gnsX Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Περιεχόμενα 1.Εμφάνιση 2.Speed Dial 3.Tabs & Windows 4.Bookmarks 5.Mouse Gestures 6.Download Manager 7.Mail 8.Torrents 9.Password Manager 10.Forms 11.Opera Unite 12.Extensions-Widgets 13.Άλλα Ο Opera browser για όσους δεν ξέρουν δεν είναι ένας απλός browser,περισσότερο είναι μια internet suite που κάνει πολλά παραπάνω πράγματα.Κάποια απο αυτά θα προσπαθήσω να γράψω εδώ. Θα βγει σεντόνι γιατί οι λειτουργίες του είναι πολλές και είμαι σίγουρος ότι δεν θα καλυφθούν όλες.Όποιος το διαβάσει πάντως πιστεύω θα καταλάβει τι είναι η Opera αν δεν το ξέρει ήδη. 1.Εμφάνιση Skins Η default εμφάνιση ξεχωρίζει απο το μαζεμένο menu που βρίσκεται πάνω αριστερά,αν σας θυμίζει κάτι δεν κάνετε λάθος,το ίδιο menu αντέγραψε και ο Firefox 4.Όλες οι επιλογές είναι μαζεμένες εκεί για ευκολότερη πρόσβαση.Υποστηρίζει skins τα οποία δοκιμάζουμε εύκολα πηγαίνοντας στο menu -> Appearance -> Skins. Panels Τα panels είναι ουσιαστικά χρήσιμες συντομεύσεις,το τι θα εμφανίζεται στο panel το ορίζουμε εμείς όπως και το αν θα εμφανίζεται συνεχώς ή όποτε το χρειαζόμαστε (F4). 2.Speed Dial Εύκολη πρόσβαση στα sites που θέλουμε,κι αυτό αν σας θυμίζει κάτι δεν κάνετε λάθος ,την ίδια λειτουργία αντέγραψε ο Chrome.Το speed dial είναι customizable και μπορούμε να επιλέξουμε φόντο,αριθμό γραμμών και στηλών που θα εμφανίζονται.Δεξί κλικ -> Configure Speed Dial 3.Tabs & Windows Tab groups & previews Αν περάσουμε απλά τον κέρσορα απο το ποντίκι πάνω απο ένα tab θα δούμε την preview της σελίδας.Βολικό.Ακόμα πιο πολική είναι η ομαδοποίηση των tabs με σύρσιμο ενός tab πάνω σε ένα άλλο,για παράδειγμα στην φώτο είναι ανοιχτές ~15 σελίδες σε 2 μόλις tabs,το preview λειτουργεί και στα groups,το group ξεχωρίζει απο το απλό tab απο το βελάκι,αν το πατήσουμε θα ανοίξει και τα tabs θα φαίνονται σαν τα τα είχαμε ανοίξει ένα-ένα,με το ίδιο τρόπο ξανα μαζεύονται. Sessions Επειδή δεν φτάνουν μόνο τα παραπάνω η Opera υποστηρίζει και sessions.Για παράδειγμα ανοίγουμε τις ίδιες 50 σελίδες σχεδόν καθημερινά,για να μην πιάνουν χώρο σαν tabs τις ομαδοποιούμε,καλά ως εδώ,αλλά κάθε μέρα θα κάνουμε την ίδια δουλειά;Η απάντηση είναι όχι.Απο το menu -> Tabs and Windows -> Sessions μπορούμε να το σώσουμε,με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε το session που θέλουμε και αυτό ήταν,όλες οι σελίδες που θέλουμε ομαδοποιημένες,όπως ακριβώς το θέλουμε. Υποστηρίζει και μερικές ακόμα επιλογές όπως να ανοίγουν τα sessions στο υπάρχων παράθυρο,να ανοίγουν με το άνοιγμα της Opera κτλ. Recently Closed Αν θέλουμε να ανοίξουμε ξανά ένα tab που κλείσαμε καταλάθος δεν έχουμε παρά να πατήσουμε το εικονίδιο του κάδου,θα εμφανιζτούν όλα τα πρόσφατα κλεισμένα tabs. Aero Peek 4.Bookmarks Με 3 διαφορετικούς τρόπους μπορούμε να προσπελάσουμα τα bookmarks,Απο το menu -> Bookmarks,πατώντας στην address bar ή να τοποθετήσουμε ένα εικονίδιο για άμεση πρόσβαση. Συγχρονισμός Menu -> Synchronize Opera 5.Mouse Gestures Γιατί να πατάς πλήκτρα όταν με μερικές κινήσεις του ποντικιού μπορείς να έχεις αυτό που θες. Τα mouse gestures της Opera είναι παραμετροποιήσιμα απο την διαδρομή menu -> Settings -> Preferences -> Advanced -> Shortcuts για να τα ορίσει ο καθένας όπως τον βολεύει. 