Προς το περιεχόμενο

Snow Leopard vs Windows 7

gnsX

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παίρνω το θάρρος να γράψω και εγώ την άποψή μου ....

Και εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι.....

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με υπολογιστες από το 1988- 1989 χρήστης MS - DOS, Windows,

συνέχισα ως χρήστης linux (αποκλειστικά)

και έχω καταλήξει χρήστης όλων και πιο συγκεκριμένα:

1. Γραφείο iMac i5 27 "(mid 2010) (αυτό ήρθε μάλιστα πριν από μισό μόλις μήνα)

2. Laptop Macbook pro 13" (mid2009)

3. Netbook MSI WInd με PclinuxOS

4. Σπίτι

• το σοβαρό μηχάνημα Windows 7 64bit σε dualboot me Debian
  • το ασόβαρο (παλιό) στο σαλόνι hackintosh Snow Leopard 10.6.6 σε coreduo (πάει σφαίρα)

Όπως είναι προφανές... είμαι δικηγόρος, οπότε απαραιτήτως το ποστ μου θα είναι μακροσκελές και με άγνωστες λέξεις όπως: lol, τουναντίον, εν τουτοις κλπ.

Λοιπόν αρκετά με τις εισαγωγές....

Α. Αρχικές Παρατηρήσεις - Αξιώματα - Φυσικοί Νόμοι

1. Όσο έχουμε καπιταλισμό, το πορτοφόλι μου είναι δικό μου και κανενός άλλου, πλην της γυναίκας μου, του ΣΔΟΕ, των πολυεθνικών και του ΔΝΤ.

2. Η εξωτερική εμφάνιση, όπως και το μέγεθος ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ

3. Το hardware από μόνο του είναι τίποτα

4. Το OS είτε σκέτο είτε με hardware είναι ΤΙΠΟΤΑ, χωρίς τα προγράμματα που σου επιτρέπουν να επιτελείς ένα συγκεκριμένο στόχο

5. Η ηλικία βρίσκεται σε αντίστροφη γεωμετρική πρόοδο με τη διάθεση να ασχολείσαι με το hardware ή το OS

6. H βλακεία ενός ανθρώπου κρίνεται από πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τη μάρκα υπολογιστή ή το OS που χρησιμοποιεί

7. Ο μόνος λόγος ύπαρξης του υπολογιστή μου είναι να εξυπηρετεί τις ανάγκες μου, χωρίς να χρειάζεται να ασχολούμαι μαζί του (πλην των περιπτώσεων που κάνω το χόμπυ μου)

8. ΠΑΟΚ θεέ, δικέφαλε αητέ!!!!

Β. Apple - NON Apple Hardware

Όπως είναι προφανές, τα τελευταία χρόνια έχω μία σαφή στροφή προς την apple. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι σε επίπεδο κριτικής hardware η μεταστροφή αυτή με έκανε ανόητο. Ο haHa έχει απόλυτο δίκιο στην κριτική που ασκεί και δεν είναι η πρώτη φορά που θα συμφωνήσω μαζί του. Αν εξετάσει κανείς το θέμα με όρους κόστους προς επίδοση τότε απλά APPLE SUCK. Πως να το κάνουμε. Εϊναι απλά πιο ακριβά, τελεία και με τις υγείες μας.

Πλην όμως στο σημείο αυτό πρέπει να γίνουν κάποιες επισημάνσεις.

1. Οι συγκρίσεις δεν γίνονται με αντίστοιχα προϊόντα. π.χ ο ένας υπολογιστής all in one (προσέξτε τη διάκριση) αντίστοιχων χαρακτηριστικών με τον 27άρη imac μου (i5, 5750, 4gb ram, 27" IPS panel ktl), πόσο αλήθεια κάνει? Δεν έχω πρόχειρα στοιχεία αλλά από παλιότερα άρθρα δεν νομίζω να είναι πολύ φθηνότερος.

2. Το design κοστίσει! Είναι απλό. Κοστίσει και ως σχεδιασμό και ως παραγωγή. Και όπως και να το κάνουμε προτιμώ να έχω στο γραφείο μου το iMac από το καλό μου desktop το οποίο καθόλου άσημο δεν είναι. αντιθέτως!

Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να τονισθεί ότι σε στεγνούς όρους value for money ένα non apple pc (και τα μακ pc είναι) είναι ανώτερο. Είναι φθηνότερο και με πολύ καλύτερες προοπτικές κατά το πέρασμα του χρόνου.

Γ. OS - Windows - Linux

Τα τελευταία χρόνια έχω καταλήξει στο εξής συμπέρασμα χρησιμοποιώντας τα τρία πιο δημοφιλή λειτουργικά. Το OS μου είναι παντελώς αδιάφορο, στο βαθμό που δεν κρίνεται α) από τον τρόπο με τον οποίο επιτρέπει στα προγράμματα, με τα οποία κάνω αυτό που θέλω να κάνω, να λειτουργούν απρόσκοπτα και με ασφάλεια και β) από το τρόπο που αλληλεπιδρά μαζί τους.

Στο σημείο αυτό ας αναφέρω ότι θεωρώ τα windows 7 ένα πραγματικά εξαιρετικό λειτουργικό. Σταθερό σαν βράχος, ασφαλές και ταχύτατο. Από τη άλλη το λινουξ παραμένει ένας βράχος σταθερότητας και ασφάλειας με συγκεκριμένα, με τα γνωστά όμως προβλήματα για κάποιον που δεν θέλει πλέον να ασχολείται μαζί του.

Το mac os x, τέλος, είναι επίσης ένα εξαιρετικό λειτουργικό, ίσως σταθερότερο από το Windows 7, αλλά προσέξτε αυτό συμβαίνει γιατί είναι κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες ενός πολύ συγκεκριμένου και περιορισμένου hardware. Υπάρχει κανείς που με έστω ψήγματα ειλικρίνειας θα υποστήριζε ότι το mac os x θα ήταν το ίδιο σταθερό αν ήταν ανοικτό (με την έννοια του να εγκαθίσταται και σε μη apple produced) υπολογιστές? Όταν θα υπήρχε ανάγκη να υποστηρίζει πολλαπλάσιο hardware στους πιο απίθανους συνδυασμούς? Ναι λοιπόν το mac os x σταθερότερο αλλά αυτό οφείλεται στο εξαιρετικά κλειστό περιβάλλον του. Περαιτέρω, τα windows 7 είναι λιγότερο ασφαλή από το λινουξ, αλλά περισσότερο ασφαλή από το mac os x. και αυτό υπό την έννοια των τεχνολογιών που ενσωματώνουν, όχι από τον πραγματικό κίνδυνο που αντιμετωπίζει κάποιος κάθε μέρα. Στα windows 7 για να κολλήσεις πλέον ιό πρέπει να είσαι άσχετος, βλάκας ή αδιάφορος. Στα mac os x δε θα κολλήσεις γιατί δεν ασχολείται κανείς μαζί σου αλλά ας μην κρυβόμαστε και γιατί από πίσω είναι unix. Όταν και αν το mac os x, γίνει στόχος τότε θα κληθούμε όλοι να κρίνουμε.

Δ. Διάδραση λειτουργικού - λογισμικού. Εμπειρία χρήσης

Στο σημείο αυτό τα πράγματα αντιστρέφονται. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, επειδή ακριβώς το περιβάλλον (υλικού - λογισμικού) στο συνδυασμό apple - mac os x είναι περισσότερο κλειστό (και αυτό έχει βέβαια σημαντικότατα διαφορετικού είδους μειονεκτήματα) και εξού περισσότερο προσεγμένο, η εμπειρία χρήσης είναι ανώτερη και εξηγούμαι (μιλάω παντα από τη σκοπιά της εργασίας μου).

1. Όλα όσα είναι απαραίτητα για μένα είναι interconnected. Π.χ ν1 Έγγραφο στο pages , το οποίο μέσα από το pages στέλνω με το mail.app ως pdf σε άτομο από το Address Book.app, στο οποίο e-mail επισυνάπτω σκαναρισμένο έγγραφο σε pdf στο οποίο έχω κάνει anntation από το preview.app. Όλα αυτά σε χρόνο dt και χωρίς τρίτες εφαρμογές (εκτός από το iWork της Apple). Π.χ ν2 διασύνδεση ανάμεσα στο keynote.app και το iPhoto.app, στο numbers.app κτλ. Π.χ ν3 Εφαρμογές τρίτων που έχουν το ίδιο interface.

2. Ενσωμάτωση στο λειτουργικό εφαρμογών όπως το TimeMachine. Πιστεύω ότι μόνο ένας συνάδελφος μπορεί να αντιληφθεί τη τεράστια σημασία του να έχεις άμεση πρόσβαση στις προηγούμενες εκδόσεις ενός εγγράφου σου και ως back up αλλά και για καθημερινή χρήση.

3. Είναι σχεδιασμένο με στόχο την ευκολία αλληλεπίδρασης χρήστη εφαρμογών . π.χ. system wide ορθογραφικό έλεγχος, π.χ. στο spotlight μου βγάζει ακόμα και τα ραντεβού που έχω με κάποιον καταχωρημένα στο calendar.app και τα στοιχεία του πελάτη στο address book.app, π.χ. στην εγκατάσταση/ απεγκατάσταση εφαρμογών.

