slygeo87 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2011 Πόσα να πάρει μωρέ ο γύφτουλας; Μπακάλης με πλεηστεησον είναι. Θα βάλει 2-3 στη βιτρίνα του.
De@th L0rd Δημοσ. 25 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2011 Πόσα να πάρει μωρέ ο γύφτουλας; Μπακάλης με πλεηστεησον είναι. Θα βάλει 2-3 στη βιτρίνα του. O συγκεκριμένος είπε για 2 μόνο οκ. Πρόσφατα παραδείγματα, Μια τηλεόραση plasma 42" της lg στα 390 ευρώ Mediamarkt πάλι, 8:03 μπαίνω μέσα μαζί με άλλους. Καμια 5-6 άτομα που φθάσαν πρώτοι στις TV είχαν πάρει το κλασικό τρέιλερ (ουτε κάν καρότσι) και είχαν στοιβάξει από 6-7 πάνω ο καθένας λες και μοιράζαν ψωμί στην κατοχή. ΡαδιοCD silvercrest για αυτοκίνητο me usb,sd, Bluetooth και συναφή στα LIDL 8 η ώρα ακριβώς, και ήδη να ΒΓΑΙΝΟΥΝ άτομα με καμια 10ρια στο καρότσι, μέχρι κι ένας άστεγος με ΠΟΔΗΛΑΤΟ είχε 4 μέσα στις σακούλες. Και άλλα πολλά. Έχω καταφέρει ελάχιστες φορές να βρώ το προϊόν στο ράφι στις καλές προσφορές, και πάντα έτρεχα. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω δει ειδικά στα LIDL να πλακώνονται κ να βρίζονται για το ποιός το είδε πρώτος ή να παίρνει ο άλλος τα τελευταία 2 και μόνο μπουκέτα να μην πέφτουν.
ioannnis Δημοσ. 25 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2011 Γεια σας παιδιά. Ένας καλός μου φίλος έχει κατάστημα υπολογιστών/παιχνιδομηχανών/ηλεκτρονικών το οποίο μάλιστά πηγαίνει και πολύ καλά. Πολλές φορές είτε λόγο κάποιας προσφοράς ή λόγω ανάγκης ψωνίζει από μεγάλες αλυσίδες όπως Κωτσόβολος, Πλαίσιο κτλ με τιμολόγιο χωρίς ποτέ να έιχε κάποιο πρόβλημα και αρκετές φορές μάλιστα δε βγάζει τίποτα γιατί έχει πολύ καλές τιμές και εκείνοι κάποια πράγματα τα έχουν ακριβά. Μα δε μπορεί να κάνει και αλλιώς αν έχει ξεμείνει από κάτι αημαντικό. Τα Media Markt μόνο τελευταία έιχανε πρόβλημα ας πούμε μπορείς να πάρεις μέχρι 2 Playstation 3 και μας καθυστερούσαν στο ταμείο κτλ αλλά δεν φανταζόμασταν ποτέ τι θα ακολουθούσε. Είμαστε στα Mediamarkt Περιστερίου και ένω πάμε να πάρουμε 2 PS3 μας λένε να περιμένουμε. Κατεβαίνει λοιπόν o διευθυντής/υπεύθυνος του καταστήματος. Με τουπέ και γενικά αγενέστατος μας λέει πως δεν μπορούμε να τα πάρουμε. Δεν τους ενδιαφέρει λέει τέτοιου είδους εμπόριο. Πως τα στερούμε από άλλους κανονικούς πελάτες τους Όταν τον ρώτησα γιατί ας πούμε ο Κωτσόβολος δεν έχει πρόβλημα μου απάντησε με προκλητική αυθάδεια "Πηγαίνετε στον Κωτσόβολο!" Όταν ο φίλος μου που δεν έιχε ταραχθεί όπως εγω τον ρώτησε αυτό τώρα δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός, το κάνετε για να κλείσουν όλοι; Μας απάντησε κοροιδευτικά πως αν το νομίζουμε αυτό να κινηθούμε δικαστικά και μας έδινε το επωνυμό του μάλιστα από μόνος του! Και ο παραλογισμός δεν σταμάτησε εκεί. Μετα από μέρες παώ εγώ μόνος μου στο ίδιο κατάστημα να πάρω ένα PS3 για δική μου χρήση και τι γίνεται προς μεγάλη μου έκπληξη; Με το που πάω στο ταμείο ειδοποιείται η ταμείας μέσω τηλεφώνου κατεβαίνει ο υπέυθυνος