Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γιατί είναι άσχετο ; 

Σαν πελάτης, είναι δικό σου δικαίωμα να αποφασίσεις πόσο θα ανταμείψεις κάποιον που σου προσέφερε μια υπηρεσία 

Αν μιλάμε για αγοραπωλησία σπιτιού, νομίζω στις πλείστες των περιπτώσεων ξεπερνάμε τα τρία ψηφία στην αμοιβή...

• Απαντ. 294
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, AristidisZ είπε

Γιατί είναι άσχετο ; 

Σαν πελάτης, είναι δικό σου δικαίωμα να αποφασίσεις πόσο θα ανταμείψεις κάποιον που σου προσέφερε μια υπηρεσία 

Αν μιλάμε για αγοραπωλησία σπιτιού, νομίζω στις πλείστες των περιπτώσεων ξεπερνάμε τα τρία ψηφία στην αμοιβή...

Σου εξήγησα γιατί είναι άσχετο, γιατί πολύ απλά δεν αναφέρθηκα σε αυτό.

Και όχι, δεν είναι γκαρσόνια για να τους δώσεις όσο tip θέλεις, εφόσον σου έχουν προσφέρει τη συμφωνημένη υπηρεσία θα τους ανταμείψεις ακριβώς με το ποσό που είχατε συμφωνήσει γραπτώς από πριν. Το οποίο τυγχάνει ελεύθερα διαπραγματεύσιμο.

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Και όχι, δεν είναι γκαρσόνια για να τους δώσεις όσο tip θέλεις, εφόσον σου έχουν προσφέρει τη συμφωνημένη υπηρεσία θα τους ανταμείψεις ακριβώς με το ποσό που είχατε συμφωνήσει γραπτώς από πριν. Το οποίο τυγχάνει ελεύθερα διαπραγματεύσιμο.

Μα δε μίλησα για tip, προφανώς, εξάλλου συμφωνώ μαζί σου ότι η αμοιβή πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμη 

Δημοσ.

Δεν μίλησες για tip, έγραψες όμως συγκεκριμένα "είναι δικό σου δικαίωμα να αποφασίσεις πόσο θα ανταμείψεις κάποιον που σου προσέφερε μια υπηρεσία" που περισσότερο μοιάζει με tip παρά για συμφωνημένη αμοιβή.

Λεπτομέρεια θα μου πεις έλα όμως που αλλάζει όλη την ουσία...

• Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, Physics_Rulez είπε

Ο μεσίτης ανέβασε το σπίτι σε αγγελία και με αυτό τον τρόπο το βρήκες! Άρα, αν τελικά το νοικιάσεις μέσω της αγγελίας, χρησιμοποίησες και συ την υπηρεσία του, πόσο μάλλον αν κλείσεις ραντεβού μαζί του για υπόδειξη.

Δε λέω ότι δε θα μπορούσε να πληρωθεί αποκλειστικά από τον ιδιοκτήτη, όλα γίνονται κατόπιν συμφωνίας. Συνήθως όμως, επειδή επωφελούνται και οι δύο, πληρώνουν εξ ίσου.

Ο μεσίτης ανέβασε την αγγελία γιατί ο ιδιοκτήτης ζήτησε τις υπηρεσίες του. Εγώ δεν επωφελούμαι απο τις υπηρεσίες του ακριβώς γιατί για μένα είναι το ίδιο θα νοίκιαζα το σπίτι είτε το έδινε ιδιοκτήτης σε μεσίτη είτε το ανέβαζε μόνος του.

Κατόπιν συμφωνίας εννοείς οτι ο ιδιοκτήτης και ο μεσίτης συμφωνούν μεταξύ τους να χρεώσουν κάποιον τρίτο? 

Επεξ/σία από Spect~
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Δεν μίλησες για tip, έγραψες όμως συγκεκριμένα "είναι δικό σου δικαίωμα να αποφασίσεις πόσο θα ανταμείψεις κάποιον που σου προσέφερε μια υπηρεσία" που περισσότερο μοιάζει με tip παρά για συμφωνημένη αμοιβή.

Λεπτομέρεια θα μου πεις έλα όμως που αλλάζει όλη την ουσία...

