Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αν πας εσύ από επιλογή στο μεσιτικό, δεν υπάρχει κανένα θέμα. Γίνεσαι πελάτης του γραφείου και το έχεις πάρει απόφαση ότι θα πληρώσεις για τους Χ,Ψ λόγους που ανέφερες παραπάνω.

Εγώ λέω ότι δεν το θεωρώ λογικό να θέλω να δω ένα σπίτι που ο ιδιοκτήτης έβαλε σε μεσιτικό και να απαιτούν και από εμένα χρήματα ή πολλές φορές πλέον μόνο από εμένα!

Αρα δεν υπαρχει λαμογια, απλα υπαρχει επιλογη του ιδιοκτητη ως προς τον τροπο διαφημισης του σπιτιου του προς πωληση ή ενοικιαση. Αν ο ιδιοκτητης δεν το δωσει στο μεσιτη, ωστε να το βαλει αυτος σε αγγελιες, σε ιντερνετ, να βγαλει φωτογραφιες κλπ, πως θα ξερεις οτι αυτο το σπιτι ειναι προς ενοικιαση, πως θα ξερεις οτι αυτο το σπιτι πληρει εστω καποια απο αυτα που θελεις κλπ, απο ενα δυο "ενοικιαζεται" χαμενα πανω σε καποιες κολωνες μεσα στην Αθηνα ας πουμε; Ποσο κωλοφαρδος πρεπει να εισαι ωστε με τον τροπο του τηλεφωνου απο τα "ενοικιαζεται" να βρεις γρηγορα αυτο που θελεις; 'Η στο τελος, μετα απο 10-15 τηλεφωνα, που θα σου σπασουν τα νευρα με τις οποιες απαιτησεις τους και τα οποια τρελλα ενοικια, θα συμβιβαστεις σε καποιο που σε εξυπηρετει ελαχιστα, αλλα ειτε δεν προλαβαινεις, ειτε δεν μπορεις να τρεχεις να δεις αλλα 10-15 ωστε να αποφασισες;

• Απαντ. 294
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

ποιος διαπραγματεύτηκε την τιμή; Πίστεψέ με, μόνο και μόνο για την τιμή που το βλέπεις στην αγγελία η οποία είναι αποτέλεσμα πολλών συζητήσεων με τον ιδιοκτήτη (που συνήθως πιστεύει ότι δικό του ακίνητο είναι το καλύτερο της χώρας), θα πρέπει να θες να πληρώσεις μεσιτική αμοιβή. Γι' αυτό και οι τιμές των ακινήτων που έχουν αναλάβει μεσιτικά γραφεία, είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων πιο λογικές από τις τιμές των ιδιοκτητών, γιατί έχουν προηγηθεί αρκετά ραντεβού νωρίτερα.

Μην τρελαθούμε, η διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ ιδιοκτήτη και αγοραστή(αν όχι απευθείας, έστω μέσω του μεσίτη). Δεν διαπραγματεύεται ο μεσίτης με τον ιδιοκτήτη πριν καν βρεθεί ενδιαφερόμενος. Το μόνο που μπορεί να κάνει ο μεσίτης είναι να συμβουλέψει τον ιδιοκτήτη για την τιμή που νομίζει αυτός ως σωστή. Από κει και πέρα ο ιδιοκτήτης ζητάει όσα θέλει. Ο μεσίτης το πολύ πολύ να αρνηθεί την ανάθεση αν ο ιδιοκτήτης επιμένει να ζητάει εξωπραγματικό τίμημα.

Όσο για τις τιμές ιδιοκτητών και μεσιτών θα σου πω το εξής. Ξέρω προσωπικά πολλούς ιδιοκτήτες που αναθέτουν ακίνητο σε μεσίτες με τιμή προσαυξημένη ώστε να βγει και η προμήθεια. Εις γνώση του μεσίτη.

Δημοσ.