4. Είναι περισσότερο έτοιμο προς χρήση λειτουργικό λόγω της ενσωμάτωσης σε αυτό πολλών ποιοτικών εφαρμογών

Το γενικό συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει είναι ότι ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΑΝΑΓΚΕΣ , στο mac os x κάνω τη δουλειά μου πολύ πιο γρήγορα. Το λίνουξ στον τομέα αυτό μου προκαλεί πονοκέφαλο, ενώ τα windows 7 μου είναι αδιάφορα, μου προκαλούν αδιαφορία ως εμπειρία χρήσης (με την ανωτέρω έννοια).

Ε. Γιατί επέλεξα Apple-Mac OS X?

Καταρχήν να επισημάνω ότι δεν ξύπνησα μια ωραία ημέρα και είπα αααα ας δώσω λεφτά στην apple γιατί έτσι μου αρέσει.

Από περιέργεια έβαλα hackintosh στο σκατουλάκι το MSI WIND και είδα πολλά πράγματα που μου άρεσαν. Τότε χρησιμοποιούσα αποκλειστικά λινουξ. Όταν ήρθε ο καιρός να αλλάξω λαποπ και μετά από πολλές συζητήσεις επέλεξα το macbook προ και αυτό επειδή και μόνο το έφερα από California. Mε τιμές Ελλάδας δε θα το αγόραζα ποτέ. Πλην όμως, δεθηκα τόσο πολύ με τον τρόπο λειτουργίας του που έβγαλα τα Windows από το desktop του γραφείου και έβαλα Mac OS X (hackitosh). Από το σημείο αυτό και ύστερα για τις ανάγκες τις δουλειάς μου χρησιμοποιώ μόνο MAC OS X.

EEEEκαι όταν ήρθε η στιγμή να επιλέξω τι δώρο θέλω ως αντάλλαγμα για να συναινέσω στην έκδοση αδειών γάμου... τι άλλο μπορούσα να πω εκτός από κάτι τόσο όμορφο για το γραφείο μου όπως το iMac 27" i5 (4cores), 4gb ddr3, AMD 5750, 1 Tb HDD ktl ktl)? Ρολόι???? Μπρίτς!!!!!!!!!

• Απαντ. 261
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

καλά λέω εγώ οτι εσείς οι δικηγόροι είστε επικίνδυνοι άνθρωποι...... Τόσοι πληροφορικάριοι εδώ μέσα (συμπεριλαμβανομένου και εμένα) και η πιο ολοκληρωμένη απάντηση (κατα την γνώμη μου) έρχεται από δικηγόρο... Τι να πεις;

Στο θέμα μας και εγώ πλέον χρησιμοποιώ και τα 3 λειτουργικά. Το linux υποχρεωτικά και λόγο δουλειάς είναι αυτό που χρησιμοποιώ περισσότερο (όχι οτι δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω κάτι άλλο αλλά το linux βολεύει περισσότερο) . Στο macbook pro χρησιμοποιώ linux για την δουλειά μου και macos για τα λοιπά. Αντίθετα στο pc desktop win 7 μόνο για games (σπάνια πλέον) και linux για την δουλειά και τα λοιπά.

Και τα 3 λειτουργικά πολύ καλά είναι και κατά την γνώμη μου οι εφαρμογές είναι αυτές που κάνουν την διαφορά. Φυσικά και έχουν διαφορετικές ευκολίες (π.χ expose, libraries, compiz) αλλά και τα 3 πλέον απο άποψη σταθερότητας και ασφάλειας με σωστή χρήση είναι μια χαρά. Ε δω λοιπόν έρχεται το τι βολεύει τον καθένα για την χρήση που κάνει και τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί.....

Δημοσ.

Εξαιρετική ανάλυση του χασοδίκη, σχεδον ισάξια :P με αυτό που θα έγραφα εγώ αν δεν ήμουν τόσο lazy... :lol:

Μόνο το γλύψιμο στον haHa να έλειπε, κατα τ' άλλα οκ! :mad: :mrgreen:

Δημοσ.

Hasodikis --> Πολύ ωραίο post. Εύγε...!!! :-)

Ας το ρίξουμε λίγο στην πλακίτσα για να δούμε και λίγο πιο σφαιρικά τα πράγματα από την μεριά του χρήστη.

Πάντως παιδιά, οκ...!!! Το θέμα είναι να μπορεί κάποιος υποψήφιος να αντιληφθεί διαβάζοντας το Thread αυτό, οτι ....

Windows (με λίγα λόγια):

....γιούπιιιι...., κατάφεραν τα Windows να γίνουν επιτέλους κάπως πιο "σοβαρό λειτουργικό" μετά τον γολγοθά που τραβήξαμε τόσα χρόνια από εποχή win 1 μέχρι και τα win 7... (παλαμάκια)...!!!! Έγιναν τα νεύρα μας τσαντάλια τόσα χρόνια, αλλά τουλάχιστον πλέον έχουμε τα εκπληκτικά Marvelous Windows 7. (κλαπ κλαπ κλαπ - χειροκρότημα στην microsoft). Yeahh...!!! Τώρα μπορούμε να την λέμε στο Linux και στην Apple...!!!!

Δεν πιστεύω να υπάρχει κανένας γνώστης υπολογιστών που να θεωρεί τα Windows Vista λειτουργικό της προκοπής? Δεν αξίζει καν να τα βάζουμε στο στόμα μας τα Windows vista (προσωπικά με απογοήτευσαν τα windows vista σχεδόν όσο με είχαν απογοητεύσει και τα Windows ME (millennium) στο παρελθόν). Με τα Windows 7 όμως "ανασταίνεται" το παλιότερο Hardware (ιδίως μετά την αποτυχία των Windows Vista και μετά την συνήθεια (για καμιά 10αρια χρόνια) που είχαμε με τα Windows XP, τα Windows 7 φαντάζουν σαν ...."από μηχανής θεός"...Τέλεια...!!! Όλα είναι σχετικά βέβαια σε αυτό τον κόσμο) ...!!! Superb...!!! Άντε να απολαύσουμε με το καλό και τις...εχμ...Cloud υπηρεσίες των Windows 8 (λάου-λάου, σιγά-σιγά όμως μην μας έρθει και απότομο και καταλάβουμε που το πάνε ΟΛΕΣ οι εταιρίες)...!!!! Τι? Δεν έχεις Facebook? Μα καλά που ζείς? Στον μεσαίωνα...? Εδώ το Microsoft Office θα έχει Facebook Intergration ακούγεται να λένε...!!!! Τσκ Τσκ...!!!!!

(όλα είναι σχετικά βέβαια)

Windows 7 και ξερό ψωμί...!!!! :P

Linux (με λίγα λόγια):

Δοκιμάζαμε και Linux τόσα χρόνια από εποχές που δεν υπήρχαν καν USB Drivers στο Linux....!! Βλέπαμε όντως διαφορά στο Feeling χρήσης...!!! Σταθερότατο κλπ...!!! Αλλά μέχρι να το στήσεις το ρημάδι το λειτουργικό....έτρωγες τρελό χρόνο...!!! Απαξ και συνέβαινε καμία αναβάθμιση και σου χαλούσε τους drivers, άιντε πάλι από την αρχή παίδεμα...!!!! Το Linux μας έσπασε τα νεύρα που όλο και κάτι ΔΕΝ δούλευε (drivers), υπήρχαν πολύ λίγες commercial εφαρμογές για να κάνεις την δουλειά σου (λέμε τώρα). Ήταν ολοφάνερο οτι δεν ήταν και πολύ έτοιμο για δουλειά (εξαρτάται από την δουλειά βέβαια - τι χρήση θα του κάνεις). Ευτυχώς ήρθε η "εποχή του Ubuntu" και βελτιώθηκε πολύ η κατάσταση στο Linux...!!! Έγινε πιο user friendly και με καλύτερη υποστήριξη το Linux. Πλέον βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο θα έλεγα...!!! Θα μπορούσε κανείς να το έχει για κύριο λειτουργικό, ΑΝ υπήρχαν αρκετές Commercial εφαρμογές σε έκδοση για Linux. Έλα όμως που δεν υπάρχουν...!!! :-(

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα...!!! Έλα όμως που το Linux είναι το μόνο λειτουργικό που προασπίζεται την ελευθερία μας...?!!!! Μην ξεχνάμε ποτέ το Linux μας λοιπόν...!!!!

