έκανε embed τα βίντεο, σε πήγαινε δηλαδή στην πηγή απ ευθείας που αυτό είναι νόμιμο. Τώρα το πρόβλημα της ΑΕΠΙ, εκτός από τον εγκέφαλο του νομικού τους τμήματος, λογικά είναι ότι το παλικάρι στην σελίδα του είχε διαφημίσεις, δεν γίνεται να βγάζεις εσύ χρήματα από τα ΥΠΕΡποσοστά που δίνει το adsense κ να μην δίνεις στα κορακ.. εμ στην ΑΕΠΙ.
aledjo Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Μέλος Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 δηλαδη ολα στηριζονται στο αν "εγω" βγαζω χρηματα απο το site? δε μου φαινεται λογικο γιατι "εγω" μπορει στο site μου να εχω δικα μου πραγματα και βγαζω λεφτα απο αυτο ΑΛΛΑ να βαζω και ειδησεις απο αλλου ή embed. σαν extra δηλαδη.... εκει τι γινεται??
status Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 δηλαδη ολα στηριζονται στο αν "εγω" βγαζω χρηματα απο το site? δε μου φαινεται λογικο γιατι "εγω" μπορει στο site μου να εχω δικα μου πραγματα και βγαζω λεφτα απο αυτο ΑΛΛΑ να βαζω και ειδησεις απο αλλου ή embed. σαν extra δηλαδη.... εκει τι γινεται?? Δεν γνωρίζω να σου πω. Αν και η είδηση είναι δημόσια και μπορείς να την αντιγράψεις αναφέροντας την πηγή, μπορείς όμως να διαβάζεις 2-3 διαφορετικές πηγές και να γράψεις την δικιά σου άποψη κ ούτε γάτα ούτε ζημιά.
LiquidOS Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Υπεύθυνα δεν ξέρω να σου απαντήσω, όμως τα περισσότερα sites αναφέρουν αν επιτρέπουν ή όχι την αναδημοσίευση. Συγκεκριμένα η ζούγκλα, την οποία ανέφερες, λέει εδώ (παράγραφος IV) τα εξής: "Κάθε κείμενο, εικόνα, περιεχόμενο, ήχος, αρχείο, σχέδιο κλπ, του δικτυακού μας τόπου, αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία μας, και απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση, κάθε αναπαραγωγή, κάθε πώληση ή ενοικίαση, κάθε ανάρτηση ή κοινοποίηση ή κυκλοφορία με οποιονδήποτε τρόπο, εφ όσον αυτό στοχεύει σε δημόσια ή εμπορική χρήση. Κατ’ εξαίρεση, τα παραπάνω επιτρέπονται, υπό τον όρο της έγγραφης συναίνεσης της ιδιοκτησίας του δικτυακού τόπου." Στο ίδιο μήκος κύματος παίζουν τα περισσότερα sites που έχω δει.
dreamercon Δημοσ. 28 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2011 Φυσικά και δεν είναι νόμιμο να αντιγράφεις περιεχόμενο από ένα site σε άλλο αν το πρώτο site δεν στο επιτρέπει, ακόμα και αν αναφέρεις την πηγή. Επίσης, αυτό δεν αφορά μόνο τους ελληνικούς νόμους - εγώ δηλαδή που μένω στις ΗΠΑ μπορώ να πάω σε αμερικανικό δικαστήριο να διατάξει απόφαση σε βάρος σου, και αν είσαι στο .com domain ή σε hosting στις ΗΠΑ η απόφαση θα εφαρμοστεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει και χρηματική αποζημίωση. Έχω κατ'επανάληψη ζητήσει από διάφορα sites να αφαιρέσουν κλεμμένο περιεχόμενο από το site μου, μόνο μια φορά έκανα αγωγή στο δικαστήριο - και το περιεχόμενο αφαιρέθηκε πριν γίνει η δικάσιμος.