Δε συμφωνώ μαζί σου :)

Αν μιλάγαμε για την ΔΕΗ, προφανώς και δε μπορώ να πω "παιδιά αν γουστάρετε εγώ θα σας δίνω 50 € το μήνα γιατί τόσο θεωρώ ότι πρέπει να σας δίνω"

Αν όμως μιλάμε για μεσίτη, ή ένα άλλο είδος υπηρεσίας το οποίο δε συνιστά βασική ανάγκη διαβίωσης, μπορώ εύκολα να πω "παιδιά εγώ τόσο δίνω κι αν σας αρέσει..."  

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, AristidisZ είπε

Δε συμφωνώ μαζί σου :)

Αν μιλάγαμε για την ΔΕΗ, προφανώς και δε μπορώ να πω "παιδιά αν γουστάρετε εγώ θα σας δίνω 50 € το μήνα γιατί τόσο θεωρώ ότι πρέπει να σας δίνω"

Αν όμως μιλάμε για μεσίτη, ή ένα άλλο είδος υπηρεσίας το οποίο δε συνιστά βασική ανάγκη διαβίωσης, μπορώ εύκολα να πω "παιδιά εγώ τόσο δίνω κι αν σας αρέσει..."  

Δεν είπα ποτέ πως δεν έχεις το δικαίωμα να πεις στον μεσίτη "εγώ τόσα δίνω", ίσα ίσα αυτό ακριβώς είναι το νόημα της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, όπως και αυτός έχει το δικαίωμα να σου πει "εγώ θέλω τόσα". Αν τα βρείτε ok, θα σου παράσχει τις υπηρεσίες του, αν δεν τα βρείτε απλά δεν συνεργάζεστε.

Είπα πως ΑΦΟΥ θα σου έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του ΔΕΝ μπορείς να αποφασίσεις μονομερώς τι θα του δώσεις, αναγκαστικά θα του δώσεις ακριβώς αυτά που θα έχετε συμφωνήσει αλλιώς θα σε υποχρεώσει.

Αν ξαναβγάλεις πάλι άσχετο συμπέρασμα, απλά δεν πρόκειται να σου απαντήσω ξανά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Spect~ είπε

Ο μεσίτης ανέβασε την αγγελία γιατί ο ιδιοκτήτης ζήτησε τις υπηρεσίες του. Εγώ δεν επωφελούμαι απο τις υπηρεσίες του ακριβώς γιατί για μένα είναι το ίδιο θα νοίκιαζα το σπίτι είτε το έδινε ιδιοκτήτης σε μεσίτη είτε το ανέβαζε μόνος του.

Κατόπιν συμφωνίας εννοείς οτι ο ιδιοκτήτης και ο μεσίτης συμφωνούν μεταξύ τους να χρεώσουν κάποιον τρίτο? 

Κατόπιν συμφωνίας εννοώ ότι δεν το γράφει κάποιος νόμος ότι οφείλεις να πληρώσεις το μεσίτη, είθισται να πληρώνεται από μισό.

Αν καταφέρεις μεσίτη να σου δείξει 10 σπίτια που έχει ανεβάσει σε αγγελίες, νοικιάσεις ένα από αυτά και στο τέλος καταφέρεις να μην τον πληρώσεις, τότε με γεια σου.

Αυτό που δεν καταλαβαίνετε μερικοί είναι όσο θέλει ο ιδιοκτήτης να εκμισθώσει το σπίτι του, άλλο τόσο θέλουμε εμείς να το μισθώσουμε. Δεν κάνουμε τη χάρη στον ιδιοκτήτη να νοικιάσουμε το σπίτι του, απολαμβάνουμε και οι δύο από αυτή τη συνεργασία. Άρα, αφού επιλέγουμε να μας υποδειχθεί και να μισθώσουμε σπίτι από επαγγελματία, θα πληρώσουμε αυτές τις υπηρεσίες, εκτός αν με τον ιδιοκτήτη παίξει άλλο deal. Η πληροφορία στην οποία έχεις πρόσβαση, δεν είναι δωρεάν. Απλό.

Αλλιώς, σκέψου ο Σπιτόγατος να είχε συνδρομή. Το ιδιο θα ήταν. Επιλέγεις να μπεις στο Σπιτόγατο, πληρώνεις. Επιλέγεις υπόδειξη από μεσίτη, πληρώνεις.

Αλλιώς επιλέγεις υπόδειξη από ιδιοκτήτη.

Επεξ/σία από Physics_Rulez
  • Like 1
  • Moderators
Δημοσ.