Linux και ξερό ψωμί...!!!! :P

Mac OS X (με λίγα λόγια):

Και καταλήγουμε στους Mac. Unix based λογική όπως και στο Linux. Εξαιρετικό interface. User friendly. Δεν ασχολείσαι με Drivers. Σταθερότατο. Πανέμορφο από άποψη Design (και εξωτερικά /εξωτερική εμφάνιση και εσωτερικά / Hardware / Programming - Coding). Το ανοίγεις, κάνεις την δουλειά σου - το κλείνεις (ή το αφήνεις όλη μέρα ανοικτό άμα λάχει ναουμε). Backup, δυνατότητα και ευκολία επαναφοράς ρυθμίσεων των προγραμμάτων μετά από καθαρό Format (απλώς αντιγράφοντας μερικά αρχεία πίσω στο σύστημα) (=Νο Registry = καθαρές δουλειές) ή/και των ίδιων των προγραμμάτων κλπ, με αρκετές commercial εφαρμογές να υπάρχουν διαθέσιμες καθώς επίσης και με κάποιες Mac OS X only πολύ δυνατές εφαρμογές. Σε οργανώνουν out of the box (Address Book, Calendar, Mail.app, iPhoto, iMovie, iTunes, και λοιπά - καθώς και μεγάλο intergration μεταξύ των εφαρμογών που έχεις στον Mac) . Διαφορετικός τρόπος χρήσης γενικότερα - διαφορετική φιλοσοφία.

Με ελαττώματα? Φυσικά, ναι...!!! Δεν υπάρχει τέλειο. Δεν μπορείς να αναβαθμίσεις. Δεν έχεις επιλογές όπως στον κόσμο των Windows / PC Non Apple, Δεν υπάρχουν όλα τα παιχνίδια και όλες οι εφαρμογές για Mac (όπως στα Windows), αλλά μπορείς να τρέξεις (νόμιμα) και Windows και Linux...!!! Ουάου...!!! Φοβερό και αυτό...!!!

Νόμιμοι τρόποι για να αποκτήσεις Mac OS X? Να αγοράσεις Mac...!!! Κυρίαρχο αρνητικό--> Πανάκριβα (εδώ είναι το πρόβλημα όλων με τα Mac. Φίλων και εχθρών των Mac).

Αξίζουν? Ναι..!!! Έχεις? Τα δίνεις αν γουστάρεις. Δεν έχεις ή δεν θέλεις να ξοδέψεις? Πας σε windows/linux καταστάσεις που είναι πιο συμφέρουσες και πιο φθηνές.

Αυτές οι τιμές της Apple είναι απλώς πανάκριβες...!!! Overall σου δίνει όμως την μεγαλύτερη ξεγνοιασιά και ηρεμία και ανετίλα από όλα τα άλλα OS. (νομίζατε οτι θα την γλυτώνατε από τις καταπληκτικές υπερ-φιλελεύθερες "cloud υπηρεσίες"..?? Κάνετε λάθος...!!! Ας καλώς ορίσουμε για αρχή το Mac App Store...!!! Με τις υγείες μας...!!!!

Mac και ξερό ψωμί...!!!! :P

Ούτως ή άλλως σε όλες τις περιπτώσεις οι υπολογιστές επειδή βγαίνουν συνεχώς καινούρια πράγματα, αν το καλοσκεφτεί κανείς είναι "πεταμένα λεφτά". (υπό την έννοια οτι μετά από λίγα χρόνια, συγκριτικά με τα νέα που βγαίνουν, είναι πολύ αργά και καθιστώνται σχεδόν άχρηστα).

Choose Your Destiny (Destinies)...!!!!

Δημοσ.

Hasodikis --> Πολύ ωραίο post. Εύγε...!!! :-)

Ας το ρίξουμε λίγο στην πλακίτσα για να δούμε και λίγο πιο σφαιρικά τα πράγματα από την μεριά του χρήστη.

Πάντως παιδιά, οκ...!!! Το θέμα είναι να μπορεί κάποιος υποψήφιος να αντιληφθεί διαβάζοντας το Thread αυτό, οτι ....

Windows (με λίγα λόγια):

....γιούπιιιι...., κατάφεραν τα Windows να γίνουν επιτέλους κάπως πιο "σοβαρό λειτουργικό" μετά τον γολγοθά που τραβήξαμε τόσα χρόνια από εποχή win 1 μέχρι και τα win 7... (παλαμάκια)...!!!! Έγιναν τα νεύρα μας τσαντάλια τόσα χρόνια, αλλά τουλάχιστον πλέον έχουμε τα εκπληκτικά Marvelous Windows 7. (κλαπ κλαπ κλαπ - χειροκρότημα στην microsoft). Yeahh...!!! Τώρα μπορούμε να την λέμε στο Linux και στην Apple...!!!!

Δεν πιστεύω να υπάρχει κανένας γνώστης υπολογιστών που να θεωρεί τα Windows Vista λειτουργικό της προκοπής? Δεν αξίζει καν να τα βάζουμε στο στόμα μας τα Windows vista (προσωπικά με απογοήτευσαν τα windows vista σχεδόν όσο με είχαν απογοητεύσει και τα Windows ME (millennium) στο παρελθόν). Με τα Windows 7 όμως "ανασταίνεται" το παλιότερο Hardware (ιδίως μετά την αποτυχία των Windows Vista και μετά την συνήθεια (για καμιά 10αρια χρόνια) που είχαμε με τα Windows XP, τα Windows 7 φαντάζουν σαν ...."από μηχανής θεός"...Τέλεια...!!! Όλα είναι σχετικά βέβαια σε αυτό τον κόσμο) ...!!! Superb...!!! Άντε να απολαύσουμε με το καλό και τις...εχμ...Cloud υπηρεσίες των Windows 8 (λάου-λάου, σιγά-σιγά όμως μην μας έρθει και απότομο και καταλάβουμε που το πάνε ΟΛΕΣ οι εταιρίες)...!!!! Τι? Δεν έχεις Facebook? Μα καλά που ζείς? Στον μεσαίωνα...? Εδώ το Microsoft Office θα έχει Facebook Intergration ακούγεται να λένε...!!!! Τσκ Τσκ...!!!!!

Windows 7 και ξερό ψωμί...!!!! :P

Linux (με λίγα λόγια):

Δοκιμάζαμε και Linux τόσα χρόνια από εποχές που δεν υπήρχαν καν USB Drivers στο Linux....!! Βλέπαμε όντως διαφορά στο Feeling χρήσης...!!! Σταθερότατο κλπ...!!! Αλλά μέχρι να το στήσεις το ρημάδι το λειτουργικό....έτρωγες τρελό χρόνο...!!! Απαξ και συνέβαινε καμία αναβάθμιση και σου χαλούσε τους drivers, άιντε πάλι από την αρχή παίδεμα...!!!! Το Linux μας έσπασε τα νεύρα που όλο και κάτι ΔΕΝ δούλευε (drivers), υπήρχαν πολύ λίγες commercial εφαρμογές για να κάνεις την δουλειά σου (λέμε τώρα). Ήταν ολοφάνερο οτι δεν ήταν και πολύ έτοιμο για δουλειά (εξαρτάται από την δουλειά βέβαια - τι χρήση θα του κάνεις). Ευτυχώς ήρθε η "εποχή του Ubuntu" και βελτιώθηκε πολύ η κατάσταση στο Linux...!!! Έγινε πιο user friendly και με καλύτερη υποστήριξη το Linux. Πλέον βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο θα έλεγα...!!! Θα μπορούσε κανείς να το έχει για κύριο λειτουργικό, ΑΝ υπήρχαν αρκετές Commercial εφαρμογές σε έκδοση για Linux. Έλα όμως που δεν υπάρχουν...!!! :-(

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα...!!! Έλα όμως που το Linux είναι το μόνο λειτουργικό που προασπίζεται την ελευθερία μας...?!!!! Μην ξεχνάμε ποτέ το Linux μας λοιπόν...!!!!

Linux και ξερό ψωμί...!!!! :P

Mac OS X (με λίγα λόγια):

Και καταλήγουμε στους Mac. Unix based λογική όπως και στο Linux. Εξαιρετικό interface. User friendly. Δεν ασχολείσαι με Drivers. Σταθερότατο. Πανέμορφο από άποψη Design (και εξωτερικά /εξωτερική εμφάνιση και εσωτερικά / Hardware / Programming - Coding). Το ανοίγεις, κάνεις την δουλειά σου - το κλείνεις (ή το αφήνεις όλη μέρα ανοικτό άμα λάχει ναουμε). Backup, δυνατότητα και ευκολία επαναφοράς ρυθμίσεων των προγραμμάτων μετά από καθαρό Format (απλώς αντιγράφοντας μερικά αρχεία πίσω στο σύστημα) (=Νο Registry = καθαρές δουλειές) ή/και των ίδιων των προγραμμάτων κλπ, με αρκετές commercial εφαρμογές να υπάρχουν διαθέσιμες καθώς επίσης και με κάποιες Mac OS X only πολύ δυνατές εφαρμογές. Σε οργανώνουν out of the box (Address Book, Calendar, Mail.app, iPhoto, iMovie, iTunes, και λοιπά - καθώς και μεγάλο intergration μεταξύ των εφαρμογών που έχεις στον Mac) . Διαφορετικός τρόπος χρήσης γενικότερα - διαφορετική φιλοσοφία.