παλι και μου λέει κατάμουτρα "δεν παίρνεις το PS3" "Δεν θα παίρνετε 2 PS3 τη βδομάδα!". Του λέω είναι δικό μου και αυτός μου πετάει ένα "δε με ενδιαφέρει"... Λυπάμαι πραγματικά που επι σειρά ετών υποστήριξα με ζήλο, διαφήμισα και έστειλα κόσμο στη συγκεκριμένη αλυσίδα. Μου φαινόνταν ένας ζεστός και άνετος φιλόξενος χώρος. Αλλά όλα μάλλον είναι μια βιτρίνα. Νιώσαμε και μας μεταχειρίστηκαν σα κλέφτες. Το πιο τρομακτικό είναι ότι έδρασαν σα κατασκοπευτική εταιρία... κάπου θα πρέπει να έχουν αποθηκεύσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου μου.έτσι εξηγείται το ότι κατέβηκε αμέσως-δηλαδή μας στάμπαραν! Μάλλον η πολιτική τους είναι να τους κλείσουν όλους με κάθε κόστος. Ελπίζω να μην ισχύουν τα ίδια για τα υπόλοιπα καταστήματα της αλυσίδας. Περιμένω τις απόψεις σας. Ε τοτε να στελνεις τον αδελφο σου να ψωνιζει και εισαι ok.
The_Judas Δημοσ. 25 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2011 Όταν κάναμε "λογιστικά" (δεν θυμάμαι ακριβώς πως λεγόταν το μάθημα) πριν πολλά χρόνια στο σχολείο μας έμαθαν το εξής: Χονδρική: Αγοράζω χονδρικά (μεγάλη ποσότητα) και φυσικά με τιμολόγιο, άσχετα αν αυτό αφορά υπηρεσία ή προϊόν. Αγορά με τιμολόγιο: Αγοράζω υπηρεσία ή προϊόν με τιμολόγιο ώστε αυτό να περάσει στα έξοδα της επιχείρησης. Δεν σημαίνει λοιπόν, ότι αυτός που αγοράζει με τιμολόγιο, αγοράζει χονδρικά. Σε ποιο βιβλίο το γράφει αυτό; Ειδικά το "μεγάλη ποσότητα" είναι φοβερό ΠΟΛ.3/24.11.1992 Εφαρμογή των διατάξεων του νέου Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (π.δ. 186/1992 ΦΕΚ Α' 84/26.5.1992) -------------- Αρθρο 3 Διάκριση επιτηδευματιών. Εννοια χονδρικής και λιανικής πώλησης. Εννοια είδους 3.1. Διάκριση επιτηδευματιών ανάλογα με το αντικείμενο των εργασιών τους (παράγρ.1). Οι επιτηδευματίες ανάλογα με το αντικείμενο των εργασιών τους διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: α) στους πωλούντες αγαθά, χονδρικά ή λιανικά, αυτούσια ή μετά από επεξεργασία (κατεργασία, εξευγενισμό, συναρμολόγηση, διασκευή ή συσκευασία), όπως είναι οι ασκούντες εμπορική ή βιομηχανική - βιοτεχνική επιχείρηση, β) στους παρέχοντες υπηρεσίες, όπως είναι οι επισκευαστές, μεσίτες, μεταφορείς, ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσια θεάματα, ακροάματα, φροντιστήρια, εκπαιδευτήρια κ.λπ. γ) στους πωλούντες αγαθά και παρέχοντες υπηρεσίες (μικτή δραστηριότητα). Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3δ του άρθρου 37 του Κώδικα, σε περίπτωση αμφισβήτησης από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ., για τον χαρακτηρισμό του επιτηδευματία, ως πωλούντος αγαθά ή παρέχοντος υπηρεσίες, αποφαίνεται οριστικά η Επιτροπή Λογιστικών Βιβλίων (Ε.Λ.Β.). 3.2. Χονδρική - λιανική πώληση, χονδροπωλητής, παροχή υπηρεσίας (παράγρ.2). 