Προς το περιεχόμενο

Linux noob απορίες. Ποια διανομή;

Sadako

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αποφάσισα επιτέλους να βάλω linux στο εφεδρικό μου μηχάνημα, μιας και λόγω καψίματος αυτού που είχα μέχρι πριν λίγες μέρες, αναγκάστηκα να "πέσω" σε έναν P4 1.8GHz με 512MB μνήμη. Άρχισα να διαβάζω λίγο για τις διανομές κλπ και ψιλοέχασα την μπάλα. Από ότι κατάλαβα από τις διανομές η πιο δημοφιλής είναι το ubuntu, ενώ από τα DE αυτά που συνάντησα εγώ, είναι τα Xfce, GNome, KDE που βρίσκονται με αυτή την σειρά και από άποψη απαιτήσεων σε πόρους συστήματος..

Κατ'αρχάς με τις διανομές. Διάβασα πως δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ο πυρήνας του linux μαζί με ένα πακέτο εφαρμογών. Αυτό όμως σημαίνει πως οι εφαρμογές που υπάρχουν διάσπαρτες στο νετ κάνουν μόνο για μια συγκεκριμένη διανομή; Γιατί κάπου πήρε το μάτι μου, πως αν βρεις τον source code (που όπως βλέπω υπάρχει στις περισσότερες open-source εφαρμογές) μπορείς να τις κάνεις compile ανεξάρτητα με ποια διανομή έχεις. Τότε όμως ποιος ο λόγος να επιλέξεις μια διανομή έναντι μιας άλλης;

Βασικά, για να διατυπώσω πιο ξεκάθαρα την απορία μου. Όλες οι διανομές (αν θεωρήσουμε την πιο πρόσφατη εκδόση από την κάθε μια) χρησιμοποιούν τον ΙΔΙΟ ακριβώς πυρήνα; Σε αυτή την περίπτωση, διαφορά ανάμεσα στις διανομές είναι απλά στα συνοδευτικά προγράμματα; Γιατί έτσι, δεν θα μπορούσα απλά να πάρω μια διανομή και να αφαιρέσω κάποιες εφαρμογές και να γίνει σαν μια άλλη από τις διανομές;

Δεύτερον όσον αφορά τα DE. Από ό,τι κατάλαβα, μιλάμε απλά για GUI. Αληθεύει πως το KDE είναι το πιο βαρύ από τα 3; Γιατί μου είπαν ότι έχει πολλά εφέ και μπλιμπλίκια, που και δεν τα χρειάζομαι, αλλά και νομίζω θα μου τρώνε αρκετούς από τους ήδη περιορισμένους πόρους μου. Το Gnome παρουσιάζεται σαν μέση λύση, ενώ το Xfce εμφανίζεται ως πανάλαφρο, αλλά για να κάνεις κάποια αλλαγή πρέπει να κάνεις διπλάσια διαδρομή μέσα από μενού κλπ. Αληθεύει;

Με λίγα λόγια, Ubuntu (Gnome); Kubuntu (KDE); Ή Xubuntu (Xfce); Ή μήπως εντελώς άλλη διανομή;

Μια λύση βέβαια θα ήταν να τα δοκιμάσω όλα και να κρίνω μόνος μου, αλλά εδώ υπάρχει το γνωστό κακό, πως όταν μιλάμε για μια "φρέσκια" εγκατάσταση, ακόμα και τα ΧΡ πάνε σφαίρα. Όσο όμως περνάει ο καιρός τα πράγματα αρχίζουν και βαραίνουν. Οπότε αν συνηθίσω στο ένα περιβάλλον, μετά θα σκέφτομαι πολύ για να κάνω την μετάβαση σε κάτι που ΙΣΩΣ είναι καλύτερο/ελαφρύτερο. Ειδικά αν στη μετάβαση θα χρειάζεται να μεταφέρω/επαναλάβω ρυθμίσεις και αρχεία, ή να ψάχνω διαφορετικές εφαρμογές για πράγματα που είχα βρει τον τρόπο να τα κάνω πριν..

Προς το παρόν πάντως που έβαλα τα ubuntu (GNome δηλαδή), διαπίστωσα κάτι CPU spikes ανοίγοντας απλά με τον Chrome κάτι youtube βιντεάκια. Το ξέρω πως αυτό εξαρτάται από τον flash player (και κατ'επέκταση την CPU), αλλά δεν υπάρχει τρόπος να το περιορίσω κάπως;

ΥΓ. Άραγε μπορώ μέσα από το VirtualBox να "προσομοιώσω" την συμπεριφορά του παλιού μου desktop; Κυρίως στο κομμάτι της CPU, μιας και την μνήμη μπορώ σίγουρα να την περιορίσω στα 512MB

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ξεροντας και τα οσα εχουν ειπωθει στο adslgr, επιμενω στις 2 προτασεις μου.

