Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
  Στις 28/11/2013 στις 1:02 ΜΜ, kirileman είπε

Ευχαριστούμε για τη διαφήμιση. Και τώρα μερικές επισημάνσεις:

1) Έκαστος στο είδος του. Άλλο μηχανικός (είμαι μηχανικός), άλλο συμβολαιογράφος, άλλο δικηγόρος, άλλο μεσίτης. Μόνο ο τελευταίος γνωρίζει την εμπορική αξία ενός ακινήτου και ΜΟΝΟ για την περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται. Οι υπόλοιποι κάνουν κάτι άλλο, εντελώς διαφορετικό (εκτός αν ασχολούνται αποκλειστικά με τις εκτιμήσεις και το real estate).

2) Η μεσιτεία είναι μια υπηρεσία. Αναθέτεις στο μεσίτη να σου κάνει μια δουλειά που -θεωρητικά- θα μπορούσες να την κάνεις και εσύ, όπως μπορείς να μεταφέρεις ένα πακέτο από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β αλλά προτιμάς να το στείλεις με κούριερ γιατί θα το κάνει ταχύτερα, ασφαλέστερα, οικονομικότερα, αποτελεσματικότερα κλπ.

Επέκταση  

Χμμ, μάλλον εσύ δεν έχεις βιώσει το "μεσίτης είμαι-τα κάνω όλα"

΄Ητοι, κανονιζει ΠΕΑ με 60-80ε, τακτοποιήσεις με 500ε και πάει λέγοντας, ώστε να προσφέρει μια...συνολική υπηρεσία στο πελάτη.

• Απαντ. 294
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• Super Moderators
Δημοσ.
  Στις 27/2/2018 στις 7:58 ΠΜ, gsisr είπε

κάνω ένα ψιλοξέθαμα αλλά με προβληματίζει το θέμα. ψάχνω για σπίτι. Πουλάω κιόλας ένα διαμέρισμα αλλά προς το παρόν δεν το χω δώσει σε μεσίτη. Έχω κλείσει το σάββατο μόνο 6-7 ραντεβού με μεσίτες για να δω σπίτια. Πρέπει να υπογράψω κάτι μαζί τους; Αν υπογράψω προφανώς και δεσμεύομαι σε περίπτωση αγοράς του ακινήτου, στον συγκεκριμένο μεσίτη. Εν τέλει αφού εγώ έψαξα και βρήκα τις αγγελίες και εκδήλωσα ενδιαφέρον, θα πρέπει να πληρώσω σαν αγοραστής; το urban exprerts δεν λειτουργεί ποια; το φάγαν οι μεσίτες; :P

Προφανώς θα πρέπει να υπογράψεις εντολή στον ή στους μεσίτες με τους οποίους θα συνεργαστείς. Γιατί έτσι κάνουν τη δουλειά τους, γιατί έτσι μπορούν να λάβουν χρήματα για αυτό που κάνουν. 

Οι αγγελίες που εσύ έψαξες και βρήκες έχουν μπει από αυτούς τους μεσίτες - εάν λοιπόν αυτοί δεν έκαναν δουλειά, δεν θα έβλεπες αγγελίες και δεν θα έβρισκες τα αντίστοιχα σπίτια. 

• Thanks 1
  • Super Moderators
Δημοσ.

Άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να αμοίβονται και από τους δύο οι μεσίτες.

Ή δικός μου μεσίτης είναι, ως ενοικιαστή, και θα κοιτάξει τα συμφέροντά μου, ή του ιδιοκτήτη, και θα κοιτάξει τα συμφέροντά του

Εδώ μου έχει συμβεί το παρανοϊκό, να με ειδοποιήσει φίλος που έμενε σε πολυκατοικία όπου νοικιαζόταν διαμέρισμα ότι υπάρχει διαθέσιμο σπίτι στα μέτρα μου (ήταν κι αυτός νοικάρης του ίδιου σπιτονοικοκύρη που του είπε στο ασανσέρ "ψάχνω ένα καλό παιδί για το διαμέρισμα" κτλ.) πήγα, τα βρήκαμε, και με πήρε τηλέφωνο το θρασίμι ο μεσίτης να μου ζητήσει μεσιτία.