3.2.1. Χονδρική πώληση. Για την εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα, ως χονδρική πώληση θεωρείται η πώληση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών από επιτηδευματία σε: α) άλλον επιτηδευματία για την άσκηση του επαγγέλματός του, β) προς τα πρόσωπα των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 2, δηλαδή το Δημόσιο ή τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόσωπα και τους αγρότες, για την εκτέλεση του σκοπού τους ή, την άσκηση του επαγγέλματός τους, αντίστοιχα, γ) οι πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών εκτός της χώρας (εξαγωγές) και δ) η πώληση εισαγωγικού δικαιώματος. 3.2.2. Λιανική πώληση. Λιανική πώληση θεωρείται η πώληση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών σε φυσικό πρόσωπο για την ικανοποίηση των ατομικών ή των οικογενειακών αναγκών. Ετσι, σύμφωνα με τα πιο πάνω, ο χαρακτηρισμός μιας πώλησης ως χονδρικής ή λιανικής εξαρτάται αποκλειστικά από το αν ο αγοραστής των αγαθών ή ο δεχόμενος τις υπηρεσίες φυσικό ή νομικό πρόσωπο, αποβλέπει στην επαγγελματική του εξυπηρέτηση (ο επιτηδευματίας ή ο αγρότης) ή στην εκπλήρωση του σκοπού του (το νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) ή ο αγοραστής των αγαθών ή ο δεχόμενος τις υπηρεσίες είναι φυσικό πρόσωπο και αποβλέπει στην ικανοποίηση προσωπικών ή οικογενειακών του αναγκών. Το ύψος της αξίας της συναλλαγής δεν ασκεί καμία επίδραση στην προκειμένη περίπτωση. Παράδειγμα χονδρικής και λιανικής πώλησης: η πώληση από επιτηδευματία δύο καθισμάτων αξίας 8.000 δρχ. σε εκμεταλλευτή εστιατορίου, για την άσκηση του επαγγέλματός του, θεωρείται χονδρική πώληση, ενώ η πώληση στο ίδιο πρόσωπο ενός αυτοκινήτου αξίας 5.000.000 δρχ. για την εξυπηρέτηση των οικογενειακών του αναγκών, θεωρείται λιανική πώληση. Σημειώνεται ότι ο χαρακτηρισμός μιας πράξης (συναλλαγής) ως χονδρικής ή λιανικής πώλησης έχει μεγάλη σημασία, τόσο για την εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα αυτού όσο και για τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών στη φορολογία εισοδήματος. Ειδικότερα, με τον πιο πάνω χαρακτηρισμό προσδιορίζονται οι υποχρεώσεις του πωλητή επιτηδευματία ιδίως για το είδος και το περιεχόμενο του φορολογικού στοιχείου που πρέπει να εκδοθεί για την κάλυψη της συναλλαγής, για την εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 8 του Κώδικα αυτού (τήρηση βιβλίου αποθήκης), καθώς και για την εφαρμογή διαφορετικών μοναδικών συντελεστών στον προσδιορισμό των καθαρών κερδών, όταν τηρούνται βιβλία πρώτης και δεύτερης κατηγορίας ή στον εξωλογιστικό προσδιορισμό σε βιβλία τρίτης κατηγορίας. 3.2.3. Χονδροπωλητής κατά κύριο λόγο θεωρείται ο επιτηδευματίας που πωλεί χονδρικά και λιανικά, αλλά τα έσοδα από τις χονδρικές του πωλήσεις υπερβαίνουν το 60% του συνόλου των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων από όλες τις δραστηριότητές του. --------- Δηλαδή με λίγα λόγια, δεν παίζει ρόλο το αν κόβει κάποιος τιμολόγιο ή όχι αλλά ο σκοπός χρήσης. Αν αγοράσω PS2 για το σπίτι είναι λιανική πώληση. Αν το αγοράσω για επαγγελματική χρήση είναι χονδρική πώληση.