Ή aptosid με xfce αν εισαι για ετοιματζιδικο ή οτιδηποτε αλλο με openbox ή lxde αν εχεις ορεξη να κανεις τα παντα μονος σου.

τον source code (που όπως βλέπω υπάρχει στις περισσότερες open-source εφαρμογές)

σε όλες εξ ορισμού

Τότε όμως ποιος ο λόγος να επιλέξεις μια διανομή έναντι μιας άλλης;

για τους ίδιους διάφορους λόγους που επιλέγεις άλλα πράγματα

πχ τύχη, άποψη, ευκολία, ....

φιλοσοφία

Μια λύση βέβαια θα ήταν να τα δοκιμάσω όλα και να κρίνω μόνος μου, αλλά εδώ υπάρχει το γνωστό κακό, πως όταν μιλάμε για μια "φρέσκια" εγκατάσταση, ακόμα και τα ΧΡ πάνε σφαίρα. Όσο όμως περνάει ο καιρός τα πράγματα αρχίζουν και βαραίνουν. Οπότε αν συνηθίσω στο ένα περιβάλλον, μετά θα σκέφτομαι πολύ για να κάνω την μετάβαση σε κάτι που ΙΣΩΣ είναι καλύτερο/ελαφρύτερο. Ειδικά αν στη μετάβαση θα χρειάζεται να μεταφέρω/επαναλάβω ρυθμίσεις και αρχεία, ή να ψάχνω διαφορετικές εφαρμογές για πράγματα που είχα βρει τον τρόπο να τα κάνω πριν..

το Linux δεν παχαίνει με τον τρόπο των windows

οπότε η έκφραση "γνωστό κακό" δεν ιχύει για όλα τα λειτουργικά

η απόδοση των μετοχών και η σχέση κόστος/απόδοση συναρτήσει του χρόνου

είναι ολόκληρη επιστήμη

η πολύ σκέψη, αποτρέπει τη δράση

ΙΣΩΣ δεν υπάρχει εξωτερική απάντηση στις εσωτερικές μας αγωνίες

εγώ χρησιμοποιώ puppylinux

στο θέμα αυτό

σκέφτεται για μένα ο Barry Kauler

και μου μένει χρόνος να σκέφτομαι άλλα πράγματα

τον εμπιστεύομαι πλήρως

σχεδόν__ :mrgreen:

"έφαγα" όμως κάποιο χρόνο "παίζοντας"

μέχρι να πω το "πιστεύω"

εμπιστεύσου τον jim_p

.

Ναι οκ, είπα να αφήσω κανένα παράθυρο επειδή δεν έχω ψάξει και ΟΛΕΣ τις εφαρμογές, ενώ υπάρχουν και κάποιες commercial, πχ κάποιες CAD εφαρμογές που έψαχνα ..

(αν αναφέρεσαι στο ότι αναφέρθηκα στις open-source εφαρμογές, τότε ναι, ήταν πλεονασμός από μέρους μου..)

Κι όμως.. έβαλα το QCAD και εκ πρώτης όψεως φαίνεται καλό.. Δεν έκατσα βέβαια να κάνω ολόκληρο σχέδιο, αλλά για τις ανάγκες μου (σε 2D σχέδια), φαίνεται να έχει τα βασικά.. Κάνει save σε .dxf, που το ανοίγει και το AutoCAD..

για τους ίδιους διάφορους λόγους που επιλέγεις άλλα πράγματα

πχ τύχη, άποψη, ευκολία, ....

Εννοώ (προσπαθώ να καταλάβω δηλαδή πώς δουλεύει το όλο πράγμα), αν όλες οι διανομές έχουν τον ΙΔΙΟ πυρήνα, δηλαδή εσωτερικά είναι το ίδιο πράγμα, ποια η διαφορά του να βάλω την διανομή Α και να αφαιρέσω κάποιες εφαρμογές που δεν μου χρειάζονται, από το να επιλέξω την διανομή Β και να προσθέσω μετά κάποιες εφαρμογές που θέλω και υπήρχαν "από τη μάνα τους" στην διανομή Α. Ή να βάλω την οποιαδήποτε διανομή "γυμνή και από το 0 και μετά να περάσω μια-μια τις εφαρμογές που μου χρειάζονται εμένα..

Εκτός αν διαφορετικές εφαρμογές υποστηρίζονται από την διανομή Α και διαφορετικές από την διανομή Β (έστω κι αν υπάρχουν και για τις 2 διανομές εφαρμογές για τον ίδιο σκοπό)...

Η ευκολία δεν καθορίζεται στην ουσία από το DE που βάζει όλο το GUI;

το Linux δεν παχαίνει με τον τρόπο των windows

οπότε η έκφραση "γνωστό κακό" δεν ιχύει για όλα τα λειτουργικά

Αυτό είναι ΠΑΡΑ πολύ καλό, πρόλαβα να το διαβάσω και στο FAQ του tritona..

Εννοώ (προσπαθώ να καταλάβω δηλαδή πώς δουλεύει το όλο πράγμα), αν όλες οι διανομές έχουν τον ΙΔΙΟ πυρήνα, δηλαδή εσωτερικά είναι το ίδιο πράγμα, ποια η διαφορά του να βάλω την διανομή Α και να αφαιρέσω κάποιες εφαρμογές που δεν μου χρειάζονται, από το να επιλέξω την διανομή Β και να προσθέσω μετά κάποιες εφαρμογές που θέλω και υπήρχαν "από τη μάνα τους" στην διανομή Α. Ή να βάλω την οποιαδήποτε διανομή "γυμνή και από το 0 και μετά να περάσω μια-μια τις εφαρμογές που μου χρειάζονται εμένα..

Όλες οι Linux διανομές έχουν την ίδια βάση, τον Linux kernel. Οι περισσότερες δέν τον πειράζουν, απλώς παίρνουν το source και τον πακετάρουν. Πέρα από τον kernel δέν έχει σημασία πώς θα χτίσεις το userland σου αλλά εάν ξεκινήσεις από το 0 και βάλεις μόνο αυτά που θέλεις εσύ θα καταλήξεις με ένα πιό καθαρό σύστημα που δέν θα έχει άχρηστες για σένα εφαρμογές, βιβλιοθήκες και configuration αρχεία τα οποία δέν δημιουργούν κανένα πρόβλημα πέρα από το οτι θα σου τρώνε χώρο (δέν είναι πρόβλημα τη σήμερον ημέρα, ξέρω) και θα αναγκάζουν τον package manager σου να τα αναβαθμίζει από τη στιγμή που θα είναι εγκατεστημένα.

Εκτός αν διαφορετικές εφαρμογές υποστηρίζονται από την διανομή Α και διαφορετικές από την διανομή Β (έστω κι αν υπάρχουν και για τις 2 διανομές εφαρμογές για τον ίδιο σκοπό)...

Η ευκολία δεν καθορίζεται στην ουσία από το DE που βάζει όλο το GUI;

Όχι δέν υπάρχουν εφαρμογές που υποστηρίζονται από κάποιες μόνο διανομές, οι περισσότερες που έχουν ένα ικανό αριθμό maintainers για το software που διανέμουν, έχουν στα repositories τους το μεγαλύτερο ποσοστό των γνωστών/χρήσιμων εφαρμογών. Από την άλλη φυσικά όλες οι διανομές σου δίνουν τον compiler που χρειάζεσαι για να χτίσεις ένα software από το source του στην περίπτωση που δέν υπάρχει στα repositories.

Η ευκολία που αναφέρεις δέν είναι τόσο η ευκολία χρήσης του συστήματος γιατί αυτό είναι υποκειμενικό. Η ευκολία είναι στην διαχείριση/αναβάθμιση/συντήρηση του συστήματός σου και πόσο αποτελεσματικός είναι ο package manager στο να καταλαβαίνει ποιά καινούργια πακέτα θα εγκατασταθούν, ποιά θα μείνουν πίσω κτλ αλλά και από την άλλη πόσο σταθερό είναι το λογισμικό που ανεβάζουν στο repo τους και πόσο γρήγορα ανεβάζουν patches για χοντρά bugs που ενδεχομένως να ξεφύγουν και να περάσουν στους χρήστες.

αν όλες οι διανομές έχουν τον ΙΔΙΟ πυρήνα,

γρήγορη εξήγηση απο αδαή

δεν έχουν όλες τον "ιδιο" πυρήνα

είτε λόγω "έκδοσης" είτε λόγω "παραμετροποίησης"

το ίδιο ισχύει και για τις εφαρμογές

οπότε η δυσκολία προκύπτει απο την γνώση μας να τα χειριστούμε-συγκολλήσουμε ώστε να γίνουν δομή-μηχανή που λειτουργεί χωρίς προσκόματα

το DE δεν είναι πάντα μιά "ίδια" γραφικά διαδραστική επιφάνεια -υλοποιημένη δηλαδή με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες δυνατότητες

Γενικά

το "οικοσύστημα" GNU/Linux

δίνει μεγάλο αριθμό δομικών στοιχείων και εργαλείων

με αποτέλεσμα να υπάρχει και μεγάλος αριθμόςαποτελεσμάτων-παραλλαγών

.

καλά που εμφανιστήκατε Δάσκαλε

γιατί μας έβαζε δύσκολα ο νεαρός :mrgreen:

αφήνω τη φτωχή συνεισφοά μου

για να ανδειχθεί το μεγαλείο του Δασκάλου

ανοιχτό επάγγελμα οι δάσκαλοι, Τώρα!

.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...