Περιττό να σας πω τι πήρε.

Υ.Γ. Τα έσουρα και του ιδιοκτήτη, που πήγε και του έδωσε το τηλέφωνό μου.

• Like 4
  • Confused 1
Δημοσ.
  Στις 27/2/2018 στις 8:10 ΠΜ, kanesaxo είπε

Χμμ, μάλλον εσύ δεν έχεις βιώσει το "μεσίτης είμαι-τα κάνω όλα"

΄Ητοι, κανονιζει ΠΕΑ με 60-80ε, τακτοποιήσεις με 500ε και πάει λέγοντας, ώστε να προσφέρει μια...συνολική υπηρεσία στο πελάτη.

Αρχαιολόγος;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
  Στις 27/2/2018 στις 8:37 ΠΜ, Snoob είπε

Άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να αμοίβονται και από τους δύο οι μεσίτες.

Ή δικός μου μεσίτης είναι, ως ενοικιαστή, και θα κοιτάξει τα συμφέροντά μου, ή του ιδιοκτήτη, και θα κοιτάξει τα συμφέροντά του

Εδώ μου έχει συμβεί το παρανοϊκό, να με ειδοποιήσει φίλος που έμενε σε πολυκατοικία όπου νοικιαζόταν διαμέρισμα ότι υπάρχει διαθέσιμο σπίτι στα μέτρα μου (ήταν κι αυτός νοικάρης του ίδιου σπιτονοικοκύρη που του είπε στο ασανσέρ "ψάχνω ένα καλό παιδί για το διαμέρισμα" κτλ.) πήγα, τα βρήκαμε, και με πήρε τηλέφωνο το θρασίμι ο μεσίτης να μου ζητήσει μεσιτία.

Περιττό να σας πω τι πήρε.

Υ.Γ. Τα έσουρα και του ιδιοκτήτη, που πήγε και του έδωσε το τηλέφωνό μου.

Επέκταση  

Από εσένα δεν μπορεί να ζητήσει, αλλά από τον ιδιοκτήτη, αν του το είχε δώσει μεσιτία, άσχετα πως κατέληξε να νοικιαστεί είναι δυνατόν να διακιούται χρήματα.

Επεξ/σία από DrLo
Δημοσ.
  Στις 27/2/2018 στις 8:37 ΠΜ, Snoob είπε

Άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί θα έπρεπε να αμοίβονται και από τους δύο οι μεσίτες.

Fixed

Όχι τίποτα άλλο, αλλά γιατί και μπορούν(τους το επιτρέπει ο νόμος) και το κάνουν. Παρόλο που είναι ανήθικο, είναι νόμιμο.

Δημοσ.
  Στις 27/2/2018 στις 11:43 ΠΜ, Joshua21 είπε

Fixed

Όχι τίποτα άλλο, αλλά γιατί και μπορούν(τους το επιτρέπει ο νόμος) και το κάνουν. Παρόλο που είναι ανήθικο, είναι νόμιμο.

Σωστός 

Από την άλλη μπορείς αν θες να κάνεις deal με τον μεσίτη, και να συμφωνήσεις μια τιμή φιξ ή ένα ποσοστό της αρεσκείας σου (το έχω κάνει, αν και δε προχώρησε η ιστορία)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
  Στις 27/2/2018 στις 9:29 ΠΜ, kirileman είπε

Αρχαιολόγος;

Θα θελα, αλλα δυστυχώς ΠΜ.

Υ.Γ. χωρίς να θέλω να τσουβαλιάσω έναν ολόκληρο κλάδο (?) θα πώ το εξής. Απ'τη στιγμή που ο μεσίτης έχει την αμοιβή του, και σε κάποιες περιπτώσεις ποσοστιαϊα, προσπαθεί να σου φορτώσει ένα ακίνητο, με αυτοσκοπό, τι άλλο; να τα κονομήσει κι αυτός.