DrLo Δημοσ. 26 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2011 Σε ποιο βιβλίο το γράφει αυτό; Ειδικά το "μεγάλη ποσότητα" είναι φοβερό Δηλαδή με λίγα λόγια, δεν παίζει ρόλο το αν κόβει κάποιος τιμολόγιο ή όχι αλλά ο σκοπός χρήσης. Αν αγοράσω PS2 για το σπίτι είναι λιανική πώληση. Αν το αγοράσω για επαγγελματική χρήση είναι χονδρική πώληση. Που διαφέρει αυτό που λες? Όταν κόβεις τιμολόγιο εννοείται ότι το αγοράζεις για επαγγελματική χρήση και όταν κόβεις απόδειξη για προσωπική.
The_Judas Δημοσ. 26 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2011 Που διαφέρει αυτό που λες? Όταν κόβεις τιμολόγιο εννοείται ότι το αγοράζεις για επαγγελματική χρήση και όταν κόβεις απόδειξη για προσωπική. Το εννοείται είναι σχετικό. Διάβασε και την προηγούμενα θέματα και θα καταλάβεις. Εγώ ότι είχα να πω το είπα.
SlimData Δημοσ. 26 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2011 Συμφωνώ απόλυτα. Γενικά αυτή η νοοτροπία εξάλειψης των προσφορών από μεμονομένα άτομα που κάνουν μεταπώληση σε ακριβότερη τιμή είναι εντελώς ανήθικη και ΑΗΔΙΑΣΤΙΚΗ!!! Καλά σας έκανε! Άντε να πούμε όπου δείτε προσφορά αμέσως τρέχετε 3-4 άτομα και αδειάζετε τα πάντα κ οι υπόλοιποι ψαχνόμαστε. Πρέπει να βγεί κ σε νόμο το συγκεκριμένο. Αν θες να βρείς φθηνά χοντρική ψάξου με ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ, κι όχι καταστήματα για ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ. Τα παραπάνω τα γράφω εξοργισμένος γιατί τις τελευταίες φορές βρέθηκα σε μαγαζιά με προσφορές ακριβώς στην ώρα έναρξης και τα 3 ή 4 άτομα που ήταν μπροστά τα βουτούσαν από 5-5 το καθένα. ΑΚόμα και τηλεοράσεις 40". Έχει καταντήσει αηδία το θέμα. Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ σε τέτοιου είδους προσφορά για να μην μένουν στο ράφι οι μη "επιτεδευματίες". Έχεις δίκιο αλλά δεν είναι απαραίτητα όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Και σου λέω εγώ ότι αυτός έχει κατάστημα με υπολογιστές κτλ και δεν ασχολείται με κονσόλες και παιχνίδια. Θέλει να πάρει για την πάρτη του και τον κολλητό του 2 ps3. Στο μαγαζί του του βγαίνει αγορά + φπα 220€ και η μεγάλη αλυσίδα το δίνει 200€. Γιατί να μην το πάρει από εκεί? Μόνο εσύ έχεις δικαίωμα να ψωνίζεις φθηνότερα? Το παίρνει εκεί το δηλώνει και πάγιο στο κατάστημα και γλιτώνει και το φπα. Μπορεί και το κάνει. Δεν κλέβει κάποιον σε μια τέτοια περίπτωση. Επίσης καλό θα ήταν να δούμε και τις ευθύνες των μεγάλων αλυσίδων σε τέτοιες καταστάσεις. Εισάγει ο καθένας ότι θέλει απ'όπου θέλει και πουλάει χαμηλότερα απ'ότι αγοράζουν όλα τα συνοικιακά. Ανταγωνισμός είναι αυτός? Όχι βέβαια, απλά προσπαθούνε να κλείσουν ότι μικρό μαγαζί υπάρχει. Και προφανώς δεν τα λέω στη τύχη. Σε ένα τέτοιο μαγαζάκι δούλευα κι εγώ.
