g1annis Δημοσ. 17 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2011 Γειά σας. Θέλω να φτιάξω έναν νέο υπολογιστή. Αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως είναι να επεξεργάζομαι εικόνα και βίντεο, να μοντάρω κλπ. Σε τι πρέπει να ρίξω το βάρος; Φαντάζομαι επεξεργαστή και κάρτα γραφικών. Επίσης, επειδή θα είναι και ο βασικός υπολογιστής στο σπίτι, για μουσική ταινίες κλπ θέλω να είναι όσο πιο αθόρυβος γίνεται. Σκληροί δίσκοι, οπτικά μέσα, οθόνη και όλα τα άλλα υπάρχουν. Θα ήθελα απλά να μου προτείνετε motherboard, κουτί, επεξεργαστή, μνήμες και κάρτα γραφικών. Γενικά όλα αυτά δε θέλω να ξεπερνάνε τα 300-400ευρώ. Κάτι ακόμα. Αξίζει τον κόπο να εγκαταστήσω το λειτουργικό σε solid state σκληρό; Η διαφορά θα είναι εμφανής στην επεξεργασία βίντεο; Mέχρι τώρα έχω καταλήξει στα εξής: Motherboard: ASROCK H55M-GE R2.0 RETAIL 75.90 € Μνήμη: KINGSTON KVR1333D3N9/4G DDR3 4GB PC10666 1333MHZ 42.03 € Επεξεργαστής: INTEL CORE I3-540 3.06 GHZ LGA1156 99.97 € Κάρτα Γραφικών: ASUS EN8400GS SILENT/DI/1GD2 LP 1GB PCI-E RETAIL 42.50 € ΣΥΝΟΛΟ 260.40 € Πως σας φαίνονται οι παρπάνω επιλογές; Σε κουτί δεν έχω καταλήξει γιατί δε ξέρω ποιά είναι αθόρυβα και ποιά όχι κλπ. Τον solid state τον έβγαλα από το μυαλό μου γιατί ο πιο φθηνός 60G κοστίζει 137 € και δε νομίζω ότι αξίζει τον κόπο. Για την κάρτα γραφικών κοίταξα μόνο να έχει τις εξόδους που θέλω και να έχει 1GB μνήμη δική της. Η διαφορά απόδοσης ανάμεσα στους i3 και i5 ήταν απειροελάχιστη ενώ η διαφορά κόστους μεγάλη οπότε κατέληξα σε i3. Παρακαλώ πείτε τη γνώμη σας.
firewalker Δημοσ. 17 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2011 Για HD video πάντως με αυτή την σύνθεση θα χρειαστείς και κούτες με τσιγάρα για την ατελείωτη αναμονή. Τουλάχιστον I5/Ι7 και αρκετά καλύτερη G.P.U. Capture card;
g1annis Δημοσ. 17 Μαρτίου 2011 Μέλος Δημοσ. 17 Μαρτίου 2011 Γειά σου firewalker. Γενικά δεν είμαι για να δίνω πολλά λεφτά. Δεν υπάρχουν. Πήγα σε i3 λόγω γραφικών και εκεί επέλεξα τον πιο φθηνό. Ο αντίστοιχος πιο φθηνός i5 είναι 40 € ακριβότερος χωρίς να το δικαιολογούν τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Για να πάω δηλαδή από τα 3.06GHz στα 3.20GHz. Οπότε μάλλον δε θα πάω σε ακριβότερο επεξεργαστή. Τώρα για την κάρτα γραφικών είμαι παντελώς άσχετος. Έχεις να προτείνεις τίποτα καλύτερο χωρίς να ακριβύνει τρελλά;
micos000 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2011 Άσε το silent σύστημα και στήσε ένα σωστό μηχάνημα με κάποια κάρτα γραφικών GT440. Για επεξεργαστή δεν το έχω ψάξει με τους καινούργιους αλλά θα πήγαινα σε amd phenom ii x4 3.4ghz. Περισσότερη ισχύ, περισσότεροι πυρήνες, περισσότερη cache, οπότε λογικά καλύτερη επεξεργασία. Αλλιώς πας σε i5 και πάνω. Για τις ταινίες προτείνω το PicoHD στα 60€ και δεν θα σε ενοχλεί τίποτα όταν θα απολαμβάνεις τις ταινίες σου. Το ssd άστον γιατί θα κερδίσεις ελάχιστα στην επεξεργασία βίντεο.
firewalker Δημοσ. 17 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2011 Αν έχεις αποφασίσει με ποιο πρόγραμμα θα κάνεις μοντάζ, δες αν υποστηρίζει parallel computing (CUDA κ.τ.λ.), με ποια κάρτα και πράξε αναλόγως όσον αφορά την gpu.