Αρα δεν υπαρχει λαμογια, απλα υπαρχει επιλογη του ιδιοκτητη ως προς τον τροπο διαφημισης του σπιτιου του προς πωληση ή ενοικιαση. Αν ο ιδιοκτητης δεν το δωσει στο μεσιτη, ωστε να το βαλει αυτος σε αγγελιες, σε ιντερνετ, να βγαλει φωτογραφιες κλπ, πως θα ξερεις οτι αυτο το σπιτι ειναι προς ενοικιαση, πως θα ξερεις οτι αυτο το σπιτι πληρει εστω καποια απο αυτα που θελεις κλπ, απο ενα δυο "ενοικιαζεται" χαμενα πανω σε καποιες κολωνες μεσα στην Αθηνα ας πουμε; Ποσο κωλοφαρδος πρεπει να εισαι ωστε με τον τροπο του τηλεφωνου απο τα "ενοικιαζεται" να βρεις γρηγορα αυτο που θελεις; 'Η στο τελος, μετα απο 10-15 τηλεφωνα, που θα σου σπασουν τα νευρα με τις οποιες απαιτησεις τους και τα οποια τρελλα ενοικια, θα συμβιβαστεις σε καποιο που σε εξυπηρετει ελαχιστα, αλλα ειτε δεν προλαβαινεις, ειτε δεν μπορεις να τρεχεις να δεις αλλα 10-15 ωστε να αποφασισες;

Πουρνάρα, συμφωνούμε αδερφέ απλά μάλλον παρερμηνεύεται αυτό που λέω

Εγώ θεωρώ παράλογο από τη στιγμή που δεν απευθύνθηκα σε μεσίτη για να μου βρει σπίτι κάνοντας όλα τα παραπάνω, αλλά βρήκα μια αγγελία, πήρα τηλέφωνο, βγήκε μεσίτης. Αν ο μεσίτης καταφέρει να μου νοικιάσει το σπίτι, πρέπει να ανταμειφθεί από τον ιδιοκτήτη, γιατί ουσιαστικά έκανε τη δουλειά που του ανατέθηκε. Δεν τον "προσέλαβα" εγώ για να μου βρει σπίτι, αυτό εννοώ.

Αντιθέτως, σε γραφείο που είδα ωραία σπίτια, τους είπα να με ενημερώσουν αν βρουν κάτι με τα standrads που τους έθεσα. Εκεί τους ανέθεσα εγώ δουλειά και θα τους πλήρωνα τα μεσιτικά αν μου έβρισκαν σπίτι.

• Like 3
Δημοσ.

ολα αυτα που λέγονται ειναι γεγονός... Και εγώ είχα βρει πριν χρόνια ενα σπιτι στην Αθήνα απο μεσίτη, μ'αρεσε, ερχεται η ώρα να το κλείσουμε οπότε βρισκόμαστε με την ιδιοκτήτρια και σκάει το παραμύθι ο μεσίτης. 150 εσεις και 150 η ιδιοκτήτρια...

Λεω αρνούμαι να πληρώσω τα 150, παιρνω τα χαρτιά μου και την προκαταβολή μου και σηκώνομαι και φεύγω.

Την επόμενη μέρα 7.30 το πρωι με πήρε η ιδιοκτήτρια παρακαλετή τηλέφωνο να πάω να το κλείσουμε και οτι θα πληρώσει αυτή όλη την προμήθεια...

οκ νταβατζιλίκια ειναι αλλα εχω δει και χειρότερα απο αυτούς, του τύπου εχεις αγγελία στην εφημεριδα για ένα οικόπεδο, έρχονται το βλέπουν ως αγοραστές - αυτοπροσλαμβάνονται, βάζουν και αυτοί αντίστοιχη αγγελία και μόλις σου βρούνε αγοράστη σου σκάνε το παραμύθι οτι εγω στον βρήκα πληρωσε με αλλιώς χαλαει η δουλειά...

Εχει τύχει σε δικούς μου ανθρώπους και τελικά επειδη ηταν κλειστη τοπική κοινωνία πηρε τα παπακια τους ο μεσίτης...

Δημοσ.

Πουρνάρα, συμφωνούμε αδερφέ απλά μάλλον παρερμηνεύεται αυτό που λέω

Εγώ θεωρώ παράλογο από τη στιγμή που δεν απευθύνθηκα σε μεσίτη για να μου βρει σπίτι κάνοντας όλα τα παραπάνω, αλλά βρήκα μια αγγελία, πήρα τηλέφωνο, βγήκε μεσίτης. Αν ο μεσίτης καταφέρει να μου νοικιάσει το σπίτι, πρέπει να ανταμειφθεί από τον ιδιοκτήτη, γιατί ουσιαστικά έκανε τη δουλειά που του ανατέθηκε. Δεν τον "προσέλαβα" εγώ για να μου βρει σπίτι, αυτό εννοώ.

Αντιθέτως, σε γραφείο που είδα ωραία σπίτια, τους είπα να με ενημερώσουν αν βρουν κάτι με τα standrads που τους έθεσα. Εκεί τους ανέθεσα εγώ δουλειά και θα τους πλήρωνα τα μεσιτικά αν μου έβρισκαν σπίτι.