Πελάτης ήρθε με τοπογραφικά απο μεσίτη, όμορφα και ωραια στο 2ο πόδι Χαλκιδικής. Το ένα 6000 τμ προ απαλλωτρίωσης, εναπομείναν 3900 τμ και προσπαθούσε να πείσει το πελάτη οτι ειναι 6 και οχι 4παρά. 

Του λεγε οτι χτιζει το ένα χτιζει το άλλο και ήταν μεσα σε εξειδικευμένη ζώνη. Ο μηχανικος που το συνέταξε το γνώριζε. Δεν ανεγραψε τιποτε πανω. Ουτε ΓΠΣ, ουτε ουτε. ΕΝΑ καλοστημένο σύστημα μεσιτών/συμβολαιογραφων/μηχανικών. Οποιος έχει αλισβερίσι με Χαλκιδική, γνωρίζει.

Ακομη και στο πελατη φανηκε παράξενο οτι το ξεκινησε απ'τις 60.000 και επεσε σε μιση ωρα κουβέντας στα 40.000

Περίπτωση 2η. Στο χωριό, η κοινωνία ειναι μικρή. Πελατης που του συνεταξα τοπογραφικο για τμήμα καθετης οικοπέδου με κτίσμα μου πε οτι το πουλαει 35.000. Και 30.000 θα το δινει, με τα παζάρια.

Το δίνει εν τέλει σε μεσίτη. Κάνει τηλέφωνο φίλος οτι κα καλα πηγε το ειδε, η τιμή 40.000. Λεω γω με το πονηρό μυαλό μου. Ο πελατης εχει πει του μεσίτη, θελω 30.000. Ο μεσίτης λεει 40, θα πεσω στα 35.

Και αρκετές περιπτωσεις ακομη ΠΟΛΥ πιο φουσκωμένες.

Δεν ειναι τυχαίο που σε μικρες κοινωνιες οι μεσίτες επιβιώνουν απο "εξωτερικους" πελάτες...γιατι οι λοκαλ ολοι γνωριζόμαστε και ρωταει ο ενας τον άλλον.

Επεξ/σία από kanesaxo
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
  Στις 27/2/2018 στις 11:43 ΠΜ, Joshua21 είπε

"Άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί θα έπρεπε  θα ήθελα να αμοίβονται και από τους δύο οι μεσίτες."

Fixed

Fixed και απο εμένα καθότι αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα.
Ούτε παρανομία υπάρχει, ούτε ανηθικότητα. Κανένας δεν υποχρέωσε κανέναν να πάρει τηλέφωνο σε μεσιτικό γραφείo. Διάβασε το post του Physics_Rulez στην πρώτη σελίδα για να δεις πόσα άλλα "ανήθικα νταβατζιλίκια" πληρώνεις αλλά είναι μια χαρά γιατί δεν το έχεις σκεφτεί.
Δεν ανακαλύψατε κάτι όλοι αυτοί που νομίζετε οτι είναι παράνομο/ανήθικο το να υπάρχει μεσιτική αμοιβή. Απλά "δεν μου αρέσει να πληρώνω" λέγεται και πίστεψε με πάσχουν όλοι απο αυτό ανεξαρτήτα απο την δουλειά που κάνουν.

Επεξ/σία από scyther666
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
  Στις 28/2/2018 στις 12:50 ΜΜ, scyther666 είπε

Fixed και απο εμένα καθότι αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα.
Ούτε παρανομία υπάρχει, ούτε ανηθικότητα. Κανένας δεν υποχρέωσε κανέναν να πάρει τηλέφωνο σε μεσιτικό γραφείo. Διάβασε το post του Physics_Rulez στην πρώτη σελίδα για να δεις πόσα άλλα "ανήθικα νταβατζιλίκια" πληρώνεις αλλά είναι μια χαρά γιατί δεν το έχεις σκεφτεί.
Δεν ανακαλύψατε κάτι όλοι αυτοί που νομίζετε οτι είναι παράνομο/ανήθικο το να υπάρχει μεσιτική αμοιβή. Απλά "δεν μου αρέσει να πληρώνω" λέγεται και πίστεψε με πάσχουν όλοι απο αυτό ανεξαρτήτα απο την δουλειά που κάνουν.

