Προς το περιεχόμενο

Πρόβλημα με κάρτα ήχου της Realtek και ηχεία 5.1

Επισκέπτης

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επισκέπτης
Δημοσ.

Καλησπέρα, ανοίγω το παρών θέμα, γιατί έχω πρόβλημα με τα καινούρια ηχεία που πήρα και απ' ό,τι έχω καταλάβει ψάχνοντας στο internet, είναι γνωστό bug των καρτών της Realtek (της μητρικής), ωστόσο δεν βρήκα πουθενά λύση. Γι' αυτό γράφω εδώ, μήπως ξέρει κάποιος κάτι.

Είχα 2,1 ηχεία και πήρα 5,1, αυτά εδώ. Δεν έκανα format. Το πρόβλημα αυτή την στιγμή είναι το εξής: Το windows media player, το media player classic και το KM player παίζουν ήχο από όλα τα ηχεία, αλλά οι διάλογοι ακούγονται μόνο από το κεντρικό και όχι από τα μπροστινά ή τα πίσω. Αυτό συμβαίνει μόνο σε μερικά mkv αρχεία, στα υπόλοιπα mkv, avi, wmv παίζει κανονικά ο ήχος από παντού. Μέχρι στιγμής έχω βγάλει τελείως το driver της κάρτας ήχου και έχω βάλλει την καινούρια έκδοση, έχω βάλλει το καινούριο k lite codec mega pack με ρύθμιση "input device" στα ηχεία, το speaker fill στην κάρτα ήχου είναι ενεργοποιημένο, από τις "συσκευές αναπαραγωγής ήχου", "ρύθμιση παραμέτρων ήχου" στα windows (win 7 x64 ultimate), έχω κάνει τις ρυθμίσεις και με 5,1 και με 7,1 αλλά ακόμα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα. Κατά καιρούς έχουν παίξει ομιλία και τα μπροστινά ηχεία, αλλά έχω κάνει τόσες αλλαγές και σε τόσους πολλούς συνδυασμούς, που δεν μπορώ να θυμηθώ σε ποιόν απ' αυτούς ήταν. Το vlc, BS player και άλλα προγράμματα ή παιχνίδια παίζανε πάντοτε κανονικά τον ήχο.

Η μητρική που έχω είναι η Asus P7P55D LE.

Αν ξέρει κάποιος κάτι ας βοηθήσει, ευχαριστώ πολύ. (Με βλέπω να χρησιμοποιώ τα ηχεία για σκοποβολή από το μπαλκόνι αν δεν βρω λύση <_< )

Δημοσ.

Για stereo ηχο θα ακους μονο απο τα 2 ηχεια. Δες αν εχει πουθενα επιλογη στον driver της realtek για stereo surround (ωστε ο στερεοφωνικος ηχος να ακουγεται απο ολα). Επισης απενεργοποιησε τον mixer του ffdshow (σιγουρα το εχεις εγκατεστημενο), γιατι σε 'μενα αυτος δημιουργει προβλημα.

Εναλλακτικα δοκιμασε το AC3filter, αν και δεν το ξερω (δεν το χρησιμοποιω) - μπορει να ειναι και ασχετο σε σχεση με το προβλημα σου.

Δημοσ.

δεν ειμαι σιγουρος αλλα ειχα στην κατοχη μου παλια realtek ενσωματωμενη που λες και ειδα το ιδιο "προβλημα". αυτην την στιγμη εχω creative και το ιδιο πραγμα συμβαινει.. εχω την εντυπωση πως στα 5,1 οι περισσοτεροι διαλογοι παιζουν απο το κεντρικο. για αυτο σου φαινεται πως μερικες φορες ακουγονται και απο τα μπροστινα.. εγω μαλιστα εχω πετυχει τραγουδι να παιζει φωνη μονο απο το κεντρικο και μουσικι απο τα μπροστα.. οποτε εγω την εντυπωση πως ψαχνεις λυση στο τιποτε.. φυσικα μπορει να κανω λαθος..

Δημοσ.

@nem52, το CMSS 3D βαλτο στο stereo surround και απενεργοποιησε τον mixer του ffdshow.

Φυσικα οταν μια ταινια εχει πολυκαναλο ηχο AC3, με το AC3Filter μπορεις να τον "μετατρεψεις" σε στερεο (επιλεγοντας 2.0 για ηχεια απο τα settings του AC3Filter). Στη συνεχεια με το stereo surround του CMSS 3D ακουγεται ο στερεοφωνικος ηχος απο ολα τα ηχεια. Θα μου πεις γιατι να το κανεις αυτο... Γιατι σε καποιες ταινιες ο πολυκαναλος ηχος ειναι χαλια.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Το mixer είναι απενεργοποιημένο, όσων αφορά το stereo, υπάρχει μια επιλογή στον driver, είναι αυτή εδώ driverv.png

όταν το πατάω όμως το Surround Sensation και γίνεται μπλε το κουμπί, παίζει δικάναλο ήχο...

