Προς το περιεχόμενο

Λίπανση / συντήρηση ανεμιστήρων

Commendatore

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τον τελευταίο καιρό διαπίστωσα μια σχετική αύξηση του παραγόμενου θορύβου από το case, κάτι που οφείλεται στους ανεμιστήρες του.

Συγκεκριμένα, οι τρείς 230mm ανεμιστήρες του ATCS 840, άρχισαν τον τελευταίο καιρό να παράγουν έναν ελαφρύ θόρυβο.

Επίσης, μια συντήρηση θα τη χρειαζόταν και ένας αξιόμαχος κατά τα άλλα Nanoxia FX+12-1250 και ένας Nexus D12SL-12 PWM,

οι οποίοι παρείχαν αδιαμαρτύρητα τις υπηρεσίες τους έως τώρα, αλλά ήρθε η ώρα του συνεργείου...

Αντικαταστάθηκαν με μια σειρά από τους NoiseBlocker BlackSilent Pro PL2, αλλά τους αξίζει τουλάχιστον μια συντήρηση...

Τί προτείνετε ώς καλύτερη λύση για ξαναγίνουν πάλι σιωπηλοί ?

Υπάρχει κάποιο εξειδικευμένο λιπαντικό που ενδείκνυται για τέτοιες περιπτώσεις ?

Σπορέλαιο? ελαιόλαδο? πυρηνέλαιο? ηλιέλαιο ? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Υπάρχει διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης για κάθε έναν τύπο ανεμιστήρα (sleeve, ballbearing, ... ) και ποιός είναι αυτός ?

Δημοσ.

Εγώ λέω ότι δεν αξίζει καν να ασχολείσαι με τα ανεμιστηράκια. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι όταν πιάνουν σκόνη να την καθαρίζεις, και όταν πλέον αρχίσουν να κάνουν υπερβολικό θόρυβο (συνήθως μετά από χρόνια χρήσης), τα αντικαθιστάς με καινούργια. Τώρα αν επιμένεις για τη συντήρηση των παλιών, δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με κάτι τέτοιο, οπότε δεν μπορώ να σου απαντήσω.

Δημοσ.

Λάδι μηχανής. Ξεκολλάς το αυτοκολλητάκι στο κέντρο του ανεμιστήρα με προσοχή (δεν χρειάζεται να το ξεκολλήσεις ολόκληρο), στάζεις μια σταγόνα λάδι μηχανής, ξανακολλάς το αυτοκόλλητο και λογικά είσαι έτοιμος. :)

Δημοσ.

... απλά επειδή το λάδι, λογικά, θα στεγνώσει αρκετά γρήγορα (είναι και πολλά τα rpm) και κάτι πιο παχύρρευστο δεν θα σε χαλούσε ( βαζελίνη; ) ...

Δημοσ.

Λάδι μηχανής. Ξεκολλάς το αυτοκολλητάκι στο κέντρο του ανεμιστήρα με προσοχή (δεν χρειάζεται να το ξεκολλήσεις ολόκληρο), στάζεις μια σταγόνα λάδι μηχανής, ξανακολλάς το αυτοκόλλητο και λογικά είσαι έτοιμος. :)

Και εγώ κάποιο λάδι σκεφτόμουν, όμως αρκετά λεπτόρευστο ώστε να μπορεί να λιπάνει αποτελεσματικά.

Όντως, το λάδι μηχανής μοιάζει αρκετά καλό για τις περιπτώσεις αυτές !

... απλά επειδή το λάδι, λογικά, θα στεγνώσει αρκετά γρήγορα (είναι και πολλά τα rpm) και κάτι πιο παχύρρευστο δεν θα σε χαλούσε ( βαζελίνη; ) ...

Είναι δοκιμασμένο αυτό με τη βαζελίνη, ή θα τους στείλω αδιάβαστους μια ώρα νωρίτερα ?

Δημοσ.

...δεν νομίζω να τους στείλεις αδιάβαστους - αντίθετα η βαζελίνη (σε σωστή ποσότητα και θα είναι και λίγο πιο δύσκολο να φτάσει στο σημείο που θέλεις) παίζει εκτός από λίπανση να μειώσει και τους κραδασμούς στο μοτέρ, επομένως ο θόρυβος σίγουρα θα κοπάσει :)

Δημοσ.

Συμφωνώ επίσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και γράσσο αντίστοιχα. Άλλωστε μιλάμε για κινούμενα μέρη και ρουλεμάν. :)

Δημοσ.