Με ελαττώματα? Φυσικά, ναι...!!! Δεν υπάρχει τέλειο. Δεν μπορείς να αναβαθμίσεις. Δεν έχεις επιλογές όπως στον κόσμο των Windows / PC Non Apple, Δεν υπάρχουν όλα τα παιχνίδια και όλες οι εφαρμογές για Mac (όπως στα Windows), αλλά μπορείς να τρέξεις (νόμιμα) και Windows και Linux...!!! Ουάου...!!! Φοβερό και αυτό...!!!

Νόμιμοι τρόποι για να αποκτήσεις Mac OS X? Να αγοράσεις Mac...!!! Κυρίαρχο αρνητικό--> Πανάκριβα (εδώ είναι το πρόβλημα όλων με τα Mac. Φίλων και εχθρών των Mac).

Αξίζουν? Ναι..!!! Έχεις? Τα δίνεις αν γουστάρεις. Δεν έχεις ή δεν θέλεις να ξοδέψεις? Πας σε windows/linux καταστάσεις που είναι πιο συμφέρουσες και πιο φθηνές.

Αυτές οι τιμές της Apple είναι απλώς πανάκριβες...!!! Overall σου δίνει όμως την μεγαλύτερη ξεγνοιασιά και ηρεμία και ανετίλα από όλα τα άλλα OS. (νομίζατε οτι θα την γλυτώνατε από τις καταπληκτικές υπερ-φιλελεύθερες "cloud υπηρεσίες"..?? Κάνετε λάθος...!!! Ας καλώς ορίσουμε για αρχή το Mac App Store...!!! Με τις υγείες μας...!!!!

Mac και ξερό ψωμί...!!!! :P

Ούτως ή άλλως σε όλες τις περιπτώσεις οι υπολογιστές επειδή βγαίνουν συνεχώς καινούρια πράγματα, αν το καλοσκεφτεί κανείς είναι "πεταμένα λεφτά". (υπό την έννοια οτι μετά από λίγα χρόνια, συγκριτικά με τα νέα που βγαίνουν, είναι πολύ αργά και καθιστώνται σχεδόν άχρηστα).

Choose Your Destiny (Destinies)...!!!!

Μια γενική παρατήρηση για τα Vista.To 99% των χρηστών πήγαν να εγκαταστήσουν Vista σε AMD Athlon και Pentium IV και τι πιο λογικό το pc σερνόταν.Δλδ υπήρξε η προσπάθεια να τρέξεις ένα OS του 2006 σε hardware του 2001,τα αποτελέσματα απελπιστικά,η Apple γλύτωσε απο αυτό μιας και το Leopard νομίζω δεν εγκαθίσταται καν σε hardware του 2001 ή αν το κάνει θα έχει παρόμοια απογοητευτικά αποτελέσματα.Oι under the hood αλλαγές των Vista σε σχέση με τα XP ήταν ουκ ολίγες κυρίως στο θέμα ασφάλειας,networking,drivers κ.α.Το πρόβλημα με το hardware δημιουργήθηκε λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που η MS κυκλοφορύσε τα XP,αφού δεν άλλαζε το OS κανένας δεν είχε λόγο να αλλάξει hardware.Για παράδειγμα αν δεν έβγαιναν τα Vista κι έβγαιναν κατευθείαν τα 7 θα υπήρχε τεράστιο ποσοστό χρηστών που θα τα έκανε εγκατάσταση σε Pentium και Athlon αφού δεν θα υπήρχε λόγος για αναβάθμιση όσο υπήρχαν τα XP,τα παράπονα θα ήταν τα ίδια που υπάρχουν για τα Vista αλλά σε μιρότερο βαθμό,αντίθετα τα 7 βρήκαν στρωμένο τον δρόμο απο τα Vista (C2D και AMD διπύρηνους),ήταν καλύτερα απο τα Vista και όλοι έπεσαν στα γόνατα και ευχαρίστησαν τον Θεό που το hardware τους αξιοποιήθηκε.

Windows 7

Όπως σου ανέφερα και πριν τα 7 δεν κάνουν κανένα hardware να "πετάει" που δεν κάνουν και τα Vista.Ναι τα 7 είναι πιο snappy,πιο γρήγορα,καλύτερα απο τα Vista στο ίδιο hardware αλλά δεν κάνει να πετάει ο AMD Athlon,δεν κάνει μαγικά.Κατά γενική και αντικειμενική ομολογία έχουμε ένα σύστημα πιο ασφαλές απο το Mac OS X (ο χρήστης δεν είναι πιο ασφαλής να διευκρινήσω λόγω πληθώρας malware το οποίο οφείλεται στο μεγάλο market share και όχι στα bugs του κάθε OS),ταχύτερο,με μεγαλύτερη υποστήριξη σε hardware,με πληθώρα εμπορικών και μη εφαρμογών,hardware acceleration σε video και flash (δλδ τέλειο internet experience) και με άριστο gaming experience.

Λες για registry αλλά αμφιβάλλω (χωρίς παρεξήγηση) αν ξέρεις πως λειτουργεί.Η regsitry είναι ένας ταχύτερος τρόπος απο αυτόν των .ini files,το μέγεθος της είναι τεράστιο και η εγκατάσταση/απεγκατασταση εφαρμογών η οποία με τον default unistaller αφήνει κλειδιά στη registry δεν έχει καμιά επίπτωση στην απόδοση του συστήματος.Το μέγεθος της registry επηρεάζει το boot των Windows σε τέτοιο βαθμό που αν φορτώσεις κάθε διαθέσιμη εφαρμογή 35 φορές την κάθε μία θα αργήσει το boot 5 second (εκτός αν τα βάλεις να ξεκινάνε) αφού κατα το boot δεν φορτώνεται το 100% των hyves.Το μέγεθος της δεν επηρεάζει την απόκριση αφού το OS διαβάζει κάθε φορά το κλειδί που χρειάζεται και όχι όλη την registry.Το ότι κάποιοι θησαυρίζουν πουλώντας registry cleaners,registry defraggers δεν σημαίνει κάτι,μπορείς να διαβάσεις οποιονδήποτε αναγνωρισμένο windows expert να γράφει για την μη χρησιμότητα τέτοιων προγραμμάτων.

Mac OS X

Έχει εξαιρετικό interface για το 1990,για παράδειγμα αν έχεις maximized τον Safari και έχεις ένα normal παράθυρο του Finder στο οποίο δουλεύεις πρέπει να πατήσεις μέσα στον Safari για να σου εμφανίσει το menu του στη menu bar,αλλιώς έχει αυτό του Finder,αν κάνεις minimize τον Finder θα γίνει το ίδιο γιατί θα βλέπεις full screen τoν Safari με το menu του Finder,ακόμα και στο expose ¨οταν επιλέγεις παράθυρο δεν εμφανίζεται το menu του αλλά το menu του προηγούμενου,πράγμα εξαιρετικά άβολο για Multitasking,κάτω απο αυτό το εξαιρετικό interface βρίσκεται βγαλμένος απο τη δεκαετία του '80 και της βιντεοκασέτας ο πανάρχαιος Finder.Όχι σε κώδικα μιας και ξαναγράφηκε σε pure cocoa αλλά σε δυνατότητες,τα είπαμε και πριν.Το dock και αυτό καλό είναι για το παρελθόν και δεν το αναλύω αφού η σύγκριση με την taskbar είναι αστεία.

Για internet surfing κι εκεί η ξενοιασιά είναι ανυπερβλητη,με την CPU να χορεύει και τα ανεμιστηράκια να σφυρίζουν μόνο στην θέα flash κι εσύ να παλεύεις με extension Click2Flash για να μην απογειωθεί,είπαμε φταίει η Adobe και όχι η Apple με το OpenGL 3.

Αναφέρεις το ενσωματωμένο software του Mac OS X αλλά ξεχνάς ότι τα Windows λόγω μονοπωλιακής θέσης στην αγορά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να κάνουν κάτι αντίστοιχο,είναι ένα συν στο Mac OS X αυτό βέβαια αλλά για τον λόγο που προανέφερα η MS διαθέτει με ένα απλό εκτελέσιμο τα Live Essentials δωρεάν στα οποία περιλαμβάνει τα Writer (για blogging),Messenger,Mail & Calendar,Movie Maker,Photo Gallery,Skydrive και συγχρονισμό με το Live Mesh,Outlook Connector Pack,Safety.

Για install/unistall προγραμμάτων αν και το ανέφερα και πριν που λέω για την registry δεν τα λες ακριβώς όπως είναι.Η εγκατάσταση/απεγκατάσταση είναι πιο εύκολη στο Mac OS X (πόσο δύσκολο είναι το Next->Next δεν ξέρω αλλά ΟΚ) αλλά η απλή απεγκατάσταση αφήνει σκουπίδια,σε πειράζουν τα σκουπίδια της registry αλλά όχι του Mac OS X ενώ πρόκειται ακριβώς για το ίδιο πράγμα και η επίπτωση στο σύστημα είναι ίδια και στις δύο περιπτώσεις,καμία.

Με drivers εννοείται ότι δεν ασχολείσαι αφού δεν μπορείς να αλλάξεις hardware,τώρα αυτό πως απο έλλειψη γίνεται feature δεν κατάλαβα.