Κάτσε γιατί άλλα διαβάζεις και άλλα καταλαβαίνεις. Το ανήθικο(και όχι παράνομο) δεν είναι η ύπαρξη μεσιτικής αμοιβής, δεν είπε κανείς κάτι τέτοιο, το ανήθικο είναι η απαίτηση/είσπραξη μεσιτικής αμοιβής και από τον ιδιοκτήτη και από τον ενοικιαστή/αγοραστή. Τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη και του ενοικιαστή/αγοραστή είναι αντικρουόμενα, δεν γίνεται ο μεσίτης να προστατεύσει τα συμφέροντα και των δύο. Είναι σαν οι αντίδικοι σε μια δίκη να έχουν τον ίδιο δικηγόρο...

Σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη απαγορεύεται ο ίδιος μεσίτης να αμοίβεται και από τους δύο συμβαλλόμενους, μόνο εδώ στην Ελλάδα γίνεται αυτό το μπάχαλο.

Επεξ/σία από Joshua21
  • Like 1
Δημοσ.

Διαβάζοντας τα σχόλια, ορισμένοι δεν έχετε αντιληφθεί το εξής: ΔΕΝ υφίσταται όρος "ηθική" ως αντικειμενική έννοια. Την ηθική ο καθένας την ορίζει και περιορίζει όπως τον συμφέρει και ευνοεί. Φυσικά και σας φαίνεται ανήθικο ως αγοραστές/ενοικιαστές εφόσον σας χτυπάει στην τσέπη. Όπως φαίνεται ανήθικο στον πωλητή/σπιτονοικοκύρη να επωμισθεί όλα τα μεσιτικά έξοδα. Δεν ξέρω πώς το φαντάζονται ορισμένοι, αλλά ο άνθρωπος που προσφέρει το σπίτι σου έναν ξένο άνθρωπο ΔΕΝ λαμβάνει ένα εισόδημα από το πουθενά. Το αγόρασε το σπίτι του, ή αυτός ή οι δικοί του.

Και στην τελική ελεύθερη αγορά μάγκες. Προσφορά υπηρεσίας υπάρχει με ξεκάθαρες τιμές, δε γουστάρεις; Δεν παίρνεις. Και εγώ σε ενοίκιο μένω.

Δημοσ.
  Στις 28/2/2018 στις 8:28 ΜΜ, Tragic! είπε

Διαβάζοντας τα σχόλια, ορισμένοι δεν έχετε αντιληφθεί το εξής: ΔΕΝ υφίσταται όρος "ηθική" ως αντικειμενική έννοια. Την ηθική ο καθένας την ορίζει και περιορίζει όπως τον συμφέρει και ευνοεί. Φυσικά και σας φαίνεται ανήθικο ως αγοραστές/ενοικιαστές εφόσον σας χτυπάει στην τσέπη. Όπως φαίνεται ανήθικο στον πωλητή/σπιτονοικοκύρη να επωμισθεί όλα τα μεσιτικά έξοδα. Δεν ξέρω πώς το φαντάζονται ορισμένοι, αλλά ο άνθρωπος που προσφέρει το σπίτι σου έναν ξένο άνθρωπο ΔΕΝ λαμβάνει ένα εισόδημα από το πουθενά. Το αγόρασε το σπίτι του, ή αυτός ή οι δικοί του.

Και στην τελική ελεύθερη αγορά μάγκες. Προσφορά υπηρεσίας υπάρχει με ξεκάθαρες τιμές, δε γουστάρεις; Δεν παίρνεις. Και εγώ σε ενοίκιο μένω.

