scullyist Δημοσ. 16 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2011 Καλησπέρα. Να ρωτήσω μήπως και μου κατέβει η πίεση που ανέβασα από τα νεύρα μου. Έχει ελάχιστο διάστημα που άρχισα να ψάχνω νέο σπίτι για ενοικίαση. Επειδή δεν είχα ξανασχοληθεί προσωπικά με το θέμα και δεν είχε τύχει να το ακούσω κιόλας, μου ανέβηκε το αίμα με την προοπτική ότι ισχύει το παρακάτω. Λοιπόν, η πλειοψηφία των αγγελιών που υπάρχουν βλέπω ότι είναι αναρτημένες από μεσιτικά γραφεία. O ένας από αυτούς λοιπόν όταν πήγα να δω ένα σπίτι από κοντά γυρνάει και μου λέει σε μια φάση "και δεν πληρώνετε κόμιστρο μεσίτη, δεν παίρνουμε προμήθεια από τον μισθωτή". Κι έχω μείνει παξιμάδι για κάτι δευτερόλεπτα διότι δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι μου λέει ο τύπος, κι όταν πήρα μπρος είδα κόκκινο και του λέω, δεν κατάλαβα, από που κι ως που να παίρνατε από μένα κόμιστρο έτσι κι αλλιώς, σας ανέθεσα εγώ καμιά δουλειά? Ισχύει παιδιά? Κι αν ναι, τι γαμησιάτικο νταβατζιλίκι είναι αυτό δηλαδή και δεν είναι καταχρηστικό? -Να χτυπήσω εγώ την πόρτα του μεσίτη και να του πω σου αναθέτω να μου βρεις σπίτι, φυσικά και θα τον πληρώσω, του αναθέτω δουλειά. -Να είμαι ο ιδιοκτήτης και να του αναθέσω να βγάλει το σπίτι μου στο κλαρί και να μου βρει ενοικιαστή, φυσικά και πρέπει να πληρωθεί, του αναθέτω δουλειά. Λογικότατα και τα δύο. Αλλά να βρω εγώ αγγελία η οποία τυχαίνει να έχει αναρτηθεί/ανατεθεί σε μεσίτη από τον ιδιοκτήτη, οπότε κι έρχεται να μου δείξει αυτός το σπίτι, αλλά είναι δουλειά που ο ιδιοκτήτης του ανέθεσε, και να επομιστώ εγώ τα μισά κόμιστρα (μισό ενοίκιο μου είπε μια φίλη ότι πρέπει να είναι )? ΜΕ ΠΟΙΑ Γ$#%@^& ΛΟΓΙΚΗ?!!! Ας μου εξηγήσει κάποιος σε περίπτωση που είμαι λάθος μήπως και το καταλάβω, διότι εγώ με αυτή την προοπτική και να βρω κάτι κάποια στιγμή θα το τινάξω στον αέρα με το που θα πέσει το νταβατζιλίκι στο τραπέζι, που μόνο που το σκέφτομαι, σκέφτομαι φόνο. Και να πω ν'αποφύγω αγγελίες από μεσιτικά, δεν γίνεται ρε γμτ, μιλάμε 100 αγγελίες είδα κι όλες από μεσιτικά ήταν, ακόμη και από κολώνες κλπ που υπήρχαν χαρτιά για ενοίκιο, από μεσιτικό ήταν. Σόρρυ για το σεντόνι, αλλά και η μικρή και η μεγάλη είναι στον ουρανό αυτή τη στιγμή
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 16 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2011 Φιλος απευθυνθηκε σε μεσιτες για να βρει σπιτι. -Αλλος του ειπε, "προκειμενου να ξεκινησω να σου ψαχνω σπιτι χρειαζομαι 50 ευρω μπροστα. Φυσικα υπαρχει και η περιπτωση να μην καταφερω να βρω κατι καλο". -Αλλος του ειπε οτι ειπε και σε σενα. Εγω ξερω οτι ο μεσιτης ψαχνει να σου βρει σπιτι και ΑΝ σου βρει και ΑΝ το νοικιασεις, τοτε το πρωτο ενοικιο το παιρνει εξολοκληρου ο μεσιτης. Απο κει και περα ο καθενας οτι θελει λεει και οπως θελει δουλευει. Ειτε παρανομα ειτε νομιμα. Και να τον καταγγειλεις δε θα φανει τιποτα πουθενα και θα σε τρεχει για δυσφυμιση μετα κλπ.