Ξέχασες να αναφέρεις εκεί που λες ότι ο μόνος λόγος μη αγοράς Mac είναι ο οικονομικός την μη υποστήριξη και την πόρτα που ρίχνει η Apple σε hardware 5ετιας,πρόσφατο παράδειγμα το Lion και η πόρτα στους Core Duo.Δηλαδή πρέπει να τα έχεις ανα 5ετια περίπου αλλιώς θα μείνεις ξεκρέμαστος.

Μπορείς να μου πεις γιατί το Mac OS X μπορείς να το αφήσεις όλη μέρα ανοιχτό και να πετάει ενώ τα Windows όχι;Για να το λες κάτι τεχνικό θα παίζει,φουσκώνουν οι διεργασίες και σκάει ας πούμε;Μήπως είχε πέσει φαρινάπ στον task manager όταν σου το κανε; :P

Δημοσ.

Mac OS X

Έχει εξαιρετικό interface για το 1990,για παράδειγμα αν έχεις maximized τον Safari και έχεις ένα normal παράθυρο του Finder στο οποίο δουλεύεις πρέπει να πατήσεις μέσα στον Safari για να σου εμφανίσει το menu του στη menu bar,αλλιώς έχει αυτό του Finder,αν κάνεις minimize τον Finder θα γίνει το ίδιο γιατί θα βλέπεις full screen τoν Safari με το menu του Finder,ακόμα και στο expose ¨οταν επιλέγεις παράθυρο δεν εμφανίζεται το menu του αλλά το menu του προηγούμενου,πράγμα εξαιρετικά άβολο για Multitasking,κάτω απο αυτό το εξαιρετικό interface βρίσκεται βγαλμένος απο τη δεκαετία του '80 και της βιντεοκασέτας ο πανάρχαιος Finder.Όχι σε κώδικα μιας και ξαναγράφηκε σε pure cocoa αλλά σε δυνατότητες,τα είπαμε και πριν.Το dock και αυτό καλό είναι για το παρελθόν και δεν το αναλύω αφού η σύγκριση με την taskbar είναι αστεία.

Για internet surfing κι εκεί η ξενοιασιά είναι ανυπερβλητη,με την CPU να χορεύει και τα ανεμιστηράκια να σφυρίζουν μόνο στην θέα flash κι εσύ να παλεύεις με extension Click2Flash για να μην απογειωθεί,είπαμε φταίει η Adobe και όχι η Apple με το OpenGL 3.

Αναφέρεις το ενσωματωμένο software του Mac OS X αλλά ξεχνάς ότι τα Windows λόγω μονοπωλιακής θέσης στην αγορά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να κάνουν κάτι αντίστοιχο,είναι ένα συν στο Mac OS X αυτό βέβαια αλλά για τον λόγο που προανέφερα η MS διαθέτει με ένα απλό εκτελέσιμο τα Live Essentials δωρεάν στα οποία περιλαμβάνει τα Writer (για blogging),Messenger,Mail & Calendar,Movie Maker,Photo Gallery,Skydrive και συγχρονισμό με το Live Mesh,Outlook Connector Pack,Safety.

Για install/unistall προγραμμάτων αν και το ανέφερα και πριν που λέω για την registry δεν τα λες ακριβώς όπως είναι.Η εγκατάσταση/απεγκατάσταση είναι πιο εύκολη στο Mac OS X (πόσο δύσκολο είναι το Next->Next δεν ξέρω αλλά ΟΚ) αλλά η απλή απεγκατάσταση αφήνει σκουπίδια,σε πειράζουν τα σκουπίδια της registry αλλά όχι του Mac OS X ενώ πρόκειται ακριβώς για το ίδιο πράγμα και η επίπτωση στο σύστημα είναι ίδια και στις δύο περιπτώσεις,καμία.

Με drivers εννοείται ότι δεν ασχολείσαι αφού δεν μπορείς να αλλάξεις hardware,τώρα αυτό πως απο έλλειψη γίνεται feature δεν κατάλαβα.

Ξέχασες να αναφέρεις εκεί που λες ότι ο μόνος λόγος μη αγοράς Mac είναι ο οικονομικός την μη υποστήριξη και την πόρτα που ρίχνει η Apple σε hardware 5ετιας,πρόσφατο παράδειγμα το Lion και η πόρτα στους Core Duo.Δηλαδή πρέπει να τα έχεις ανα 5ετια περίπου αλλιώς θα μείνεις ξεκρέμαστος.

Μπορείς να μου πεις γιατί το Mac OS X μπορείς να το αφήσεις όλη μέρα ανοιχτό και να πετάει ενώ τα Windows όχι;Για να το λες κάτι τεχνικό θα παίζει,φουσκώνουν οι διεργασίες και σκάει ας πούμε;Μήπως είχε πέσει φαρινάπ στον task manager όταν σου το κανε; :P

Υποκειμενικά γράφεις για το Mac OS X?

Δημοσ.

Χρήστης windows 7 για 8 μήνες σε mbp και έχω κάνει 3 ή 4 (δε θυμάμαι ακριβώς) format! Πέρα από τα απερίγραπτα bugs που συνάντησα σε ένα λειτουργικό που έτρεχε μόνο original games από steam, και τίποτε άλλο, την τελευταία φορά που αποφάσισα να βάλω το avg, (τι το ήθελα;;;) μου έγινε corruption στο mbr... Αποτέλεσμα;;; Format, διότι ό,τι σοβαρό πρόβλημα να σου παρουσιαστεί, το chkdsk φαίνεται αδύναμο να το κάνει fix, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσου backup, όπως αυτό του time machine, τουλάχιστον εγώ δεν το βρήκα ακόμα. Όπως καταλαβαίνεται χρησιμοποιώ τα windows 7 μόνο για gaming. O sng λέει ότι το backup των windows υστερεί μόνο στο gui, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Η διαφορά είναι χαοτική! Εκτός αν υπάρχει κάτι άλλο που εγώ δεν ξέρω, οπότε θέλω τα φώτα σας.

Αντιθέτως έχω τα vista 2,5 χρόνια στο παλιό μου mbp. Του έχω βγάλει τα μάτια και ούτε ένα format δεν χρειάστηκε ποτέ, παρόλο που το δούλευα στα όρια. Αν δεν ήταν τόσο εκνευριστικά αργό σα λειτουργικό, για μένα είναι μακράν ό,τι καλύτερο έχω δει από microsoft από άποψη σταθερότητας. Θα έλεγα ότι είναι καλύτερο και από το mac, αλλά η σύγκριση θα ήταν άδικη διότι στο OSX έχω κάνει σημεία και τέρατα... Και για format βέβαια ούτε λόγος!!!

Δυστυχώς τα windows έχουν ακόμα παιδικές ασθένειες... Για διάφορα άλλα επιχειρήματα που διαβάζω, απλώς βαριέμαι να απαντήσω διότι τα έχουμε πει ξανά και ξανά. Όμως θέλω να αναφερθώ στο enter. Για μένα είναι λογικότατο και πολύ χρήσιμο να κάνει rename και να μην τρέχει εφαρμογές ή να ανοίγει αρχεία!!! Είναι επικίνδυνο το πάτημα ενός πλήκτρου να ισοδυναμεί με εκτέλεση εφαρμογής! Επίσης είναι δυσλειτουργικότατο διπλό αργό click στα windows να προκαλεί το rename αρχείου!

Όσον αφορά για τον finder, εγώ μια χαρά τον βρίσκω, όπως μια χαρά είναι και ο explorer των windows. Το feature για τα libraries είναι πολύ ενδιαφέρον, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για ένα εικονικό folder, στο οποίο προσθέτει κανείς άλλα folders. Χρήσιμο για οργάνωση, αλλά γιατί να το κάνω αυτό σε ένα εικονικό και όχι σε ένα πραγματικό folder; Ακόμη και αν προσθέτει κανείς folders από removable media, τότε εναλλακτικά υπάρχουν και τα aliases.

Δημοσ.

Από την μία βαριέσαι να απαντήσεις και από την άλλη κατάφερες να ανατινάξεις τα Seven βγάζοντας τα Vista πιο σταθερά... go figure!

το να μην γίνω ειρωνικός με τέτοια πυροτεχνήματα γίνεται όλο και πιο δύσκολο...

Δημοσ.

Πολυ ωραια η αναλυση του hasodikis!

Γενικοτερα, τα σοβαροτερα ποστ γινονται απο ατομα που εχουν αρκετη επαφη και με τα 2 λειτουργικα και οχι απο ατομα που ζουν στον κλειστο κοσμο ενος λειτουργικου και εχουν επιφανειακη επαφη με το αλλο λειτουργικο. Απο τετοια ατομα βλεπεις ποστ με ειρωνια(τυπου: "απολαυστε τα τρομερα windows και αφηστεμας στην ηρεμια του snow leopard ... αμαν πια μας πρηξατε ") λογω ελλειψης επιχειρηματων.

Εκει που γελαω βεβαια ειναι οταν διαβαζω οτι στο mac os x δεν ασχολεισαι με drivers. Πως να ασχοληθεις αφου δεν υπαρχουν για αρκετες συσκευες?