Σε αυτο δε διαφωνω, εκει κανει εσκεμμενα πουστια ο μεσιτης. Αλλα στην περιπτωση σου, πας για το συγκεκριμενο σπιτι, αρα ουτε συμφωνητικα αποδεχεσαι να υπογραψεις ουτε τιποτε. Αυτο ειναι η "αναθεση", το συμφωνητικο. Απο τη στιγμη που δεν πας ψαχνοντας, αλλα θελεις κατι πολυ συγκεκριμενο, προφανως κι εχεις δικιο.

• Like 1
Δημοσ.

Μην τρελαθούμε, η διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ ιδιοκτήτη και αγοραστή(αν όχι απευθείας, έστω μέσω του μεσίτη). Δεν διαπραγματεύεται ο μεσίτης με τον ιδιοκτήτη πριν καν βρεθεί ενδιαφερόμενος. Το μόνο που μπορεί να κάνει ο μεσίτης είναι να συμβουλέψει τον ιδιοκτήτη για την τιμή που νομίζει αυτός ως σωστή. Από κει και πέρα ο ιδιοκτήτης ζητάει όσα θέλει. Ο μεσίτης το πολύ πολύ να αρνηθεί την ανάθεση αν ο ιδιοκτήτης επιμένει να ζητάει εξωπραγματικό τίμημα.

Όσο για τις τιμές ιδιοκτητών και μεσιτών θα σου πω το εξής. Ξέρω προσωπικά πολλούς ιδιοκτήτες που αναθέτουν ακίνητο σε μεσίτες με τιμή προσαυξημένη ώστε να βγει και η προμήθεια. Εις γνώση του μεσίτη.

Δε ξέρω τι ακριβώς εννοείς διαπραγμάτευση εδώ, πάντως εγώ και όλοι στο γραφείο, πριν αναλάβουμε ακίνητο προς πώληση, κάνουμε τουλάχιστον 2 ραντεβού με τον πωλητή. Στο 2ο ραντεβού έχουμε γραπτή ανάλυση και εκτίμηση και πάντα αποδεικνύουμε στον ιδιοκτήτη ποιά πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι η ζητούμενη τιμή. Τις επόμενες μέρες/μήνες και σε περίπτωση που δεν έχει πουληθεί ή νοικιαστεί το ακίνητο, μπορεί να γίνει και 3ο ραντεβού, 4ο κλπ. Στη σημερινή πτωτική αγορά όπου οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν πραγματική ανάγκη να πουλήσουν και οι υποψήφιοι αγοραστές το πάνω χέρι, δεν υφίσταται το "ζητάω όσα θέλω".

Για το 2ο που λες, είναι αποτέλεσμα της λογικής του "δίνω πολλές απλές εντολές σε όσους περισσότερους μεσίτες μπορώ". 100 μεσίτες και 1 εγώ (ο ιδιοκτήτης) μεσίτης του εαυτού μου, 101, άρα αυξάνω τις πιθανότητες να πουλήσω (έτσι νομίζω, τουλάχιστον). Εκεί οι μεσίτες πραγματικά αδιαφορούν για την τιμή, δεν την συζητούν, απλά μαζεύουν εντολές ανάθεσης σε όποια τιμή τους πει ο ιδιοκτήτης.

Δημοσ.

ολα αυτα που λέγονται ειναι γεγονός... Και εγώ είχα βρει πριν χρόνια ενα σπιτι στην Αθήνα απο μεσίτη, μ'αρεσε, ερχεται η ώρα να το κλείσουμε οπότε βρισκόμαστε με την ιδιοκτήτρια και σκάει το παραμύθι ο μεσίτης. 150 εσεις και 150 η ιδιοκτήτρια...

Λεω αρνούμαι να πληρώσω τα 150, παιρνω τα χαρτιά μου και την προκαταβολή μου και σηκώνομαι και φεύγω.

Την επόμενη μέρα 7.30 το πρωι με πήρε η ιδιοκτήτρια παρακαλετή τηλέφωνο να πάω να το κλείσουμε και οτι θα πληρώσει αυτή όλη την προμήθεια...

οκ νταβατζιλίκια ειναι αλλα εχω δει και χειρότερα απο αυτούς, του τύπου εχεις αγγελία στην εφημεριδα για ένα οικόπεδο, έρχονται το βλέπουν ως αγοραστές - αυτοπροσλαμβάνονται, βάζουν και αυτοί αντίστοιχη αγγελία και μόλις σου βρούνε αγοράστη σου σκάνε το παραμύθι οτι εγω στον βρήκα πληρωσε με αλλιώς χαλαει η δουλειά...