tsifotis Δημοσ. 16 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2011 Τι σε μπερδεψε; μεσαζοντας ειναι και περνει προμηθεια. Εχει κανει συμφωνια με τον μεσιτη να μεσολαβησει ωστε: α) να μην γυρναει και κολλαει ενοικιαστηρια δεξια κι αριστερα β) να μην πηγαινει και δειχνει το σπιτι σε κοσμο (μπορει να βαριεται/ μην προλαβαινει/ δεν νιωθει πειστικος "πωλητης" κλπ) γ) να μην θελει να αναλαβει τα γραφειοκρατικα κλπ Τωρα αν δε σ αρεσε που θα υπαρχουνε μεσιτικα δεν παιρνεις το σπιτι. Φαντασου εναν αγροτη που βαζει μεσαζοντα για τα κολοκυθακια του απο 0.5 ευρω και φτανει 3ευρω. Οντως ναι νταβατζηλικι αλλα ΑΠΑΞ ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ αποφασισε ετσι γουστο του και καπελο του, τραβα και ψαξε ανεξαρτητα. Απεριψε τον και κοιτα αλλου. Αν θες πουλα τρελα και πες "κοιτα ο,τι θες αλλα εξοδα μεσιτη δεν τα βαζω εγω πχ αυτα τα εξτρα 200 ευρω ποσα ειναι να τα βαλει ο ιδιοκτητης. Σε καταλαβαινω, αλλα σκεψου να το δειχνει απο δω κι απο κει ο μεσιτης το σπιτι (πχ 25 φορες σε 2 μηνες) και να τυχει φτηνιαρη ιδιοκτητη που το δωσει στην ζουλα σε εναν απ αυτους και το παιξουνε τρελα. Ειπαμε αν δεν θες κερατιατικο δεν προχωρας. Υπεθεσε πως ειναι μεσα στους ορους (σα να ελεγε ηδη μια τιμη 30% επανω . Δεν σε υποχρεωνει κανεις να πεις το ναι 1
Physics_Rulez Δημοσ. 16 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2011 δεν κατάλαβα, από που κι ως που να παίρνατε από μένα κόμιστρο έτσι κι αλλιώς, σας ανέθεσα εγώ καμιά δουλειά? Όντως δεν κατάλαβες. Από την ενοικίαση ενός σπιτιού απολαμβάνεις και εσύ και ο ιδιοκτήτης. Ο ιδιοκτήτης απολαμβάνει το ενοίκιο και συ την οικία. Από τη στιγμή που αποφασίζεις να βρεις σπίτι μέσω μεσίτη, χρησιμοποιείς την υπηρεσία που σου προσφέρει. Έτσι είναι τα πράγματα, διότι αν ο μεσίτης δεν είχε φροντίσει η αγγελία του σπιτιού να βρίσκεται σε ν sites/εφημερίδες ώστε να τη βρεις εσύ, δε θα μπορούσες να νοικιάσεις το (ωραίο) σπιτάκι που βρήκες και ο ιδιοκτήτης από την πλευρά του θα το είχε κενό. Άρα πληρώνετε συνήθως από μισά ένα ενοίκιο. Δε σε αναγκάζει κανείς να νοικιάσεις σπίτι μέσω μεσίτη (!). Επίσης μπορείς να συνεννοηθείς με τον ιδιοκτήτη να αναλάβει αυτός να πληρώσει το δικό σου μισό, αν καίγεται να σου το δώσει τόσο πολύ (στις μέρες μας νομίζω πως πρέπει να του το προτείνεις). Όλα είναι προσφορά και ζήτηση και στην παρούσα φάση με το χάλι στην αγορά έχεις το πάνω χέρι. Αν το σκεφτείς πιο στρόγγυλα αυτό συμβαίνει γενικά στην αγορά: Το supermarket σαν μεταπωλητής εμπορευμάτων έχει κέρδος και κατά την αγορά από τον παραγωγό και κατά την πώληση στον καταναλωτή. Το supermarket "πληρώνεται" και από σένα και από τον παραγωγό (άμεσα και έμμεσα βέβαια), είναι ο "μεσίτης" της φρέσκιας ντομάτας Στην παροχή υπηρεσίας είναι πιο εμφανές: Το airtickets παίρνει και από σένα προμήθεια και από τις αεροπορικές. Δε σε αναγκάζει κανείς να βγάλεις εισιτήριο από κει... 1
PCharon Δημοσ. 16 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2011 scullyist, πού να δεις το άλλο γέλιο, όταν έχεις κανά σπίτι και το βάζεις αγγελία σε καμιά εφημερίδα κτλ για ενοίκιο ή πώληση, σε ταράζουν στα τηλέφωνα... μεσίτες για να το αναλάβουν για σένα. Οπότε, καταλαβαίνεις, και να μην ήθελε ο ιδιοκτήτης να το αναθέσει σε μεσίτη παίζει να το κάνει στη πορεία για να μη τον πρήζουν, χα! Επίσης για πολλούς ιδιοκτήτες που δε μένουν κοντά στα σπίτια που διαθέτουν ή που έχουν πολλά και δε μπορούν να ασχολούνται κτλ είναι πολύ χρήσιμη η υπηρεσία του μεσίτη.