Αυτό που δεν "καταλαβαίνετε¨ είναι οτι αυτός που αγοράζει την υπηρεσία σας είναι ο ιδιοκτήτης και κανείς άλλος. Εγώ σαν ενοικιαστής πέφτω πάνω σου για τον λόγο οτι ο ιδιοκτήτης βαριόταν/δεν μπορούσε/ήθελε να ασχοληθεί και αγόρασε μια υπηρεσία σου. 

Σύμφωνα με τη λογική σου αν πας στην παραλία να νοικιάσεις ξαπλώστρα δεις τον τιμοκατάλογο ειναι 5€ και το παιδί σου πει είναι  αλλα 5€ επειδή αυτός κάνει τον μεσάζων για να πάρεις εσύ την ξαπλώστρα δεν θα σου φανεί λογικο ε? αν οχι γιατι?

Όσο για τον σπιτόγατο αν έχει συνδρομή και επιλέξω να μπω τότε ευχαριστώς να τα πληρώσω αλλα δεν έχει καμία σχέση με αυτο που λέμε. Ο σπιτόγατος είναι μία σελίδα η οποία φιλοξενεί αγγελίες, αν πχ αποφασίσει να γίνει επι πληρωμή τότε θα σε έβαζε να πληρώσεις όταν ανεβάζεις αγγελία, δηλαδή

1)θα πλήρωνες για να ανεβάσεις αγγελία που θα δουν πιθανοί ενοικιαστές και να νοικιάσουν το σπίτι σου ή

2)θα πλήρωνες για να ανεβάσεις αγγελία που θα δουν πιθανοί ιδιοκτήτες και θα σου νοικιάσουν το σπίτι τους.

Η λογική σου όμως λέει οτι πρέπει να πληρώσεις εσύ να ανεβάσεις την αγγελία και εγω που θα την δω. Σου φαίνεται λογικό δηλαδή να πληρώσω επειδή ΕΣΥ αγόρασες μια υπηρεσία.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

το να μου δειξει το σπιτι ειτε ο ιδιοκτητης ειτε ο μεσιτης δεν ειναι υπηρεσια γιατι να πληρωσω? θα πληρωνατε τον ιδιοκτητη αν σας εδειχνε το σπιτι του?

υπηρεσια ειναι να ερθω στο γραφειο σου και να σου αναθεσω ακινητο για πωληση -ευχαριστως θα σε ανταμειψω

υπηρεσια ειναι να ερθω στο γραφειο σου και να σου πω θελω σπιτι βρες μου ,εχω τις εξης απαιτησεις....μπλα μπλα... ,τοτε ναι να πληρωσω

Επεξ/σία από 3DJIN
  • Like 4
Δημοσ.
20 ώρες πριν, Spect~ είπε

Αυτό που δεν "καταλαβαίνετε¨ είναι οτι αυτός που αγοράζει την υπηρεσία σας είναι ο ιδιοκτήτης και κανείς άλλος. Εγώ σαν ενοικιαστής πέφτω πάνω σου για τον λόγο οτι ο ιδιοκτήτης βαριόταν/δεν μπορούσε/ήθελε να ασχοληθεί και αγόρασε μια υπηρεσία σου. 

Σύμφωνα με τη λογική σου αν πας στην παραλία να νοικιάσεις ξαπλώστρα δεις τον τιμοκατάλογο ειναι 5€ και το παιδί σου πει είναι  αλλα 5€ επειδή αυτός κάνει τον μεσάζων για να πάρεις εσύ την ξαπλώστρα δεν θα σου φανεί λογικο ε? αν οχι γιατι?

Όσο για τον σπιτόγατο αν έχει συνδρομή και επιλέξω να μπω τότε ευχαριστώς να τα πληρώσω αλλα δεν έχει καμία σχέση με αυτο που λέμε. Ο σπιτόγατος είναι μία σελίδα η οποία φιλοξενεί αγγελίες, αν πχ αποφασίσει να γίνει επι πληρωμή τότε θα σε έβαζε να πληρώσεις όταν ανεβάζεις αγγελία, δηλαδή

1)θα πλήρωνες για να ανεβάσεις αγγελία που θα δουν πιθανοί ενοικιαστές και να νοικιάσουν το σπίτι σου ή

2)θα πλήρωνες για να ανεβάσεις αγγελία που θα δουν πιθανοί ιδιοκτήτες και θα σου νοικιάσουν το σπίτι τους.

Η λογική σου όμως λέει οτι πρέπει να πληρώσεις εσύ να ανεβάσεις την αγγελία και εγω που θα την δω. Σου φαίνεται λογικό δηλαδή να πληρώσω επειδή ΕΣΥ αγόρασες μια υπηρεσία.