Εχει τύχει σε δικούς μου ανθρώπους και τελικά επειδη ηταν κλειστη τοπική κοινωνία πηρε τα παπακια τους ο μεσίτης...

Αυτό δεν το έχω ξανακούσει να ζητάει ο μεσίτης από τον υποψήφιο αγοραστή/ενοικιαστή να πληρώσει το μερίδιό του. Αυτό που ξέρω είναι οτι σε περίπτωση πώλησης ακινήτου γίνεται μια συμφωνία μεταξύ ιδιοκτήτη και μεσίτη ώστε ο μεσίτης να πληρωθεί από τον ιδιοκτήτη με ένα ποσό επί της πώλησης του ακινήτου όταν και οποτε πωληθεί το ακίνητο ή μπορεί να ζητήσει ο μεσίτης και κάτι παραπάνω από τον ιδιοκτήτη ως έξοδα εργασίας, ο υποψήφιος αγοραστής/ενοικιαστής δεν μπλέκεται με τον μεσίτη σε καμία πληρωμή, τον μεσίτη τον πληρώνει ο εκάστοτε ιδιοκτήτης του ακινήτου για την δουλειά που θα του κάνει να βρεί αγοραστή/ενοικιαστή στο ακίνητο.
Δημοσ.

Αυτό δεν το έχω ξανακούσει να ζητάει ο μεσίτης από τον υποψήφιο αγοραστή/ενοικιαστή να πληρώσει το μερίδιό του. Αυτό που ξέρω είναι οτι σε περίπτωση πώλησης ακινήτου γίνεται μια συμφωνία μεταξύ ιδιοκτήτη και μεσίτη ώστε ο μεσίτης να πληρωθεί από τον ιδιοκτήτη με ένα ποσό επί της πώλησης του ακινήτου όταν και οποτε πωληθεί το ακίνητο ή μπορεί να ζητήσει ο μεσίτης και κάτι παραπάνω από τον ιδιοκτήτη ως έξοδα εργασίας, ο υποψήφιος αγοραστής/ενοικιαστής δεν μπλέκεται με τον μεσίτη σε καμία πληρωμή, τον μεσίτη τον πληρώνει ο εκάστοτε ιδιοκτήτης του ακινήτου για την δουλειά που θα του κάνει να βρεί αγοραστή/ενοικιαστή στο ακίνητο.

Οπως εγραψα και πιο πανω, υπαρχουν πολλοι παραμετροι. Σε αυτο που λεει ο paylidis, οπως και στο προηγουμενο του Lroi, οι ανθρωποι βρηκαν ενα σπιτι, ειτε μεσω αγγελιας ειτε οπουδηποτε, και θελουν αυτο το συγκεκριμενο σπιτι. Εκει λογικο ειναι το χρημα ο μεσιτης να το παρει μονο απο τον ιδιοκτητη.

Αν ομως, ερχεσαι ανευ γνωσης των σπιτιων που υπαρχουν στην περιοχη, πας σε ενα μεσιτικο γραφειο, και του πεις "κοιτα, θελω ενα σπιτι, που  να ειναι ετσι, να εχει το ταδε, να εχει εκεινο κλπ" και ξενικησει ο μεσιτης να σε πηγαινει σε καποια σπιτια, να σου δειχνει τι υπαρχει, να ψαχνεις, και τελικα να διαλεξεις ή να μη διαλεξεις κατι, ολο αυτο το τρεξιμο, ποιος θα το πληρωσει;

Δημοσ.

Δε ξέρω τι ακριβώς εννοείς διαπραγμάτευση εδώ, πάντως εγώ και όλοι στο γραφείο, πριν αναλάβουμε ακίνητο προς πώληση, κάνουμε τουλάχιστον 2 ραντεβού με τον πωλητή. Στο 2ο ραντεβού έχουμε γραπτή ανάλυση και εκτίμηση και πάντα αποδεικνύουμε στον ιδιοκτήτη ποιά πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι η ζητούμενη τιμή. Τις επόμενες μέρες/μήνες και σε περίπτωση που δεν έχει πουληθεί ή νοικιαστεί το ακίνητο, μπορεί να γίνει και 3ο ραντεβού, 4ο κλπ. Στη σημερινή πτωτική αγορά όπου οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν πραγματική ανάγκη να πουλήσουν και οι υποψήφιοι αγοραστές το πάνω χέρι, δεν υφίσταται το "ζητάω όσα θέλω".

