Προς το περιεχόμενο

Βγαλατε σημαια εξω σημερα?

ioannnis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Μπορει να ειναι ενδειξη πατριωτισμου

Μα αυτο εννοουσε με το "εθνικοφρων", δεν ειπε πως ειναι απαραιτητα ακροδεξιος-εθνικι του κερατα. Και το εθιμοτυπικο που ειπες εχει αμεση σχεση με τον -παραδοσιακο- πατριωτισμο. Τωρα, το να το κανει γιατι του αρεσει το χρωμα...

• Απαντ. 242
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Κοιτα οπως εχω πει τα Ελληνικα μου δεν ειναι τα πιο τελεια αλλα οκ ο πατριωτισμος εχει μια πιο ευρεια εννοια κ δεν νομιζω οτι μπορει να ειναι συννωνυμο του εθνικοφρωνα

Δημοσ.

Κοιτα οπως εχω πει τα Ελληνικα μου δεν ειναι τα πιο τελεια αλλα οκ ο πατριωτισμος εχει μια πιο ευρεια εννοια κ δεν νομιζω οτι μπορει να ειναι συννωνυμο του εθνικοφρωνα

Αντιγραφη απο λεξικο του Μπαμπινιωτη:

εθνικόφρων

1. Αυτός που έχει εθνικά φρονήματα, που πιστεύει στην ιδέα τού έθνους, την υποστηρίζει και την προβάλλει. ΣΥΝ. πατριώτης.

2. (κακόσ.) ο φανατικά προσηλωμένος στο έθνος, στα εθνικά ιδεώδη και συμφέροντα, και συγχρόνως ιδεολογικά και πολιτικά συντηρητικός (κυρ. αντικομμουνιστής): ~παράταξη / κόμμα ΣΥΝ. εθνικιστής, υπερπατριώτης, σοβινιστής, ακροδεξιός, ΑΝΤ. διεθνιστής, αριστερός -- εθνικοφροσύνη.

ΕΤΥΜ <εθνικός+ -φρων, μεταπτωτ. βαθμ. τού θ. φρέν-, πβ. αρχ. φρήν, φρενός).

Εγω εχω την εντυπωση πως ο εθνικοφρων ειναι το ιδιο με τον πατριωτη, και ο εθνικιστης η εξτρεμιστικη, φανατικης φυσεως μορφη των παραπανω.

Δημοσ.

Eπειδη δυσκολευεστε με τα ελληνικα, παραθετω με quote οσα εγραψα ΞΑΝΑ:

συγνωμη αλλα με ολο το συμπαθειο τι ακυρα ειναι αυτα?Ποιες εθνικοφρονιες κτλ.Το οτι υψωνει καποιος την σημαια ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ τπτ απολυτως ουτε κατηγοριοποιει καποιον.Κ αριστερος κ δεξιος κ μπλε κ κοκκινος θα υψωσει την σημαια χωρις να μπορεις να βγαλεις συμπερασμα αν δεν του μιλησεις για ποιο λογο το κανει αυτο.

Μπορει να ειναι ενδειξη πατριωτισμου,να γινεται εθυμοτυπικα απλα,μπορει ο αλλος να του αρεσει το μπλε χρωμα η μπορει να ειναι καραχουντα του κερατα...Τι γενικευσεις ειναι αυτες δλδ?

-->

Αυτοι που βγαζουν σημαια εξω θεωρητικα εχουν σαν αξιες μεταξυ αλλων και την πατριδα, την πιστη σε αυτην κλπ κλπ. Ειναι λοιπον εθνικοφρονες οχι με κακη ενοια απαραιτητα, διοτι εθνικοφρων δεν ειναι απαραιτητα αρνητικος χαρακτηρισμος.

Στο επομενο μαθημα θα παραθεσω ετυμολογια της λεξης εθνικοφρων μπας και...

edit: δεν ειχα προσεξει το απο πανω ποστ, οκ καλυφθηκα.

Κ γω στο Euro2004 βαμενος μπλε ημουν απο πανω μεχρι κατω κ ειχα την σημαια στην πλατη μου.Αυτο δεν αλλαζει το γεγονος οτι ειμαι αριστεριζουσας ιδεολογιας προφανως

Τι σχεση εχουν οι αποκριες και τα καρναβαλια (δεν εννοω εσενα ως καρναβαλι, εννοω την ολη κατασταση με το Euro) με την πολιτικη/εθνικη αποψη?

Μαλλον εσυ τα μπερδευεις και γενικευεις...

