kfyros Δημοσ. 26 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2011 Για να τα δούμε τα πράγματα με νούμερα: Ένας μέσος - καλός τεχνικός (υπάλληλος) στοιχίζει κατά μέσο όρο σε μια επιχείρηση 2000 ευρώ το μήνα ( 1200 καθαρά Χ 1.4 κρατήσεις Χ 14 πληρωμένους μήνες με άδειες και δώρα / 12 ημερολογιακούς μήνες = 1960 ευρώ ). Το μέγιστο που μπορεί να χρεώσει ένας τεχνικός είναι κατά μέσο όρο 6 ώρες τη μέρα Χ 5 εργάσιμες την εβδομάδα Χ 4,2 εβδομάδες ο μήνας Χ 11 εργάσμοι μήνες / 12 ημερολογιακούς μήνες Χ 0,9 για έκτακτες περιπτώσεις (αναρρωτικές - αργίες κλπ.) = 104 ώρες το μήνα . Οι 6 ώρες τη μέρα που υπολογίζω είναι το optimum (για μισθωτό επααλαμβάνω) , και ουσιαστικά θεωρητική τιμή. Μόνο με υπερωρίες (απλήρωτες) πρακτικά μπορεί να επιτευχθεί. Τα παραπάνω νούμερα βγαίνουν από δεδομένα που έχουν ληφθεί τις "καλές εποχές" (μεταξύ 2000 - 2007). 1960 € το μήνα / 104 ώρες το μήνα = 18,85 ευρώ την ώρα είναι το κόστος της επιχείρησης για τον τεχνικό , χωρίς τα έξοδα διοίκησης - κτιριακά -ΔΕΗ - τηλεπικοινωνίες - κόστος μετακίνησης - διαφήμισης - φόρους εισοδήματος κλπ. Εάν υπολογίσουμε τα παραπάνω έξοδα σε 30% πάνω σε αυτό το κόστος (το οποίο είναι εφικτό σε μεγάλες εταιρίες με οικονομίες κλίμακας, ενώ σε μικρές εταιρίες που απασχολούν προσωπικό αυτό μπορεί να φτάσει και το 50%), τότε μιλάμε για ένα ωριαίο κόστος 24,5 ευρώ την ώρα. Με ΦΠΑ πάνω σε αυτό μιλάμε για 30 ευρώ την ώρα χωρίς ούτε ένα ευρώ κέρδος για την επιχείριση. Έτσι βγαίνει αυτό που ανέφερα παραπάνω. Εάν συμπεριλάβουμε και την κρίση, και τυχόν "κακές" - φιλότιμες επιχειρηματικές πολιτικές (κρατάω προσωπικό το οποίο δεν χρειάζομαι γιατί αυτή είναι η νοοτροπία μου και δεν θέλω να τους πετάξω στο δρόμο), τότε πάμε ακόμα παραπάνω. Γι αυτό λοιπόν τιμές κάτω από τα 40 ευρώ αφορούν, είτε ελεύθερους επαγγελματίες που δουλεύουν πολύ περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα (θεμιτό και πιθανά η καλύτερη επιλογή), είτε εταιρίες που στέλνουν junior τεχνικούς με minimum wage (με 800 ευρώ το μήνα) (θεμιτό αλλά μην περιμένες θαύματα), είτε εταιρίες που στέλνουν τεχνικούς τους οποίους αναγκάζουν να δουλεύουν πολύ περισσότερο από το ωράριο τους χωρίς να τους πληρώνουν (παράνομο, και ας είναι συμφέρον για τον καταναλωτή, αλλά με τη λογική ηλίθια λογική του μαλ..... του έλληνα πως "εμένα να με συμφέρει και όλοι οι άλλοι ας πάνε να πνιγούν" ), είτε δεν κόβουν αποδείξεις και δεν αποδιδουν ΦΠΑ (αθέμιτο - καραπαράνομο), είτε άτομα χωρίς βιβλία ή στοιχεία που ψάχνουν για χαρτζηλίκι (καραπαράνομοι του κερατά για ντουφέκισμα)... Αυτά με νούμερα.. Προς ενημέρωση στη διπλανή Ιταλία, τεχνικός δεν φεύγει για επίσκεψη κάτω από 160 ευρώ την ώρα (πληρωμή μετρητοίς επιτόπου). Στις υπόλοιπες χώρες δεν ξέρω τι συμβαίνει , αλλά κάπου εκεί το υπολογίζω. Μιλάμε πάντα για ONSITE υπηρεσίες , και όχι bring in . Σε Bring In μπορεί να δουλεύουν ταυτόχρονα με 10-20 μηχανάκια κάτι που δεν μπορεί να γίνει OnSite.