Arcanaloth Δημοσ. 16 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2011 Παντού έτσι γίνεται. Από την στιγμή που το σπίτι το βρήκες μέσω μεσίτη και ήρθε αυτός να στο δείξει, θα πληρώσεις ένα ποσό και σ' αυτόν. (Στην Θεσσαλονίκη και για ένα φοιτητοδιαμέρισμα είναι συνήθως 200-250 ευρώ). Δεν είναι να συγχίζεσαι, έχει μια λογική το πράγμα, όπως είπε και ο Physics, απολαμβάνεις μια υπηρεσία και εσύ που βρήκες το διαμέρισμα και αυτός που το νοικιάζει. Αν σε ενοχλεί τόσο το ποσό, απλά ψάχνεις για διαμέρισμα που δεν υπάρχει μεσάζοντας στην μέση και έρχεται κατευθείαν ο ιδιοκτήτης να στο δείξει. (καλή τύχη δηλαδή)
scullyist Δημοσ. 16 Μαρτίου 2011 Μέλος Δημοσ. 16 Μαρτίου 2011 @MiDi_MiLiZ, αυτό που περιγράφεις είναι η 1η περίπτωση που είπα ότι θεωρώ απόλυτα λογική, διότι του αναθέτω εγώ εξ αρχής δουλειά. Ακόμη και το 50άρικο in advance που λες ότι ζητούσε αυτός το θεωρώ λογικό κι αποδεκτό ποσό, διότι ασχέτως αν δεν καταλήξω να μου αρέσει κάτι από όσα σπίτια μου βρήκε, παραμένει γεγονός ότι έκανε κάποιο τρέξιμο. Μια ελάχιστη αμοιβή θεωρώ ότι είναι δίκαιη για αυτόν τον κόπο ασχέτου αποτελέσματος. Μόνη εξαίρεση κατ'εμέ όπου δεν στέκει/αξίζει να διεκδικήσει αυτό το 50άρικο είναι αν με τρέχει σε σπίτια που είναι άκρως αντίθετα από αυτό που του έχω πει ότι ψάχνω, μόνο και μόνο για να λέει ότι έκανε δουλειά (αυτό έχει τύχει σε φίλη). Τώρα, σε αυτό που μου εξηγούν τα υπόλοιπα παιδιά...μάλιστα. Συνεχίζω να μην το καταλαβαίνω -με την έννοια του δεν το βρίσκω λογικό. Το ρεζουμέ από αυτό που λέτε είναι ότι κι εγώ απολαμβάνω υπηρεσία που προσφέρει ο μεσίτης ως μεσάζων, άσχετα αν δεν είμαι εγώ που του ζήτησα να γίνει μεσάζων κι απλά τον βρίσκω εκ των πραγμάτων σε αυτή τη θέση. Η διαφορά για μένα όμως εκεί είναι, ποιος του ανέθεσε να γίνει μεσάζων και να μου παράσχει την υπηρεσία? Ο ιδιοκτήτης. Και σύμφωνα με αυτό θεωρώ παράλογο να πληρώνω εγώ κομμάτι για κάτι που του ανέθεσε να κάνει ο άλλος. Και στο 'μα αν δεν υπήρχε ο μεσίτης που ανάρτησε την αγγελία, δεν θα έβρισκες την αγγελία (και το χ σπίτι)...μην έσωνα και την έβρισκα, θα έβρισκα άλλη. Το κακό και το ντεφάκτο της μη επιλογής (νταβατζιλίκι ανευ επιλογης) είναι το γεγονός ότι 9,8/10 αγγελίες είναι από μεσίτες. Οπότε το πόσο μπορώ να επιλέξω να μην καλέσω σε αγγελία που βλέπω ότι είναι μέσω μεσίτη, είναι πολύ σχετικό. Υπάρχουν και κάτι άσχετα που έχω κοιτάξει από φάση 'στόμα σε στόμα', αλλά η ποσότητα συγκριτικά είναι αστεία. Μακάρι να μου κάτσει κάτι από αυτές τις περιπτώσεις. Κι αν όχι, στάνταρ θα κάνω αυτό που λες Physics, του στυλ να διεκδικήσω ότι δεν πληρώνω νταβατζιλίκι. edit: όσο για την οικία που θα νοικιάσω/απολαύσω/χρησιμοποιήσω, γι αυτό πληρώνουμε ενοίκιο στον ιδιοκτήτη του σπιτιού κάθε μήνα και όχι έξτρα μαργαριτάρια πριν μπούμε. @PCharon, δεν με εκπλήσει αυτό που λες για το ότι σου την πέφτουν τηλεφωνικά σαν τα κοράκια ακόμη και να μην τους ψάξεις. Επειδή δεν μου αρέσει να τσουβαλιάζω, ας πω ότι τουλάχιστον το μεγαλύτερο κομμάτι του συναφιού, τείνω να το κατατάξω ένα κλικ πιο κάτω από δικηγόρους και τα συναφή λουλούδια, σε τακτικές και 'επαγγελματική νοοτροπία', να το πω ευγενικά. Όσο για το πως