Palp Δημοσ. 26 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2011 Με Time Capsule, τις ίδιες επιδόσεις θα είχα; Το Time Capsule από ότι βλέπω έχει Gigabit LAN και WiFi N οπότε δεν χρειάζεσαι να αγοράσεις κάτι άλλο. Σύνδεσε το router στη WAN port και τον iMAC και NAS σε μία ethernet port και είσαι έτοιμος. Αν το router σου δεν έχει N ασύρματο συνδέσου μέσω του time capsule. (εκτός αν δεν έχει Time Capsule οπότε πάρε ένα απλό Gigabit switch, κάνει γύρο στα 30 ευρώ. Αν δεν έχεις TC είναι πεταμένα λεφτά να το αγοράσεις τώρα καθώς έχεις το NAS)
Επισκέπτης Δημοσ. 26 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2011 Τώρα ότι έγινε, έγινε. Απλά έχω αρχίσει να μετανιώνω την αγορά μου (ίσως κακώς). Δεν καταλαβαίνω τι κέρδισα με την αγορά που έκανα και χρειάζονται κι άλλα χρήματα για να λειτουργήσει σωστά. Το Gigabit Switch απ' ότι λέει ο haHa αφορά μόνο την ενσύρματη μετάδοση δεδομένων που δε με καίει τόσο. Στο ασύρματο είναι πολύ άσχημα τα πράγματα.
tr3quart1sta Δημοσ. 26 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2011 απο τα προηγουμενα posts σου εδειχνες οτι ειχες καταλαβει πως επρεπε να παρεις και router εαν επελεγες nas...
Palp Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Τώρα ότι έγινε, έγινε. Απλά έχω αρχίσει να μετανιώνω την αγορά μου (ίσως κακώς). Δεν καταλαβαίνω τι κέρδισα με την αγορά που έκανα και χρειάζονται κι άλλα χρήματα για να λειτουργήσει σωστά. Και τώρα λειτουργεί σωστά, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Απλά η μεταφορά εκατοντάδων GB δεδομένων παίρνει χρόνο, δεν γίνεται μέσα σε 5 λεπτά. Με το 100άρι router που έχει τώρα θα πιάσεις ταχύτητες έως 10mb/s ενσύρματα και θα πάρει λίγη ώρα αλλά θα γίνει - και δεν θα μεταφέρεις τέτοιους όγκους κάθε μέρα, μία φορά θα το κάνεις στην αρχή. Για streaming ταινιών/μουσικής δεν θα έχεις πρόβλημα εκτός και αν χρησιμοποιείς τρελά bitrates σε mkv. Για το ασύρματο, δυστυχώς λόγω της τεχνολογίας δεν πάει παραπάνω από το Ν ότι συσκευή και να χρησιμοποιήσεις, για αυτό όπως προτείνουν οι παραπάνω καλό είναι να χρησιμοποιήσεις το ethernet στο πρώτο TM backup. Ποια συσκευή έχει τώρα το Wi-Fi; To modem σου; Ποιο είναι το μοντέλο; Ακόμα και με την αγορά του switch, θα έχεις δώσει λιγότερα χρήματα από ότι ένα 2 TB time capsule που δεν έχει καμία μορφή redundancy και είναι απλά ένα ρουτερ με ένα 2.5" δίσκο και χωρίς καμιά άλλη λειτουργία. Edit: Είδα ότι το ρουτερ σου έχει G μέγιστο οπότε οι ταχύτητες είναι ~3mb/s δυστυχώς με καλό σήμα. Δεν αξίζει για εμένα να αγοράσεις κάτι άλλο, απλά κάνε το πρώτο backup ενσύρματα.
