digital_analogic Δημοσ. 7 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2011 Το σύστημά μου: Windows 7 (x64) CPU - Intel Core 2 QuadCore Q9550 @2,83 Ghz MotherBoard - ASUS P5E64 WS (Evolution) GPU - Saphire HD 4870X2 (crossfire από τη μάνα του) Μνήμες - 4 x 1Gb Corsair στα 1333 Το πρόβλημά μου: Σε τυχαίες φάσεις (εντελώς τυχαίες όμως!) το PC κολλάει, δε με αφήνει να κουνήσω το mouse, ούτε το Ctrl+Alt+Del κάνει τίποτα και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι reset. Κάθε φορά που αυτό συμβαίνει μου στέλνει έναν έντονο και δυνατό ήχο από τα ηχεία (όχι συγκεκριμένο και διαφορετικό κάθε φορά). Όταν επανεκκινώ κάθε φορά με ρωτάει το σύστημα αν οι υποδοχές του 5.1 ήχου μου είναι σωστά τοποθετημένες (πατώντας OK όλα μέλι-γάλα). Οι θερμοκρασίες λόγο της κάρτας γραφικών είναι από τη φύση τους συνήθως υψηλές παρά του ότι έχω 5 ανεμιστήρες με σωστή κυκλοφορία αέρα (65C μέσος όρος με 90+ στα χειρότερα του). Το τσέκαρα για τη θερμοκρασία και δε φταίει αυτό. Παίζοντας Last Remnant πχ με full details θα χτυπήσει τα 90C+ αλλά 98 στις 100 φορές δε θα κολλήσει εκεί αλλά πιο πολύ όταν δε θα κάνω κάτι το ιδιαίτερο ή απαιτητικό, όπως το να είμαι απλά στην επιφάνεια εργασίας, και οι θερμοκρασίες να είναι χαμηλές. Τις μνήμες δε ξέρω πως να τις χρονίσω και δεν είμαι τόσο σίγουρος για το κατά πόσο θα μπορούσαν να ευθύνονται. Παρόλα αυτά αν κάποιος δε βαριέται ας μου δώσει μερικές οδηγίες κι εγώ θα πειραματιστώ. -Οι θερμοκρασίες είναι απο το ATI Catalyst- Οι υποψίες μου κινούνται περισσότερο: 1)Στη MoBo η οποία ακόμη και σήμερα δεν έχει drivers για Windows 7 αλλά η (τρισκατάρατη) ASUS δίνει μόνο για τα Vista από τη σελίδα της. Είναι συμβατά αλλά δε ξέρω αν αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα και κατά πόσο. 2)Στην onBoard κάρτα ήχου της MoBo η οποία κάνει ότι να ναι και δεν είναι καθόλου σταθερή. Επίσης ο μόνος κοινός παρονομαστής ανάμεσα στα κρασαρίσματα είναι ο θόρυβος που κάνει κατά το κόλλημα και το ότι με ρωτά κάθε φορά για την καλωδίωση του 5.1. Βέβαια δεν έχω κάρτα άλλη ήχου αλλά ψάχνω για να πειραματιστώ. Επισυνάπτω επίσης μία εικόνα από τη διαχείριση συσκευών που μου δείχνει πως έχω κάποιο πρόβλημα με τους ελεγκτές αποθήκευσης -των σκληρών δίσκων αν καταλαβαίνω καλά έτσι; Tο πρόβλημα είναι πως δεν έχω ιδέα τι να κάνω για να το διορθώσω σε περίπτωση που φταίει αυτό . Εάν κάποιος έχει ιδέα τι συμβαίνει ή το έχει αντιμετωπίσει ο ίδιος ας κάνει τον κόπο να δώσει τα φώτα του και σε εμένα.
phanispal Δημοσ. 7 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2011 Ποιο τροφοδοτικό έχεις; Το πρόβλημα πότε άρχισε να εμφανίζεται; Πριν ποιο λειτουργικό είχες;
digital_analogic Δημοσ. 7 Μαρτίου 2011 Μέλος Δημοσ. 7 Μαρτίου 2011 Το τροφοδοτικό μου είναι το GX 750w (CoolerMaster). Το PC ξεκίνησε να λειτουργεί με τα 7ρια φορεμένα -Το αγόρασα κομμάτι-κομμάτι με πολλά από αυτά μεταχειρισμένα. Το πρόβλημα υπάρχει από τις πρώτες μέρες με την ίδια τυχαία συχνότητα! Μπορεί να τρέχω θεούς και δαίμονες ταυτόχρονα και να μη κωλώσει και με μια απλή πασιέντζα να τα φτύσει (επίσης γίνεται και το αντίθετο).