είναι λογικό για ιδιοκτήτες να αναθέτουν την δουλειά σε μεσίτη για χ-ψ λόγο, δεν το αμφισβητώ καθόλου φυσικά κι αν ήμουν στη θέση τους και με εξυπηρετούσε θα το επέλεγα κι εγώ (ως ιδιοκτήτης σπιτιού). Αλλά να πληρώνω εγώ κομμάτι για το ότι αυτοί επιλέγουν για την βόλεψη τους να τους κάνει άλλος την δουλειά, δεν λέω να το χωνέψω. Δηλαδή συγγνώμη, αν είναι να πληρώσω έτσι κι αλλιώς γαμ****τικα του μεσίτη, γιατί να μην πάω εξ αρχής ΕΓΩ σε μεσιτικό και να πω, βρείτε μου σπίτι. Να γλυτώσω και τον πονοκέφαλο με διάβασμα αγγελιών, τηλέφωνα κλπ. Τουλάχιστον να έχω αναθέσει εγώ τη δουλειά και να μην νιώθω μαλάκας. Και δε μου λέτε βρε παιδιά, σύμφωνα με την παραπάνω λογική δηλαδή, την μισή πληρωμή του μεσίτη που θα προσλάβω ΕΓΩ αυτή τη φορά να μου βρει σπίτι και να μου κάνει την δουλειά, να την ζητήσω από τον ιδιοκτήτη του οποίου το σπίτι θα νοικιάσω, διότι αν δεν είχα βάλει εγώ μεσάζοντα τον μεσίτη δεν θα νοίκιαζε/ή τόσο πιο εύκολα, το σπίτι του ο καημένος ιδιοκτήτης? :shifty: (και θα έφταιγε ο ιδιοκτήτης αν μου φέρει κανένα τηγάνι στο κεφάλι όταν θα του το εξηγούσα αυτό ως λογικό νταβατζιλίκι που του πετάω στα μούτρα ως παροχή/διευκόλυνση υπηρεσίας κιόλας LOL) PS: Πω, όχι άλλα σεντόνια, promise. Έχω να κάνω και δουλειά και αποσυντονίστηκα με αυτή τη μλκ τώρα.
kage Δημοσ. 16 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2011 παληκαρια ειπε οτι δεν πηγε σε μεσιτη(απλα αγγελιες μεσιτων διαβαζε) τι λετε ολα σωστα?!!! οχι δεν τους δεινεις τιποτα.(ουτε να δεινετε προκαταβολη αν πατε για να σας βρουν σπιτι) Μην ξεχνας δεν εχεις υπογραψει τιποτα μαζι τους
Physics_Rulez Δημοσ. 16 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2011 Και δε μου λέτε βρε παιδιά, σύμφωνα με την παραπάνω λογική δηλαδή, την μισή πληρωμή του μεσίτη που θα προσλάβω ΕΓΩ αυτή τη φορά να μου βρει σπίτι και να μου κάνει την δουλειά, να την ζητήσω από τον ιδιοκτήτη του οποίου το σπίτι θα νοικιάσω, διότι αν δεν είχα βάλει εγώ μεσάζοντα τον μεσίτη δεν θα νοίκιαζε/ή τόσο πιο εύκολα, το σπίτι του ο καημένος ιδιοκτήτης? :shifty: Έτσι ακριβώς συμβαίνει, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει το μισό. Δεν μπορώ να καταλάβω τι σου φαίνεται παράξενο. Το σπίτι που θα σου βρει ο μεσίτης θα είναι ένα από αυτά που έχει αναλάβει να νοικιάσει και όχι κάποιο άσχετο. Μπορείς να ψάξεις για αγγελίες στις οποίες δεν μεσολαβεί μεσίτης. Από την άλλη, αν στις περισσότερες αγγελίες μεσολαβεί μεσίτης αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες δυσκολεύονται να νοικιάσουν τα σπίτια τους. Άρα αν τους προτείνεις να πληρώσουν αυτοί τον μεσίτη εξ ολοκλήρου πιθανώς να το δεχθούν. Να στο θέσω και αλλιώς πάλι: παίρνεις στο 11880 και ψάχνεις δικηγόρο. Θα πληρώσεις και εσύ το 11880 και ο δικηγόρος. Ο μεσίτης εδώ είναι το 11880. Μπήκες στο internet και βρήκες ένα σπίτι, την αγγελία του οποίου είχε ανεβάσει ο μεσίτης: θα πληρώσεις και εσύ το μεσίτη και ο ιδιοκτήτης. Το site από τη μεριά του παρέχει μια υπηρεσία στον μεσίτη και σε εσένα, για την οποία είτε πληρώνεται άμεσα είτε έμμεσα από τις διαφημίσεις. Νομίζεις ότι στο insomnia μπαίνεις δωρεάν; Do you think that's air you're breathing now?
