Προς το περιεχόμενο

κεφαλαία, η μή κεφαλαία;

1lj4z1

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

καλησπέρα, έχω ένα μίσος προς τα κεφαλαία γράμματα, πιο πολύ μου την δίνει που οι κανόνες για αυτά είναι λίγο ότι νάναι. είναι σωστό να γράφω με μικρά; ποιούς κανόνες ξέρετε για τα κεφαλαία και τα μικρά γράμματα; grin.png

• Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Τι κανόνες δηλαδή; Γραμμάτικής;

Κεφαλαία χρησιμοποιούνται ως πρώτο γράμμα στην αρχή μιας πρότασης. Μια πρόταση αρχίζει όταν είναι η πρώτη λέξη του κειμένου ή μετά από τα σύμβολα "τελεία", "ερωτηματικό", "θαυμαστικό", "αποσιωπητικά".

Επίσης κεφαλαία χρησιμοποιούνται ως πρώτο γράμμα κυρίων ονομάτων, τοπονυμίων κτλ.

Τέλος κεφαλαία χρησιμοποιούνται στα αρκτικόλεξα, πχ ΙΚΑ, ΠΑΕ, ΔΕΗ κτλ

Δημοσ.

Την έννοια σύμβολο την καταλαβαίνω γενικότερη από το σημείο στίξης. Όπως και να έχει το ίδιο πράγμα λέμε

Δημοσ.

καλησπέρα, έχω ένα μίσος προς τα κεφαλαία γράμματα, πιο πολύ μου την δίνει που οι κανόνες για αυτά είναι λίγο ότι νάναι. είναι σωστό να γράφω με μικρά; ποιούς κανόνες ξέρετε για τα κεφαλαία και τα μικρά γράμματα; grin.png

Βοηθα λιγο την κουβεντα. Ποιοι κανονες ειναι οτι ναναι; Τι ακριβως εννοεις;

Δημοσ.

NA ΡΟΤΕΙΣΟ ΚΑΤΥ ΡΑΙ ΠΕΔΟΙΑ ΠΡΕΙΝ ΤΩ "ΚΑΙ" ΜΠΩΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΑΙ ΚΩΜΑ ΕΙ ΩΧΗ?

Εσύ μπορείς.

χ0α0χα0χ0αχ0α0χ0αχ0α0χα0χ0αχ0α0χ0αχ0α0χα0χα0 και πάνω που θα με έπαιρνε ο ύπνος πέθανα στα γέλια με την απάντηση σου και ξύπνησα!! είσαι κορυφαίος!!!!

Όσο για εσένα JERONIMO888 ελπίζω να κανεις πλάκα.. ή να πηγαίνεις 3η δημοτικού (όχι ότι το γράψιμο σου είναι αποδεκτό έστω και στην 3η δημοτικού αλλα αν είσαι σε αυτή την ηλικία έχεις περιθώρια να το διορθώσεις...)

Δεν ξέρεις βασικά πράγματα.. ότι μπροστά από τα θηλυκά βάζουμε "η" στο τέλος ενός ρήματος που τελειώνει σε "ιιιι" βάζουμε "ει" όλα τα ρήματα που τελειώνουν σε "ooo" είναι με "ω" κτλ κτλ κτλ.. αυτά τα μάθαμε όλοι στην ηλικία των 7 με 11....

Για να καταλάβεις ποσο έξω έπεσες στην ορθογραφία θα σου γράψω την ίδια πρόταση με αυτή που έκανες αλλα σωστά ορθογραφημένη...

"Να ρωτήσω κάτι ρε παιδιά; Πριν το <<και>> μπορούμε να βάλουμε κόμμα ή όχι "

είδες διαφορά καμια σχέση σχεδόν.. γι'άυτο σου απάντησε ο φίλος slygeo87 ότι εσύ συγκεκριμένα μπορείς, μιας και δεν χρειάζεται να πονοκεφαλιάζεις με το που βάζουμε <<και>> γιατί έχεις να μάθεις ένα σορό πολύ πιο βασικά και απλά πράγματα από αυτό...

Τώρα στο topic! Ο φίλος μας νομίζω ότι εννοεί τα πατρώα ελληνικά ο τρόπος δηλαδή που γράφανε οι ελληνικές φυλές before 1453 before το κυνηγητό από τους χριστιανούς...