Spect έχεις στο μυαλό σου ένα πολύ απλοϊκό σενάριο, κάτι σαν "ο ιδιοκτήτης δίνει ένα διαμέρισμα, πληρώνει τον μεσίτη, εγώ θέλω το διαμέρισμα του ιδιοκτήτη, και απλά βλέπω την αγγελία του μεσίτη", το οποίο όμως δεν ισχύει σε πάρα πολλές περιπτώσεις.
Επειδή όμως η τιμολόγηση της υπηρεσίας καταλήγει να είναι μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία αν είναι να κριθεί απο το τι έργο τελικά προσέφερε ο μεσίτης, δυστυχώς έχει επικρατήσει η μέθοδος που έχει επικρατήσει.
Καταλαβαίνω την (απλοϊκή) λογική που λέει "εγω μια φορά τον είδα τον άνθρωπο, δεν βλέπω τον λόγο για να πληρωθεί απο εμένα", αλλά θα σε ρωτήσω το εξης (ένα απο τα πολλά πολύπλοκα του θέματος), ο ενδιαφερόμενος αγοράζει/νοικιάζει πάντα το πρώτο διαμέρισμα που βλέπει? Σίγουρα όχι... άρα θα συναντήσεις μια φορά τον μεσίτη και θα τον ρωτήσεις αν έχει κάτι άλλο να σου προτείνει. Εκείνη τη στιγμή καταλαβαίνεις οτι θα κάνεις χρήση μιας υπηρεσίας που προσφέρει? Των πληροφοριών δηλαδή που έχει. Εκείνη τη στιγμή θα δεχόσουν να χρεωθείς λοιπόν για μια σου ερώτηση, το υπέρογκο ποσό που ζητάνε και τότε ξαφνικά θα το έβλεπες εύλογο? Θεωρώ πως όχι καθότι θα ήταν μια απλή ερώτηση και το τίμημα θα φαινόταν και πάλι παράλογο. 
Εσύ μπορεί να θεωρείς οτι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, πως εφόσον υπάρχει αμοιβή απο την πλευρά των ιδιοκτητών, οι υπηρεσία που θα σου παρέχει τελικά ΕΣΕΝΑ ο μεσίτης στο σενάριο αυτό, με την μορφή των πληροφοριών, θα έπρεπε να καλύπτεται και πάλι, ωστε να μην υπάρχει αίτημα για αμοιβή απο εσένα. 
Όταν όμως δεν καλύπτεται τι κάνεις? Γιατί όπως υπάρχουν πάρα πολλοί ενδιαφερόμενοι που γκρινιάζουν, έτσι υπάρχουν και αντίστοιχα αρκετοί ιδιοκτήτες που γκρινιάζουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Και τι θα κάνει ο μεσίτης σε αυτά? δεν θα ασχοληθεί καν? δεν θα τα αναλάβει? Οπότε ο ενδιαφερόμενος τελικά θέλει να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη πρόσβαση σε ακίνητα ή δεν θέλει? Γιατί αν δεν ασχοληθεί ο μεσίτης τότε πάπαλα η πρόσβαση. Εκτός αν θεωρείς οτι είναι εύκολο πράγμα η αναζήτηση ακινήτου, περίπτωση στην οποία θα σου έλεγα να κάνεις καμια ερώτηση σε όποιον γνωστό έχεις που ψάχνει να νοικιάσει κάτι αυτή την περίοδο να δούμε τι γνώμη έχει.
Και επίσης όταν με το καλό βρεθεί το ακίνητο της αρεσκείας κάποιου, όταν ο ιδιοκτήτης δεν έχει όρεξη η χρόνο να τρέξει για διάφορα που απαιτούνται, ποιος θα το κάνει? θα περιμένει ο ενδιαφερόμενος με ρίσκο να βρεθεί στον αέρα επειδή ο ιδιοκτήτης δεν ψήνεται να ασχοληθεί ή θα προτιμηθεί σε αυτή την περίπτωση να υπάρχει ενδιάμεσος? Ο ενδιάμεσος και πάλι θα πρέπει να πληρωθεί απο τον ιδιοκτήτη? Για ποιο λόγο, αφού ο ιδιοκτήτης δεν έχει λόγο θα τρελαθεί κιόλας για έναν συγκεκριμένο ενδιαφερόμενο, καθότι υπάρχουν με την σέσουλα, και αν ο ένας ενδιαφερόμενος του πρίξει τα συκώτια λέει απλά "εγώ θα το κάνω όταν μπορώ και αν δεν σου αρέσει απλά πάω στον επόμενο".