Ετυχε φιλε να σου δωσει η forthnet/ote/hol ενα usb adsl modem για να μπαινεις στο internet? Μπορει να μην υπαρχουν drivers για αυτο, οποτε ξοδεψου και παρε router! (παλι καλα τωρα δινουν σχεδον παντα router, πριν μερικα χρονια δεν ηταν στανταρ και για αυτο υπηρχαν και threads σε αυτο εδω το forum που ζηταγαν drivers και δυστυχως δεν υπηρχαν καν)

Αγορασες usb 3g stick για να μπαινεις στο internet μεσω wind/cosmote/vodafone? Δεν ειναι σιγουρο οτι θα υπαρχουν drivers για mac os x.

Πηγες στο πλαισιο και πηρες ενα usb tuner με 20-50 ευρω για να βλεπεις τηλεοραση στον mac σου? Λαθος φιλε, γιατι κατα πασα πιθανοτητα δεν υπαρχουν drivers για mac os x. Ξοδεψου και παρε το elgato με καμμια 120€ !

Ε ναι λοιπον, στο mac os x δεν εχεις προβλημα με drivers....

Δημοσ.

Το Shadow Copy σε συνδιασμό με το PC Complete Backup είπα,προσφέρουν τα ίδια aka complete backup και old versions των αρχείων σου.Το Τime Machine είναι ανώτερο αφού τρώγεσαι,όπως και τα imovie,iphoto

image23.png

Για να έκανες 4 format στο 8μηνο σίγουρα θα φταίνε οι drivers,στείλε mail στην Apple να διορθώσει αυτούς του Bootcamp.

atheatos φυσικά υποκειμενικά,άλλωστε ,

υποκειμενικά δεν αλλάζουν τα parts στο mac,αντικειμενικά αλλάζεις ότι hardware θες

υποκειμενικά το Lion κόβει τους Core Duo,αντικειμενικά τους υποστηρίζει.

υποκειμενικά όταν πετάς το app στο trash αφήνει σκουπίδια,αντικειμενικά δεν αφήνει

υποκειμενικά δεν έχεις GPU acceleration σε video και flash,αντικειμενικά έχεις

υποκειμενικά αν κάνεις minimize ένα app το menu bar δεν αλλάζει σε αυτό της πίσω εφαρμογής,αντικειμενικά αλλάζει

υποκειμενικά ο Finder δεν είναι καλός,αντικειμενικά είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει σε File Browser.

υποκειμενικά το Mac OS έχει περισσότερα bugs per user,αντικειμενικά είναι κολοσσός ασφάλειας

everything just works

2011 MacBook Pros Crashing Under Load?

Δημοσ.

Εγώ ένα ποντίκι πήρα πάντως που μέχρι να μου έρθει κοιτούσα τυχαία ένα review από έναν τύπο ο οποίος είχε πάθει πλάκα με το ποντίκι αλλά έκλεισε το review λέγοντας πως είναι κρίμα που αυτός σαν mac user δεν θα μπορεί να το δουλεύει γιατί δεν είναι συμβατό με mac και μου φάνηκε αρκετά περίεργο πως μια εταιρία δεν βγάζει για ένα High end μοντέλο της drivers για mac.Δηλαδή πρέπει να κοιτάς συμβατότητες για οτιδήποτε και αν θέλεις να πάρεις non apple.

Και όντως τι πρόβλημα ταχύτητας και σταθερότητας είχατε στα vista;

Δημοσ.

Μια γενική παρατήρηση για τα Vista.To 99% των χρηστών πήγαν να εγκαταστήσουν Vista σε AMD Athlon και Pentium IV και τι πιο λογικό το pc σερνόταν.Δλδ υπήρξε η προσπάθεια να τρέξεις ένα OS του 2006 σε hardware του 2001,τα αποτελέσματα απελπιστικά,η Apple γλύτωσε απο αυτό μιας και το Leopard νομίζω δεν εγκαθίσταται καν σε hardware του 2001 ή αν το κάνει θα έχει παρόμοια απογοητευτικά αποτελέσματα.Oι under the hood αλλαγές των Vista σε σχέση με τα XP ήταν ουκ ολίγες κυρίως στο θέμα ασφάλειας,networking,drivers κ.α.Το πρόβλημα με το hardware δημιουργήθηκε λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που η MS κυκλοφορύσε τα XP,αφού δεν άλλαζε το OS κανένας δεν είχε λόγο να αλλάξει hardware.Για παράδειγμα αν δεν έβγαιναν τα Vista κι έβγαιναν κατευθείαν τα 7 θα υπήρχε τεράστιο ποσοστό χρηστών που θα τα έκανε εγκατάσταση σε Pentium και Athlon αφού δεν θα υπήρχε λόγος για αναβάθμιση όσο υπήρχαν τα XP,τα παράπονα θα ήταν τα ίδια που υπάρχουν για τα Vista αλλά σε μιρότερο βαθμό,αντίθετα τα 7 βρήκαν στρωμένο τον δρόμο απο τα Vista (C2D και AMD διπύρηνους),ήταν καλύτερα απο τα Vista και όλοι έπεσαν στα γόνατα και ευχαρίστησαν τον Θεό που το hardware τους αξιοποιήθηκε.

Windows 7

Όπως σου ανέφερα και πριν τα 7 δεν κάνουν κανένα hardware να "πετάει" που δεν κάνουν και τα Vista.Ναι τα 7 είναι πιο snappy,πιο γρήγορα,καλύτερα απο τα Vista στο ίδιο hardware αλλά δεν κάνει να πετάει ο AMD Athlon,δεν κάνει μαγικά.Κατά γενική και αντικειμενική ομολογία έχουμε ένα σύστημα πιο ασφαλές απο το Mac OS X (ο χρήστης δεν είναι πιο ασφαλής να διευκρινήσω λόγω πληθώρας malware το οποίο οφείλεται στο μεγάλο market share και όχι στα bugs του κάθε OS),ταχύτερο,με μεγαλύτερη υποστήριξη σε hardware,με πληθώρα εμπορικών και μη εφαρμογών,hardware acceleration σε video και flash (δλδ τέλειο internet experience) και με άριστο gaming experience.

Λες για registry αλλά αμφιβάλλω (χωρίς παρεξήγηση) αν ξέρεις πως λειτουργεί.Η regsitry είναι ένας ταχύτερος τρόπος απο αυτόν των .ini files,το μέγεθος της είναι τεράστιο και η εγκατάσταση/απεγκατασταση εφαρμογών η οποία με τον default unistaller αφήνει κλειδιά στη registry δεν έχει καμιά επίπτωση στην απόδοση του συστήματος.Το μέγεθος της registry επηρεάζει το boot των Windows σε τέτοιο βαθμό που αν φορτώσεις κάθε διαθέσιμη εφαρμογή 35 φορές την κάθε μία θα αργήσει το boot 5 second (εκτός αν τα βάλεις να ξεκινάνε) αφού κατα το boot δεν φορτώνεται το 100% των hyves.Το μέγεθος της δεν επηρεάζει την απόκριση αφού το OS διαβάζει κάθε φορά το κλειδί που χρειάζεται και όχι όλη την registry.Το ότι κάποιοι θησαυρίζουν πουλώντας registry cleaners,registry defraggers δεν σημαίνει κάτι,μπορείς να διαβάσεις οποιονδήποτε αναγνωρισμένο windows expert να γράφει για την μη χρησιμότητα τέτοιων προγραμμάτων.

Mac OS X

Ε, καλά μην χρυσώνουμε το χάπι για τα (S)Vista τώρα...!!!

Εν πάση περιπτώσει στο ίδιο μηχάνημα τα Vista με τα Win 7 έχουν μεγάλη διαφορά στο εχμ..."feeling" που έχει ο χρήστης...!!!

Αυτό αρκεί. Δεν χρειάζεται να κάνουμε και Benchmark για να το καταλάβουμε...!!!

Εδώ έβαλα σε μια ανηψιά μου τα Windows 7 (ενώ πριν είχε Win XP) και το είδα με τα μάτια μου...!!! Αναστήθηκε το μηχάνημα...!!! Μήπως χρειάζομαι επιβεβαίωση από κάποιον για να το κρίνω αυτό?

Τα WinXP ήταν γρου-γρου ο δίσκος σε κάθε κίνηση και στα Win 7 κάνει γρου-γρου ο HDD μόνο στην εκκίνηση του λειτουργικού και μέχρι να μπει μέσα και μετά σταματάει (εκτός αν έχει να κάνει κανένα Update οπότε δεχόμαστε την απειλή του να μην είμαστε ΑΠΙΚΟ στο σύστημά μας με τα Win 7 και δεν πατήσουμε το Update Later και μας τα κλείσει όλα και χάσουμε ό,τι είχαμε ανοικτό...!!!