tsifotis Δημοσ. 16 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2011 Επειδή δεν μου αρέσει να τσουβαλιάζω, ας πω ότι τουλάχιστον το μεγαλύτερο κομμάτι του συναφιού, τείνω να το κατατάξω ένα κλικ πιο κάτω από δικηγόρους και τα συναφή λουλούδια, σε τακτικές και 'επαγγελματική νοοτροπία', να το πω ευγενικά. Σας χαιρετω... εχει καπνα το καφενειο
pournaras Δημοσ. 16 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2011 Δηλαδή συγγνώμη, αν είναι να πληρώσω έτσι κι αλλιώς γαμ****τικα του μεσίτη, γιατί να μην πάω εξ αρχής ΕΓΩ σε μεσιτικό και να πω, βρείτε μου σπίτι. Να γλυτώσω και τον πονοκέφαλο με διάβασμα αγγελιών, τηλέφωνα κλπ. Τουλάχιστον να έχω αναθέσει εγώ τη δουλειά και να μην νιώθω μαλάκας. Και δε μου λέτε βρε παιδιά, σύμφωνα με την παραπάνω λογική δηλαδή, την μισή πληρωμή του μεσίτη που θα προσλάβω ΕΓΩ αυτή τη φορά να μου βρει σπίτι και να μου κάνει την δουλειά, να την ζητήσω από τον ιδιοκτήτη του οποίου το σπίτι θα νοικιάσω, διότι αν δεν είχα βάλει εγώ μεσάζοντα τον μεσίτη δεν θα νοίκιαζε/ή τόσο πιο εύκολα, το σπίτι του ο καημένος ιδιοκτήτης? :shifty: (και θα έφταιγε ο ιδιοκτήτης αν μου φέρει κανένα τηγάνι στο κεφάλι όταν θα του το εξηγούσα αυτό ως λογικό νταβατζιλίκι που του πετάω στα μούτρα ως παροχή/διευκόλυνση υπηρεσίας κιόλας LOL) PS: Πω, όχι άλλα σεντόνια, promise. Έχω να κάνω και δουλειά και αποσυντονίστηκα με αυτή τη μλκ τώρα. Ποιος σου ειπε οτι οι περισσοτεροι δεν κανουν αυτο; Παιρνουν κατευθειαν ενα τηλεφωνο στο μεσιτικο, και ζητανε ενα σπιτι στην τεδε περιοχη, με τοσα δωματια, τοσο περιπου ενοικιο κλπ. Η προμηθεια του μεσιτη ειναι ενα ενοικιο, και για να μην τσακωνεται, συνηθως το λαμβανει ολοκληρο απο τον ιδιοκτητη. Αυτο που κανει ειναι να σε ενημερωσει οτι για να βρεις εσυ σπιτι αυτος εκανε καποια εργασια την οποια ετσι κι αλλιως θα την πληρωθει, και ενδεχεται να σε χρεωσει ο ιδιοκτητης το μισο ενοικιο. Δεν ειναι καθολου παραλογο. Αν εσυ τον τρεξεις σε καμμια 10αρια σπιτια μεσα σε μια μερα, και τελικα δεν αποφασισεις, αυτος θεωρειται οτι δεν εργαστηκε;' Επισης, αν με τον ιδιοκτητη εχει υπογραψει συμφωνητικο, ακομη κι αν εσυ πας στα μουλωχτα (μετα το μεσιτη), κατευθειαν στον ιδιοκτητη και συμφωνησεις το σπιτι, ο μεσιτης παλι θα την παρει την αμοιβη του. Ο physics εδωσε δυο τρια πολυ καλα παραδειγματα για τα οποια πληρωνεις αμοιβη, απλα δεν το ξερεις. Το ιδιο θα μπορουσε να γινοταν και εδω, να παιρνει δηλαδη ενα ποσοστο απο καθε ενοικιο, αλλα επειδη αυτο πρακτικα ειναι ανεφικτο, ζητα μια και καλη ενα ποσο ΑΝ ΓΙΝΕΙ Η ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ (θα μπορουσε πχ αφου τον ετρεξες ολο το πρωι να σου ζητησει ακομη και για αυτο αμοιβη).