Όλο αυτό δεν το έγραψα για να εξηγήσω το γιατί το τίμημα που ζητάνε ειναι λογικό, αλλά για να δείξω οτι τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα απο όσο πιστεύουν αρκετοί.

Ανέφερα πιο πριν το παράδειγμα της αλλαγής λαδιών στο συνεργείο και την χρέωση αυτής που σε πολλούς φαίνεται υπερβολική. Πρόκειται για μια υπηρεσία η οποία δεν απευθύνεται σε όλους, δυστυχώς η ευτυχώς. Δεν υποχρεώνει κανέναν κάποιον να αλλάξει τα λάδια του στο συνεργείο, και με τον ίδιο τρόπο που εγώ θα επιλέξω να το κάνω γιατί μου δίνει πρόσβαση σε μια συνολική υπηρεσία, (πχ να κοιτάξει και ένα θέμα που θα έχω, ή απλά και το να έχω μια άλφα σχέση με κάποιον επαγγελματία ώστε αν μετά θέλω να μπορώ να ρωτήσω κάτι που χρειάζομαι κλπκλπ), έτσι δεν υποχρεώνει κανένας κάποιον να καλέσει έναν μεσίτη, αλλά αν το κάνει έχει πρόσβαση σε μια γενικότερη υπηρεσία που για κάποιους απλά είναι περιττή. Δεν είναι για όλους. 

• Moderators
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, scyther666 είπε

ο ενδιαφερόμενος αγοράζει/νοικιάζει πάντα το πρώτο διαμέρισμα που βλέπει? Σίγουρα όχι... άρα θα συναντήσεις μια φορά τον μεσίτη και θα τον ρωτήσεις αν έχει κάτι άλλο να σου προτείνει. Εκείνη τη στιγμή καταλαβαίνεις οτι θα κάνεις χρήση μιας υπηρεσίας που προσφέρει?

Μπορεί να δω 10 σπίτια χωρίς όμως αυτο να σημαίνει οτι θα είναι απαραίτητα  απο τον ίδιο μεσίτη. Οσο για το άλλο που λες είναι μια υπόθεση που εσύ κάνεις. Απο την προσωπική εμπειρία και απο όσους γνωστούς έχουν ψάξει για σπίτι αν το σπίτι που είδαν δεν τους έκανε γυρνούσαν σπίτι και κοιτούσαν πάλι πότε δεν ρώτησαν τον μεσίτη αν έχει κάτι άλλο να του δείξει. Αν πάλι ο μεσίτης μου πει "έχω άλλο ένα που μπορεί να σε ενδιαφέρει" πάλι εγώ δεν κάνω χρήση της υπηρεσίας του γιατί μου προσφέρει ενα σπίτι εκ μέρους του ιδιοκτήτη που αγόρασε την υπηρεσία της εύρεσης ενοικιαστή.