κι αλλο edit:

Εχεις μπερδευτει βασικα γιατι για καποιο λογο εχεις συνδεσει την λεξη εθνικοφρων με κατι "αρνητικο", "ακραιο", "πολιτικα επικινδυνο". Ομως ο χαρακτηρισμος εθνικοφρων μπορει να αποδοθει και σε εναν πολιτικα μετριοπαθη, ακομα και σε εναν αριστερο που δεν παυει να αγαπα την πατριδα του. Και δεν φταιες εσυ που εχεις αυτην την εντυπωση, αλλα η ταση που προανεφερα οτι επικρατει στην Ελλαδα, ο απολυτος παραλογισμος να θεωρειται δεξιος/ακροδεξιος/εθνικιστης/φασιστας/χουντικος οποιος εκφραζει την αγαπη του για την πατριδα του ακομα και με πολυ απλο κοσμιο και μετριοπαθη τροπο.

Εθνικοφρων=αυτος που φρονει την πατριδα του

Δημοσ.

Δεν βγάζω έξω σημαία γιατί το αγαπημένο μου χρώμα είναι το πράσινο. Α και γιατί το μπλε δεν ταιριάζει με την υπόλοιπη γκαρνταρόμπα μου :o

Δημοσ.

Αντιγραφη απο λεξικο του Μπαμπινιωτη:

Εγω εχω την εντυπωση πως ο εθνικοφρων ειναι το ιδιο με τον πατριωτη, και ο εθνικιστης η εξτρεμιστικη, φανατικης φυσεως μορφη των παραπανω.

Ετυμολογικα ναι ισως,δεν ξερω,ποτε δεν ημουν καλος με τα Ελληνικα,απο κει κ περα ο πατριωτισμος per se εχει ευρητερη εννοια κ ας μην παιζουμε τις λεξεις.

Eπειδη δυσκολευεστε με τα ελληνικα, παραθετω με quote οσα εγραψα ΞΑΝΑ:

-->

Στο επομενο μαθημα θα παραθεσω ετυμολογια της λεξης εθνικοφρων μπας και...

edit: δεν ειχα προσεξει το απο πανω ποστ, οκ καλυφθηκα.

Τι σχεση εχουν οι αποκριες και τα καρναβαλια (δεν εννοω εσενα ως καρναβαλι, εννοω την ολη κατασταση με το Euro) με την πολιτικη/εθνικη αποψη?

Μαλλον εσυ τα μπερδευεις και γενικευεις...

κι αλλο edit:

Εχεις μπερδευτει βασικα γιατι για καποιο λογο εχεις συνδεσει την λεξη εθνικοφρων με κατι "αρνητικο", "ακραιο", "πολιτικα επικινδυνο". Ομως ο χαρακτηρισμος εθνικοφρων μπορει να αποδοθει και σε εναν πολιτικα μετριοπαθη, ακομα και σε εναν αριστερο που δεν παυει να αγαπα την πατριδα του. Και δεν φταιες εσυ που εχεις αυτην την εντυπωση, αλλα η ταση που προανεφερα οτι επικρατει στην Ελλαδα, ο απολυτος παραλογισμος να θεωρειται δεξιος/ακροδεξιος/εθνικιστης/φασιστας/χουντικος οποιος εκφραζει την αγαπη του για την πατριδα του ακομα και με πολυ απλο κοσμιο και μετριοπαθη τροπο.

Εθνικοφρων=αυτος που φρονει την πατριδα του

Ποτε δεν αρνηθηκα οτι θελω μαθηματα Ελληνικων βρε συ αλλα δεν νομιζω να το δεχτω απο εσενα!Απλα λεω το απλο οτι δεν κατηγοριοποιουμε καποιον επειδη εχει μια συμπεριφορα χωρις να ξερουμε γιατι το κανει.

Δημοσ.
ο πατριωτισμος per se εχει ευρητερη εννοια

Ο πατριωτισμος μπορει να εχει πολλες ερμηνειες-εκφρασεις-μορφες, αλλα ποια εννοια ακριβως οριζεις ως ευρυτερη;

Δημοσ.

Ποτε δεν αρνηθηκα οτι θελω μαθηματα Ελληνικων βρε συ αλλα δεν νομιζω να το δεχτω απο εσενα!Απλα λεω το απλο οτι δεν κατηγοριοποιουμε καποιον επειδη εχει μια συμπεριφορα χωρις να ξερουμε γιατι το κανει.

Με τη λεξη εθνικοφρων δεν κατηγοριοποιεις κανεναν, διοτι οι εθνικοφρονες δεν ειναι κατηγορια σε κατι. Πχ στην πολιτικη, για την οποια γινεται η κουβεντα μας, δεν υφισταται πολιτικη κατηγορια εθνικοφρονουντων.