Επέκταση  

Αυτό που λένε μερικοί (και με βρίσκει και εμένα σύμφωνο, τουλάχιστον σε ένα βαθμό), είναι ότι για τον αγοραστή είναι τρομακτικό νταβατζιλίκι το 2%, καθώς στις περισσότερες φορές, ο μεσίτης θα χαλάσει ουσιαστικά max ένα τρίωρο τετράωρο ουσιαστικού χρόνου και μετά θα περιμένει με την παλάμη ανοιχτή να πάρει το παραδάκι

Από την πλευρά του πωλητή σαφώς και είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα, αφού μπορεί ο μεσίτης να χρειαστεί να κάνει δεκάδες υποδείξεις για να πουλήσει ένα ακίνητο, άρα κατά τη γνώμη μου εκεί είναι εντελώς δικαιολογημένο το ποσοστό του 

Δημοσ.
  Στις 28/2/2018 στις 1:36 ΜΜ, Joshua21 είπε

Κάτσε γιατί άλλα διαβάζεις και άλλα καταλαβαίνεις. Το ανήθικο(και όχι παράνομο) δεν είναι η ύπαρξη μεσιτικής αμοιβής, δεν είπε κανείς κάτι τέτοιο, το ανήθικο είναι η απαίτηση/είσπραξη μεσιτικής αμοιβής και από τον ιδιοκτήτη και από τον ενοικιαστή/αγοραστή. Τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη και του ενοικιαστή/αγοραστή είναι αντικρουόμενα, δεν γίνεται ο μεσίτης να προστατεύσει τα συμφέροντα και των δύο. Είναι σαν οι αντίδικοι σε μια δίκη να έχουν τον ίδιο δικηγόρο...

Σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη απαγορεύεται ο ίδιος μεσίτης να αμοίβεται και από τους δύο συμβαλλόμενους, μόνο εδώ στην Ελλάδα γίνεται αυτό το μπάχαλο.

Επέκταση  

Έχεις μια ιδέα για το πως δουλεύουν τα πράγματα η οποία όμως δεν είναι η πραγματικότητα και στηρίζεις όρους και κανονισμούς πάνω σε αυτή τη λανθασμένη ιδέα. Την στιγμή που θα καταλάβεις οτι αυτό που περιγράφεις είναι το πως ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΕΣΥ οτι λειτουργούν τα πράγματα και οχι το πως λειτουργουν τα πράγματα, εκείνη τη στιγμή θα ξεκαθαρίσουν αρκετές απόψεις πάνω στην συζήτηση.
Δυστυχώς δεν γίνεται να σου αναλύσω το πως ακριβώς λειτουργούν τα πράγματα και λογικό είναι να πιστεύεις οτι λέω μπαρούφες εφόσον η άποψη μας είναι πάντα ο εαυτούλης μας και ως εκ τούτου ισχυρότερος όλων. Θα παίξω απλά το χαρτί που λέει οτι δουλεύω ως μεσίτης τα τελευταία κάποια χρόνια και εκτός και αν και εσύ ο ίδιος (οχι άκουσα απο τον μπατζανάκη τον αδερφό του περιπτερά κλπκλπ) κάνεις την ίδια δουλειά, επέτρεψε μου να θεωρώ πως είσαι έξω απο τον χορό. 

Στις 1/3/2018 στις 12:14 ΜΜ, AristidisZ είπε

Αυτό που λένε μερικοί (και με βρίσκει και εμένα σύμφωνο, τουλάχιστον σε ένα βαθμό), είναι ότι για τον αγοραστή είναι τρομακτικό νταβατζιλίκι το 2%, καθώς στις περισσότερες φορές, ο μεσίτης θα χαλάσει ουσιαστικά max ένα τρίωρο τετράωρο ουσιαστικού χρόνου και μετά θα περιμένει με την παλάμη ανοιχτή να πάρει το παραδάκι

Από την πλευρά του πωλητή σαφώς και είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα, αφού μπορεί ο μεσίτης να χρειαστεί να κάνει δεκάδες υποδείξεις για να πουλήσει ένα ακίνητο, άρα κατά τη γνώμη μου εκεί είναι εντελώς δικαιολογημένο το ποσοστό του 