phanispal Δημοσ. 7 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2011 Εγώ θα είχα δοκιμάσει memtest, Clear CMOS, BIOS update, update των οδηγών της κάρτα ήχου από την κατασκευάστρια γι' αρχή. Από συνδεδεμένες συσκευές πώς πάμε; Ξέρω, άκυρα ακούγονται τα παραπάνω, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.
digital_analogic Δημοσ. 7 Μαρτίου 2011 Μέλος Δημοσ. 7 Μαρτίου 2011 Επίσης εντόπισα μόλις video με αυτό που παθαίνει το μηχάνημα (μόνο που σε εμένα δεν έχει γίνει ποτέ ως τώρα εν μέσω παιχνιδιού). Τσεκάρετε: http://www.youtube.com/watch?v=WpyaJ3-CoOM&feature=related @phanispal Καθόλου άκυρα φίλε μου. Κάθε συμβουλή μπορεί να είναι σωτήρια για την ψυχική μου υγεία αυτή τη στιγμή. Thnx Α! Επίσης δε γνωρίζω πως λειτουργεί το memtest (αλλιώς θα είχα δοιμάσει και μόνος μου να χρονίσω τις μνήμες). Και δεν ξέρω τι είναι το Clear CMOS! Ο τίτλος newbie δεν είναι τυχαίος βλέπεις... Πάντως με λίγες οδηγίες νομίζω πως θα τα καταφέρω!
lionheart75 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2011 Το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις μου κάνει περισσότερο για πρόβλημα με τις μνήμες. 1. Το pc τρέχει stock clocks? 2. Οι μνήμες το ίδιο ή ειναι κλοκαρισμένες? 3. Απο το bios στην επιλογη dram voltage είναι στο auto? Αν ναι, δοκίμασε να βάλεις manually την τάση που προτείνει ο κατασκευαστής στην καρτέλα spd του cpuz και επειδή έχεις 4 dimms δώσε και λίγο παραπάνω. 4. Σε κάθε περίπτωση αν το πρόβλημα συνεχίζεται τρέξε ένα memtest.
phanispal Δημοσ. 7 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2011 Το κατεβάζεις από εδώ, το καις σε ένα cd, και κάνεις boot από αυτό, αφήνοντάς το να τρέχει για κάποιες ώρες. Δεν είναι το memset με το οποίο χρονίζεις τις μνήμες, αλλά το memtest με το οποίο τις τσεκάρεις.
digital_analogic Δημοσ. 8 Μαρτίου 2011 Μέλος Δημοσ. 8 Μαρτίου 2011 Το PC δεν είναι πειραγμένο-overclockαρισμένο. Οι μνήμες είναι χρονισμένες απο τη μάνα τους νομίζω αλλά θα το τσεκάρω κι αυτό. Τωρα κατεβάζω memtest..
digital_analogic Δημοσ. 8 Μαρτίου 2011 Μέλος Δημοσ. 8 Μαρτίου 2011 Το memtest δούλεψε για 5+ ώρες δείχνοντας no errors. Απ' ότι είδα σε μια αναζήτηση στο δίκτυο οι κάρτες τις ASUS κάνουν μάλλον τη δουλειά σε συνδυασμό με τα Windows 7 (κακή συνεργασία μάλλον). Θα απενεργοποιήσω τον ήχο από το BIOS να δω αν το πρόβλημα προέρχεται από την onBoard κάρτα ήχου...
rafail1994 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2011 Οι θερμοκρασίες της κάρτας γραφικών είναι αρκετά μεγάλες για τέτοιο καιρό .Ρίξε ένα καθάρισμα. Έκτος από τα κολλήματα έχεις και μπλε οθόνες; Ποιους drivers έχεις για την κάρτα γραφικών ;
phanispal Δημοσ. 8 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2011 Λέει ότι δεν του κολλάει πάντα, κι ας παίζει με σχεδόν 100άρες. Τι να πω.. μακάρι να είναι αυτό, που δε νομίζω.
lionheart75 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2011 Ίσως είναι και θέμα λειτουργικού. Να χρειάζεται format. Δεν είναι πολύ πιθανό αλλά είναι και αυτό μια σκέψη. Την καρτουλα πάντως ρίξε της ένα φυσηματάκι γιατί να σου βαράει 90άρες-100άρες δεν είναι καλό σε βάθος χρόνου. Σίγουρα έχει μαζέψει πολύ σκόνη μέσα. Υπάρχει σχετικό thread με τρόπους και βιντεάκι πώς θα το κάνεις στην 4870x2.