Εφόσον λοιπόν τα Win XP ήταν λειτουργικό σύστημα 10ετίας (τα οποία δεν γινότανε να συγκρίνουμε με το Mac OS Leopard ή το Snow Leopard) και τα "Win Vista" (πατάτα κατά την κοινή γνώμη), ήρθαν τα φανταστικά Win 7 να δείξουν τα φοβερά δόντια τους που σε σύγκριση με το 10ετίας WinXP και με το αποτυχημένο Vista έμοιαζε σαν απο μηχανής θεός.....!!!! (όλα είναι σχετικά σε αυτή τη ζωή, το είπαμε).

Συγκριτικά με έναν που είχε Win XP δηλαδή, τα Win 7 είναι τρελό αρχηγόνι...!!! Super

Συγκριτικά με έναν που είχε Win (S)Vista, τα Win 7 έγιναν ο παράδεισος που πάντα ήθελε.

Φανταστικά...!!!! Ουάου...!!! Εντυπωσιάστηκα πολύ.

Κοίτα, πέρα από αυτά τα γεγονότα και την πλάκα, τα Windows 7 έχουν γίνει ένα πολύ αξιόλογο λειτουργικό σύστημα (σχετικά με το παρελθόν τους --> Win XP, Win Vista και πιό παλιά ακόμα). Επιτέλους μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η Microsoft "έκανε ένα βήμα της προκοπής"...!!! Μετά από τόσες αποτυχίες, θα έπρεπε να έχει φτιάξει και μια επιτυχία.

*(Σημείωση--> Αποτυχία εννοώ το να μας διαφυλάξει τα νεύρα μας).

Πλέον όλοι μας χαρούμενοι που βάλαμε τα Windows 7, θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να "κερδίζουμε πόντους Experience" (Loooollll Ελεος....!!!! Role Playing Game) μαθαίνοντας εκ νέου τα νέα τερτίπια του λειτουργικού...!!! Έτσι όταν ένας φίλος μας θα μας ρωτήσει πως σκατά μπορώ να κάνω το τάδε στα Windows 7, έχοντας καταναλώσει χρόνο από την ζωή μας, έχοντας φάει εκ νέου τα μάτια μας και την ζωή μας όλη στα Windows ΠΑΛΙ, θα έχουμε μάθει και θα μπορούμε να απαντήσουμε και να κάνουμε μαγκιά....!!! Ενώ αν θελήσουμε κάτι οι ίδιοι, θα πρέπει να φάμε χρόνο πάλι ή απλώς να μην το κάνουμε...!!!! Τσκ τσκ...!!! (όλα είναι σχετικά βέβαια).

Φανταστικά...!!! Υπέροχα...!!! Γουστάρω...!!! Εσύ πόσους "πόντους experience" έχεις στα Win 7 και πόσους στα Vista? (ή μήπως τα κόψανε τα "εθιστικά Role Playing Games" στα Windows 7. Δεν πρόσεξα)

Τα έμαθες τα "νέα windows 7" ή "ακόμα τα ψάχνεις"..? (δεν αναφέρομαι σε εσένα συγκεκριμένα, σχήμα λόγου κάνω έτσι.!!! Μην παρεξηγείσαι ούτε εσύ ούτε κανένας με τον "τρόπο που τα λέω". Δεν σου κάνω προσωπική επίθεση. Δεν έχω λόγο να το κάνω αυτό άλλωστε)

Φυσικά και δεν υπάρχουν "Μαγικά" πουθενά, όπου υπάρχει τεχνολογία.

Υπάρχει όμως ψυχολογία και συναισθήματα. Και την ψυχολογία - αυτά τα συναισθήματα που νιώθεις όταν αλληλεπιδράς με το λειτουργικό σύστημα, είναι πάντα πιο δύσκολο να τα εκφράσεις σε ανθρώπους που μιλάνε μόνο με νούμερα.

Για παράδειγμα είναι δύσκολο να εξηγήσεις σε κάποιον που ασχολείται μόνο με νούμερα, πως είναι δυνατόν να έχει κάποιος για καλύτερο φίλο κάποιον λιγότερο έξυπνο ή πλούσιο ή όμορφο ή κλπ κλπ από έναν άλλο και να του αρέσει περισσότερο η παρέα του επειδή είναι πιο σωστός και δίκαιος και πιο έμπιστος...!!! (όλα είναι σχετικά - το είπαμε δεν το είπαμε?)

Όσον αφορά την εκπληκτική Registry....πέρασε εσύ στα Windows σε ένα φρεσκοεγκατεστημένο σύστημα τις ρυθμίσεις από ένα πρόγραμμα όπως ήταν πριν το Format και έλα να μου πεις αν είναι το ίδιο "το να έχεις Registry" με το "να ΜΗΝ έχεις Registry"...!!!

Στο Mac OS X στην πλειοψηφία των προγραμμάτων που εγκαθιστώνται σε αυτό, αρκεί να αντιγράψω τον φάκελο με τις ρυθμίσεις ενός προγράμματος ξανά πίσω στην θέση του και τελείωσα...!!! Έχω το πρόγραμμα με τις ρυθμίσεις ακριβώς όπως τις είχα "πριν το format".

Στα Windows τι θα κάνεις? Θα "Λερώσεις" τα φρεσκοεγκατεστημένα σου Windows με την προηγούμενη Registry? Ή απλώς θα κάνεις "Windows 7 Restore" και θα επαναφέρεις το σύστημα όπως ήταν πριν το Format (με όλες τις βλακείες να υπήρχαν στην Registry πριν το Format).

Ακόμα και Import/Export να κάνεις συγκεκριμένα σημεία της Registry με κάποιο tool (για να κάνεις Backup και Restore τις παραμέτρους/ρυθμίσεις ενός προγράμματος), μην μου πεις οτι είναι το ίδιο "ανετίλα" με το να κάνεις Copy/Paste έναν φάκελο σε συγκεκριμένο μέρος..ή έστω το ίδιο User Friendly...!!

Στην Registry δεν μπορείς να "βάλεις εύκολα χέρι" (υπό την έννοια του να επαναφέρεις τις ρυθμίσεις ενός προγράμματος μετά από Format).

Στο mac os x κάνεις απλώς ένα Copy/Paste και καθάρισες....!!! Τέλος...!!! Απλά καθαρά και περιποιημένα.

Όπως θα έπρεπε να είναι...!!! (όλα είναι σχετικά....!!!)

Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως είναι η Adobe, δυσκολεύουν λίγο τα πράγματα ναι μεν (επειδή η Adobe ΔΕΝ ακολουθεί την φιλοσοφία των Mac και της αρέσει να "σκορπάει αρχεία" από εδώ και από εκεί στο σύστημα), αλλά η Adobe δεν είναι ο κανόνας, είναι η εξαίρεση...!!!

Interface του 1990? Άμα είναι καλό, γιατί να το αλλάξει κανείς? Για να είναι εμπορικό και να κερδίζει ο χρήστης "User Experience".???

Τα μικρά τα παιδάκια ίσως εντυπωσιαστούν από κάτι τέτοια κόλπα. Εγώ όμως όχι...!!!

Άλλη δουλειά δεν είχαμε να καθόμαστε να μαθαίνουμε που σκατά έχει κρύψει η Microsoft τις ρυθμίσεις για το Network την κάθε φορά...(win 95, Win 98, Win ME, Win ΜΠΕΕΕ, Win 2000, Win (S)Vista, Win 7 και λοιπά και λοιπά...!!!!)

Όσον αφορά το σκηνικό που δεν αλλάζει το Μενού πάνω πάνω αν δεν πατήσεις στο παράθυρο, δοκίμασε εσύ στα Windows να κάνεις Hover πάνω στο παράθυρο και να Scrollar-εις με την ροδέλα του ποντικιού και μετά έλα να μου πεις για το αν αλλάζει το μενού του κάθε προγράμματος. Στο Mac OS X ΔΕΝ χρειάζεται να κλικάρεις το παράθυρο για να σκρολλάρει η ροδέλα του ποντικιού...!!! Ουάου...!!! Αρχίσαμε τις παιδικότητες τώρα....!!! Σαν μικρά παιδιά ...!!! "Το δικό μου κάνει έτσι..!!! Το δικό σου ΔΕΝ κάνει έτσι" χαχαχα..!!!!

Μπα,...!!! Ευχαριστώ δεν θα πάρω...!!! Sorry,...!!!

Όσον αφορά τον πολυαγαπημένο Windows Explorer των Windows, βάλε "Directory Opus" στα Windows και έλα να μου πείς μετά για τον Super Windows Explorer που έχεις. (το ίδιο και εμείς με τον Pathfinder και τον Finder βέβαια). Άσε μην το ψάχνεις...!!!!

To Mac OS X είναι διαφορετικής αρχιτεκτονικής από τα Windows. Είναι βασισμένο στο Unix. Προσωπικά πιστεύω οτι η νοοτροπία Unix και οι εξελίξεις του (βλέπε πχ. Mac OS X και Linux) είναι πιο σωστά και άρτια δομημένες. Και σε συζητήσεις που έχω κάνει με φίλους προγραμματιστές, συμφωνούνε πάνω σε αυτό..!!!