scullyist Δημοσ. 16 Μαρτίου 2011 Μέλος Δημοσ. 16 Μαρτίου 2011 Έτσι ακριβώς συμβαίνει, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει το μισό. Δεν μπορώ να καταλάβω τι σου φαίνεται παράξενο. Το σπίτι που θα σου βρει ο μεσίτης θα είναι ένα από αυτά που έχει αναλάβει να νοικιάσει και όχι κάποιο άσχετο. Παράξενο δεν είναι όπως μου το θέτεις τώρα, διότι σε αυτήν την περίπτωση μου λες ότι και οι δύο έχουμε πάει και του αναθέτουμε/τον προσλαμβάνουμε να μας κάνει τη δουλειά μας και απλά αν δέσει το γλυκό έχει κλείσει μ'ενα σμπάρο δυο τριγόνια κιόλας. Το γεγονός όμως (που η αδαής/άσχετη δεν το φανταζόμουν/ήξερα) ότι μου λες ως δεδομένο ότι σου πλασάρουν μόνο σπίτια που τους έχουν ανατεθεί ήδη προς ενοικίαση, αποτελεί για μένα κοροϊδία Numerο duo. Υποτίθεται ότι προσλαμβάνεις κάποιον να κάνει την ίδια δουλειά που θα έκανες εσύ και για να γλυτώσεις τον κόπο την αναθέτεις σε αυτόν. Κι αυτός τελικά κάνει μισή δουλεια με το να σου παρουσιάσει μόνο το έτοιμο φαί που έχει στο ψυγείο και όχι όλες τις διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν εκεί έξω, κι αν πέτυχε, πέτυχε? Ε με αυτό το δεδομένο μην απορούν κιόλας που ο κόσμος δεν δέχεται να πληρώνει αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα όταν εκ των προτέρων περιορίζουν τις πιθανότητες οι ίδιοι κάνοντας μισή δουλειά. Και για να δέσουν τα δύο παραπάνω, στην περίπτωση που πάω σε μεσίτη να μου βρει σπίτι κι αφού δεν έχει κάτι από τα έτοιμα, κάνει σωστή δουλειά, την ίδια που θα έκανα εγώ μόνη μου -να βρω όλες τις διαθέσιμες επιλογές- και π.χ. μου έβρισκε διαθέσιμο σπίτι έξω από τα έτοιμα που έχει στο ψυγείο του, θα ήταν εξίσου παράλογο να πληρώσει ο ιδιοκτήτης την μισή πληρωμή επειδή εγώ αποφάσισα να βάλω μεσίτη και ως συνέπεια να του χτυπήσει την πόρτα εκ μέρους μου. Μπορείς να ψάξεις για αγγελίες στις οποίες δεν μεσολαβεί μεσίτης. Από την άλλη, αν στις περισσότερες αγγελίες μεσολαβεί μεσίτης αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες δυσκολεύονται να νοικιάσουν τα σπίτια τους. Άρα αν τους προτείνεις να πληρώσουν αυτοί τον μεσίτη εξ ολοκλήρου πιθανώς να το δεχθούν. Εγώ έτσι κι αλλιώς ξεκίνησα να κοιτάω τα πάντα (και μου 'ρθε έκπληξη πως οι περισσότερες ήταν από μεσίτες) απλά μέχρι στιγμής τζίφος, τα περισσότερα που μέχρι στιγμής φαινομενικά άξιζε να επισκεφτώ ήταν από μεσίτες. Ευτυχώς δεν με πιέζει ο χρόνος ιδιαίτερα, οπότε είδωμεν. Wish me luck, την διαδικασία του παζαριού δεν βλέπω να την γλυτώνω στο τέλος όσο κι αν την μισώ, αλλά δεν θα κάτσουμε να μας π***** κιόλας Όπως και να 'χει, ευχαριστώ για την ανταλλαγή απόψεων και πληροφόρησης, κοιμόμουν τον ύπνο τον βαθύ με το θέμα όπως φαίνεται και ξύπνησα απότομα LOL ------------------- Δεν είμαι σίγουρη ότι σε πιάνω tsifotis, αλλά αν είσαι μεσίτης ελπίζω να είσαι από αυτούς που το quote μου δεν περιλαμβάνει, οπότε και όντως δεν έχω υποκύψει σε τσουβάλιασμα, αν τυχόν υποννοείς το αντίθετο. ---------------------------- @Aχ βαχ, επαναλαμβάνομαι αλλά μόνο ο Kage φαίνεται να καταλαβαίνει τη διαφορά.. Pournara ναι, αλλά η μέγα διαφορά και εξού η λύσσα μου είναι ότι εγώ δεν πήρα και είπα βρείτε μου γενικά σπίτι ή έχετε κανα σπίτι προς τα 'κει, και οπότε αυτόματα στην ουσία τους αναθέτω εργασία. Σε συγκεκριμένη αγγελία πήρα η γυναίκα τηλέφωνο, για συγκεκριμένο σπίτι και αυτό και μόνο ζητάω να πάω να δω. Περνάω από ζαχαροπλαστείο που εκθέτει τούρτες που έφτιαξαν άλλοι, βλέπω έτοιμη τούρτα στη βιτρίνα με χ τιμή και μόνο τότε μπαίνω και τους λέω μπορώ να την δω και λίγο πιο κοντά κι αν μου κάνει να την πάρω? Δεν τους λέω ούτε φτιάξτε μου τούρτα ή βρείτε μου x-ψ τουρτα για να χρεωθώ παραπάνω από την δεδομένη τιμή της βιτρίνας. Όποιος έφτιαξε την τούρτα κι αυτοί ανέλαβαν την διαφήμιση της και πιθανή πώληση της εκ μέρους του, πρέπει να τους πληρώσει σε αυτή την περίπτωση αν πουληθεί η ρημάδα η σοκολατίνα .