19 λεπτά πριν, scyther666 είπε

Εσύ μπορεί να θεωρείς οτι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, πως εφόσον υπάρχει αμοιβή απο την πλευρά των ιδιοκτητών, οι υπηρεσία που θα σου παρέχει τελικά ΕΣΕΝΑ ο μεσίτης στο σενάριο αυτό, με την μορφή των πληροφοριών, θα έπρεπε να καλύπτεται και πάλι, ωστε να μην υπάρχει αίτημα για αμοιβή απο εσένα. 
Όταν όμως δεν καλύπτεται τι κάνεις? Γιατί όπως υπάρχουν πάρα πολλοί ενδιαφερόμενοι που γκρινιάζουν, έτσι υπάρχουν και αντίστοιχα αρκετοί ιδιοκτήτες που γκρινιάζουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Και τι θα κάνει ο μεσίτης σε αυτά? δεν θα ασχοληθεί καν? δεν θα τα αναλάβει? Οπότε ο ενδιαφερόμενος τελικά θέλει να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη πρόσβαση σε ακίνητα ή δεν θέλει? Γιατί αν δεν ασχοληθεί ο μεσίτης τότε πάπαλα η πρόσβαση. Εκτός αν θεωρείς οτι είναι εύκολο πράγμα η αναζήτηση ακινήτου, περίπτωση στην οποία θα σου έλεγα να κάνεις καμια ερώτηση σε όποιον γνωστό έχεις που ψάχνει να νοικιάσει κάτι αυτή την περίοδο να δούμε τι γνώμη έχει.
Και επίσης όταν με το καλό βρεθεί το ακίνητο της αρεσκείας κάποιου, όταν ο ιδιοκτήτης δεν έχει όρεξη η χρόνο να τρέξει για διάφορα που απαιτούνται, ποιος θα το κάνει? θα περιμένει ο ενδιαφερόμενος με ρίσκο να βρεθεί στον αέρα επειδή ο ιδιοκτήτης δεν ψήνεται να ασχοληθεί ή θα προτιμηθεί σε αυτή την περίπτωση να υπάρχει ενδιάμεσος? Ο ενδιάμεσος και πάλι θα πρέπει να πληρωθεί απο τον ιδιοκτήτη? Για ποιο λόγο, αφού ο ιδιοκτήτης δεν έχει λόγο θα τρελαθεί κιόλας για έναν συγκεκριμένο ενδιαφερόμενο, καθότι υπάρχουν με την σέσουλα, και αν ο ένας ενδιαφερόμενος του πρίξει τα συκώτια λέει απλά "εγώ θα το κάνω όταν μπορώ και αν δεν σου αρέσει απλά πάω στον επόμενο".

Εννοείται οτι αυτός που δεν μπορεί/θελει να ασχοληθεί με κάτι πληρώνει κάποιον άλλο για να το κάνει. Αν ο ιδιοκτήτης δεν έχει χρόνο ή βαριέται να κάνει την δουλεία που πρέπει για το ακίνητο του τότε θα πληρώσει τον μεσίτη να το κάνει. Να σου δώσω ενα παράδειγμα, εγώ ξέρω να βάφω, αν δεν έχω χρόνο ή βαριέμαι να βάψω το σπίτι μου θα πληρώσω τον μπογιατζή να το κάνει για εμένα. Ξαναλέω, αν ο ιδιοκτήτης δεν θέλει να ασχολείται με όλους τους τρελούς πληρώνει και τελείωσε αλλιώς το κάνει μόνος του με ότι συνεπάγεται. Εγω σαν ενοικιαστής κάνω χρήση του μεσίτη (που πρέπει να πληρώσω) μόνο στην περίπτωση που του αναθέσω να μου βρει σπίτι δηλαδή να του πω "θελω αυτο αυτο και αυτο", να βρεί σπίτια με αυτα τα στάνταρ και να μου τα δείξει.

24 λεπτά πριν, scyther666 είπε

Ανέφερα πιο πριν το παράδειγμα της αλλαγής λαδιών στο συνεργείο και την χρέωση αυτής που σε πολλούς φαίνεται υπερβολική. Πρόκειται για μια υπηρεσία η οποία δεν απευθύνεται σε όλους, δυστυχώς η ευτυχώς. Δεν υποχρεώνει κανέναν κάποιον να αλλάξει τα λάδια του στο συνεργείο, και με τον ίδιο τρόπο που εγώ θα επιλέξω να το κάνω γιατί μου δίνει πρόσβαση σε μια συνολική υπηρεσία, (πχ να κοιτάξει και ένα θέμα που θα έχω, ή απλά και το να έχω μια άλφα σχέση με κάποιον επαγγελματία ώστε αν μετά θέλω να μπορώ να ρωτήσω κάτι που χρειάζομαι κλπκλπ), έτσι δεν υποχρεώνει κανένας κάποιον να καλέσει έναν μεσίτη, αλλά αν το κάνει έχει πρόσβαση σε μια γενικότερη υπηρεσία που για κάποιους απλά είναι περιττή. Δεν είναι για όλους. 

Δεν καταλαβαίνω τι θες να πεις έτσι όπως το γράφεις αλλα όπως και να έχει όλοι οι μεσίτες δεν καταλαβαίνεται ενα πράγμα απλό, εμείς αναγκαζόμαστε να ερχόμαστε σε επαφή με εσάς γιατί κάποιος άλλος σας προσέλαβε για να του κάνετε μια δουλεία όχι γιατι εγώ ζήτησα να κάνεις σε μένα μια δουλειά. 

• Like 1
Δημοσ.