Για το 2ο που λες, είναι αποτέλεσμα της λογικής του "δίνω πολλές απλές εντολές σε όσους περισσότερους μεσίτες μπορώ". 100 μεσίτες και 1 εγώ (ο ιδιοκτήτης) μεσίτης του εαυτού μου, 101, άρα αυξάνω τις πιθανότητες να πουλήσω (έτσι νομίζω, τουλάχιστον). Εκεί οι μεσίτες πραγματικά αδιαφορούν για την τιμή, δεν την συζητούν, απλά μαζεύουν εντολές ανάθεσης σε όποια τιμή τους πει ο ιδιοκτήτης.

Εσύ αρχικά χρησιμοποίησες τον όρο διαπραγμάτευση εδώ:

ποιος διαπραγματεύτηκε την τιμή;

Και εγώ σου απάντησα ότι κάνεις λάθος. Με επιβεβαιώνεις κιόλας με το παρόν post σου, ο μεσίτης δίνει συμβουλή, κάνει εκτίμηση, ΔΕΝ διαπραγματεύεται την τιμή με τον ιδιοκτήτη. Φυσικά και έχει ο αγοραστής το πάνω χέρι όταν ο ιδιοκτήτης έχει πραγματική ανάγκη να πουλήσει, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τα προσόντα-ικανότητες του μεσίτη.

Όσο για το δεύτερο, οι περισσότεροι μεσίτες έτσι κάνουν. Με τη μόνη διαφορά ότι πάντα κάνουν εκτίμηση/δίνουν συμβουλή στον ιδιοκτήτη.

Το ότι δεν το έχεις ξανακούσει, δεν σημαίνει πως δεν είναι γεγονός. Από το 1993 και μετά που καταργήθηκε ο νόμος που προέβλεπε ελάχιστο ποσοστό προμήθειας για τον μεσίτη, το καθεστώς που διαμορφώθηκε ήταν να εισπράττει ο μεσίτης 2% προμήθεια και από τον πωλητή, και από τον αγοραστή.
Δημοσ.

Επειδή έγινε χάλια το μήνυμα για κάποιο λόγο, να πω Joshua ότι δεν έκανα κανένα λάθος. Εννοούσα διαπραγμάτευση τιμής τόσο πριν την ανάθεση του ακινήτου μεταξύ ιδιοκτήτη και μεσίτη (εγώ τουλάχιστον δεν το αναλαμβάνω αν η τιμή δεν πλησιάσει την εκτίμησή μου) όσο και μετά από κάποια προσφορά μεταξύ ιδιοκτήτη και ενδιαφερόμενου με το μεσίτη στη μέση (γατί τώρα πια είναι τόσο μεγάλες οι "διαφορές" τους που όταν έρχονται σε επαφή (εγώ τώρα πια το αποφεύγω), η δουλειά σχεδόν ποτέ δεν κλείνει, αλλά παρεξηγούνται.

Τα υπόλοιπα που έγραψα πριν δεν την παλεύω να τα ξαναγράψω.

Δημοσ.

kirileman αυτό που λες δεν είναι διαπραγμάτευση. Πριν την ανάθεση ο ρόλος του μεσίτη είναι καθαρά συμβουλευτικός. Πχ ο μεσίτης λέει πχ "για αυτούς τους λόγους το ακίνητο αυτό μπορεί να πιάσει το πολύ τόσο και όχι όσα ζητάς". Αν ο ιδιοκτήτης επιμένει σε εξωπραγματικά ποσά, τότε φυσικό είναι να αρνηθεί ο μεσίτης την ανάθεση. Όταν όμως ο μεσίτης αρνείται να αναλάβει το ακίνητο δεν το κάνει ως μέσο διαπραγμάτευσης, αλλά επειδή ξέρει πολύ καλά ότι δεν αξίζει καν τον κόπο να ασχοληθεί. Επίσης όταν κάνει ο ενδιαφερόμενος προσφορά διαμέσου του μεσίτη, ούτε αυτό είναι διαπραγμάτευση του μεσίτη. Διαπραγμάτευση του υποψήφιου αγοραστή είναι. Η μόνη διαπραγμάτευση που μπορεί να κάνει ο μεσίτης, είναι για την δική του αμοιβή και μόνο.

Δημοσ.