pournaras Δημοσ. 16 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2011 Το γεγονός όμως (που η αδαής/άσχετη δεν το φανταζόμουν/ήξερα) ότι μου λες ως δεδομένο ότι σου πλασάρουν μόνο σπίτια που τους έχουν ανατεθεί ήδη προς ενοικίαση, αποτελεί για μένα κοροϊδία Numerο duo. Υποτίθεται ότι προσλαμβάνεις κάποιον να κάνει την ίδια δουλειά που θα έκανες εσύ και για να γλυτώσεις τον κόπο την αναθέτεις σε αυτόν. Κι αυτός τελικά κάνει μισή δουλεια με το να σου παρουσιάσει μόνο το έτοιμο φαί που έχει στο ψυγείο και όχι όλες τις διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν εκεί έξω, κι αν πέτυχε, πέτυχε? Ε με αυτό το δεδομένο μην απορούν κιόλας που ο κόσμος δεν δέχεται να πληρώνει αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα όταν εκ των προτέρων περιορίζουν τις πιθανότητες οι ίδιοι κάνοντας μισή δουλειά. Απο τη στιγμη που ο μεσιτης εχει αναλαβει ενα σπιτι, εχει κλειδια, ξερει αν ειναι ηδη νοικιασμενο η οχι (μπορει να φευγει πχ ο ιδιοκτητης εκεινες τις μερες), ξερει γενικοτερα το σπιτι για να μπορεσει να το προτεινει στον πελατη. Ενα σπιτι που κι αυτος το βλεπει στην αγγελια πρωτη φορα πως θα ξερει και που θα βρει τα κλειδια να σου το δειξει; Και αν τελικα σου αρεσει, ποιος θα τον πληρωσει; και ποιος του λεει αυτουνου οτι αφου τον ετρεξες ολη μερα, δε θα πας μετα μονος σου στον ιδιοκτητη να κανεις τη συμφωνια; Αν δεν υπαρξει αποτελεσμα το ξερουν εκ των προτερων οτι δε θα πληρωθουν, δεν απορει κανενας, αν καποιος ζητα και τοτε πληρωμη ειναι αλμπανης και δεν κανει σωστη δουλεια. Οι πιθανοτητες δεν περιοριζονται απο αυτους, αυτοι οσα σπιτια τους εχουν αναθεσει θα δειξουν, με ρωτησε εμενα (σαν ιδιοκτητη) αν εγω γουσταρω να δειξει το δικο μου σπιτι οπως προτεινεις;
scullyist Δημοσ. 16 Μαρτίου 2011 Μέλος Δημοσ. 16 Μαρτίου 2011 Μα εννοείται ότι πρώτα θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού και με την άδεια του να μου παρουσιάσει το σπίτι, τι σχέση έχει αυτό με το ότι γεγονός παραμένει ότι εμένα αν και υποτίθεται ότι πάω κάπου για να κάνουν ακριβώς την δουλειά που θα έκανα εγώ, το περιορίζουν στα έτοιμα. Δεν είπα άϊντε, χωρίς να ρωτάνε ιδιοκτήτες να με πηγαίνουν και να εισβάλουμε στα σπίτια. Και όπως είπα λίγο ποιο πίσω, εγώ δεν θεωρώ καθόλου παράλογο να πληρώνονται για τον κόπο και το τρέξιμο ακόμη κι αν δεν καταλήξω σε σπίτι, και βέβαια να πληρωθεί ο κόπος και ο χρόνος που διέθεσαν έτσι κι αλλιως, όπως κι εγώ ως γραφίστας θέλω αν με βάλεις να κάνω 5 μακέτες να πληρωθώ κάτι για τον κόπο και τον χρόνο που αφιερώσα, διότι εσύ μπορεί να είσαι ο στραβός του αιώνα και να μου πεις στο τέλος "δεν μου αρέσει τίποτα". Α-Ρ-Κ-Ε-Ι όμως να ακολούθησα όντως τις οδηγίες σου και να σου παρουσίασα κάτι κοντά σε αυτό που ζήτησες και όντως να χρησιμοποίησα/έψαξα κάθε επιλογή που έχω διαθέσιμη για να σου φέρω το ποθητό σου αποτέλεσμα. Όχι να μου λες θέλω κάτι σκούρο, να στο φτιάχνω ανοιχτό ή να μου λες μπορούμε να ξεφωντάρουμε αυτό κι εγώ να λέω όχι τεχνικά δεν γίνεται (ενώ γίνεται) επειδή βαριέμαι να κάνω σωστή δουλειά και θέλω να πληρωθώ κανονικά ενω σου προσφέρω μισές δυνατότητες ενώ υπάρχουν κι άλλες ή να σου βγάζω έτοιμες κονσέρβες μακέτες κι να πληρώνεις το ίδιο με το αν κάτσω να κάνω κάτι αποκλειστικά για σένα. Κι αν είμαι εντάξει στα παραπάνω φυσικά και πρέπει να πληρώσεις κάτιτις για τον κόπο μου. ...