Επέκταση  

Και επειδή πολλές φορές αντίστοιχα θα ξοδευτούν πολλές εργατοώρες μέχρι την στιγμή της υπογραφής ενός συμβολαίου και δεν γίνεται να αποδειχθεί κάπως η ενασχόληση του μεσίτη και τα χρέη γραμματέα κλπκλπ γιαυτό έχει θεσπιστεί το ποσοστό επι του κέρδους. Ίσως εσύ θα θεωρούσες σκόπιμο να πληρωθεί με βάση τις ώρες που ξόδεψε.... πως ακριβώς θα μπορούσε κάποιος να αποδείξει κάτι τέτοιο με τεχνικά μέσα άραγε?

Δημοσ.
  Στις 1/3/2018 στις 1:44 ΜΜ, scyther666 είπε

Και επειδή πολλές φορές αντίστοιχα θα ξοδευτούν πολλές εργατοώρες μέχρι την στιγμή της υπογραφής ενός συμβολαίου και δεν γίνεται να αποδειχθεί κάπως η ενασχόληση του μεσίτη και τα χρέη γραμματέα κλπκλπ γιαυτό έχει θεσπιστεί το ποσοστό επι του κέρδους. Ίσως εσύ θα θεωρούσες σκόπιμο να πληρωθεί με βάση τις ώρες που ξόδεψε.... πως ακριβώς θα μπορούσε κάποιος να αποδείξει κάτι τέτοιο με τεχνικά μέσα άραγε?

Μάλλον δε διάβασες καν αυτό που σου είπα 

Μίλησα για τη πλευρά του αγοραστή, και όχι για του πωλητή...

Όταν πας για αγορά, ο μόνος χρόνος που σπαταλάνε για πάρτη σου είναι τα τηλέφωνα του τύπου

"Πείτε μου, θα το προχωρήσετε αυτό που είδατε ; Γιατί με πιέζουν κι άλλοι" 

Δημοσ.

Έχεις μια ιδέα για το πως δουλεύουν τα πράγματα η οποία όμως δεν είναι η πραγματικότητα και στηρίζεις όρους και κανονισμούς πάνω σε αυτή τη λανθασμένη ιδέα. Την στιγμή που θα καταλάβεις οτι αυτό που περιγράφεις είναι το πως ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΕΣΥ οτι λειτουργούν τα πράγματα και οχι το πως λειτουργουν τα πράγματα, εκείνη τη στιγμή θα ξεκαθαρίσουν αρκετές απόψεις πάνω στην συζήτηση.
Δυστυχώς δεν γίνεται να σου αναλύσω το πως ακριβώς λειτουργούν τα πράγματα και λογικό είναι να πιστεύεις οτι λέω μπαρούφες εφόσον η άποψη μας είναι πάντα ο εαυτούλης μας και ως εκ τούτου ισχυρότερος όλων. Θα παίξω απλά το χαρτί που λέει οτι δουλεύω ως μεσίτης τα τελευταία κάποια χρόνια και εκτός και αν και εσύ ο ίδιος (οχι άκουσα απο τον μπατζανάκη τον αδερφό του περιπτερά κλπκλπ) κάνεις την ίδια δουλειά, επέτρεψε μου να θεωρώ πως είσαι έξω απο τον χορό. 

Επέκταση  

Για να πιστέψω πως λες μπαρούφες απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχεις πει κάτι, και εσύ δεν έχεις πει απολύτως τίποτα(επί της ουσίας τουλάχιστον). Μόνο ένα εντελώς αυθαίρετο και αστήρικτο "εσύ δεν ξέρεις" έγραψες με μπόλικη σάλτσα.

Όσο για το ότι δηλώνεις μεσίτης όχι μόνο δεν αποτελεί "χαρτί" να παίξεις, αλλά ούτε καν επιχείρημα, αλλά μόνο ως λόγο να ΜΗΝ είσαι αντικειμενικός.

Μην παραπληροφορείς, η μεσιτική αμοιβή από το 1993 είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμη, δεν έχει "θεσπιστεί" κανένα ποσοστό επί κανενός ποσού.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...