Προς το περιεχόμενο

Διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ πυρήνων

akpe

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα παίδες

Στον q9650 μου παρατήρησα το εξής κουλό:

Σε idle, και από τους 41 μέχρι τους 47 περίπου βαθμούς οι πυρήνες έχουν ακριβώς την ίδια θερμοκρασία. Σε load (gaming, stress test) παρατήρησα πως ο πρώτος (Core 0) διαφέρει κατά 2-5c από τους υπόλοιπους. Όσο ψηλότερο είναι το load και όσο μεγαλύτερες οι θερμοκρασίες, τόσο αυξάνεται η διαφορά, η οποία ποτέ δεν ξεπερνάει τους 5c. Φερ'ειπείν, στο demo του crysis 2 με cpu load μεταξύ 70-90% έχω θερμοκρασίες ~62/58/57/58, ενώ στο heating του prime95 μου έδωσε ~76/72/71/71 (μετά άρχισε να τσιρίζει το ανεμιστήρι και από την τρομάρα μου το έκλεισα, μέχρι να googlάρω και να ανακαλύψω οτι είναι φυσιολογικό :P).

Τριπλοτσέκαρα την ψύκτρα (stock) και δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα στην επαφή. Πάστα είχε επάνω.

Όσο έψαξα, το γενικό consensus είναι πως κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό (για διαφορά της τάξεως των 5c) και εμφανίζεται αρκετά συχνά σε δι/τετραπύρηνους, είτε λόγω ανεβασμένου tjmax, είτε λόγω τοποθεσίας του πυρήνα κ.λπ. Το ερώτημά μου είναι το εξής:

Υπάρχει τρόπος να καταλάβω αν in fact ο πυρήνας τρέχει πιο ζεστός ή αν πρόκειται για λάθος του σένσορα; Έτσι ώστε αν ανακαλύψω πως φταίει το δεύτερο να "κατεβάσω" το offset στο coretemp και γενικώς να λαμβάνω υπ'όψην μου την μέση θερμοκρασία των υπολοίπων πυρήνων.

Σε περίπτωση που όντως ο πρώτος πυρήνας τρέχει πιο ζεστός, λαμβάνω υπ'όψην τη μέγιστη θερμοκρασία του ή μια σούμα και των τεσσάρων; Π.χ. στο παράδειγμα του crysis (62/58/57/58) να "φοβάμαι" τους 62c ή πρακτικά η μέση θερμοκρασία του επεξεργαστή είναι στους (62+58+57+58)/4 = 58.7c;

Δημοσ.

Φυσιολογικό είναι αυτή η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στους πυρήνες.

Μη φοβάσαι τίποτα.

Δημοσ.

Όντως δεν είναι παράλογο αυτό που περιγράφεις.

Ποια ψύκτρα έχεις παρεμπιπτόντως;

Stock είμαι, αφού δεν πρόκειται ακόμα να o/c (ίσως και καθόλου, λόγω παλιάς m/B) δεν βλέπω τον λόγο να παω σε aftermarket, όσο δηλαδή οι θερμοκρασίες είναι μέχρι 60-65c σε load. Το tjmax είναι στους 100c (;!), σε παιχνίδια δεν έχω δει θερμοκρασίες πάνω από 66c (με κλιματισμό ανοιχτό), συνήθως κυμαίνονται από 55-62c, ενώ μόνο στο prime μόνο ανέβηκε 76c.

Και πάλι, αναφέρομαι στον πρώτο πυρήνα, όλοι οι άλλοι είναι στους -5c.

Αυτό που με απασχολεί είναι το αν θα πρέπει να κοιτάω την θερμοκρασία του κάθε πυρήνα μεμονωμένα, ή τον μέσο όρο τους. :)

Άσχετο, το aida64 (πρώην everest) εκτός από τους πυρήνες ξεχωριστά μου δίνει και CPU: 22c (κυμαίνεται ανάμεσα σε 20-30c). Αυτό μετράει την κύρια θερμοκρασία του επεξεργαστή ανεξαρτήτως πυρήνων; Αυτή τη θερμοκρασία πρέπει να προσέχω, ή τους πυρήνες ξεχωριστά;

Δημοσ.

Οι πυρήνες ξεχωριστά μας ενδιαφέρουν σε γενικές γραμμές, αλλά μην ασχολείσαι και πολύ. Όπως λες, γύρω στους 60°C παίζεις, οπότε είσαι μια χαρά.

Η ένδειξη για CPU είναι κάπως μπερδεμένη κατάσταση, δε θυμάμαι τι αντιπροσωπεύει ακριβώς.

Δημοσ.

Cool φυσιολογικα πραγματα, οχι κουλά, οσα αναφερεις :mrgreen:

Οσο για τον πρωτο πυρηνα, αυτος "επωμιζεται περισσοτερο"

το λειτουργικο/os, αρα φορτωνεται-ζεσταινεται περισσοτερο.

:whistle:

μετά άρχισε να τσιρίζει το ανεμιστήρι και από την τρομάρα μου το έκλεισα, μέχρι να googlάρω και να ανακαλύψω οτι είναι φυσιολογικό :P)

Αν σε ενοχλει το ελεγχεις: με ενα απλο fan controller B)

Δημοσ.

υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που βάζεις την thermal paste sto cpu . στην περίπτωση 4 πύρινου βάζεις μια γραμμή (vertical line).

http://www.arcticsilver.com/methods.html

τώρα για ποιο extreme πας και σε Indigo Xtreme . ουσιαστικά είναι σε υγρή μορφή και κάθε φορά που ανεβενει η θερμοκρασία το υγρό στερεοποιηται και δεν αφήνει κενά ανάμεσα στο cpu και την ψυχτρα . εκει μιλαμε για διαφορες στα cores +- 1,2oC

post-214559-0-93737400-1299547928_thumb.jpg

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...