Δημοσ.

@nem52, το CMSS 3D βαλτο στο stereo surround και απενεργοποιησε τον mixer του ffdshow.

Φυσικα οταν μια ταινια εχει πολυκαναλο ηχο AC3, με το AC3Filter μπορεις να τον "μετατρεψεις" σε στερεο (επιλεγοντας 2.0 για ηχεια απο τα settings του AC3Filter). Στη συνεχεια με το stereo surround του CMSS 3D ακουγεται ο στερεοφωνικος ηχος απο ολα τα ηχεια. Θα μου πεις γιατι να το κανεις αυτο... Γιατι σε καποιες ταινιες ο πολυκαναλος ηχος ειναι χαλια.

ναι αλλα καθε φορα που θα θελω να δω ταινια θα πρεπει να το αλλαζω???

Δημοσ.

@nem52, οχι απλα θα ενεργοποιεις/απενεργοποιεις το ac3filter.

@Michaloukos, Στους via codecs εχει μια επιλογη Speaker Fill, που νομιζω κανει οτι και το stereo surround του CMSS 3D της creative.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Το έχω ενεργοποιήσει αυτό, το έγραψα και πιο πάνω :)

Δημοσ.

Είχα 2,1 ηχεία και πήρα 5,1, αυτά εδώ. Δεν έκανα format. Το πρόβλημα αυτή την στιγμή είναι το εξής: Το windows media player, το media player classic και το KM player παίζουν ήχο από όλα τα ηχεία, αλλά οι διάλογοι ακούγονται μόνο από το κεντρικό και όχι από τα μπροστινά ή τα πίσω. Αυτό συμβαίνει μόνο σε μερικά mkv αρχεία, στα υπόλοιπα mkv, avi, wmv παίζει κανονικά ο ήχος από παντού. Μέχρι στιγμής έχω βγάλει τελείως το driver της κάρτας ήχου και έχω βάλλει την καινούρια έκδοση, έχω βάλλει το καινούριο k lite codec mega pack με ρύθμιση "input device" στα ηχεία, το speaker fill στην κάρτα ήχου είναι ενεργοποιημένο, από τις "συσκευές αναπαραγωγής ήχου", "ρύθμιση παραμέτρων ήχου" στα windows (win 7 x64 ultimate), έχω κάνει τις ρυθμίσεις και με 5,1 και με 7,1 αλλά ακόμα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα. Κατά καιρούς έχουν παίξει ομιλία και τα μπροστινά ηχεία, αλλά έχω κάνει τόσες αλλαγές και σε τόσους πολλούς συνδυασμούς, που δεν μπορώ να θυμηθώ σε ποιόν απ' αυτούς ήταν. Το vlc, BS player και άλλα προγράμματα ή παιχνίδια παίζανε πάντοτε κανονικά τον ήχο.

Μα δε γίνεται κάτι λάθος.

Σε αρχεία με 5,1 ήχο οι διάλογοι πρέπει να βγαίνουν μόνο απο το κεντρικό (περιφερειακές φωνές και θόρυβος μπορεί να παίζουν και απο τους υπόλοιπους δορυφόρους αλλά πάντα οι διάλογοι θα βγαίνουν απο το center).

Σε αρχεία στερεο (μουσική ή βίντεο) πρέπει να παίζουν μόνο το front right left και το bass.

Αν θες πάση θυσία ήχο απο όλα πρέπει να πάς στον driver της via (via onboard δεν εχεις?) εκεί που έχει το configuration του analog input και να πατήσεις speaker fill.

Δεν είναι το σωστό αφού ουσιαστικά μεταφέρει τον ίδιο ήχο απο το front στα rear.

Αστο όπως είναι. Σωστά μου φαίνεται.

Και εννοείτε πως δεν κάνεις φορμάτ επειδή πήγες απο 2,1 σε 5,1.

Εδω αλλάζουμε μητρικές και δεν φορμάρουμε... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Επισκέπτης
Δημοσ.

Καλά εννοείται ότι δεν κάνω format γι αυτόν τον λόγο, αν και τώρα που τα λέμε, το τραβάει το pc. Το speaker fill είναι ήδη ενεργοποιημένο και εξακολουθεί να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο... Είναι πολύ πιο ωραίος ο ήχος όταν ακούγεται ο ίδιος απ' όλα τα ηχεία, τουλαχιστον προσωπικά μου αρέσει πολύ, αυτή την στιγμή αναγκάζομαι να βλέπω τις ταινίες από windows media player στο mute και από πίσω έχω να πάιζει ήχο το vlc... δράμα :wacko:

Δημοσ.

Οι διάλογοι πρέπει να βγαίνουν απο το center ή απο σωστά στημένα front right-left.

Αλλιώς θα σου φαίνεται (αν είσαι παρατηρητικος) πως η ομιλία δε βγαίνει απο το στόμα των ηθοποιών ή ότι βγαίνει με latency σε σχεση με το βίντεο. :rolleyes:

Το κόλπο με τον συνδιασμό vlc και τον wmp δε το κατάλαβα.