Εντάξει, συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Η εκτίμηση που παραδίδω στον ιδιοκτήτη γραπτώς δεν είναι απλά μια συμβουλή, από τη στιγμή που φυσικά θέλει να πουλήσει. Δε θες να την πεις διαπραγμάτευση; Πες την όπως θες. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι γίνεται μια συζήτηση μεταξύ εμού και του ιδιοκτήτη μέχρι να καταλήξουμε σε μια "λογική" τιμή, αν καταλήξουμε. Στην πορεία, σε περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος της πώλησης και επειδή σχεδόν πάντα η τιμή που ζητάει ο ιδιοκτήτης παραμένει υψηλή, ξανασυζητιέται όπως συζητούνται και πιθανές διαφοροποιήσεις στον τρόπο προώθησης. Κατά κάποιο τρόπο, γίνεται μια "εκπαίδευση" των ιδιοκτητών μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία.

ΥΓ. Για τη διαπραγμάτευση της προσφοράς του αγοραστή/ενοικιαστή, ο ρόλος του μεσίτη δεν είναι απλά του αγγελιοφόρου, αν αυτό εννοείς. Διαφορετικά η δουλειά μας θα ήταν απλά η υπόδειξη ευκαιριών, "εκεί κάτω υπάρχει ένα σπίτι προς πώληση, πήγαινε δες το και όταν τα βρείτε με τον ιδιοκτήτη, πες του να με πάρει τηλέφωνο για την αμοιβή μου". Ε δεν είναι αυτός ο ρόλος του.

http://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7

2. η συζήτηση που γίνεται μεταξύ δύο ή περισσότερων πλευρών που διαφωνούν σε κάτι με σκοπό την εξεύρεση μιας αποδεκτής λύσης μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις (στη περίπτωση που περιγράφω, αυτό το "κάτι" είναι η ζητούμενη τιμή καθώς και το αν η μεσιτική αμοιβή θα επιβαρύνει μόνο τον πωλητή ή όχι, που και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πώληση)

Δημοσ.

kirileman ok, συμφωνούμε ότι διαφωνούμε για το πως λέγεται η συζήτηση αυτή μεταξύ ιδιοκτήτη και μεσίτη :D

Στην ουσία τώρα, την "εκπαίδευση" του ιδιοκτήτη που έχει ανάγκη να πουλήσει δεν την κάνει ο μεσίτης αλλά η ίδια η ανάγκη. Αν έχει ανάγκη να πουλήσει και θα ρίξει την τιμή από μόνος του και θα το προωθήσει με κάθε δυνατό τρόπο. Αν δεν έχει ανάγκη δε θα πτοηθεί ούτε από μόνος του, ούτε από την "συζήτηση" με το μεσίτη. Αυτό ως απάντηση στο ότι "θα πρέπει να θες να πληρώσεις μεσιτική αμοιβή" που ισχυρίστηκες παραπάνω. Η ανάγκη και μόνο υποχρεώνει μερικούς ιδιοκτήτες να ζητάνε "λογικό" αντίτιμο.

Δημοσ.

Από το 1993 και μετά που καταργήθηκε ο νόμος που προέβλεπε ελάχιστο ποσοστό προμήθειας για τον μεσίτη, το καθεστώς που διαμορφώθηκε ήταν να εισπράττει ο μεσίτης 2% προμήθεια και από τον πωλητή, και από τον αγοραστή.

Για τις αμοιβές στα ενοίκια τι προβλέπει ο νόμος?

Δημοσ.

Δεν επιτρέπει να εκπροσωπείς (εισπράττεις αμοιβή) και τους δυο. Όμως, τόσο στις εντολές όσο και στις έντυπα ανάθεσης (τουλάχιστον σε εμάς) αναγράφεται ότι αποδέχεται να εκπροσωπήσει ο μεσίτης και τον αντισυμβαλλόμενο και τους ενημερώνουμε για αυτό (όπως έχουν συνταχθεί από τους δικηγόρους της εταιρείας). Το ποσοστό της αμοιβής είναι free, όσο θέλει ο καθένας ζητάει. Τελευταία, προσπαθούμε να καταργήσουμε στην πράξη τη μεσιτική αμοιβή από τον αγοραστή (θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει και με τις ενοικιάσεις το ίδιο να ξεμπερδεύουμε), εγώ τουλάχιστον, σε όλα τα ακίνητα που έχω αναλάβει, έχω κάνει αυτή τη συμφωνία με τον πωλητή, δηλαδή εκείνος να πληρώνει 2+2=4% (ή 3%, ανάλογα) και ο αγοραστής 0. Η ανταπόκριση των αγοραστών είναι πολύ θετική.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...