Όταν γράφεις "Οσο για το άλλο που λες είναι μια υπόθεση που εσύ κάνεις" ελπίζω να καταλαβαίνεις οτι επικαλούμαι προσωπική εμπειρία και δεν κάνω υπόθεση. Κοινώς είναι κάτι που ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ στην καθημερινότητα μου αρκετές φορές και άρα επέτρεψε μου να πω οτι αυτός που κάνει υπόθεση είσαι εσύ.
Το ότι δεν συνέβει σε εσένα ή σε κάποιον γνωστό σου δεν σημαίνει οτι δεν συμβαίνει. Εκτός αν είναι να αρχίσουμε να διαφωνούμε και με το αν λέω αλήθεια ή λέω ψέμματα.

Γράφεις"Αν ο ιδιοκτήτης δεν έχει χρόνο ή βαριέται να κάνει την δουλεία που πρέπει για το ακίνητο του τότε θα πληρώσει τον μεσίτη να το κάνει. 
" και σου έχω γράψει ήδη πως αρκετοί ιδιοκτήτες δεν λειτουργούν με τον τρόπο που εσύ θεωρείς οτι λειτουργούν και η ερώτηση μου παραμένει. Σε αυτές τις περιπτώσεις τι θα προτιμούσες να γίνει? Να μην ασχοληθεί κανένας μεσίτης και άρα να σου αποκοπεί η πρόσβαση στο ακίνητο καθότι θα το μάθουν μόνο οι γείτονες και γνωστοί του ιδιοκτήτη ή θα προτιμούσες να υπάρχει ένα σύστημα μέσω του οποίου θα πληρώσεις κάτι και θα έχεις πρόσβαση στο ακίνητο?
Αν η απάντηση σου είναι πως θα προτιμούσες να μην πληρώσεις τίποτα, τότε αυτόματα επιλέγεις να μην έχεις πρόσβαση σε αρκετά ακίνητα στα οποία οι ιδιοκτήτες λειτουργούν με τον τρόπο που ανέφερα. Εσύ και κάποιος άλλος λοιπόν θα έλεγαν "δεν με νοιάζει, δεν είναι το μόνο ακίνητο, υπάρχουν και άλλα" και μαγκιά σου. Υπάρχουν και άλλοι που θα προτιμούσαν να πλήρωναν κάτι και να τους επιτρεπόταν η πρόσβαση στα ακίνητα που οι ιδιοκτήτες λειτουργούν με τον τρόπο που ανέφερα.
Σε ΑΥΤΟΥΣ λοιπόν απευθύνεται η μεσιτική υπηρεσία και όχι σε εσένα.

Και τελευταίο όταν γράφεις "Αν πάλι ο μεσίτης μου πει "έχω άλλο ένα που μπορεί να σε ενδιαφέρει" πάλι εγώ δεν κάνω χρήση της υπηρεσίας του " θα σε ρωτήσω.... όταν υπάρχουν 100 ενδιαφερόμενοι και 1 διαμέρισμα, για ποιο λόγο να στο πει αυτό ο μεσίτης? Δεν θα στο πει. Θες να στο πει και να έχεις πρόσβαση στο ακίνητο ή δεν θες? Αν δεν θες μαγκιά σου όπως είπα, αν θες όμως να στο πει, δεν θα στο πει γιατί εισαι κολλητός του και σου χρωστάει χάρη, θα στο πει στα πλαίσια επαγγελματικής συμφωνίας. Οπότε έχεις και πάλι να διαλέξεις μεταξύ του αν θες να έχεις πρόσβαση σε κάποιο ακίνητο ή δεν σε καίει και ιδιαίτερα. 
Απο την προσωπική μου εμπειρία και πάλι, ειδικά αυτή την περίοδο, όσοι ψάχνουν να νοικιάσουν έχει πάρει φωτιά ο κώλος τους. 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, scyther666 είπε