haHa Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Τώρα ότι έγινε, έγινε. Απλά έχω αρχίσει να μετανιώνω την αγορά μου (ίσως κακώς). Δεν καταλαβαίνω τι κέρδισα με την αγορά που έκανα και χρειάζονται κι άλλα χρήματα για να λειτουργήσει σωστά. Το Gigabit Switch απ' ότι λέει ο haHa αφορά μόνο την ενσύρματη μετάδοση δεδομένων που δε με καίει τόσο. Στο ασύρματο είναι πολύ άσχημα τα πράγματα. Νομιζω οτι υπερεκτιμησες(ή δεν υπολογισες) την ταχυτητα του wireless. Τι μιλαμε για 802.11g, τι μιλαμε για 802.11n. Δεν νοειται να κανεις αρχικο backup δεκαδων gigabyte μεσω wireless, ειναι δεδομενο οτι θα ειναι πολυ αργο και οχι τοσο σταθερο. Ακομα δεν μας εχεις πει ποσο κοντα ειναι το ρουτερ με το macbook, ποσο δυνατο σημα εχει, στα ποσα mbits/sec συνδεεται κλπ. Δοκιμασε επισης να μεταφερεις ενα αρχειο απο τον σταθερο στον φορητο και πες μας τι ταχυτητα πιανεις. Οπως και να εχει δεν καταλαβαινω το λογο που δεν το συνδεεις ενσυρματα για το πρωτο backup. Τελος, αν σου φαινονται πολλα τα χρηματα για το modem/router της netgear, μπορεις να παρεις ενα σκετο gigabit router με 802.11n και modem σου να παραμεινει το τωρινο. ετσι θα εχεις δωσει λιγοτερα χρηματα, πχ δες αυτα: http://www.skroutz.gr/s/302006/TP-LINK-TL-WR1043ND.html http://www.skroutz.gr/s/302079/LinkSys-E2000.html Αλλα και παλι δεν πιστευω οτι αξιζει, καλυτερα να παρεις μια και καλη ενα modem/router με gigabit και 8022.11n ωστε να εχεις μια συσκευη και οχι 2. Θα μπορεσεις μαλιστα να πουλησεις κανα 30€ το τωρινο σου modem/router.
Επισκέπτης Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Ας αποσαφηνίσω κάτι: Δε μιλάω για το πρώτο backup. Αυτό έχει τελειώσει εδώ και καιρό και έγινε πράγματι ενσύρματα. Μιλάω για τη γενική λειτουργία. Υπάρχει πρόβλημα στο streaming, ακόμα και απλών αρχείων video ορισμένες (όχι και τόσο συχνές είναι η αλήθεια) φορές(πχ τα κλασικά αρχεία των ~180ΜΒ για 20λεπτα βίντεο). Το σπίτι είναι μικρό. Ο MacBook συνήθως βρίσκεται δίπλα στο router και το NAS. Καμιά φορά πηγαίνει ένα ή δύο (μικρά) δωμάτια παραπέρα. Πόση απόσταση να είναι αυτό; 15-20 μέτρα το πολύ; Αυτό ήταν το πρώτο που παρατήρησα. Κάποια στιγμή έβαλα να κατεβάσω ένα torrent από τον MacBook, που θα αποθηκευτεί απευθείας στο δίσκο του NAS. Το κατέβασμα γίνεται, άλλοτε ενσύρματα (όταν υπάρχει η δυνατότητα) και άλλοτε ασύρματα. Και στις δύο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: το ίντερνετ σέρνεται ανυπόφορα. Και όταν μιλάμε για ένα αρχείο που μπορεί να θέλει 5 μέρες να κατέβει, είναι απίστευτα εκνευριστικό να πρέπει να το σταματάω κάθε φορά που θέλω να κάνω, ακόμη και κάτι τόσο απλό όσο το να δω το e-mail μου. Ξέρω ότι το NAS έχει δικό του πρόγραμμα για να κατεβάζεις torrents και από εδώ και πέρα θα το χρησιμοποιώ (αναγκαστικά), αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο δύσκολο να κάνεις ένα απλό κατέβασμα, με ταχύτητες τύπου 200kb/s το μέγιστο, ακόμα και ενσύρματα. Γενικά δεν καταλαβαίνω σε τι χρησιμεύει το NAS, αφού οι ταχύτητες είναι οι ίδιες με το να βάλεις έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο πίσω από τον iMac και απλά να τον έχεις Shared μέσω του πρότυπου afp. Πολύ πιο απλή και φθηνή λύση και πάνω κάτω είχα τα ίδια αποτελέσματα, με τα ίδια μικροκολλήματα (εκτός αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, που δεν έχω εντοπίσει). Όσον αφορά ταχύτητες, έκανα αυτή τη στιγμή τις εξής δοκιμές: Ασύρματη μετάδοση από τον iMac στο NAS (το μηχάνημα είναι ακριβώς δίπλα: 30 δευτερόλεπτα για 100MB, δηλαδή 3.3ΜΒ/sec Ενσύρματη μετάδοση από το MacBook στο NAS: 10 δευτερόλεπτα για 100MB, δηλαδή 10MB/sec Οπότε οι ταχύτητες φαίνεται να είναι σωστές. Ας ελπίσουμε ότι και το πρόβλημα με το torrent θα λυθεί όταν αρχίσω να κατεβάζω μέσα από το NAS και πως δε θα παρατηρήσω ξανά κολλήματα στις ταινίες.
