Προς το περιεχόμενο

Εξωτερικός σκληρός δίσκος για δύο Mac

Επισκέπτης

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω στο σπίτι έναν iMac και έναν MacBook Pro (της κοπέλας μου).

Έχω διαπιστώσει ότι μπορούμε να βλέπουμε ο ένας στον Mac του άλλου και να τρέχουμε αρχεία, μέσα από την επιλογή File Sharing και βάζοντας το username και τον κωδικό του άλλου στο "connect as". Όλα αυτά, όπως καταλαβαίνω, γίνονται μέσα από το πρότυπο afp, το οποίο έχω διαπιστώσει ότι ενώ λειτουργεί αρκετά καλά στο να βλέπεις ταινίες από τον υπολογιστή του άλλου (ακόμα και υψηλής ποιότητας), είναι εξαιρετικά αργό στη μεταφορά αρχείων. Δεν καταλαβαίνω πως γίνεται αυτό.

Θέλω να κάνω μια ή δύο αγορές που να εξυπηρετούν τις παρακάτω δύο ανάγκες:

1) Να έχουμε και οι δύο Time Machine Back-Up (ένας δίσκος 250GB και ένας 285GB. Ο δεύτερος ήταν 320GB, αλλά έχω αφιερώσει 35GB σε Boot Camp)

2) Να έχουμε ταινίες, σειρές, μουσική, φωτογραφίες κτλ μια φορά, σε ένα μέρος (στον iMac συγκεκριμένα), από το οποίο να έχουμε πρόσβαση και οι δύο.

Διαπίστωσα ότι μέσα από το afp μπορούμε να βλέπουμε και το σκληρό που είναι συνδεδεμένος πχ στον iMac, φτάνει να μην είναι σε NTFS αλλά MacOS Extended.

Η πρώτη λύση που σκέφτηκα, είναι να αγοράσω έναν εξωτερικό firewire των 2TB και να τον χωρίσω σε 3 δίσκους. Οι δύο να χρησιμοποιηθούν για Time Machine και ο τρίτος για δεδομένα. Σκέφτομαι, όμως, ότι αν το afp είναι τόσο αργό για μεταφορά δεδομένων, ίσως δεν είναι ότι καλύτερο για Time Machine. Ο βασικός λόγος που σκέφτηκα firewire, είναι ότι είχα έναν usb για time machine στον iMac και κάποια στιγμή μου κάηκε ανεπανόρθωτα (δεν τον έβλεπαν ούτε τα προγράμματα επαναφοράς δεδομένων) και υπέθεσα ότι ήταν εξαιτίας του ότι έφαγε πολύ ζόρι, οπότε ένα firewire θα λειτουργήσει πιο ξεκούραστα.

Τώρα έχω αρχίσει να σκέφτομαι τη λύση του Time Capsule. Φαίνεται, όμως, πως λειτουργεί με Wi-Fi και ο MacBook χρειάζεται το Wi-Fi (AirPort) για να συνδέεται στο ίντερνετ, οπότε και αυτή η λύση με προβληματίζει.

Είμαι ανοιχτός και στο ενδεχόμενο να αγοράσω δύο δίσκους για διαφορετική δουλειά ο καθένας. Πχ ένα Time Capsule 1ΤΒ και έναν Firewire 1TB.

Υπάρχουν καλύτερες λύσεις, χωρίς να ξεφύγει το budget πάρα πολύ; Ποιοι από τους προβληματισμούς μου είναι πραγματικοί; Γενικά θα προτιμούσα να μην συνδέω δίσκους στον MacBook, γιατί τον μετακινούμε συνεχώς.

• Απαντ. 39
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Αν διαθέτεις έως ~400 ευρώ μπορείς να αγοράσεις ένα NAS και να το συνδέεις μέσω ethernet με τον iMac και μέσω WiFi με το macbook. Τα περισσότερα NAS (προτείνω το DS-211J με 2 x 2TB σε RAID1) υποστηρίζουν το MacOS μέσω afp/smb και την επιλογή Time Machine για τα backups. Εκτός από το backup και το streaming ταινιών/τραγουδιών έχεις και εξτρά δυνατότητες όπως διαχείρηση χρηστών, volume monitoring, download manager (torrent/emule), DLNA (για φορητές συσκευές/media players/PS3/TV), και άλλα. Γενικά θεωρώ ότι ένα NAS είναι απαραίτητο για όποιον έχει 2-3+ συσκευές/υπολογιστές στο σπίτι του.

