Προς το περιεχόμενο

Στατικός ηλεκτρισμός και πρόβλημα με ηχεία

sotosko

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το τηλέφωνο το έβγαλες ποτέ σαν δοκιμή;;

Όχι, αυτό δεν το σκέφτηκα...

Αν το πρόβλημα ήταν αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει συνέχεια;

Όταν λες να το βγάλω εννοείς απλά να το βάλω σε άλλη πρίζα ή να το απομακρύνω από τα ηχεία τελείως;

Δημοσ.

Όταν το ξανακάνει βγάλε το εντελώς από την πρίζα να δεις αν κάνει διαφορά.

Το ξαναέκανε, έβγαλα το τηλέφωνο από την πρίζα και συνέχισε να υπάρχει πρόβλημα. Έτσι από τα νεύρα μου αποφάσισα να χτυπήσω το subwoofer. Του έριξα μια ελαφριά σφαλιάρα από πίσω (σαν να χτυπάω την πόρτα) ,έκαναν τα ηχεία ένα "μπουπ" και το πρόβλημα εξαφανίστηκε!

Τι συμπεραίνουμε; Το πρόβλημα είναι στα ηχεία και μάλιστα εγώ εικάζω ότι είναι κάτι που δεν κάνει καλή επαφή. Εσύ τι λες;

Δημοσ.

Πως τα κουβάλησες από την Αθήνα; Μόνος σου, με μεταφορική; Μοιάζει να είναι κακή επαφή (συνήθως ψυχρή κόλληση) σε κάποιον πυκνωτή αποσύζευξης ή στον πυκνωτή του φίλτρου μετά την γέφυρα ανόρθωσης. Θα μπορούσε όμως να είναι και παράσιτα από την γραμμή.

Δημοσ.

Πως τα κουβάλησες από την Αθήνα; Μόνος σου, με μεταφορική; Μοιάζει να είναι κακή επαφή (συνήθως ψυχρή κόλληση) σε κάποιον πυκνωτή αποσύζευξης ή στον πυκνωτή του φίλτρου μετά την γέφυρα ανόρθωσης. Θα μπορούσε όμως να είναι και παράσιτα από την γραμμή.

Τα κουβάλησα εγώ ο ίδιος με αρκετή προσοχή θα έλεγα.

Όταν λες παράσιτα στην γραμμή εννοείς την γραμμή του ρεύματος ή την έξοδο της κάρτας ήχου;

Το ότι υπάρχει πρόβλημα με την γραμμή του ρεύματος εδώ στα Χανιά ή πιο συγκεκριμένα στο σπίτι μου έχω αρχίσει να το πιστεύω επειδή έχω και κάτι προβλήματα με το πλυντήριο το οποίο ρίχνει την ασφάλεια ή το ρελέ μερικές φορές και μερικές δουλεύει κανονικά.

Δημοσ.

Συνήθως από την γραμμή τροφοδοσίας. Τον ήχο πως τον πας στα ηχεία; Ψηφιακά;

Αν συνδέσεις π.χ. κάποιο mp3 player το κάνει; Αν αφαιρέσει εντελώς τα καλώδια από την κάρτα ήχου προς τα ηχεία το κάνει;

Δημοσ.

Συνήθως από την γραμμή τροφοδοσίας. Τον ήχο πως τον πας στα ηχεία; Ψηφιακά;

Αν συνδέσεις π.χ. κάποιο mp3 player το κάνει; Αν αφαιρέσει εντελώς τα καλώδια από την κάρτα ήχου προς τα ηχεία το κάνει;

Τα ηχεία έχουν μόνο αναλογική είσοδο, άρα τα συνδέω με τρία 3,5 minijacks. Τώρα διορθώθηκε το πρόβλημα οπότε δεν μπορώ να το δοκιμάσω τώρα. Αν θυμάμαι καλά πάντως την προηγούμενη φορά που είχε εμφανίσει το πρόβλημα και είχα συνδέσει το κινητό μου το πρόβλημα παρέμεινε.