Κατηγοριες ειναι ας πουμε οι εθνικιστες, οι αναρχικοι, οι φασιστες, οι δεξιοι, οι αριστεροι, οι σοσιαλιστες κλπ. Ολοι οι παραπανω (με εξαιρεση ισως τους αναρχικους) ειναι συνηθως και εθνικοφρονες με την κυριολεκτικη σημασια του ορου.

Ακομα και οι αριστεροι οπως προανεφερα καλλιστα μπορουν να ειναι εθνικοφρονες (πχ ολα τα αριστερα κομματα στηριζουν πολλες πολιτικες τους αποψεις πανω σε ιδεωδη και φρονηματα της πατριδας, βλεπε εξωτερικη πολιτικη).

Θα πρεπει σε καποια φαση της κουβεντας, εαν το επιθυμεις, να καταλαβεις επιτελους τι σημαινει εθνικοφρων, διαφορετικα μην προσαπτεις σε βαρος μου κατι που νομιζεις οτι ειπα, χωρις να το ειπα και να το εννοησα, απλα για να μου αποδειξεις οτι εχω αδικο.

Και νταξει απο μενα για δικους σου προσωπικους λογους δε δεχεσαι μαθηματα Ελληνικων, αλλα συμβουλεψου και οσα σου λενε αλλοι συνομιλητες πανω στο συγκεκριμενο ζητημα. Στην τελικη τον Μπαμπινιωτη.

Φιλικα

Δημοσ.

Aντε παμε αλλη μια μπας και...Αλλιως πες να το ζωγραφισω.

1. Αυτοι που βγαζουν σημαια εξω θεωρητικα εχουν σαν αξιες μεταξυ αλλων και την πατριδα, την πιστη σε αυτην κλπ κλπ. Ειναι λοιπον εθνικοφρονες οχι με κακη ενοια απαραιτητα, διοτι εθνικοφρων δεν ειναι απαραιτητα αρνητικος χαρακτηρισμος.

2. Ενας εθνικοφρων, θεωρητικα -λογω των αξιων που υποτιθεται πως υποστηριζει- υπηρετει την πατριδα του, την υπερασπιζεται και σε καθε περιπτωση την βοηθα. Το να πας στο στρατο, ειναι για καποιον εθνικοφρων τιμη, ή εναλλακτικα διεκπαιραιωση εστω μιας τυπικης υποχρεωσης απεναντι στην πατριδα. Σε καθε περιπτωση ο στρατος για τον εθνικοφρων διαχρονικα ειναι "αναγκαιο κακο" για να διατηρηθουν τα εδαφικα κεκτημενα, απεναντι σε διαφορους εχθρους.

Αρα για εναν που διατεινεται οτι υποστηριζει τις αξιες της πατριδας, που το δειχνει με σημαιες κλπ κλπ, ποσο μαλλον για εναν ακροδεξιο, ειναι αντιφατικο(υποκριτικο) να μην υπηρετει ο ιδιος -οπως οι συμπατριωτες του- εστω και τυπικα στον στρατο.

Η αλλιως: θεωρια ναι, πραξη οχι.

Άρα στο υπόλοιπο 90% του πολιτισμένου Δυτικού κόσμου που η θητεία δεν είναι υποχρεωτική μόνο οι υπηρετήσαντες εθελοντικά έχουν δικαίωμα να σηκώνουν π.χ την Αμερικάνικη σημαία έτσι;

Δηλαδή όποιος θεωρεί τη συγκεκριμένη υποχρέωση ως μη ωφέλιμη και άνευ ουσίας προς τα συμφέροντα της πατρίδας...δεν έχει δικαίωμα να σηκώνει σημαία;

Εγώ ίσα ίσα αντιφατικό θεωρώ τον ακροδεξιό που υπηρετεί σε αυτό το ανέκδοτο και ξαφνικά θεωρεί μόνο και μόνο γι'αυτό το λόγο ΑΝΩΤΕΡΟ Έλληνα απο κάποιον που δεν υπηρέτησε. Ενώ σε άλλες ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ υποχρεώσεις όπως π.χ. να είναι εντάξει φορολογικά...είναι ΛΑΜΟΓΙΟ!

Δημοσ.