haHa Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Αν πρεπει να σταματας το torrent για να δεις ενα μαιλ, τοτε υπαρχει προβλημα. Σοβαροτατο μαλιστα.Και αφου συμβαινει τοσο ενσυρματα οσο και ασυρματα, το προβλημα δεν ειναι στο wireless. Πιστευω οτι υπαρχει προβλημα στο qos που κανει το ρουτερ σου. Δεν δινει σωστη προτεραιοτητα εκει που πρεπει και γενικοτερα μπουκωνει ευκολα. Οποτε μαλλον χρειαζεσαι ενα πιο ποιοτικο ρουτερ. Δοκιμασε ομως να παιξεις με τις ρυθμισεις του και το qos.
Επισκέπτης Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Εγώ έχω την υποψία πως φταίει η αποθήκευση που κάνω μέσα στο NAS. Δηλαδή μήπως τυχόν: τα δεδομένα κατεβαίνουν πρώτα από το router στον MacBook (προσωρινή αποθήκευση), πηγαίνουν μετά ξανά μέσα από το router στο NAS, αποθηκεύονται, και μετά για να γίνει το upload, τα ζητάει ξανά ο MacBook, έρχονται μέσα από το router στο MacBook (και πάλι προσωρινή αποθήκευση) για να πάνε άλλη μια φορά στο router; Υπάρχει περίπτωση να ισχύει κάτι τέτοιο; Ή ξέρουν τα μηχανήματα τι κάνουν; Σκεφτόμουν πως ίσως λυθεί το πρόβλημα όταν αρχίσω να κατεβάζω μόνο μέσα από το NAS (αν και δεν το προτιμώ), οπότε η μόνη επικοινωνία είναι μεταξύ NAS και router. Δεν έχω ιδέα τι πρέπει να κάνω για να παίξω με το qos. offtopic - εξτρά απορία: Επί τη ευκαιρία, έχω κλείσει το firewall στο router μου (κυρίως γιατί είχα ένα πρόβλημα με έναν ασύρματο εκτυπωτή που πήρα). Υπάρχει θέμα ασφάλειας με τον Mac ή το NAS; Το NAS τρέχει Linux απ' όσο έχω καταλάβει. Γενικά τα firewall των router χρειάζονται; Δεν μπορώ απλά να χρησιμοποιώ του υπολογιστή μου; (το οποίο επίσης έχω απενεργοποιημένο αυτή τη στιγμή, γιατί γενικώς έχω μια αίσθηση μεγάλης ασφάλειας με τον Mac, ίσως κακώς). edit: Λοιπόν, το QoS μου γράφει Deactivated και είναι όλες οι επιλογές απενεργοποιημένες.
Palp Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 To ότι το internet σερνεται όταν κατεβάζεις torrents έχει να κάνει με το modem. Είναι γνωστό ότι αν το modem δεν έχει καλό QoS ή δεν αντέχει πολλές συνδέσεις ταυτόχρονα γονατίζουν όλα τα άλλα και δεν μπορείς ούτε την αρχική σελίδα του google να ανοίξεις.
Επισκέπτης Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2011 Το ότι γράφει DeActivated, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθόλου QoS (το οποίο υποθέτω ότι είναι κάποια λειτουργία που δίνει προτεραιότητες). Αν το κάνω Activate θα έχω πρόβλημα; Ή μπορεί να μου λύσει τα προβλήματα; Αυτή είναι η σελίδα που βλέπω:
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.