Πνεύματα περισπωμένες δασείες και οξείες στα ελληνικά δεν υπήρχαν αυτά ήταν κολπάκια για να μαθαίνουν οι βάρβαροι την ελληνική προφορά.. (για παράδειγμα θα δείτε περισπωμένη πολλές φορες πάνω σε "ω" αυτό γιατί οι ξένοι με την περισπωμένη θέλανε να δείξουν ότι το "oooo" στην λέξη είναι μακρό. Στα πατρώα ελληνικά το ωμέγα είχε τον ίδιο σκοπό ύπαρξης δηλαδή ήταν πιο μακρύ από το απλό όμικρον όπου είχε ωμέγα η συλλαβή αντί για "ο" διαβάζονταν "ooooo" λίγο τραβηγμένα δηλαδή.

Έπειτα δεν είχαν κενά στις λέξεις (υπάρχουν εξαιρέσεις )

όλα ήταν κεφαλαία (Γιατί πεζά στην ελλάδα δεν υπήρχαν τουλάχιστον όχι ως σύμβολα γραφής για την σύνθεση λέξεων)

Και όταν αλλάζανε σειρά γράφανε από δεξιά προς τα αριστερά το λεγόμενο βουστροφηδόν (όπως τα βόδια δηλαδή κατα το όργωμα αλλάζανε κατεύθυνση όταν αλλάζανε γραμμή σε ένα χωράφι)

ΟΙΕΛΛΗΝΕΣΔΗΛΑΔΗΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑΓΡΑΦΑΝΕΠΕΡΙΠΟΥΕΤΣΙ

_______________ΙΣΤΕΣΩΠΑΚΑΡΙΕΣΗΕΖΑΛΛΑΝΑΤΟΙΑΚ

"οι έλληνες δηλαδή παλαιότερα γράφανε περίπου έτσι και όταν άλλαζε η σειρά κάπως έτσι"

πολύ δύσκολο να αναγνωστεί ε; αλλα μην ξεχνάτε ότι εγώ έγραψα στην δημοτική... Οι αρχαίοι ίσως γι'αυτό είχαν κάποιες καταλήξεις που μας φαίνονται τώρα περίεργες και μια σύνταξη που μας φαίνεται επίσης περίεργη..

Ίσως τα είχαν όλα αυτά για να είναι πιο ευανάγνωστα τα κείμενα τους

Μπορεί δηλαδή η σύνταξη τους η προφορική να ήταν διαφορετική.. αλλα αυτό δεν το ξέρουμε ... γιατί ότι γνωρίζουμε για τα έλληνικα (λες και είμαστε ξένοι σαν τους υπόλοιπους) το μάθαμε ερευνώντας και μελετώντας παλιές ελληνικές γραφές (σχεδόν όλες ημιτελής και κατεστραμμένες)

Δεν ξέρουμε τίποτα από "πρώτο" χέρι όπως θα έπρεπε μιας και είμαστε απόγονοι τους γιατί κόπηκε η "γραμμή" δεν μπορούσαν οι πατεράδες να μάθουνε στους γιούς και να περάσουν την κληρονομιά (γι'αύτο ειναι σημαντικά τα ήθη και έθιμα και καλο είναι έστω καθυστερημένα να τα κρατάμε..)

Αυτό έγινε λόγο της καταπίεσης και της σκλαβιάς που υποστήκαμε ανά τους αιώνες.. αλλα κυρίως είναι έργο των χριστιανών (Ελλήνων και αλλοεθνών χριστιανών) που θέλανε να καταστρέψουν κάθε τι ελληνικό.. και απαγορεύανε να μεταδίδονται από γενιά σε γενιά τα παγανιστικά (δηλαδή ελληνικά) ήθη και έθιμα μέσα στην οικογένεια και γενικά ο ελληνικός τρόπος ζωής ομιλίας κτλ

Κρατήσανε βεβαια (Δόξα τον θεό... :P ) κάποιες γραφές κτλ μερικοί από αυτούς που δεν ήταν τόσο φανατισμένοι αλλα δεν άλλαξε και πολύ η ζημια..

τουλάχιστον όμως έτσι με.. να το πω "backwards engineering" (μιας και είμαστε σε τεχνολογικό site :P) καταλήξανε στην καθαρεύουσα και βγάλανε μια άκρη με την προφορά και με τον τρόπο που μπορούν να την διαδώσουν στους άσχετους (μέσω του πολυτονικού δηλαδή)

Δυστυχώς όμως δεν ξέρω τους κανόνες σύνταξης για την πατρώα γλώσσα δεν μου τους μετέδωσε κανένας για να στους πω ... :(

ότι μπορείς να μάθεις υπάρχει ήδη στα βιβλία του σχολείου και κάποια πιο προχωρημένα πράματα σε συγγράμματα που θα τα βρείς σε βιβλιοθήκες αλλα και βιβλιοπωλεία... κάτι περισσότερο δεν γνωρίζω

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...