Δημοσ.

Εχω 1.5 χρονο time capsule και ειναι απλα φανταστικο! το μετανιωσα που πηρα 1ΤΒ αντι για 2ΤΒ (αν και μπορω να τον επεκτεινω μεσω USB). ειδικα με το macbook εχεις ασυρματο εξωτερικο σκληρο δισκο οπου και να εισαι μεσα στο σπιτι με πολυ καλες ταχυτητες.

ΑΛΛΑ υπαρχει και η αλλη λυση που προσφερει η Lacie με το Wireless Space το οποιο ειναι αρκετα φθηνοτερο απο το time capsule ειδικα στα 2ΤΒ (δες στο link γραφει τιμες) ομως το κακο του ειναι οτι ειναι στα 2.4 GHz εναντι των 5 GHz του time capsule που σημαινει αργοτερη ασυρματη μεταφορα δεδομενων... ο καλυτερος συνδυασμος αποδοσης και τιμης πιστευω ειναι να παρεις το time capsule 1TB + επεκταση 1ΤΒ μεσω usb το οποιο συνδεεται στο time capsule οποτε εχεις συνολο 2ΤΒ ασυρματα...

Δημοσ.

Κατ' αρχάς ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις!

1) Αν καταλαβαίνω καλά, το NAS είναι απλά το κέλυφος στο οποίο θα συνδέσω τους σκληρούς δίσκους. Αυτό με ενδιαφέρει, γιατί έχω ήδη 2 εξωτερικούς WD, έναν των 500GB και έναν των 320GB και καλό θα ήταν να μην πάνε χαμένοι. Τουλάχιστον ο μεγάλος. Τα εξτρά καλούδια απ' ότι καταλαβαίνω θα τα χάσω, όμως, γιατί δεν πρέπει να λειτουργούν σε Mac. Το λογισμικό δεν είναι για Windows; Πολύ πολύπλοκα μου φαίνονται όλα αυτά...

2) Αυτή τη στιγμή μπαίνω στο ίντερνετ με θύρα ethernet από τον iMac και με Wi-Fi από τον MacBook. Πώς θα συνδέσω το NAS στις ίδιες θύρες; Γενικά ο MacBook πώς θα γίνει να συνδέεται ΚΑΙ στο ίντερνετ ΚΑΙ στην οποιαδήποτε λύση;

3) Η λύση του Time Capsule μου αρέσει. Απ' ότι καταλαβαίνω, θα μπορώ να συνδέσω πάνω και τον 500GB σκληρό και να πάω (πχ) στα 1.5GB. Ισχύει, όμως, η ίδια απορία: πώς συνδέονται όλα αυτά με τους υπολογιστές και πως συνδέομαι με το ίντερνετ; Φαντάζομαι ότι με το Time Machine δεν υπάρχει θέμα να έχω δύο στον ίδιο δίσκο, ε;

Δημοσ.

Το NAS (Network Attached Storage) είναι ένα αποθηκευτικός χώρος που είναι διαθέσιμος στο δίκτυό σου. Συνδεέται στο router / switch και είναι ανεξάρτητος από τους υπόλοιπους υπολογιστές/συσκευες. Έχει ένα δικό του λειτουργικό σύστημα/interface που το διαχειρίζεσε μέσω του browser σου (όπως πχ διαχειρίζεσε το interface του ADSL modem σου) και είναι ανεξάρτητο από το λειτουργικό που έχεις στον υπολογιστή σου οπότε δεν τίθεται καν θέμα συμβατότητας. Οι λειτουργίες που ανέφερα όπως πχ τα torrents d/l γίνονται από το ίδιο το NAS και δεν χρειάζεται να έχει έχεις κάποιο υπολογιστή ανοιχτό - το κατεβάζει αυτό και το αποθηκεύει στο φάκελο που επέλεξες και είναι μετά διαθέσιμο μέσω του δικτύου.