Ερώτηση: το ups δεν θα έπρεπε να προστατεύει τα ηχεία μου από τα προβλήματα του δικτύου ρεύματος

Δημοσ.

Αν το ups δεν έχει κάποια αντιπαρασιτικά φίλτρα όχι. Επίσης αν είναι από τα φτηνά ups μπορεί να προκαλεί αυτό το πρόβλημα. Μπορεί τα παράσιτα να τα "πιάνει από τον αέρα". Μπορεί αν τα ηχεία έχουν κάποιον DSP ή άλλα chip τεχνολογίας cmos, να έπαθαν κάτι από την αποφόρτισή σου σε αυτά. Είναι πολλά που παίζουν ρόλο.

Δημοσ.

Αν το ups δεν έχει κάποια αντιπαρασιτικά φίλτρα όχι. Επίσης αν είναι από τα φτηνά ups μπορεί να προκαλεί αυτό το πρόβλημα. Μπορεί τα παράσιτα να τα "πιάνει από τον αέρα". Μπορεί αν τα ηχεία έχουν κάποιον DSP ή άλλα chip τεχνολογίας cmos, να έπαθαν κάτι από την αποφόρτισή σου σε αυτά. Είναι πολλά που παίζουν ρόλο.

Μάλιστα, μπορώ να κάνω κάτι εγώ;

Αν όχι θα περιμένω μέχρι το Πάσχα που θα ανεβώ στην Αθήνα με το αυτοκίνητο και θα μπορώ να πάρω τα ηχεία ξανά μαζί μου για να δω αν θα δουλεύουν κανονικά εκεί και αν ναι τότε ίσως τα αφήσω συνδεδεμένα με το htpc στο σαλόνι...

Δημοσ.

Μπορεί αν τα ηχεία έχουν κάποιον DSP ή άλλα chip τεχνολογίας cmos, να έπαθαν κάτι από την αποφόρτισή σου σε αυτά. Είναι πολλά που παίζουν ρόλο.

Ερώτηση: λογικά, η γείωση των ICs είναι συνδεδεμένη μόνο με το GND pin τους, άρα έστω και αν αποφόρτισα τον στατικό ηλεκτρισμό επάνω τους δεν θα είχαν πρόβλημα. Εκτός αν είναι τόσο ευαίσθητα;

Υ.Γ. κάτι λίγα ξέρω, είμαι 2ο εξάμηνο Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ στα Χανιά

Δημοσ.

Ναι, λογικά δεν έχουν πρόβλημα. Προσωπικά το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να έγινε από εκεί η ζημιά. Ποτέ όμως δεν μπορείς να αποκλείσεις κάτι.

Δημοσ.

Του έριξα μια ελαφριά σφαλιάρα από πίσω (σαν να χτυπάω την πόρτα) ,έκαναν τα ηχεία ένα "μπουπ" και το πρόβλημα εξαφανίστηκε!

Τι συμπεραίνουμε; Το πρόβλημα είναι στα ηχεία και μάλιστα εγώ εικάζω ότι είναι κάτι που δεν κάνει καλή επαφή. Εσύ τι λες;

Μοιάζει να είναι κακή επαφή (συνήθως ψυχρή κόλληση) σε κάποιον πυκνωτή αποσύζευξης ή στον πυκνωτή του φίλτρου μετά την γέφυρα ανόρθωσης.

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι είναι ψυχρή κόλληση. Το θέμα τώρα είναι πώς μπορώ να την εντοπίσω; Το μόνο που διαθέτω άμεσα είναι ένα πολύμετρο και μπορώ να βρω και κολλητήρι. Μπορώ να κάνω κάτι με αυτό; Αν όχι, τι χρειάζομαι για να εντοπίσω την ψυχρή κόλληση;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...