6.Download Manager Ανοίγει σε νέο tab,δυνατότητα stop –resume 7.Mail Ενσωματωμένος mail client για να βλέπεις τα mail μέσα απο τον browser 8.Torrents Απλός,λιτός ενσωματωμένος torrent client 9.Password Manager Αποθήκευση passwords σελίδων,προστασία τους με Master Password αν τύχει και κάτσει κάποιος στον υπολογιστή μας.Απλά πατώντας το κλειδί στην address bar. 10.Forms Αυτόματη συμπλήρωση φορμών γιατί όπως και να το δεις είναι βαρετό να πληκτρολογείς τα ίδια και τα ίδια. 11.Opera Unite Photo Sharing,Chat,streaming κ.α με τους υπόλοιπους χρήστες του Opera Unite 12.Extensions-Widgets Στον Firefox λέγονται addons,καμία σχέση σε ποσότητα,ούτε το 1/10 δεν έχει.το άφησα στο τέλος για αυτόν τον λόγο,δεν χρειάζονται,πλην εξειδικευμένω extensions. 13.Άλλα Open With Αν για κάποιο λόγο θέλετε να δείτε πως φαίνεται η σελίδα στους άλλους browsers κάνετε απλά δεξί κλικ -> Open with Site Preferences Μπορούμε να ορίσουμε ανα site (Δεξί κλικ -> Sites Preferences) τι περιεχόμενο θα μας εμφανίζεις ή να κάνουμε mask τον browser αλλάζοντας το User agent σε κάτι άλλο όπως Firefox. Custom Search Για παράδειγμα,δεξί κλικ στο search box του Insomnia -> Create Search,ορίζουμε keyword,όνομα και πλέον το έχουμε σαν μηχανή αναζήτησης για searches χωρίς απαραίτητα να χρειάζεται να μπαίνουμε στο site. Copy to Note Γρήγορος τρόπος καταγραφής σημειώσεων,επιλογή του κειμένου –δεξί κλικ ->Copy to Note Dictionary - Speak – Search With – Translate Ελληνικός Ορθογράφος Ad blocking Κατεβάστε τη λίστα του Fanboy αν βαριέστε να φτιάξετε τη δικιάς κάνοντας block content ότι σας ενοχλεί. http://www.fanboy.co.nz/adblock/opera/ copy/paste στο: (XP) C:\Documents and Settings\"your username"\Application Data\Opera\Opera\ (Vista/7) C:\Users\"your username"\AppData\Roaming\Opera\Opera\ (OSX) /Users/"your username"/Library/Preferences/Opera Preferences/ (Linux) ~/.opera/ Αν κάποιος το διάβασε όλο αυτό,συγχαρητήρια .Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι δεν μιλάμε απλά για έναν browser αλλά για κάτι πιο σύνθετο. Η έκδοση 11 είναι ότι καλύτερο έχει βγει μέχρι τώρα,το GUI απλοποιήθηκε (άλλωστε αυτός ήταν ο λόγος που είχα φύγει κι εγώ προς Firefox),είναι ταχύτατη,με άριστη διαχείριση μνήμης. Το αρνητικό της ότι δεν υποστηρίζει GPU acceleration. Συγκριτικό απο το lifehacker,η Opera εκτιμάται σαν ο καλύτερος browser (θα ήταν μεγαλύτερη η διαφορά αν δεν υπήρχε το test των addons που η Opera δεν χρειάζεται για να λειτουργήσει πλήρως βλ. Firefox,Chrome) http://www.opera.com/browser/
nikomas50 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Ευχαριστώ πολύ! Τον χρησιμοποιώ αλλά πολλά απ' αυτά δεν τα έχω εφαρμόσει διότι δε γνώριζα την ύπαρξή τους. Να είσαι καλά!
ntg1980 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Εντάξει... εγώ δε χρειάζεται να σου πω... Είναι άπιαστος από κάθε άποψη! Ωραίο topic.
