Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Για να μην ανοίξω νέο θέμα, θέλω να θέσω στους ειδικούς ορισμένα ερωτήματα σχετικά με την επιλογή μεθόδου μετατροπής του αναλογικού σήματος σε ψηφιακό.

Είχα αρχίσει πριν από χρόνια την προσπάθεια αυτή με τη μέθοδο της μετατροπής του σήματος μέσω της ψηφιακής κάμερας Canon MV530i που εξακολουθώ να κρατάω γιαυτό το σκοπό. Η κάμερα διαθέτει υποδοχές S video, mini USB, mini Firewire και θηλυκό για το καρφί του ήχου. Επομένως, τόσο το αναλογικό (μέσω του S video) όσο και ο ήχος έρχονται στην κάμερα, η οποία μετατρέπει το αναλογικό σε ψηφιακό και τα στέλνει στον υπολογιστή με τα άλλα βύσματα. Την εποχή που είχα ξεκινήσει την προσπάθεια, το capture γινόταν μέσω του premiere 6.5 που εξακολουθώ να έχω στον υπολογιστή.

Πριν από μερικούς μήνες αγόρασα από το Lidl το Silver Crest USB Video Grabber σαν εναλλακτική λύση για τη μετατροπή. Το πακέτο διαθέτει, εκτός από το μικροσκοπικό USB Video Grabber και το Cyberlink PowerDirector 7, για το capture (δεν έχω δουλέψει ποτέ με αυτό), και πλήθος καλωδίων που καλύπτουν τις ανάγκες σύνδεσης του hardware.

Το ερώτημα είναι ποια είναι η καλλίτερη, ποιοτικά, μέθοδος για τη μετατροπή του σήματος.

Θα μου πείτε κάνε δοκιμή και με τις δύο και βγάλε τα δικά σου συμπεράσματα.

Πριν το κάνω, σκέφτηκα να ρωτήσω τους ειδήμονες και να έχω μερικές έγκυρες γνώμες, για να ξεκινήσω, σοβαρά αυτή τη φορά, το τεράστιο έργο, μιας και οι βιντεοκασέτες είναι πολλές και θέλω να κάνω εγώ τη βρωμοδουλειά για να έχω τη δυνατότητα επεξεργασίας του ψηφιακού σήματος, ώστε να πετύχω αφενός την καλλίτερη δυνατή ποιότητα του πρωτογενούς υλικού (4:3) αφετέρου την προβολή του σε φόντο 16:9 που σκέπτομαι να βάλω. Αυτά, βέβαια, δεν γίνονται από τους επαγγελματίες που αναλαμβάνουν μετατροπές vhs σε dvd.

Ευχαριστώ όλους όσοι ασχοληθούν με τον προβληματισμό μου και εύχομαι Καλή Χρονιά με ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ.

• Απαντ. 37
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Καλησπέρα και χρόνια πολλά!

Τα USB grabbers, έναντι μίας λύσης που περιλαμβάνει ψηφιοποίηση μέσω DV κάμερας, παίζουν με "handicap" διότι

1. Υπερσυμπιέζουν το captured υλικό, για να το περάσουν επιτυχώς από το δίαυλο USB. Δηλαδή, παρ' ο,τι εσύ στο πρόγραμμα εγγραφής φαίνεται σαν να λαμβάνεις raw/ασυμπίεστο video το οποίο πρέπει να κωδικοποιήσεις με κάποιον codec, στην πραγματικότητα έχει ήδη λάβει χώρα μία κωδικοποίηση στο επίπεδο της συσκευής και μάλιστα σε χαμηλό συγκριτικά (για τα δεδομένα του raw video) bitrate

2. Συναφές με το 1, καθώς γίνεται για τους ίδιους λόγους: Η ανάλυση στην οποία γίνεται η δειγματοληψία/ψηφιοποίηση είναι μικρότερου επιπέδου από αυτήν μίας κάμερας DV. Συνήθως είναι στα 640x480 maximum, ενώ η κάμερα θα σου δώσει DV video ανάλυσης 720x576

Δημοσ.

Κατ' αρχάς, ευχαριστώ για την άμεση και ουσιαστική απάντηση.

Ομολογώ ότι δεν είχα υπολογίσει αυτή την παράμετρο. Αντίθετα, όταν ανέλυα τον προβληματισμό μου, σκεπτόμουν ότι το Video Grabber, ως προϊόν τελευταίας τεχνολογίας, θα είχε βελτιωμένη κωδικοποίηση σε σχέση με την κάμερα DV.

Edit

Προβληματισμένος από την πληροφορία που μου έδωσες, διάβασα το manual του Video Grabber, αφού έγραψα τα παραπάνω, και είδα ότι στα τεχνικά στοιχεία αναφέρει ότι η μορφή βίντεο που βγάζει είναι 720Χ576. Αυτό λέει κάτι;

Δημοσ.

