Προς το περιεχόμενο

Υπάρχει κόμμα στην πρόταση ;

PepeLePew

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

πφφφφ... βλεπεις κανενα συντακτικο ή γραμματικο λαθος; παρατηρεις καμια τετοια ενδειξη, εχεις καμια συγκεκριμενη υποψια; Γιατι να υπαρχει λαθος; Πού και πώς;

• Απαντ. 51
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Γαμώτο γιατί γράφω σε τέτοια θέματα; Τεσπά, αγνοήστε με. Βάζω σπόιλερς. Συνεχίστε.

Πάω να ανοίξω τόπικ για το ποιά πρόταση είναι σωστή, "Είμαι πολύ ωραίος" ή "Είμαι πολλοί, ωραίως" ;

Δημοσ.

Γαμώτο γιατί γράφω σε τέτοια θέματα; Τεσπά, αγνοήστε με. Βάζω σπόιλερς. Συνεχίστε.

Προς τι η αγανακτηση; Αφου δεν ειναι λαθος οι προτασεις, τί να κανουμε. :unsure:

Δημοσ.

Για τρίτη και γαμ...εεε...τελευταία φορά λέω "γραμματικά και συντακτικά, οι προτάσεις αυτές (κυρίως αυτή με το κόμμα..) είναι σωστές;"

Γραμματικά.

Συντακτικά.

Όχι γλωσσολογικά.

Όχι δογματικά.

Όχι (αντι-)χριστιανικά.

Όχι νοηματικά.

Όχι κβαντικά.

Όχι μαρξιστικά.

Όχι δρακονιανά.

Όχι google-ικά.

Νομίζω είμαι σαφής.

ειναι να μην τον πιασει η μ@λα@κια :rolleyes: :rolleyes:

edit:το καταλαβε απο μονος του :rolleyes:

Δημοσ.

protip: Η πρόταση με το κόμμα είναι ΛΑΘΟΣ παιδιά. Δεν υπάρχει. Είναι μούφα.

Αλλά συνεχίστε να ασχολείστε με τη νοηματική ανάλυση μιας ανύπαρκτης πρότασης.

Δημοσ.

Πίστευε και μη, ερεύνα. η λάθος

Το ''και'' .Άκυρο.

Αν ήθελες να πείς ''εάν πιστεύεις η όχι, να ερευνάς'', το σωστό και λογικό είναι να χρησιμοποιήσει το διαζευκτικό σύνδεσμο ''ή''.

Το ρήμα ''πίστευε'', υπάρχει σε δύο περιπτώσεις. δεύτερο ενικό προστακτικής ενεστώτα και τρίτο ενικό οριστικής παρατατικού. Του παρατατικού το αποκλείουμε, γιατί δε βγάζει νόημα. Εάν βάλεις στην πρόταση το πρόσωπο και το χρόνο που υποδηλώνει θα έβγαζε κάτι του τύπου -κάποιος, κάποτε-, πίστευε ή όχι,-τώρα εσύ- ερεύνα.

Άρα το ρήμα ''πίστευε'', είναι προστακτική ενεστώτα χρόνου.Και αφού είναι προστακτική, είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να σημαίνει ''είτε πιστεύεις, είτε όχι''.

Το ''μη'' συνοδεύει υποτακτικές εγκλήσεις, άρα, ταιριάζει με το ''ερεύνα''.

Εάν πήγαινε στην οριστική ''πιστεύεις'', θα συνοδευόταν απο το ουκ.

Δημοσ.

protip: Η πρόταση με το κόμμα είναι ΛΑΘΟΣ παιδιά. Δεν υπάρχει. Είναι μούφα.

Ειναι ΛΑΘΟΣ ή δεν υπαρχει;

ή ειναι μουφα; Γιατι νομιζω οτι δε γινεται να ειναι μουφα αν δεν υπαρχει.

Δημοσ.

Πίστευε και μη, ερεύνα.

Το ''και'' .Άκυρο.

Αν ήθελες να πείς ''εάν πιστεύεις η όχι, να ερευνάς'', το σωστό και λογικό είναι να χρησιμοποιήσει το διαζευκτικό σύνδεσμο ''ή''.

Το ρήμα ''πίστευε'', υπάρχει σε δύο περιπτώσεις. δεύτερο ενικό προστακτικής ενεστώτα και τρίτο ενικό οριστικής παρατατικού. Του παρατατικού το αποκλείουμε, γιατί δε βγάζει νόημα. Εάν βάλεις στην πρόταση το πρόσωπο και το χρόνο που υποδηλώνει θα έβγαζε κάτι του τύπου -κάποιος, κάποτε-, πίστευε ή όχι,-τώρα εσύ- ερεύνα.