thanocaster Δημοσ. 26 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2011 Για το ποιος είναι νόμιμος και ποιος παράνομος, υπάρχουν τα αρμόδια όργανα να το αποφασίσουν, αν τελικά καταφύγει εκεί η πλευρά που πιστεύει ότι αδικείται. Εμείς εδώ, όσοι δεν ανήκουμε στα παραπάνω όργανα, κρίνουμε μόνο βάσει των ιδεών και των αξιών μας. Παρεπιπτόντως, σλιμντάτα, τυπικά, το παράδειγμα σου είναι ατυχές, διότι και πάλι "κλέβει" το κράτος με το να μην πληρώνει ΦΠΑ. Δεν είναι νόμιμο να αγοράσω κάτι με τιμολόγιο για προσωπική μου χρήση, ακόμα κι αν κόψω το τιμολόγιο στην προσωπική μου εταιρία. Βέβαια, όπως είπα, δεν είμαστε εμείς οι αρμόδιοι να καταδικάσουμε ή να δικαιώσουμε κανέναν. Εμείς απλοί καταναλωτές είμαστε, και έχουμε κάθε δικαίωμα να επιλέγουμε από ποιον έμπορο θα αγοράζουμε βάσει των προσωπικών μας κριτηρίων...
pournaras Δημοσ. 26 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2011 Για το ποιος είναι νόμιμος και ποιος παράνομος, υπάρχουν τα αρμόδια όργανα να το αποφασίσουν, αν τελικά καταφύγει εκεί η πλευρά που πιστεύει ότι αδικείται. Εμείς εδώ, όσοι δεν ανήκουμε στα παραπάνω όργανα, κρίνουμε μόνο βάσει των ιδεών και των αξιών μας. Παρεπιπτόντως, σλιμντάτα, τυπικά, το παράδειγμα σου είναι ατυχές, διότι και πάλι "κλέβει" το κράτος με το να μην πληρώνει ΦΠΑ. Δεν είναι νόμιμο να αγοράσω κάτι με τιμολόγιο για προσωπική μου χρήση, ακόμα κι αν κόψω το τιμολόγιο στην προσωπική μου εταιρία. Βέβαια, όπως είπα, δεν είμαστε εμείς οι αρμόδιοι να καταδικάσουμε ή να δικαιώσουμε κανέναν. Εμείς απλοί καταναλωτές είμαστε, και έχουμε κάθε δικαίωμα να επιλέγουμε από ποιον έμπορο θα αγοράζουμε βάσει των προσωπικών μας κριτηρίων... Οσο το εχεις μεσα στο χωρο εργασιας σου (εκει που δικαιολογει το ΑΦΜ σου), μια χαρα νομιμος εισαι, αν το παρεις στο σπιτι σιγουρα εισαι παρανομος, αλλα αυτο ειναι θεμα των αρμοδιων οργανων να κανουν τους απαραιτητους ελεγχους για το που βρισκονται τα "παγια" που εχεις αγορασει για το χωρο εργασιας σου.
SlimData Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Το παράδειγμα είναι για να πω ότι έτσι δεν κλέβει κάποιον άλλο, κάποιον από εμάς. Όσον αφορά το κράτος σαφώς και είναι παράνομο όπως το περιγράφω αλλά..... Αν κλέβει αυτός το κράτος ή αν το κράτος κλέβει αυτόν είναι μια ατέλειωτη συζήτηση στην οποία εγώ δεν θέλω να συμμετέχω. Και ξαναλέω ότι δεν δικαιολογώ τον συγκεκριμένο. Απλά θέλω να δείξω και μια διαφορετική οπτική γωνία.
thanocaster Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Ρε συ, σύμφωνοι, δεν το παίζω ωσία Μαρία, απλά λέω πως δεν είναι σκοπός μας να καταδικάσουμε, απλά κρίνουμε βάσει των όποιων ξέρουμε/μαθαίνουμε/διαβάζουμε/ακούμε...