Συμφωνώ επίσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και γράσσο αντίστοιχα. Άλλωστε μιλάμε για κινούμενα μέρη και ρουλεμάν. :)

Οπως τα λετε ειναι παιδια.και εαν θελεις να μην μπλεκεις με γρασσα και ιστοριες πλακωσε τον στο wd40 και ηρεμησες.

Δημοσ.

το WD40 μονο προσωρινα θα φτιαξει το προβλημα...!! στεγνωνει πολυ γρηγορα.

καλυτερα σπρει γρασσo. θα το δοκιμασω συντομα στα ανεμιστηρια του HTPC μου και θα δω!

Δημοσ.

καλυτερα σπρει γρασσo. θα το δοκιμασω συντομα στα ανεμιστηρια του HTPC μου και θα δω!

Εγω με wd έστρωσα εναν scythe κουτιού δεκάρι και παίζει ακόμα ενα χρόνο μετά την λίπανση.

Ενα μικρο ψεκασμό σε πανι και μετά ίσα να μπεί λιγο στο κέντρο.

Αμα ψεκάσεις πολύ wd θα φύγει όλη η παλιά λίπανση και θα τον κάνεις όντως χειρότερο αφού δεν ζει για πολύ το συγκεκριμένο λιπαντικό.

Δημοσ.

Οπως τα λετε ειναι παιδια.και εαν θελεις να μην μπλεκεις με γρασσα και ιστοριες πλακωσε τον στο wd40 και ηρεμησες.

Αν μιλάτε για αυτό, τότε μιλάμε για εταιρεία και όχι για κάποιο προϊόν.

Σε ποιό συγκεκριμένα αναφέρεστε ?

Δημοσ.

Αν μιλάτε για αυτό, τότε μιλάμε για εταιρεία και όχι για κάποιο προϊόν.

Σε ποιό συγκεκριμένα αναφέρεστε ?

Σε αυτό το spray το οποίο στην ουσία κάνει καθαρισμό και λίπανση αλλά κυρίως χρησιμοποιείται απο όσο ξέρω περισσότερο για να διώξει την σκουριά σε κάποια κινούμενα μεταλλικά μέρη (π.χ μεντεσέδες, αλυσίδες κλπ) που έχουν κολλήσει απο αυτή λόγω πολυκαιρίας, παρά για λίπανση. Πιστεύω ότι η χρήση συτού του προιόντος στα fans δεν θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα διότι στεγνώνει γρήγορα.

Θαρρώ ότι αν θέλεις να έχεις διάρκεια καλύτερα είναι να βάλεις με κάποιο τρόπο γράσσο. :)

Μπορείς να το βρείς το wd-40 σε όλα τα καταστήματα που πουλάνε είδη καθαρισμού και εργαλεία και στοιχίζει φθηνά:

http://www.skroutz.gr/c/323/eidh-katharismou.html?keyphrase=wd-40

Δημοσ.

Ψεκαστικό ανεμιστήρων,και λίπανση κάνει τρομερή ΔΟΥΛΕΙΑ!Το συστίνω 100 %

Τί είναι το λιπαντικό ανεμιστήρων ?

Σε αυτό το spray το οποίο στην ουσία κάνει καθαρισμό και λίπανση αλλά κυρίως χρησιμοποιείται απο όσο ξέρω περισσότερο για να διώξει την σκουριά σε κάποια κινούμενα μεταλλικά μέρη (π.χ μεντεσέδες, αλυσίδες κλπ) που έχουν κολλήσει απο αυτή λόγω πολυκαιρίας, παρά για λίπανση. Πιστεύω ότι η χρήση συτού του προιόντος στα fans δεν θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα διότι στεγνώνει γρήγορα.

Θαρρώ ότι αν θέλεις να έχεις διάρκεια καλύτερα είναι να βάλεις με κάποιο τρόπο γράσσο. :)

Μπορείς να το βρείς το wd-40 σε όλα τα καταστήματα που πουλάνε είδη καθαρισμού και εργαλεία και στοιχίζει φθηνά:

http://www.skroutz.gr/c/323/eidh-katharismou.html?keyphrase=wd-40

Κάνοντας μια αναζήτηση σχετικά με τη λίπανση των ανεμιστήρων βρήκα ένα αρκετά ενδιαφέρον σχετικό άρθρο,

στο οποίο δεν προτείνει το WD40, αλλά το πρώτο που ανέφερες .... το απλό λαδάκι μηχανής....

Δεν ξέρω από που μπορούμε να το προμηθευτούμε, αλλά φαίνεται να κάνει αρκετά καλή δουλειά !

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...