Άρα το ρήμα ''πίστευε'', είναι προστακτική ενεστώτα χρόνου.Και αφού είναι προστακτική, είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να σημαίνει ''είτε πιστεύεις, είτε όχι''.

Το ''μη'' συνοδεύει υποτακτικές εγκλήσεις, άρα, ταιριάζει με το ''ερεύνα''.

Εάν πήγαινε στην οριστική ''πιστεύεις'', θα συνοδευόταν απο το ουκ.

Αν και καλό θα ήταν να αναφέρεις και την πηγή, καθώς είπες οτι δεν είσαι φιλόλογος, όλα αυτά είναι πολύ σωστά.

Η πρόταση "πίστευε και μή, ερεύνα" είναι λανθασμένη.

Τα ρέστα μου.

marantonis, little loulou shitlisted για 7 μέρες

Δημοσ.

Αν και καλό θα ήταν να αναφέρεις και την πηγή, καθώς είπες οτι δεν είσαι φιλόλογος, όλα αυτά είναι πολύ σωστά.

marantonis shitlisted για 7 μέρες

Δεν μπορώ να κάνω φιλολογική ανάλυση όπως εσύ την ορίζεις. Θα τα πώ με τον τρόπο που ξέρω. Δε διδάσκω. Συγχωρεμένος.

Δημοσ.

Απλά και γρήγορα.

Αρχαιοελληνικό: Πίστευε και μη, ερεύνα. Το πήραν και οι Λατίνοι και το έκαναν ubi dubius ibi libertas (= όπου η αμφιβολία εκεί η ελευθερία. ).

Οι χριστιανοί μετατόπισαν το κόμμα αλλάζοντας τελείως το νόημα αλλά συντακτικά το αρνητικό μόριο στην Προστακτική είναι ουκ/ου , βλ. τις δέκα εντολές πχ Ου φονεύσεις

Γενικά είναι μια πολύ χρήσιμη πρόταση που καταδεικνύει δυο ολόκληρες φιλοσοφίες.

Για όποιον ενδιαφέρεται, ας ερευνήσει γιατί το βαφτιστικό όνομα του Χριστού είναι Εμμανουήλ και αν το όνομα είναι ελληνικό ή αραμαϊκό.

Εν

Μα

Νου

Ηλ(ιος)

Δηλαδή ο Ήλιος (ο Θεός) είναι μέσα μας, στο μυαλό μας. Ψάξτε τώρα αν πρέπει να πιστεύουμε σε συγκεκριμένους χώρους, αν μπορούμε να "σκοτώσουμε το θεό " και ποια είναι η ατομική ευθύνη.

Παρακαλώ να μην με πει κάποιος Λιακόπουλο :mrgreen: .

Η λέξη Εν δηλεί και σήμερα το μέσα, η εληνική γραμματική επιτάσσει τη μετατροπή του ν σε μ στην πρόσθεση του εν + μα, όπως και στην λέξη έμμετρο πχ, νους είναι ακόμα και σήμερα η λέξη που χρησιμοποιούμε για το νου και ήλ είναι ξεκάθαρα η αρχή της λέξης ήλιος. Η μορφή μα,τα,σα για τις κτητικές αντωνυμίες επίσης συνηθίζεται.

Δημοσ.

Δεν μπορώ να κάνω φιλολογική ανάλυση όπως εσύ την ορίζεις. Θα τα πώ με τον τρόπο που ξέρω. Δε διδάσκω. Συγχωρεμένος.

Nαι..δεν βάζεις το λίνκ όμως και μου τα χαλάς, αλλά δεν πειράζει. Μπορούσες να τα γράψεις και από την πρώτη στιγμή πάντως, αφού τα "ήξερες". Γουήνκ.

Απλά και γρήγορα.

Σαν την πρωινή ένα πράγμα.

Δημοσ.

Σαν την πρωινή ένα πράγμα.

εννοώ ότι θα γράψω αυτά που ξέρω, χωρίς να παραθέσω πηγές και να ψάχνω τις γραμματικές για την ακριβή διατύπωση των κανόνων .

Για να προλάβω κάποιους που θα ρωτήσουν, είσαι φιλόλογος;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...