Προς το περιεχόμενο

Περίεργη συμπεριφορά router-έπεσα θύμα ιού;

hariskar

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εχθές ξαφνικά το router δεν μπορούσε να συνδεθεί στο ίντερνετ, επικοινώνησα με ΟΤΕΝΕΤ, μου άλλαξαν τον κωδικό και συνδέθηκα. Σίγουρα δεν είχα αλλάξει κάποια ρύθμιση στο ρούτερ πριν προκύψει το πρόβλημα.

Έκανα Full Scan με το Microsoft Security Essentials και βρήκε 3 ιούς:

-TrojanDownloader:Win32/Harnig.S

-PWS:Win32/Yamoz.A

-Backdoor:Win32/Ursap!rts

-Υπάρχει περίπτωση κάποιος με τους παραπάνω ιούς να απέκτησε πρόσβαση στο PC μου, να έκλεψε κωδικούς και να άλλαξε τον κωδικό του ρούτερ;

-Γιατί το antivirus δεν βρήκε τους ιούς παρά μόνο στο Full Scan (και όχι όταν μπήκαν στο PC μου);

-Τι πρέπει να κάνω για να είμαι πιο ασφαλής;

Ευχαριστώ

Δημοσ.

Εχθές ξαφνικά το router δεν μπορούσε να συνδεθεί στο ίντερνετ, επικοινώνησα με ΟΤΕΝΕΤ, μου άλλαξαν τον κωδικό και συνδέθηκα. Σίγουρα δεν είχα αλλάξει κάποια ρύθμιση στο ρούτερ πριν προκύψει το πρόβλημα.

Έκανα Full Scan με το Microsoft Security Essentials και βρήκε 3 ιούς:

-TrojanDownloader:Win32/Harnig.S

-PWS:Win32/Yamoz.A

-Backdoor:Win32/Ursap!rts

Το δεύτερο που αναφέρεις δεν έχεις από το να διαβάσεις εδώ τι κάνει

http://www.microsoft.com/security/portal/Threat/Encyclopedia/Entry.aspx?Name=PWS%3AWin32%2FYamoz.A&ThreatID=-2147327317

-Υπάρχει περίπτωση κάποιος με τους παραπάνω ιούς να απέκτησε πρόσβαση στο PC μου, να έκλεψε κωδικούς και να άλλαξε τον κωδικό του ρούτερ;

-Γιατί το antivirus δεν βρήκε τους ιούς παρά μόνο στο Full Scan (και όχι όταν μπήκαν στο PC μου);

-Τι πρέπει να κάνω για να είμαι πιο ασφαλής;

Ευχαριστώ

1)Πιθανό

2)Γιατί το κάθε antivirus έχει και τις αδυναμίες του. Γιατί μπορεί για κάποιο λόγο να το απενεργοποίησες προσωρινά για να δεις μία σελίδα. Γιατί, γιατί,...

3)Να προσέχεις ΠΟΥ μπαίνεις, ΤΙ κατεβάζεις, ΤΙ τρέχεις. Και αν θες να δεις κάποιο site που δεν θα είναι σίγουρα αθώο και όχι μόνο λόγο περιεχομένου, κατέβασε ένα linux live cd και κάνε ένα ασφαλές σερφάρισμα.

Επίσης καλό είναι να υπάρχει και το malwarebytes να κάνει ένα full scan Μία φορά την εβδομάδα.

Στη θέση σου θα ανησυχούσα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ αν σε αυτό το Pc είχα περάσει έστω και μία φορά την πιστωτική μου κάρτα, ή είχα το λογαριασμό ebanking μου πχ.

edit: Αν δεν προσέχεις ότι antivirus και να βάλεις, και το Θεό τον ίδιο να έχεις δίπλα σου κάποια στιγμή θα την πάθεις...

Δημοσ.

Στη θέση σου θα ανησυχούσα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ αν σε αυτό το Pc είχα περάσει έστω και μία φορά την πιστωτική μου κάρτα, ή είχα το λογαριασμό ebanking μου πχ.

Και τι μπορώ να κάνω; Τα έχω κάνει αυτά..

Δημοσ.

Και τι μπορώ να κάνω; Τα έχω κάνει αυτά..

Αν τα είχες μέσα στο Pc να δεις έναν έναν τους λογαριασμούς σου, μήπως έχεις καμιά χρέωση που ΔΕΝ την αναγνωρίζεις. Αν υπάρχει τέτοια χρέωση τότε τηλέφωνο στην τράπεζα, ακύρωση της κάρτας και έκδοση νέας. Αλλά μεταξύ μας εγώ θα την είχα ακυρώσει πριν γράψω εδώ, μόνο και μόνο για να έχω ήσυχο το κεφάλι μου. Τέλος να αλλάξεις κωδικό στο ebanking σου.

Δημοσ.

Με το πρωτο θεμα δεν ξερω την απαντηση.

Οσο αναφορα το δευτερο, την ειχα παθει και εγω με ενα trojan το οποιο με το quick scan δεν βρηκε κατι,

υποθετω οτι το quick κανει ενα ''περασμα'' χωρις να κανει deep search.

Αν θες μπορεις να αλλαξεις στα settings το type του search απο quick σε full scan και να ορισεις ποια μερα θες.

Μερικα tips για ναι εισαι περισσοτερο safe:

1)Ειναι απαραιτητο πλεον καθε υπολογιστης να εχει το MalwareBytes Antimalware

Με αυτο κανεις περιστασιακα scan ωστε να σου βρει αυτα που ισως δεν βρει το antivirus (οποιο και αν ειναι αυτο).

Οταν υποπτευθεις οτι κατι δεν παει καλα, κανε ενα scan ΚΑΙ με αυτο, ειδικα αν σου βρει πολλα, ειναι καλυτερο να κανεις και 2 scan.

2) Προαιρετικα βαλε το addon/extension WOT στο firefox/chrome (εαν εχεις καποιο απο τα 2! και καλο θα ηταν να εχεις ενα απο αυτα)

το οποιο στα search results του google κτλ σου εμφανιζει εναν κυκλο διπλα απο το καθε αποτελεσμα, το οποιο καθε χρωμα του

εχει και διαφορετικη σημασια, δηλαδη ο πρασινος κυκλος σημαινει οτι το site ειναι οκ,και οσο φτανει στο κοκκινο ειναι και πιο

''επικυνδυνο''.

Σε οσους το εχω βαλει εχω δει οτι πλεον δεν εχουν τοσα trojan οσο παλιοτερα.

3) Οταν κατεβαζεις κατι, να διαβαζεις τα comments απο κατω, και οχι ενα-δυο γιατι μερικοι γραφουν βλακειες, ωστε να

σιγουρευτεις οτι δεν εχει ιο.

4) Να εισαι περισσοτερο υποψιασμενος ;)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...