Super Moderators paredwse Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Super Moderators Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 [...] Χωρίς να παίρνω το μέρος κανενός, οφείλω να αναφέρω ότι ο νόμος απαγορεύει την αδικαιολόγητη άρνηση πώλησης. Αν δεν κάνω λάθος (ας με διορθώσει ο peradwthe) ο νόμος για αυτά είναι ο 703/77 με τα άρθα 1 & 2 από όσο έψαξα. Μπορεί ο προμηθευτής να σου αρνηθεί την πώληση, όταν π.χ. εσύ ζητάς πίστωση ή για πολλούς άλλους λόγους. βλέπε σχετικό: http://www.epant.gr/img/x2/apofaseis/apofaseis392_1_1194338444.pdf Εδώ η BMW (Intercar) αρνήθηκε την πώληση σε κάποιον και το κέρδισε. Στην προκειμένη περίπτωση, όταν ο πελάτης ήθελε τιμολόγιο για 2 PS3 ή ότι άλλο, ίσως ήταν δικαιολογημένη άρνηση αλλά το να αρνηθείς σε ιδιώτη να αγοράσει κάτι, σίγουρα είναι αδικαιολόγητο και αθέμιτο. Εγώ θα έκανα ένα μεγάλο χαμό πάντως. Χωρίς να κρίνω αν έχει δίκιο ο topic starter ή όχι, μία μικρή μόνο παρατήρηση: Δεν θυμάμαι κάπου να αναφέρεται ότι υποχρεούμαι να πωλήσω σε κάποιον ένα προϊόν που εμπορεύομαι. Άλλωστε ο Αστικός Κώδικας (άρθρο 361 ΑΚ) καθιερώνει την ελευθερία των συμβάσεων, ήτοι: καταρτίζω ό,τι σύμβαση θέλω. Αν θέλω. Ο ν. 703/1977 δεν απαγορεύει την άρνηση πώλησης. Απαγορεύει την άρνηση πώλησης όταν αυτή αποτελεί περιεχόμενο κάποιας μορφής συμπράξεων ομοειδών επιχειρήσεων με συμφωνία, απόφαση ή εναρμονισμένη πρακτική που να έχει ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα, την παρακώλυση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού. Επίσης απαγορεύει την άρνηση πώλησης όταν η αρνούμενη την πώληση επιχείρηση κατέχει δεσπόζουσα θέση στο σύνολο ή μέρος της σχετικής αγοράς της χώρας και προβαίνει σε καταχρηστική εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης της. Όταν συμφωνώ με τους υπόλοιπους εισαγωγείς Playstation στην Ελλάδα να μην πουλάμε σε καταστήματα που δεν εγκρίνουμε, τότε η άρνηση πώλησης απαγορεύεται γιατί είναι μέρος εναρμονισμένης πρακτικής με σκοπό τον περιορισμό του ανταγωνισμού (άρθρο 1 του 703/77). Όταν είμαι ο μοναδικός εισαγωγέας του Playstation στην Ελλάδα, δεν μπορώ να αρνηθώ να σου πωλήσω Playstation για να μην τα μεταπωλήσεις κι εσύ. Γιατί έτσι καταχρώμαι της δεσπόζουσας θέσης μου στην αγορά με σκοπό την παρεμπόδιση του ανταγωνισμού (άρθρο 2 του 703/77). Αλλά, πέραν των ανωτέρω περιπτώσεων, δεν βλέπω, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, γιατί δεν μπορώ να αρνηθώ να πωλήσω κάτι σε κάποιον ή να του περιορίσω το δικαίωμά του να αγοράσει μόνο συγκεκριμένο αριθμό (όπως αναφέρθηκε πιο πάνω ότι πράττουν οι εταιρείες πώλησης εισιτηρίων σε συναυλίες). Επαναλαμβάνω, ασχολούμαι με το καθαρά νομικό ζήτημα της άρνησης πώλησης και όχι με την ουσία της "διαμαρτυρίας".
kanesaxo Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Moυ φαίνεται πάντως απίθανο βρε παιδιά. Μια εταιρία κοιτάει να ξεπουλήσει στη τιμή που έχει θέσει για αυτήν ως συμφέρουσα τα προιοντα που εμπορευεται. Σωστα; Τι νοιάζει το Χ μιντια μαρκτ αν τα αγοράσεις εσύ και τα πουλήσεις ξανά; το μιντια μαρκτ τα πούλησε; πήρε το Χ κέρδος του; Ναι. Παράλογο το βρίσκω. Παράδειγμα πραγματικό.Φίλος δουλεύει σε βιομηχανία παραγωγής ζυμαρικών. Πωλούνται κανονικά τα προιόντα σε μια Χ τιμή με τη φίρμα παραγωγής. Η ιδια ομως φίρμα,πουλά ποσότητες χονδρική σε γνωστή μεγάλη αλυσίδα,η οποία τα συσκευάζει και τα εμπορευεται με τη δική της φιρμα σε τιμή κάτω απο την Χ. (ελέω φυσικά εκπτωσης λόγω ποσότητας). Τι νοιάζει λοιπον τη βιομηχανία τι κάνει ο αλλος με το προιόν της,τι στιγμή που αυτή πουλάει, σε τιμή που τη κρίνει συμφέρουσα; Και αυτό γίνεται με πάμπολλα προιόντα...