τώρα το ότι to πιθανότερο είναι ότι 'εσύ' και να θέλεις δεν ξέρεις να φτιάξεις την μακέτα και να κατεβάσεις ιδέες και να το κάνεις μόνος σου οπότε έστω και να μπορείς να το κάνεις στον βαθμό που εγώ θα στο παράσχω ακόμη και στα μισά των δυνατοτήτων (αν δεν έχω τσίπα και επαγγελματισμό επάνω μου) και το ότι εγώ αν δεν έρθω σε σένα μπορώ να βρω σπίτι απλά με προσωπικό κόπο παίρνοντας τους δρόμους, ας μην το βάλω καν στην εξίσωση. Και τα υπόλοιπα αφορούν την τσίπα του καθενός. Προχθές είχα ραντεβού σε χ σπίτι και έτυχε λόγω δουλειάς να περάσω από κει πριν το ραντεβού. Δεν ανέβηκα επάνω να χτυπήσω πόρτα, τσέκαρα από περιέργεια να δω ποια πολυκατοικία είναι και επέστρεψα την ώρα που είχα το ραντεβού με τον μεσίτη. Το ότι το κάνουν άλλοι το ξέρω, στην προκειμένη δεν με αφορά.
pournaras Δημοσ. 17 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 17 Μαρτίου 2011 Να στο πω πιο απλα να το καταλαβεις. Το 99% των ιδιοκτητων που δεν δινουν τα σπιτια τους σε μεσιτη, ειναι γιατι δε θελουν να πληρωσουν τη μεσιτεια (ειτε γιατι θεωρουν οτι μπορουν να το νικοιασουν μονοι τους, ειτε γιατι δεν εχουν αναγκη τα λεφτα οποτε δε βιαζονται κλπ). Που σημαινει οτι ο μεσιτης και να θελει να σου δειξει το ταδε σπιτι που δεν εχει στη λιστα του, δεν μπορει γιατι δε θα του το επιτρεψει ο ιδιοκτητης, μιας και αν γινει η συμφωνια, ο μεσιτης θα απαιτησει το ποσοστο του πραγμα που ο ιδιοκτητηας δε θελει να του το δωσει. Υπαρχει κι ενα ελαχιστο ποσοστο που καποιος μπορει να μη σκεφτηκε το μεσιτη, οποτε αν ο ιδιος ο μεσιτης παει κατα τυχη στον ιδιοκτητη, να τον αφησει να δειξει το σπιτι. Αλλα αυτες ειναι ελαχιστες εξαιρεσεις, απο τη στιγμη ομως που θα δεχτει, ο μεσιτης κανει συμφωνητικο, και το βαζει στη λιστα του, οποτε ο επομενος παλι, σκεπτομενος σαν εσενα θα δει το σπιτι στη λιστα, και θα αναρωτηθει "γιατι δε μου δειχνει κι αλλα". Και παει λεγοντας. Αυτη ειναι η δουλεια του μεσιτη, να αναλαβει να διαφημισει το σπιτι, να αναλαβει να στο δειξει, να αναλαβει να κανει τα συμφωνητικα, να αναλαβει να σας φερει σε επαφη, κι εσεις απλα να υπογραψετε. Αυτα ολα θα πρεπει να τα πληρωθει, οποτε και δεν προκειται να παρει σβαρνα ασχετα σπιτια, που ακομη και συμφωνια να γινει, ξερει οτι στην πλειψηφια των περιπτωσεων δε θα πληρωθει (γιατι δεν το ειχε στη λιστα του με συμφωνητικο, οποτε ο ιδιοκτητης θα κανει την παπια, με τη δικαιολογια "¨δε σου ζητησα να μου το νοικιασεις, εσυ θελησες"). Ακομη και στο παραδειγμα σου με τις μακετες, εσυ θα κανεις αυτες που εχεις στο μυαλο σου (σαν να τις ειχε ο μεσιτης στη λιστα), δεν μπορω εγω να σε πιεσω να μου δειξεις πιο πολλες μακετες (ουτε δικες σου, γιατι το μυαλο σου μεχρι εκει εφτασε, ουτε ξενες γιατι δεν μπορεις). Οσον αφορα την τσιπα... οταν εχει να κανει με χρηματα στην εποχη που ζουμε, δυστυχως δεν ειναι μετρο συγκρισης. Αυτο που μετραει ειναι οι γραπτες συμφωνιες και οι υπογραφες.
Προτεινόμενες αναρτήσεις