Δεν είναι αρκετό από μόνο του για να ισοφαρίσει το handicap του 1, που είναι και το πιο σημαντικό εκ των δύο.

Υπάρχει κι ένα 3ο, που ξέχασα να το αναφέρω: Η ποιότητα του ADC (αναλογοψηφιακός μετατροπέας) που χρησιμοποιούν οι 2 τύποι συσκευών. Στοιχηματίζω πως η κάμερα θα διαθέτει έναν καλύτερης ποιότητας από τον αντίστοιχο ενός φθηνού USB grabber. Προσοχή, εδώ δεν υποννοώ γενικευμένο πρόβλημα όλων των USB grabbers ανεξαιρέτως: ένα σχετικό (και πιο ακριβό) προϊόν από γνωστή εταιρεία του χώρου όπως π.χ. Pinnacle μπορεί να έχει καλό ADC. Αλλά θα εξακολουθεί να παίζει με το handicap του 1. Ε, τώρα για το Silvercrest δε δίνω πολλές πιθανότητες να νικήσει την κάμερά σου. ;)

Σε κάθε περίπτωση, ο,τι έχω γράψει μέχρι τώρα είναι εν πολλοίς θεωρητικολογία. Έχεις και τις δύο συσκευές στη διάθεσή σου και μπορείς να κάνεις μία δοκιμαστική σύλληψη ενός κοινού δείγματος, για να δεις με τα μάτια σου τί παίζει με τις συγκεκριμένες συσκευές.

Δημοσ.

ΟΚ. Καταλήγουμε, επομένως, σ' αυτό που από την αρχή φαινόταν ως λογικό. Τη δοκιμή και των δύο μεθόδων για να δω τα αποτελέσματα.

Για την ιστορία, Θα ενημερώσω.

Δημοσ.

Έχω μπλέξει άσχημα αφενός με το Video Grabber και το powerDirector 7 που το συνοδεύει αφετέρου με τη βιντεοκάμερα.

Κατάφερα, μετά από πολλές προσπάθειες να βγάλω mpg με το powerDirector 7 που το έκανα συμβατό με windows XP SP3 για να καταφέρω να δω το σήμα στο capture. Επειδή η έκδοση αυτή είναι φτωχή (πως θα την έδιναν δωρεάν, άλλωστε, στο πακέτο) δεν βγάζει avi ή mpeg4 και προσπάθησα να εγκαταστήσω τις εκδόσεις 9 και 10 που έχουν αυτές τις εκδόσεις αλλά τα προγράμματα που κατέβασα δεν το επιτρέπουν. Προσπάθησα και με το NeroVision 10, από το Nero 10, αλλά δεν βλέπει το σήμα από το βίντεο.

Η μόνη λύση, με αυτή τη μέθοδο, είναι μέσω του powerDirector 7, αλλά φοβάμαι ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό.

Προσπάθησα να δουλέψω και με τη βιντεοκάμερα, όπως είχα κάνει πριν από μερικά χρόνια, αλλά ενώ το σήμα του βίντεο έρχεται στην κάμερα, δεν βλέπει την κάμερα και επομένως το ψηφιακό πλέον σήμα το pc. Προσπάθησα με όλα τα software (Premiere 6,5 όπως είχα κάνει πριν από χρόνια, powerDirector 7 και NeroVision 10 αλλά κανένα δεν βλέπει το σήμα.

Υπάρχει κάποια λύση στο πρόβλημα;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστώ.

Κάνει capture κάποιο από τα παραπάνω προγράμματα με δυνατότητα ελέγχου των κινήσεων του βίντεο, δηλαδή να μπορείς να σταματήσεις και το βίντεο, στο ίδιο σημείο, τη στιγμή που σταματάς το capture;

Επεξ/σία από makfil
Δημοσ.

Το συγκεκριμένο link οδηγεί σε νεκρό site αλλά το πρωί κατέβασα το virtualdub 1.9.11, έκανα λίγες προσπάθειες για να καταλάβω πως λειτουργεί και ενώ σε κάποια φάση έφερε εικόνα από το βίντεο, χωρίς ήχο, αναγνωρίζοντας ως device το AF9035 Capture Filter, δηλαδή το Video Grabber, όπως είχε κάνει και το PowerDirector, από κάποια στιγμή και μετά δεν το το αναγνωρίζει, αν και ο driver του Video Grabber φαίνεται να είναι εγκατεστημένος. Το ίδιο, βέβαια, συμβαίνει και με το PowerDirector και δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει.

Άλλαξα τη συνδεσμολογία ενώνοντας το βίντεο με τη βιντεοκάμερα (Canon MV530i) και αυτή με το pc, μέσω firewire, όπως έκανα παλιά, αλλά και πάλι τόσο το Premiere 6.5, που έχω δουλέψει στο παρελθόν με Win XP, όσο και το virtualdub τώρα, δεν αναγνωρίζουν τη βιντεοκάμερα και, επομένως, δεν φέρνουν εικόνα και ήχο.