Γιατί δε χρησιμοποιείς μόνο vlc αφού εκεί εχεις τον ήχο όπως θες. Η γενικά κάποιον player που να μην εχει θέμα. Δοκίμασε τον bsplayer, xbmc μπας και σε βολέψουν.

Βασικά μόνο σε media player classic δεν είχα σωστό 5,1.

Απαξ και απο τα ηχεία επιλέξεις 5,1 configuration κάνεις το test speakers και δουλέψουν σωστά και τα 6 ηχεία στις θέσεις που σου δείχνει εχεις σωστό 5,1.

Απο κει και πέρα είναι θέμα player.

Με το speaker fill είναι λάθος ο ήχος κατά την γνώμη μου, ή μάλλον σου χαλάει το surround.

Προσωπικά το έβαζα on μόνο όταν ακουγα μουσική με εντάσεις και ήθελα να εκμεταλλευτώ τα watt των δορυφόρων μπας και ισορροπήσουν λίγο με το woofer που εχει το συντριπτικό μέρος της ισχύς στα pc 5.1 speakers.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Το "κόλπο", είναι ότι βάζεις το vlc να παίζει και ανοίγεις το wmp full screen στο mute, για να χεις εικόνα wmp (που είναι η καλύτερη που έχω βρει σε player) και ήχο άπό vlc που παίζει όπως τον θέλω, τα συγχρονίζεις βέβαια λίγο, αλλά και πάλι χάνουν 1-2 φορές μετά από λίγο. Για αυτό που λες για την ομιλία από το κεντρικό, ίσα ίσα που αυτό μου φαίνεται ψεύτικο, κάθομαι π.χ. στον καναπέ και το pc στο γραφείο 2,5m απόσταση και η ομιλία έρχεται από το κεντρικό που ναι πάνω στην οθόνη μόνο, ενώ οι υπόλοιποι ήχοι είναι παντού, δεν μου κολλάει... τι να πω, ίσως είναι βίτσιο!! :-(

Δημοσ.

Το "κόλπο", είναι ότι βάζεις το vlc να παίζει και ανοίγεις το wmp full screen στο mute, για να χεις εικόνα wmp (που είναι η καλύτερη που έχω βρει σε player) και ήχο άπό vlc που παίζει όπως τον θέλω, τα συγχρονίζεις βέβαια λίγο, αλλά και πάλι χάνουν 1-2 φορές μετά από λίγο. Για αυτό που λες για την ομιλία από το κεντρικό, ίσα ίσα που αυτό μου φαίνεται ψεύτικο, κάθομαι π.χ. στον καναπέ και το pc στο γραφείο 2,5m απόσταση και η ομιλία έρχεται από το κεντρικό που ναι πάνω στην οθόνη μόνο, ενώ οι υπόλοιποι ήχοι είναι παντού, δεν μου κολλάει... τι να πω, ίσως είναι βίτσιο!! :-(

Περίεργα πράγματα κάνεις και απορρώ πως την παλεύεις.

Για μένα δοκίμασε κανάν άλλο player αφού ο vlc δε σου αρέσει σαν εικόνα (εμένα δε μου αρέσουν οι υπότιτλοι του) και ο wmp δε παίζει τον ήχο οπως τον θες.

Για να σου αρέσει περισσότερο η εικόνα απο το wmp σημαίνει πως κάποιο post proccesing κάνει ό player ψάξε στο net να δεις τι μπορεί να δημιουργεί αυτή την διαφορά.

Επιμένω πως υπάρχουν και καλύτεροι players και καλό θα ταν να δοκιμάσεις bsplayer και τον xbmc ο οποίος αν τον βάλεις και ρυθμίσεις τα φίλτρα του θα εχεις ακόμα καλύτερη εικόνα απο το wmp.

Στο avsite απο ότι βλέπω πολλοί χρησιμοποιούν gom και km player αλλά πρώτος βγαίνει ο Media Player Classic HC

Εγω ψήφισα xbmc.

http://www.youtube.com/watch?v=l5jjUWztoFs

Επισκέπτης
Δημοσ.

Έχω και KM και BS, τον KM τον τον χρησιμοποιούσα κατά κόρον παλαιότερα καθώς είναι και πολύ εύχρηστος, αλλά τον παράτησα όταν έτυχε να συγκρίνω την εικόνα του με του wmp. Ο BS, επίσης, δεν έχει καλή εικόνα. Όσο για το xbmc, ενδιαφέρον φαίνεται... Από post proccesing δεν ξέρω, αλλά θα το κοιτάξω. Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια

Δημοσ.

Φίλε μου αν ήθελες τον ίδιο ήχο παντού κακώς πλήρες 5.1 σύστημα. Ας επαιρνες δυο συστήματα 2.1 και ας τα συνέδεσε με ένα διακλαδωτη.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...