jeconom Δημοσ. 8 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2011 Μου φαίνεται για μνήμη ή κακούς drivers, είχα παρόμοια προβλήματα με μία μητρική με nforce. - Η θερμοκρασία είναι υπερβολική, πρέπει να την κατεβάσεις. Μήπως θέλει ξεσκόνισμα (cpu + gpu); Προσωρινά για τις δοκιμές βγάλε τα πλαϊνά του κουτιού. - Ένα format είναι πάντα η πρώτη λύση αλλά πολύ σπαστική. Αν το κάνεις ΜΗΝ βάλεις κανέναν επιπλέον driver από την asus εκτός και αν δεν μπορείς να δεις κάποιο περιφερειακό που έχεις ανάγκη. Σε αυτή την περίπτωση προτίμησε τους drivers που βρίσκουν τα Windows 7, αν βρίσκουν. - Το memtest δεν βγάζει πάντα τα προβλήματα της μνήμης. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να βγάλεις τα 2 DIMM και να δεις αν θα κολλήσει. Αν ναι τότε ξαναβάλε αυτά που έβαλες και βγάλε αυτά που είχες αφήσει. - Δοκίμασε να κλείσεις από το BIOS την δεύτερη κάρτα δικτύου και το firewire (και οποιοδήποτε onboard περιφερειακό δεν χρησιμοποιείς, πχ σειριακές, ide controller, κάρτα ήχου). Δυστυχώς στην περίπτωση μου δεν βρήκα καμία λύση, απλά όταν άλλαξα μητρική το ξεπέρασε. Ψάχνοντας στο δίκτυο είχα βρει πάρα πολλά παρόμοια προβλήματα αλλά κανείς δεν έδινε κάποια πειστική εξήγηση ή μία λύση που να δουλεύει.
digital_analogic Δημοσ. 9 Μαρτίου 2011 Μέλος Δημοσ. 9 Μαρτίου 2011 Δυστυχώς στην περίπτωση μου δεν βρήκα καμία λύση, απλά όταν άλλαξα μητρική το ξεπέρασε. Ψάχνοντας στο δίκτυο είχα βρει πάρα πολλά παρόμοια προβλήματα αλλά κανείς δεν έδινε κάποια πειστική εξήγηση ή μία λύση που να δουλεύει. Το ίδιο νομίζω πως θα κάνω κι εγώ στο τέλος (αλλαγή MoBo-καταραμένη ASUS)! Σήμερα έτρεξα κάποια εργαλεία για τη registry και τη καθάρισα. Μέχρι στιγμής δεν έχει κρασάρει ακόμα αλλά είμαι σίγουρος πως είναι θέμα χρόνου. Πειραματίζομαι με όλα αυτά που μου λέτε και μόλις έχω στοιχεία θα ενημερώσω. Το video-tutorial "πως να καθαρίσετε τη κάρτα γραφικών σας" μπορεί ο αγαπητός φίλος να μου το δώσει? Επειδή ξέρω πως οι θερμοκρασίες είναι πολύ μεγάλες και είμαι σίγουρος πως αυτό αύριο μεθαύριο θα ψήσει όλο το PC περιμένω οδηγίες απο όποιον έχει την καλή διάθεση. Ευχαριστώ P.S.: Πάντως σίγουρα δεν είναι θέμα θερμοκρασιών. Αντιθέτως παρότι μοιάζει να ανεβάζει εφιαλτική θερμότητα και το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα κι εγώ ήταν αυτό, στα παιχνίδια και γενικά στα 100άρια παραμένει σχεδόν πάντα ακμαίο το μηχάνημα(?!?!?). Συνήθως τα παίζει με πολύ απλές διεργασίες όπως το να ακούω απλά και μόνο μουσική ή να σερφάρω και χαμηλές θερμοκρασίες.
Moderators Gi0 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2011 Moderators Δημοσ. 9 Μαρτίου 2011 Μπες μεσα στον παρακατω φακελο και δες αν υπαρχουν αρχεια: c:\windows\minidump Ειναι νωρις βεβαια για software ψαξιμο μια κ απο οτι βλεπω μονο απο memtest το εχεις περασει, αλλα απο περιεργεια να δω αν παιρνεις μπλε οθονες. Κατα τ αλλα στη θεση σου, εκτος απο τις μνημες θα ελεγχα και οτιδηποτε αλλο hardware ειναι δυνατο. Φυσικα πριν απ ολα αυτα οσο σιγουρος και να εισαι οτι ειναι "ακμαιο το μηχανημα", τα crashes και τα κολληματα αλλο λενε και ας μην συμβαινουν τη στιγμη ακριβως που πιανεις 100αρια. Φροντισε να βελτιωσεις τις θερμοκρασιες σου.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.