_BASSstarlet_ Δημοσ. 28 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2011 Πρόσεξε όμως, αυτό μπορεί να κριθεί από πολλούς ως ανήθικο. Όπως κατακρίνονται στις Αγγελίες του φόρουμ, κάποιοι που αγοράζουν διάφορα προϊόντα που είναι σε προσφορά, και μετά προσπαθούν να μας τα πουλήσουν στην <<κανονική>> τιμή.. Βέβαια, το ΜΜ δεν νομίζω (δεν γνωρίζω..; ) αν δικαιούται να κάνει τον ηθικολόγο (ok, δεν ταιριάζει απόλυτα ο όρος, αλλά καταλαβαίνεις το νόημα)
Super Moderators paredwse Δημοσ. 28 Μαρτίου 2011 Super Moderators Δημοσ. 28 Μαρτίου 2011 Moυ φαίνεται πάντως απίθανο βρε παιδιά. Μια εταιρία κοιτάει να ξεπουλήσει στη τιμή που έχει θέσει για αυτήν ως συμφέρουσα τα προιοντα που εμπορευεται. Σωστα; Τι νοιάζει το Χ μιντια μαρκτ αν τα αγοράσεις εσύ και τα πουλήσεις ξανά; το μιντια μαρκτ τα πούλησε; πήρε το Χ κέρδος του; Ναι. Παράλογο το βρίσκω. Κάνοντας τον δικηγόρο του διαβόλου, θέτω τον ακόλουθο συλλογισμό: Μια εταιρεία κοιτάει μεν να ξεπουλήσει στην τιμή που η ίδια κρίνει συμφέρουσα, όπως πολύ σωστά λες. Όμως πολλά καταστήματα (είτε αυτά είναι αλυσίδες τύπου MediaMarkt - Saturn - Multirama κλπ είτε είναι μεμονωμένοι έμποροι) χρησιμοποιούν συμφέρουσα τιμή σε ένα προϊόν ως "κράχτη" α) για να ακουστεί - διαφημιστεί το κατάστημά τους και β) για να δελεάσουν τους καταναλωτές, οι οποίοι τρέχουν στο κατάστημα και, εκτός της 'προσφοράς', ενδέχεται να ψωνίσουν κι άλλα αγαθά. Παράδειγμα πραγματικό.Φίλος δουλεύει σε βιομηχανία παραγωγής ζυμαρικών. Πωλούνται κανονικά τα προιόντα σε μια Χ τιμή με τη φίρμα παραγωγής.Η ιδια ομως φίρμα,πουλά ποσότητες χονδρική σε γνωστή μεγάλη αλυσίδα,η οποία τα συσκευάζει και τα εμπορευεται με τη δική της φιρμα σε τιμή κάτω απο την Χ. (ελέω φυσικά εκπτωσης λόγω ποσότητας). Τι νοιάζει λοιπον τη βιομηχανία τι κάνει ο αλλος με το προιόν της,τι στιγμή που αυτή πουλάει, σε τιμή που τη κρίνει συμφέρουσα; Και αυτό γίνεται με πάμπολλα προιόντα... Αυτό που γράφεις είναι τελείως διαφορετικό. Είναι τα λεγόμενα own label προϊόντα - πχ ρύζι Βασιλόπουλου, απορρυπαντικό Γαλαξίας, γάλα Carrefour. Αυτά συμφέρουν τόσο την εταιρεία παραγωγής (γιατί γλυτώνει από τα έξοδα marketing και διαφήμισης), το κατάστημα (που παρουσιάζεται να έχει "δικά του" προϊόντα) αλλά και τον καταναλωτή, που μπορεί να αγοράζει επώνυμα προϊόντα αλλά σε χαμηλότερη τιμή. Άλλο όμως αυτό κι άλλο το "πρωτοφανές περιστατικό" που περιγράφεται στο αρχικό post.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.