Δεν ξέρω αν λέγεται "Φαρινάπ", αλλά έχω δει πολλές φορές Windows να μην είναι ακμαία επειδή ήταν πολλές ώρες ανοικτές και στο Internet...!!!! Κάτι πρέπει να παίζει με την διαχείριση των πόρων (ναι ναι...τα Windows 7 είναι πολύ πιο βελτιωμένα. Το καταλάβαμε...)

(όλα είναι σχετικά άλλωστε)...

Με άλλα λόγια με το Mac OS X έχεις ένα Super User Friendly Unix based σύστημα...!!! Και το Linux και το Mac OS X, σαν Unix based σύστημα λένε οτι είναι πιο Stable..!!!

Προσοχή...!!! Δεν λέω οτι τα Windows 7 ΔΕΝ είναι καλύτερα από προηγούμενες Version των Windows...!!!

Λέω οτι τα Windows 7 επιτέλους είναι πολύ καλύτερα από τις προηγούμενες version των windows...!!!! *(αλλά παραμένουν Windows....) (όλα είναι σχετικά βέβαια...).

(Υστερόγραφο: Νομίζετε οτι θα βγάλουμε άκρη με αυτό το Thread? Μπααα δεν νομίζω)....

Δημοσ.

Ε όταν λέω εγώ ότι μιλάνε πρώην XP users!

Με όλο το σεβασμό φίλε τα XP ήταν σβήστα.Τα vista μια χαρά ήταν και αυτά.Απλά θελαν τουλάχιστον 2gb ram για να τα τρέχεις.Κάτι που εννοείται σε xp pcs με 256mb και 512mb απλά δεν...Μιλάμε και για 5 χρόνια όμως διαφορά μεταξύ XP και vista.

Τα XP ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ms και o μεγαλύτερος καρκίνος του pc.Πήγαν το pc πολλά χρόνια πίσω.Ακόμη δηλαδή για τα XP τρώμε ότι σαβούρα υπάρχει στο pc και θα την τρώμε μέχρι να τα αφορίσει και επίσημα η ms.

Δημοσ.

Πολυ ωραια η αναλυση του hasodikis!

Γενικοτερα, τα σοβαροτερα ποστ γινονται απο ατομα που εχουν αρκετη επαφη και με τα 2 λειτουργικα και οχι απο ατομα που ζουν στον κλειστο κοσμο ενος λειτουργικου και εχουν επιφανειακη επαφη με το αλλο λειτουργικο. Απο τετοια ατομα βλεπεις ποστ με ειρωνια(τυπου: "απολαυστε τα τρομερα windows και αφηστεμας στην ηρεμια του snow leopard ... αμαν πια μας πρηξατε ") λογω ελλειψης επιχειρηματων.

Εκει που γελαω βεβαια ειναι οταν διαβαζω οτι στο mac os x δεν ασχολεισαι με drivers. Πως να ασχοληθεις αφου δεν υπαρχουν για αρκετες συσκευες?

Ετυχε φιλε να σου δωσει η forthnet/ote/hol ενα usb adsl modem για να μπαινεις στο internet? Μπορει να μην υπαρχουν drivers για αυτο, οποτε ξοδεψου και παρε router! (παλι καλα τωρα δινουν σχεδον παντα router, πριν μερικα χρονια δεν ηταν στανταρ και για αυτο υπηρχαν και threads σε αυτο εδω το forum που ζηταγαν drivers και δυστυχως δεν υπηρχαν καν)

Αγορασες usb 3g stick για να μπαινεις στο internet μεσω wind/cosmote/vodafone? Δεν ειναι σιγουρο οτι θα υπαρχουν drivers για mac os x.

Πηγες στο πλαισιο και πηρες ενα usb tuner με 20-50 ευρω για να βλεπεις τηλεοραση στον mac σου? Λαθος φιλε, γιατι κατα πασα πιθανοτητα δεν υπαρχουν drivers για mac os x. Ξοδεψου και παρε το elgato με καμμια 120€ !

haHa, εσύ που είσαι και της πληροφορικής θα έπρεπε να γνωρίζεις τι θα πει "αληθινή συσκευή" (δηλαδή Hardware Based) και τι θα πει Software Based και δεν θα έπρεπε να τα λες αυτά.

Αρκετοί "γνώστες" λοιπόν της πληροφορικής κατά κύριο λόγο Linux Users, σίγουρα θα γνωρίζουν την διαφορά ενός για παράδειγμα "Win Modem" από ένα "Real Modem" (είναι του παρελθόντος αλλά είναι ένα παράδειγμα που περιγράφει πολύ καλά αυτό που θέλω να πω).

Με τα Win Modem που δεν έτρεχαν σε Linux ούτε σε Mac OS X, όλο το MODulation-DEModulation γινότανε μέσω SOFTWARE στα Windows και ΔΕΝ ήταν Hardware Modem.

Συνεπώς ένα Software Modem (ή αλλιώς WIN Modems), ΔΕΝ μπορούσε να τρέξει σε Linux ούτε καν με τους Generic Drivers.

Oι Windows χρήστες απολάμβαναν Internet Surfing με το CPU τους να χτυπάει κόκκινο (λόγω SOFTWARE Modem ή αλλιώς "Win Modem").

Ευχαριστώ αλλά προτιμώ οι συσκευές που αγοράζω να είναι Hardware Based και όχι Software ημιτασιόν καταστάσεων που ακόμα και εάν δεν υπάρχουν drivers για το λειτουργικό, να μπορούν να παίξουν (διότι έτσι συμβαίνει με τις Hardware Based συσκευές)...!!!!

Δύσκολα θα βρεις σωστή / "αληθινή" συσκευή που να μην δουλεύει σε Mac ή σε Linux.

Θα έλεγε κανείς ότι το να δουλεύει κάτι σε Linux και σε Mac, είναι και ένα είδους "Φίλτρο" για να ξεχωρίζεις το πότε σου πουλάνε μούφα Hardware και πότε Software Based Windows βλακείες (που οι Windows χρήστες μια χαρά τα αγοράζουν επειδή ΔΕΝ γνωρίζουν - δεν ξέρουν).

Δηλαδή συνήθως οι συσκευές που παίζουν σε Linux και κατ επέκτασην (αλλά όχι πάντα) σε Mac είναι Hardware Based συνήθως. Από εκεί και πέρα είναι θέμα των εταιριών το αν θα βγάλουν Drivers για Mac ή Linux.

Εγώ πριν πάρω Mac απόφευγα τα "Win Modems" όπως ο διάολος το λιβάνι...!!! Αυτά τα μόντεμς ήταν "ψέυτικα"...!!! Δεν είχα καμία όρεξη να καταναλώνω CPU απλώς για να μπω στο internet ούτως ή άλλως.

Μερικοί άνθρωποι κοιτάνε απλώς το φθηνό. Άλλοι θέλουν ποιότητα σε μερικά πράγματα..!!! Πάντα έτσι ήταν και θα είναι τα πράγματα...!!!

Πάντα θα υπάρχουν "Win Modems" (σε κάθε είδους συσκεύες).

Εδώ και ηλεκτρική σκούπα να πας να πάρεις, μπορείς να βρεις και με 50 ευρω και να είναι και 2.500 Watt..!!! Ουάου...!!!

Πόσοι όμως καταναλωτές γνωρίζουν οτι η πραγματική δύναμη σε μία ηλεκτρική σκούπα μετριέται στην "δύναμη που έχει στο Πέλμα"..??

Εσύ πως και το αναφέρεις αυτό λοιπόν για τους Drivers? Περίεργο μου φαίνεται...!!! Δεν το γνώριζες ή απλώς δεν ήθελες να αναφέρεις το πως έχουν τα πράγματα κανονικά?

Η PC version USB κάμερά μου Logitech 9000 Pro έπαιξε μια χαρά σε πληροφορώ μέσα σε 2-4 Seconds από την στιγμή που την κάρφωσα στο USB του Mac Pro μου...!!! Το μόνο που δεν παίζει στην Camera μου είναι η "αυτόματη εστίαση" στον Mac μου. Γιατί άραγε....??? Μήπως γιατί η αυτόματη εστίαση είναι Software Based??? Μην τα βάζουμε όλα σε ένα καζάνι...!!!

Εγώ τι να κάνω? Να γελάσω που ευτυχώς δεν τρέχει στο Linux μου και στον Mac μου "ψεύτικο Hardware" (WinModem) ή να κλάψω που δυστυχώς δεν υπήρξαν ποτέ Drivers για τα "Win Modems"? Μάλλον γελάω...!!!

PS.: το Elgato απλώς δεν παίζεται.....!!!! Το πιό φοβερό από όλα είναι το Eye TV..!!! Σου δίνει μοναδική εμπειρία χρήσης...!!! Σε συνδυασμό και με το iPhone μου κάνω Streaming ο,τι παίζει το Elgato των 120 Euro στο Iphone μου μέσω WIFI ή Internet..!!! Καλή φάση...!!! Ελπίζω να το έχουν εφαρμόσει και σε άλλα Tv-Tuners αυτό - σε PC versions (τουλάχιστον τόσο άνετα όσο στον Mac-iPhone)...!!! Το έχουν υλοποιήσει - έχετε δεί τίποτα?

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...