Δημοσ.

Ενδέχεται να υπάρχουν σωστά driver μόνο για XP,αν έχεις κάναν δεύτερο σκληρό :-D ,αλλιώς ψάξε μπας και υπάρχουν εξτρά driver για κατέβασμα που ίσως να είναι ποιο καλοί.

Δημοσ.

Τελικά, και σ' αυτή την περίπτωση, η λύση ήταν τόσο εύκολη και απλή, όσο το αυγό του Κολόμβου, όπως συνηθίζω να λέω.

Βασανίστηκα τόσο πολύ για να μετατρέψω το αναλογικό σήμα σε ψηφιακό, όπως είχα κάνει πριν από χρόνια, με τη βιντεοκάμερα Canon MV530i που κρατάω τόσα χρόνια, ειδικά για το σκοπό αυτό, και δεν είχα σήμα στο pc με όσα προγράμματα προσπάθησα. Βέβαια, δεν είχα βρει το γνήσιο firewire της Canon που συνόδευε το πακέτο, όταν την αγόρασα, και χρησιμοποίησα ένα άλλο καλώδιο που βρήκα, σφραγισμένο σε πλαστικό.

Έλεγα από μέρες να δοκιμάσω και με ένα άλλο καλώδιο αλλά δεν βρήκα, όχι μόνο στο χώρο που τα μαζεύω αλλά ούτε στο φίλο μου, με ακροδέκτες μεγάλο-μικρό και έτσι αποφάσισα σήμερα και αγόρασα από το Πλαίσιο ένα στα 3,95. Μόλις το έβαλα, εμφανίστηκε αμέσως η ένδειξη για νέο hardware (!!!) και αφού άνοιξα το Premiere 6.5 και τη βιντεοκάμερα να βιντεοσκοπεί το δωμάτιο, είδα επιτέλους σήμα στο capture (!!!), όπως παλιά. Δοκίμασα και στο Premiere Pro CS4, έχοντας βάλει μια βιντεοκασέτα στο VCR και έχοντας συνδέσει το VCR στη βιντεοκάμερα με S-Video και RCA για ήχο. Είδα κανονικά την εικόνα και μπορώ να κάνω capture το αναλογικό της βιντεοκασέτας και να το μετατρέψω σε avi με τη ψηφιακή βιντεοκάμερα.

Ενημερώνω για την περιπέτειά μου, με την ελπίδα ότι, ενδεχομένως, κάποιος που ταλαιπωρείται, όπως εγώ, μπορεί να βρει τη λύση στο ίδιο πρόβλημα αλλάζοντας, έστω, το καλώδιο firewire (!!!).

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

Καλησπερα,

πηγα να χρησιμοποιησω και εγω το silvercrest usb αλλα ενω ειναι ολα κομπλε δε μου δειχνει χρωμα, ενω στην τηλεοραση δειχνει κανονικα. Η συνδεση μπορει να γίνει είτε με το κιτρινο καλωδιο ειτε με s-video. Αν το κανω με s-video ειναι ασπρομαυρη αν με το κιτρινο δειχνει χρωμα αλλα κανει διακοπες η εικονα.

Καμια ιδεα;

Thanks

Δημοσ.

Πρώτα μια ερώτηση. Η συσκευή αναπαραγωγής (τι είναι, βίντεο ή κάμερα; ) έχει έξοδο svideo ή το βάζεις σε scart ή αντάπτορα;

Όταν συνδέεις το svideo πρέπει να αλλάξεις από το πρόγραμμα capture την επιλογή για το τι σήμα του δίνεις και να το βάλεις στο svideo και ίσως να πρέπει να κάνεις κάτι παρόμοιο από το βίντεο. Δεν ξέρω που μπορείς να είναι, πρέπει να το ψάξεις.

Για το ότι χάνει το χρώμα από το κίτρινο μπορεί να φταίνε οι κασέτες ή το βίντεο.

Δημοσ.

Η συσκευη αναπαραγωγης ειναι video player panasonic και το συνδεω με scart οπου μου βγαζει εξοδους s-video, κιτρινο, κοκκινο και λευκο. 

Απο το προγραμμα το επιλεγω να γραφει απο το s-video αλλιως δε θα μου εδειχνε το σημα. 

Με το κιτρινο χαλαει η ποιοτητα της εικονας, οπως ανεφερα και παραπανω.

Γενικα κατι φταει με το usb grabber γιατι χρησιμοποιησα την καρτα τηλεοραση που εχω μια pinnacle και μου δειχνει κανονικα τα χρωματα, λιγο στην ποιοτητα εχω θεμα. Σχετικα με την ποιοτητα τι μπορω να κανω; Ειναι θεμα προγραμματος, θεμα καρτας τηλεορασης τι;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...