Μπορείς να δείς πως είναι το interface του NAS που έκανα link παραπάνω από εδώ (είναι demo της επόμενης έκδοσης του interface). Κάνε λίγο browsing στις λειτουργίες σου για να καταλάβεις πως λειτουργεί και τις δυνατότητες που σου δίνει.

Όταν αγοράσεις το NAS θα πρέπει να αγοράσεις και του σκληρούς που θα βάλεις μέσα (από 1 έως 8 ανάλογα με το μοντέλο, το 211J παίρνει 2). Οι δίσκοι που έχεις μπορούν να τοποθετηθούν αλλά είναι μικροί για αυτό που θες (backup και αποθήκευση ταινιών), καλύτερα να αγοράσει 2 νέους σε 2 ΤΒ χωρητικότητα. Το συνολικό κόστος με τους σκληρούς είναι 400 ευρώ και μπορείς να το σετάρεις για χωρητικότητα από 2 έως 4 ΤΒ ανάλογα αν χρησιμοποιήσεις RAID0 ή RAID1 - το αντίστοιχο Time Capsule έχει μισή χωρητικότητα με 100 ευρώ παραπάνω.

Το Time Capsule είναι μία απλή έκδοση NAS με την δυνατότητα να λειτουργεί και ως ασύρματο switch (που πλεονάζει συνήθως καθώς σχεδόν όλοι με ADSL έχουν ήδη ασύρματο router). Δυστυχώς έχει για εμένα μεγάλο κόστος, δεν υποστηρίζει RAID1 (mirroring του σκληρού δίσκου) οπότε σε περίπτωση που χαλάσει ο δίσκος χάνεις τα πάντα, και είναι απλά ένας σκληρός δίσκος χωρίς τις εξτρά λειτουργίες που μπορεί να σου προσφέρει μία ολοκληρωμένη NAS λύση.

Δημοσ.

+1 για Nas.

Ειναι ουσιαστικα operating system agnostic, δεν εχει δηλαδη σημασια τι λειτουργικο εχεις, γιατι ειναι απο μονο του μια αυτονομη συσκευη που την διαχειριζεσαι μεσω οποιουδηποτε browser απο οποιδηποτε υπολογιστη του δικτυου σου. (τρεχει linux αλλα δεν σε ενδιαφερει αυτο).

Σκεψου οτι ειναι το αναλογο του router(που και αυτο ειναι αυτονομη συσκευη, τρεχει συνηθως linux και δεν εχει σημασια τι λειτουργικο τρεχεις εσυ) ,αλλα για file sharing κλπ.

Το Nas συνδεεται κατευθειαν στο router σου και το βλεπουν οι υπολογιστες του δικτυου σου(ασυρματοι ή ενσυρματοι) .

Το nas λειτουργει ανεξαρτητα απο τους υπολογιστες σου, δεν χρειαζεται να ειναι καποιος ανοιχτος.

Θα προτεινα επισης αν πας σε nas , να παρεις και gigabit router αν δεν εχεις.

Λυσεις τυπου Time Capsule που δεν ειναι ιδιαιτερα φθηνοτερες απο το Nas, αλλα ειναι φθηνιαρικες,αργες και περιοριστικες, καλο θα ηταν να τις αποφυγεις.

Nas μπορεις να βρεις με 250€ περιπου και υπολογιζε +70€ για καθε 1.5tb που προσθετεις.

Κοιτα για synology ή qnap.

Tελος, αυτην την στιγμη η χρυση τομη απο αποψη χωρητικοτητας και τιμης στους σκληρους ειναι οι 1.5tb green/eco κλπ. Ειναι λιγο πιο αργοι, δηλαδη δεν προτεινονται για bott disks ενος λειτουργικου, αλλα ειναι ιδανικοι ακριβως για αυτο που το θελεις εσυ: αποθηκευση,time machine κλπ. Ειναι μαλιστα πιο αθορυβοι, καινε λιγοτερο ρευμα και ειναι και πιο φθηνοι, αρχιζουν απο 67€ το 1.5TB.