Διαφωνω για την κατηγοριοποιηση, εφοσον υπαρχουν αυτοι που ειναι οι εθνικοφρονες-φιλοπατρεις και υπαρχουν κι αυτοι που δεν ειναι (ειτε γιατι δε τους ενδιαφερει η ευημερια της χωρας τους περισσοτερο απ' οσο των αλλων χωρων, ειτε γιατι δε τους ενδιαφερει η ευημερια καμιας χωρας, κ.α) τοτε φυσικα και μπορουμε να τους χωρισουμε σε 2 κατηγοριες. Πλην των αλλων πολιτικων προσδιορισμων, που εχουν να κανουν με συνηθως με τα πολιτευματα.

@ZAKKWYLDE Εχεις καποιο δικιο, παρολαυτα στην Ελλαδα αλλη νοοτροπια-αντιληψη επικρατει, και πιθανως ειναι κι ενας απο τους λογους αυτο που η λεξη εθνικοφρων τεινει να παιρνει αρνητικη σημασια.

Δημοσ.

Με τη λεξη εθνικοφρων δεν κατηγοριοποιεις κανεναν, διοτι οι εθνικοφρονες δεν ειναι κατηγορια σε κατι. Πχ στην πολιτικη, για την οποια γινεται η κουβεντα μας, δεν υφισταται πολιτικη κατηγορια εθνικοφρονουντων.

Κατηγοριες ειναι ας πουμε οι εθνικιστες, οι αναρχικοι, οι φασιστες, οι δεξιοι, οι αριστεροι, οι σοσιαλιστες κλπ. Ολοι οι παραπανω (με εξαιρεση ισως τους αναρχικους) ειναι συνηθως και εθνικοφρονες με την κυριολεκτικη σημασια του ορου.

Ακομα και οι αριστεροι οπως προανεφερα καλλιστα μπορουν να ειναι εθνικοφρονες (πχ ολα τα αριστερα κομματα στηριζουν πολλες πολιτικες τους αποψεις πανω σε ιδεωδη και φρονηματα της πατριδας, βλεπε εξωτερικη πολιτικη).

Θα πρεπει σε καποια φαση της κουβεντας, εαν το επιθυμεις, να καταλαβεις επιτελους τι σημαινει εθνικοφρων, διαφορετικα μην προσαπτεις σε βαρος μου κατι που νομιζεις οτι ειπα, χωρις να το ειπα και να το εννοησα, απλα για να μου αποδειξεις οτι εχω αδικο.

Και νταξει απο μενα για δικους σου προσωπικους λογους δε δεχεσαι μαθηματα Ελληνικων, αλλα συμβουλεψου και οσα σου λενε αλλοι συνομιλητες πανω στο συγκεκριμενο ζητημα. Στην τελικη τον Μπαμπινιωτη.

Φιλικα

Συγνωμη αλλα παλι οτι να ναι.Δλδ εκτος του οτι εξ αρχης του νηματος ειχαμε ουτε λιγο ουτε πολυ κυρηγμα για το ποσο σκιζονται οι Κυπριοι κ καλα για την Ελλαδα κ οτι διερυγνιουν τα ιματια τους για την μανα πατριδα (που για μενα ειναι εντελως ακυρο) στην συνεχεια εχουμε μαθημα Ελληνικων κ μαλιστα χρησιμοποιουμε ποστ αλλου χρηστη για Μπαμπινιωτες κ σιες για την ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΗ αναλυση της λεξης εθνικοφρονων ενω εξ αρχης ειπαμε για τον πατριωτισμο με την ευρυτερη εννοια του.Καλα ειπαμε ειμαι που ειμαι μπαζο εγω με τα Ελληνικα αλλα ενα θεματακι με το reading comprehension μαλλον πρεπει να το εχεις.Φιλικα παντα.

Δημοσ.

Δεν σκιζονται οι Κυπριοι ή διερυγνιουν τα ιματια τους αλλα δε μας μισουν κιολας, οπως θελεις να πιστευεις.

Δημοσ.

Δεν σκιζονται οι Κυπριοι ή διερυγνιουν τα ιματια τους αλλα δε μας μισουν κιολας, οπως θελεις να πιστευεις.

Αν σου ξεφυγε στην μεταφραση ειπα οτι παει μιση μιση η φαση.Αλλοι ειναι που μας μιλανε για τρανες πλειοψηφιες που προσκηνουν την σημαια

Δημοσ.

Αν σου ξεφυγε στην μεταφραση ειπα οτι παει μιση μιση η φαση.Αλλοι ειναι που μας μιλανε για τρανες πλειοψηφιες που προσκηνουν την σημαια

Δεν ξέρω αν το γράφεις πιο πάνω αλλά με Κύπρο και κύπριους τι επαφή έχεις ?

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...