De@th L0rd Δημοσ. 26 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2011 Όταν μιλάμε για ελεύθερη αγορά, ο καθένας μπορεί να χρεώνει όσο θέλει τις υπηρεσίες του. Δε μπορείς να πείς στον άλλο το πολύ 40 ευρώ την ώρα, γιατί ο χρόνος του καθενός κ η ποιότητα της δουλειάς του δεν είναι μεγέθη συγκρίσιμα. ΓΙα να μην πω για την εμπειριά... Πλαφόν σε τιμές υπηρεσιών και φράσεις " και τα 30 ευρώ πολλά του είναι" είναι καθαρά θέμα υπαλληλιστικής νοοτροπίας ανθρώπων που δεν έχουν κάνει τίποτα χρήσιμο πέρα από την κυριώς δουλειά τους κ δεν εκτιμούν τίποτε. Αν σου φαίνονται πολλά, για να επισκευάσει κάποιος το μπουρδέλο σου που είναι τίγκα στις γατότριχες και τη σκόνη, τα 40-50 ευρώ πχ. για φορμάτ, στρώσε κώλο και μάθε το μόνος σου ρε. Και καθάριζε συχνότερα. Τίποτα στο παραπάνω μήνυμα δεν είναι προσωπικό.
kfyros Δημοσ. 26 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2011 το αν ερθει με ενα κατσαβιδι και ενα dvd δε σημαινει οτι δε ξερει και ουτε σημαινει οτι δε θα το φτιαξει. αν ζητας καποιον που να σου χτισει δικτυο δε θα του πεις απο το τηλεφωνο ελα χαλασε το πισι ελα φτιαχτο κανε φορματ,θα ψαξεις καποιον που ξερει απο δικτυα. εκτος κι αν πας το αμαξι σου σε ηλεκτρολογο γιατι χανει αερα στα λαστιχα... Αστεία πράγματα. Υπάρχει τεχνικός που να καταλάβει από το τηλέφωνο τι ακριβώς πάει λάθος, και να ξέρει τι ακριβώς χρειάζεται για να το διορθώσει όταν θα πάει στον πελάτη; Ακόμα και αν έχει μπει με teamviewer (καραπαράνομα και πάλι αφού δεν έχει πληρώσει κανείς επαγγελματική άδεια teamviewer ποτέ) ; Μόνο σε preconfigured υπολογιστές με δικά τους διαγνωστικά (πχ. turbo - x , επώνυμα κλπ. ) είναι πιο εύκολο αυτό, και πάλι είναι 50% οι πιθανότητες να ξέρει κάποιος εκ των προτέρων τι φταίει! Και φυσικά είναι ξεφτίλας αυτός που πηγαίνει με τα κλειδιά και το κινητό του στον πελάτη. Όπως και να τον ονομάζει κανένας (τεχνικό ή μηχανικό). Εγώ που δεν είμαι τεχνικός, (δεν δηλώνω τουλάχιστον), στον πελάτη πάω πάντα με το laptop μου, και κάποια cd's με διαγνωστικα - bootable discs - flash disks κλπ. απλώς για να υπάρχουν. Δεν νοείται επαγγελματίας τεχνικός που να μην έχει μαζί του τα παραπάνω συν πολύμετρα για τα ρεύματα - μετρητές εξόδων δικτύου κλπ και εργαλειοθήκη υπολογιστών με τις σχετικές λαβίδες - πένσες κατσαβίδια κλπ. Πόσες χιλιάδες φορές έχει τύχει να πετάει μηνύματα το antivirus για αρχεία συστήματος, και τελικά φταίει το τροφοδοτικό που δίνει λάθος ρεύματα στο mobo το οποίο λειτουργεί στην τύχη ; Εκτός αν χρεώνουμε νταβατζιλίκι τη βόλτα μας, και μετά παίρνουμε το PC μαζί μας για έλεγχο και χρεώνουμε κι άλλα. Κοροϊδία δηλαδή, και απλώς πληρωνόμαστε τη μεταφορά στο "εργαστήριο".. Αυτό δεν λέγεται τεχνικός, λέγεται οδηγός - μεταφορέας.. επίσης, αυτό που με τρελλαίνει , είναι αυτοί που δηλώνουν υπηρεσίες σε φάση "ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΑ-ΕΙΔΗ ΠΡΟΙΚΟΣ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ" Πχ. τηλεφωνικά κέντρα - συναγερμούς - κάμερες/καταγραφικά - δίκτυα - υπολογιστές , όλα τα σφάζω - όλα τα μαχαιρώνω. Λες και όλα τα τηλεφωνικά κέντρα είναι τα ίδια, όλες οι κάμερες όλα τα δίκτυα, κλπ. Και αρκετές φορές αυτό που κάνουν είναι να σου πουν , "χάλασε, πέταξε το και έχω ένα κεντράκι σε πολύ καλή τιμή να σου πουλήσω" ή σου προτείνουν εξοπλισμό που έχουν ακούσει ότι κάνει αυτά που θες, και μετά τραβάς τα βυζιά σου!! Δεν είναι απόλυτο, αλλά συμβαίνει αρκετά συχνά για να το αγνοούμε..
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.