g1annis Δημοσ. 17 Μαρτίου 2011 Μέλος Δημοσ. 17 Μαρτίου 2011 Σας ευχαριστώ πολύ όλους. Πολύ καλή η πρόταση του pano που προτείνει τον ίδιο επεξεργαστή όπως και ο micos000. Η μόνη πιθανή ένσταση είναι η εξής (@ firewalker). Ο AMD επεξεργαστής όπως και η AMD Radeon HD 4250 on board κάρτα γραφικών, θα είναι συμβατός με τα προγράμματα πχ Adobe Premier και Avid? Συνήθως όσοι χρησιμοποιούν Avid τρέχουν Mac οπότε Intel. Γνωρίζει κανείς τις συμβατότητες; Αν είναι συμβατά όντως πάω σε AMD Phenom II και την ASROCK motherboard και τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Αλήθεια pano στην πρότασή σου ΔΕΝ υπάρχει Κάρτα Γραφικών. Πιστεύεις ότι η (ON BOARD) AMD Radeon HD 4250 με τα 512 shared και τα 8GB θα είναι αρκετά; Μήπως θα πρέπει να πάω σε ξεχωριστή κάρτα γραφικών;
jimex Δημοσ. 17 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2011 Δεν ξέρω ποια θα είναι η ακριβής χρήση του συγκεκριμένου pc, αλλά το μόνο που θα είναι ικανό να κάνει render ένα τέτοιο pc είναι κανά μικρό ερασιτεχνικό βίντεο κλπ. Αν σκέφτεσαι(έτσι γράφετε; ) να το χρησιμοποιήσεις για κάτι πιο "σοβαρό"(με καταλαβαίνεις πιστεύω) φυσικά και είναι ανεπαρκέστατο. Για τη 2η περίπτωση όπου πραγματικά θα θες δύναμη και gpu acceleration ούτε η onboard gpu σε ζώσει ούτε ο i3. Ένας six-core phenom είναι το λιγότερο που μπορείς να βάλεις σε συνδιασμό με μια φθηνή λύση της σειράς 4xx της nvidia. Μια άλλη λύση θα ήταν κάποιος sandy bridge χρησιμοποιώντας το quick sync, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει υποστήριξη του από τις περισσότερες εφαρμογές. Αν όμως το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι να παίζεις με κανά βιντεάκι που και που και δεν σε νοιάζει ο χρόνος του render (ολονύχτιο σε πολλές περιπτώσεις) τότε ότι και να πάρεις θα κάνει τη δουλειά του.
micos000 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2011 Βασικά, θα συμφωνήσω με τον jimex. Δουλεύω video editing πάνω από 15 χρόνια και δεν τίθεται θέμα συμβατότητας με τα προγράμματα. Το rendering θέλει cpu με α....α και μνήμη, τίποτε άλλο. Η gpu θα βοηθήσει αρκετά στα preview αλλά στο renderning δεν σε σώζει τίποτα, μόνο ο επεξεργαστής. Αν θέλεις ερασιτεχνική χρήση είσαι καλυμμένος με ότι και να βάλεις, πλέον οι επεξεργαστές είναι πανίσχυροι. Για σοβαρή χρήση πρέπει να κατευθυνθείς σε σύστημα με κάρτα video. Το κόστος όμως είναι πολύ πάνω από το budget σου. Εγώ δουλεύω (περιστασιακά) σε έναν φωτογράφο σε έναν p4 1.8 με 1gb ram και μια canopus dv storm2 (η οποία κάνει όλη την δουλειά) για video και σε έναν core2duo 2.8 για επεξεργασία φωτογραφιών και 3d rendering. Η canopus κόστισε 2500€. Τα έχει βγάλει με το παραπάνω τα λεφτά της και μάλλον είναι ώρα για αλλαγή.
grimpr Δημοσ. 21 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2011 +1, πολύ καλή budget render/video workstation σύνθεση στα λεφτά, μπορείς να κάνεις και undervolt τον 1055Τ κερδίζοντας καμπόσα Watt σε Load αλλά και καλύτερες θερμοκρασίες allaround.
ColdFusion Δημοσ. 21 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2011 ένας phenom x6 θα βοηθουσε αρκετα με 8 gb μνημη.
Nikdev Δημοσ. 21 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2011 Ας ξεκαθαρίσει και τι είδους χρήση κάνει ο άνθρωπος πρώτα. Είναι σημαντικά και τα προγράμματα που χρησιμοποιεί.
whitebalance Δημοσ. 29 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 29 Μαρτίου 2011 να ρωτησω κι εγω κατι με την ευκαιρια; εχω αγορασει imac με Επεξεργαστή 3.06 GHz , Κάρτα Γραφικών Radeon HD 4670 και Μνήμη ram 4 GB. γενικα ειμαι ικανοποιημενος αλλα επειδη τον χρησιμοποιω παρα πολυ για μονταζ τι μπορω να κανω ωστε να εχω ακομα πιο γρηγορο rendering; αν αναβαθμισω την ram θα εχει αποτελεσμα;
FasTaker Δημοσ. 29 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 29 Μαρτίου 2011 ddr2 or ddr3? εννοω εχεις ddr2 η ddr3? βασικα δεν μπορω να ξερω ποση ram σου ρουφαει το λειτουργικο σου αλλα καλυτερα να πας στα 6gb.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.