Spect έχεις στο μυαλό σου ένα πολύ απλοϊκό σενάριο, κάτι σαν "ο ιδιοκτήτης δίνει ένα διαμέρισμα, πληρώνει τον μεσίτη, εγώ θέλω το διαμέρισμα του ιδιοκτήτη, και απλά βλέπω την αγγελία του μεσίτη", το οποίο όμως δεν ισχύει σε πάρα πολλές περιπτώσεις.
Επειδή όμως η τιμολόγηση της υπηρεσίας καταλήγει να είναι μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία αν είναι να κριθεί απο το τι έργο τελικά προσέφερε ο μεσίτης, δυστυχώς έχει επικρατήσει η μέθοδος που έχει επικρατήσει.
Καταλαβαίνω την (απλοϊκή) λογική που λέει "εγω μια φορά τον είδα τον άνθρωπο, δεν βλέπω τον λόγο για να πληρωθεί απο εμένα", αλλά θα σε ρωτήσω το εξης (ένα απο τα πολλά πολύπλοκα του θέματος), ο ενδιαφερόμενος αγοράζει/νοικιάζει πάντα το πρώτο διαμέρισμα που βλέπει? Σίγουρα όχι... άρα θα συναντήσεις μια φορά τον μεσίτη και θα τον ρωτήσεις αν έχει κάτι άλλο να σου προτείνει. Εκείνη τη στιγμή καταλαβαίνεις οτι θα κάνεις χρήση μιας υπηρεσίας που προσφέρει? Των πληροφοριών δηλαδή που έχει. Εκείνη τη στιγμή θα δεχόσουν να χρεωθείς λοιπόν για μια σου ερώτηση, το υπέρογκο ποσό που ζητάνε και τότε ξαφνικά θα το έβλεπες εύλογο? Θεωρώ πως όχι καθότι θα ήταν μια απλή ερώτηση και το τίμημα θα φαινόταν και πάλι παράλογο. 

Όλο αυτό δεν το έγραψα για να εξηγήσω το γιατί το τίμημα που ζητάνε ειναι λογικό, αλλά για να δείξω οτι τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα απο όσο πιστεύουν αρκετοί.

Όπως είπε και ο Spect όλο το κείμενο που έγραψες είναι με την υπόθεση ότι ο ενδιαφερόμενος σε ρώτησε για άλλα σπίτια, άρα ενδιαφέρθηκε για τις υπηρεσίες που προσφέρεις. Και πάλι θα συμφωνήσω ότι θα του δείξεις σπίτια, για τα οποία κάποιος ήδη σε έχει πληρώσει, αλλά ας πούμε ότι ψάχνεις και γι'αυτόν, οπότε χρειαστεί να σε πληρώσει και αυτός. Οι περιπτώσεις που λέμε εμείς και είναι το πιο συχνό φαινόμενο είναι όταν απλά παίρνουμε ένα τηλέφωνο μετά από πολλές ώρες ψαξήματος, τυχαίνει μεσίτης, νοικιάζουμε το σπίτι και πρέπει να τον πληρώσουμε επειδή κάποιος άλλος τον έβαλε να κάνει τη δουλειά.

Και για το τελευταίο με την αλλαγή λαδιών, που λες ότι δεν είμαστε υποχρεομένοι να χρησιμοποιήσουμε την υπηρεσία - πως θα σου φαινόταν αν εσύ ήξερες να αλλάζεις τα λάδια μόνος σου, αλλά σε όλα τα μαγαζιά που πήγαινες να πάρεις λάδι σου λέγανε - "Εμένα η εταιρεία μου έχει δώσει οδηγίες να μην πουλάω μόνο λάδια, αλλά πρέπει να τα αλλάξω εγώ και θα το πληρώσεις εσύ το κόστος της αλλαγής". Και τα μόνα λάδια που έβρησκες να αγοράσεις σκέτα είναι του πεταματού. Και τι αν εσύ γυρνάς όλη την Αθήνα ψάχνοντας ένα μαγαζί να σου πουλήσει λάδι μόνο, και τι αν ξέρεις να το κάνεις μόνος σου, πάλι θα πρέπει να πληρώσεις κάποιον να ξεβιδώσει τη βίδα από κάτω, να περιμένει δέκα λεπτά πίνοντας καφέ να φύγει το λάδι και μετά να βάλει το καινούριο. Σου φαίνετο λογικό;

Δημοσ.

Προκειμένου να δικαιολογήσουν τον τρόπο που δουλεύουν , οι μεσίτες έχουν χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική.

Γράφουμε σελίδες κείμενα και λέμε τα ίδια πράγματα με ένα σωρό διαφορετικούς παραλληλισμούς. Το αποτέλεσμα είναι ότι κανένας μεσίτης δεν πρόκειται να αλλάξει τροπάριο γιατί έχουν κατακλύσει την αγορά και βρίσκουν κορόιδα ή ανθρώπους σε απόγνωση , ή σε μεγάλη ανάγκη που τους τα δίνουν.

Οπότε φίλε @Spect~ ότι και να τους πεις δεν ιδρώνει το αυτάκι τους.

• Like 3
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...