SteveAngello Δημοσ. 28 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2011 O απόλυτος browser... Μπράβο πολύ καλή δουλειά. Απλά, γρήγορα και εύκολα. Θα βοηθήσει αρκετούς νεοφερμένους. Δεν ξέρω αν θα ήταν καλύτερα να γίνουν κάποιες προσθήκες στο ήδη υπάρχον wiki ή να γίνει sticky ως ένα "quick guide". Ο parsifal ξέρει...
gnsX Δημοσ. 28 Μαρτίου 2011 Μέλος Δημοσ. 28 Μαρτίου 2011 Ο parsifal είναι πράκτορας της Mozilla ,έχει δύο θέματα για τoν Firefox,το Firefox 3.6 - bugs, προβλήματα και bugs και το Firefox 4 - νέα bugs, νέα προβλήματα και νέα bugs
accipio Δημοσ. 28 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2011 Μια απορία: Υπάρχει τρόπος στον Opera να εναλλάσσω τις καρτέλες με τη ροδέλα του ποντικιού, χωρίς δηλαδή να κάνω κλικ στην καθεμιά; Όπως γίνεται π.χ. στον Firefox με το πρόσθετο Tab Mix Plus.
gnsX Δημοσ. 28 Μαρτίου 2011 Μέλος Δημοσ. 28 Μαρτίου 2011 Ναι υπάρχει,με πατημένο δεξί κλικ και παίζοντας με τη ροδέλα θα δεις αυτό
accipio Δημοσ. 28 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2011 Χμ, δεν είναι ακριβώς αυτό που θα ήθελα, αλλά κάτι είναι κι αυτό. Ευχαριστώ για την υπόδειξη.
theTuber Δημοσ. 28 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2011 Ο parsifal είναι πράκτορας της Mozilla ,έχει δύο θέματα για τoν Firefox,το Firefox 3.6 - bugs, προβλήματα και bugs και το Firefox 4 - νέα bugs, νέα προβλήματα και νέα bugs Ίσως επειδή ένας στους δύο εδώ μέσα χρησιμοποιεί firefox
chris2barca Δημοσ. 2 Απριλίου 2011 Δημοσ. 2 Απριλίου 2011 Επέστρεψα στον οπερα και εχω μια αποριά... Γίνεται οταν ανοίγω μια νέα καρτέλα να ανοίγει δίπλα στην καρτέλα που είμαι και όχι στο τέλος;
accipio Δημοσ. 2 Απριλίου 2011 Δημοσ. 2 Απριλίου 2011 Γίνεται: Tools > Preferences > Advanced > Tabs > κλικ στο Open new tab next to active > OK > done!
chris2barca Δημοσ. 3 Απριλίου 2011 Δημοσ. 3 Απριλίου 2011 Έχω ακόμα μια απορία, γίνεται όταν επιλέγω ενα κείμενο να το κάνω αναζήτηση σε νέα καρτέλα και όχι στην υπάρχουσα; EDIT: Τελικά το βρήκα... Ξετίκαρα την επιλογή επαναχρησιμοποίηση τρέχουσας ετικέτας
johnmak Δημοσ. 5 Απριλίου 2011 Δημοσ. 5 Απριλίου 2011 Εχω αρχισει να χρησιμοποιω opera μετα απο παρα πολυ καιρο με chrome και κατι λιγα με ff4 και γενικα ειμαι πολυ ικανοποιημενος..Αλλα εχω καποια προβληματα καποις φορες οπως μη φορτωση ολων των εικονων στα sites(μετα απο ενα καθαρισμα με ccleaner μου το παρουσιαζει ακομα πιο συχνα) και ενω παταω αποθηκευση κωδιων παντα και κανονικα τις περισσοτερες φορες αρνειται πεισματικα να τους κρατσει και καθε φορα που ανοιγω τον browser πρεπει να κανω log in πραμα που δεν ειχα ουτε στον ff ουτε chrome...Γινεται τπτ με αυτα??
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα