Προς το περιεχόμενο

Ballspiel Verein Borussia Dortmund '09

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καιρός είναι να ανοίξουμε κι ένα τόπικ εδώ για την ομαδάρα (μου) που φέτος τους παίρνει σώβρακα και φανέλες όλους εκεί στην Μπουντεσλίγκα,και με αφορμή το «σπάσημο» μιάς δυσμενής παράδοσης 20 χρόνων, αφού η τελευταία νίκη τους στο Μόναχο ήταν τον Οκτώβρη του 1991!αν και πιστεύω πως λίγους οπαδούς (φιλάθλους) έχει στην Ελλάδα αλλα να σας πώ ποσώς με ενδιαφέρει γιατί μια ζώή έχω συνηθίσει να είμαι απέναντη στους πολλούς. :-D B.V.B

Για την ιστορία:

Η Μπορούσια ιδρύθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 1909 ως καθαρά ποδοσφαιρικό κλαμπ. Σήμερα ο σύλλογος διαθέτει τμήματα πιγκ-πογκ και χάντμπολ. Το πλήρες όνομα της ομάδας είναι «Ballspiel-Verein Borussia Dortmund '09», δηλαδή: Ποδοσφαιρικός Σύνδεσμος Μπορούσια Ντόρτμουντ 1909.

Το Ντόρτμουντ ανήκει στην επαρχία της Βεστφαλίας-Ρηνανίας, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των οπαδών της ομάδας προέρχεται από την περιοχή Ζάουαλαντ και την πόλη του Ντόρτμουντ. Η Μπορούσια έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά πληρότητας γηπέδου αφού τις περισσότερες χρονιές αγγίζει το 99%(!!!). Το όνομα «Μπορούσια» προέρχεται από την λατινική προφορά της Πρωσίας.

Μέχρι το 1937, έδρα της ομάδας ήταν το «Βάισε Βίζε» χωρητικότητας 10.000 θεατών. Τη χρονιά εκείνη η Μπορούσια μετακόμισε στο γήπεδο «Ρότε Έρντε» ενώ το 1974 οι «κιτρινόμαυροι» μετακόμισαν εκ νέου, αυτή τη φορά στο νεόκτιστο «Βεστφάλεν», γήπεδο που φτιάχτηκε για τις ανάγκες του παγκοσμίου κυπέλλου. Το 2006 το στάδιο μετονομάστηκε σε «Σίναλ Ιντούνα» λόγο χορηγίας η οποία ισχύει μέχρι το 2011.

Η Ντόρτμουντ είναι η πρώτη γερμανική ομάδα που κατάκτησε ευρωπαϊκό τίτλο το 1966, νικώντας στο τελικό τη Λίβερπουλ με 2-1 στο «Άμπντεν Παρκ». Ο δεύτερος ευρωπαϊκός τίτλος ήρθε το 1997 όταν η Μπορούσια κατάκτησε το τσάμπιονς λιγκ στο Μόναχο με αντίπαλο τη Γιουβέντους με σκορ 3-1. Οι «Πρώσοι» κατέκτησαν και το διηπειρωτικό στο Τόκιο απέναντι στην Κρουζέιρο με σκορ 2-0. Το 2002 η Ντόρτμουντ φτάνει στον τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το οποίο έχασε από τη Φέγενορντ στο Ρότερνταμ με σκορ 3-2.

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ έχει στεφτεί έξι φορές πρωταθλήτρια Γερμανίας, ενώ τελευταία φορά ήταν τη σεζόν '01-'02. Οι Βεστφαλοί έχουν πανηγυρίσει επίσης δύο φορές την κατάκτηση του γερμανικού κυπέλλου και τρεις φορές την κατάκτηση του γερμανικού σούπερ καπ.

• Απαντ. 71
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Χαίρεσαι να την βλέπεις αυτή την ομάδα. Το θέμα είναι να μην έχει την κατάληξη της Βόλφσμπουργκ που πήρε πρωτάθλημα και φέτος παλεύει για την παραμονή.

Το θέμα είναι να κάνετε πορεία του χρόνου στο Champions League.

Δημοσ.

Της έκλεισε το σπίτι χθες της bayern, έπαιξε μπαλάρα. Δε νομίζω να έχει ίδια κατάληξη με τη wolfsburg, έχει μεγαλύτερο μπάτζετ και πολλούς νέους παίκτες που λογικά θα αποτελούν το κορμό της ομάδας τα επόμενα χρόνια.

Δημοσ.

Από τις αγαπημένες μου ομάδες.Ωραία τωρά,ήτνα πεσμένος γίγαντας για καιρό,έχει φοβερούς παίκτες,Kagawa,Subotic,Hummels,Goetze,Sahin(τον ξέρω από τα 16 του)...Μην ξεχνάμε παλιούς,Sammer,Moller,Chapuisat,Kohler...

Δημοσ.

Δε θα σχολιασω περί αγωνιστικών,ιστορίας κτλ...

Μπορώ ομως να πω ενα μεγαλο ΜΠΡΑΒΟ για τον τρόπο με τον οποίο εξυγιάνθηκε.

Κι ένα μεγάλο μπράβο στο κόσμο που τη στήριξε όσο δεν παει.

Πραγματικός άθλος.Ειμαι σίγουρος πως θα μας απασχολήσει τα επομενα χρόνια και στην ευρώπη σιγα σιγά,ξανά.

• 2 μήνες μετά...
  • 6 μήνες μετά...
  • 3 μήνες μετά...
Δημοσ.

Βαθμολογία

1. ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ 55

2. Μπάγερν Μονάχου 48

3. Γκλάντμπαχ 47

4. Σάλκε 44

5. Λεβερκούζεν 40

6. Βέρντερ Βρέμης 36

7. Ανόβερο 35

8. Στουτγκάρδη 32

9. Νυρεμβέργη 31

10. Χόφενχαϊμ 30

11. Βόλφσμπουργκ 28

12. Μάινς 27

13. Αμβούργο 27

14. Κολωνία 25

15. Χέρτα 23

16. Αουγκσμπουργκ 22

17. Φράιμπουργκ 21

18. Καϊζερσλάουτερν 19

Tρέλανέ μας ρε Μπορούσια και φέτος :-D

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Αυτη δεν ειναι που εφαγε 3 απο τον Ολυμπιακο..?

Ναιναι :-D

Παντως το γεγονος οτι η μεγαλη Μπαγερν ειναι πισω της ειναι μεγαλο κατορθωμα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...