aledjo Δημοσ. 28 Μαρτίου 2011 Μέλος Δημοσ. 28 Μαρτίου 2011 ο Κώστας Χαρδαβέλλας το γραφει αλλιως εδω... Ο κλέψας του κλέψαντος στο διαδίκτυο! Είναι πέρα από κάθε περιγραφή αυτό που συμβαίνει στο χώρο του διαδικτύου στην Ελλάδα, ως προς την κλοπή των θεμάτων! Blogs, αλλά και επώνυμα portals κλέβουν εν ψυχρώ θέματα και τα παρουσιάζουν ως δικά τους, χωρίς ποτέ να αναφέρουν την πρωτογενή πηγή. Στο "πάρτι της αρπαγής θεμάτων" συμμετέχει όμως και η τηλεόραση (!) με πρωινές και μεσημεριανές εκπομπές -ακόμη και με δελτία ειδήσεων (!)- όπου γίνεται ξεδιάντροπα αναπαραγωγή θεμάτων που αντλούνται είτε από εφημερίδες, είτε από το διαδίκτυο, αλλά οι παρουσιαστές "κάνουν τους κινέζους" ως προς την προέλευση των πληροφοριών! Μία αλήτικη συμπεριφορά που κάποιοι έχουν το θράσος να βαφτίζουν δημοσιογραφία, η οποία δυστυχώς δεν τιμωρείται και με τον τρόπο αυτό παγιώνεται! Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του newsbomb, σε όλα τα πρωτογενή και αποκλειστικά θέματα φροντίζουμε να υπάρχει μία μικρή λεπτομέρεια που να προσδίνει στην είδηση τη δική μας σφραγίδα. 'Ενα στοιχείο που θα "καρφώσει" τους αντιγραφείς μας, οι οποίοι μη μπορώντας να το διακρίνουν θα το χρησιμοποιήσουν στην κλοπή τους! Και ω του θαύματος, η τακτική αυτή μας φέρνει καθημερινά αντιμέτωπους με δεκάδες "ληστές θεμάτων" που χωρίς κανέναν δισταγμό καρπώνονται τη δουλειά και την προσπάθεια πραγματικών δημοσιογράφων! Θα μου πεις, και τι έγινε που τους εντοπίζετε; Αυτό είναι μία άλλη μεγάάάάάλη συζήτηση! Κλείνοντας, θα ήθελα να απαντήσω και σε όλους εσάς που μου στέλνετε κατά καιρούς email και μου ζητάτε να σχολιάσω αναρτήσεις διαφόρων blogs που ασχολούνται μαζί μου. 'Εχω πει δεκάδες φορές ότι μέσα από τα blogs έχουν γραφτεί οι μεγαλύτερες αλήθειες, αλλά και τα μεγαλύτερα ψέματα που έχουν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας. Το ποιός γράφει κατευθυνόμενα, ποιός κάνει χαβαλέ, ποιός χρησιμοποιεί ονόματα "επωνύμων" για να τσιμπήσει μερικά κλικ και ποιός κάνει αληθινές δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, δυστυχώς είναι κάτι που πρέπει να μάθετε να το αντιλαμβάνεστε μόνοι σας! Ως προς εμένα, στο βαθμό που δεν μου πετάνε λάσπη, γιατί εκεί θα δούνε ένα άλλο πρόσωπό μου, δεν σκοπεύω να αμφισβητήσω σε κανέναν το δικαίωμα να γράφει τη γνώμη του, ακόμα και την εμμονή του, έστω και ανώνυμα. Εξάλλου, έχω κατά καιρούς απαντήσει σε αναρτήσεις που αισθανόμουν ότι υπάρχει πραγματικός λόγος να το κάνω. Οι συνεργάτες του troktiko για παράδειγμα, ξέρουν πολύ καλά ότι είχα στείλει αρκετές φορές την απάντησή μου σε διάφορα θέματα που με αφορούσαν. Σε καμμία περίπτωση δεν "απαξιώνω" την ανωνυμία των blogs, αν και είναι οφθελμοφανέστατα και τα συν και τα πλην της. Ως δημοσιογράφος όμως "παλαιάς κοπής", διατηρώ κι εγώ το δικαίωμα να προτιμώ την ενυπόγραφη δημοσιογραφία, αφού όπως έχω ήδη ξεκαθαρίσει, ακόμη και στο newsbomb, υιοθετώ μόνο ό,τι είναι προϊόν της προσωπικής μου δημοσιογραφικής έρευνας και το υπογράφω με το όνομά μου: Κώστας Χαρδαβέλλας. http://www.newsbomb.gr/editorial/story/o-klepsas-toy-klepsantos-sto-diadiktyo
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.