Θα ελεγα να ξεχασεις τους εξωτερικους σκληρους που ειναι πιο ζημιαρικοι και πιο επιφοβοι να πεσουν κατω και εχουν και μικροτερη εγγυηση. Κοιτα για εσωτερικους που θα βαλεις μεσα στο NAS και κρατα για εκτακτη αναγκη αυτους τους εξωτερικους που εχεις τωρα.

-----------------------------------------------------------------------------

edit: Με προλαβε ο Palp και τα ειπε πολυ ωραια!

Μεινε μακρια απο φθηνιαρικες,επιφοβες και συναμα ακριβες λυσεις τυπου Time capsule.

Δημοσ.

Παιδιά, τα είπατε εξαιρετικά και σας είμαι ευγνώμων! :-) Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που έχετε διαθέσει!

Θα πάω, λοιπόν, οπωσδήποτε σε NAS. Για να δούμε τώρα τι διαλέγουμε:

1) Από χαρακτηριστικά, φαντάζομαι καλό είναι να παίρνει και παραπάνω από δύο σκληρούς δίσκους. Ίσως έτσι αντέξει και περισσότερο στο χρόνο.

2) Με ενδιαφέρει (χωρίς να με καίει, όμως, αν πρόκειται να βρω κάτι αρκετά φθηνότερο) η υποστήριξη iTunes, γιατί καλό θα ήταν να έχουμε κοινή μουσική βιβλιοθήκη. Λογικά πρέπει να υπάρχει, όμως, και "μπακάλικος" τρόπος. Άλλωστε για mp3 μιλάμε.

3) Μπήκα στο demo που μου υπέδειξε ο Palp και μου δίνει την αίσθηση ότι στις επιλογές για Time Machine μπορώ να διαλέξω μόνο ΕΝΑ μηχάνημα. Είναι κάτι που πρέπει να το προσέξω στην αγορά που θα κάνω; Ίσως πρέπει απλά να φτιάξω 2 χρήστες και να τους κάνω group, οπότε να επιλέξω το group στην επιλογή που μου δίνει για Time Machine; Μιλάω αυτή τη στιγμή για το συγκεκριμένο λειτουργικό.

4) Θα μπορώ να τρέχω τις ταινίες 720p μέσα από αυτούς τους σκληρούς, χωρίς πρόβλημα; Η μετάδοση δεδομένων είναι επαρκής; Στα 1080p είμαστε το ίδιο καλά; (το τελευταίο δε με καίει ιδιαίτερα, απλά θα ήθελα να το γνωρίζω)

Οι προτάσεις σας είναι αυτές; Να ψάξω για κάτι άλλο ή να διαλέξω ανάμεσα στα δύο;

Palp - DS-211J ~ 210€

haHa - QNAP TS-210 Turbo ~ 250€

Η χρήση του RAID σημαίνει ότι πχ αγοράζω δύο σκληρούς 1.5TB και ο ένας κάνει backup τον άλλον; Οπότε καταλήγω με το μισό χώρο, αλλά με πλήρες backup;

Δε θεωρείται ότι θα χρειαστώ περισσότερες από δύο θέσεις;

Όσον αφορά τους σκληρούς, με ενδιαφέρει πολύ και το θέμα του αθόρυβου, οπότε μάλλον θα πάω στην πρόταση του haHa.

Δημοσ.

1) Από χαρακτηριστικά, φαντάζομαι καλό είναι να παίρνει και παραπάνω από δύο σκληρούς δίσκους. Ίσως έτσι αντέξει και περισσότερο στο χρόνο.

Προσωπικά θα πρότεινα NAS με 4 θέσεις αν έχεις τα χρήματα να διαθέσεις (γύρω στα 650 ευρώ) καθώς όπως λες και εσύ θα αντέξει περισσότερο στο χρόνο αν έχει μία τάση να μην σβήνεις αρχεία :)

2) Με ενδιαφέρει (χωρίς να με καίει, όμως, αν πρόκειται να βρω κάτι αρκετά φθηνότερο) η υποστήριξη iTunes, γιατί καλό θα ήταν να έχουμε κοινή μουσική βιβλιοθήκη. Λογικά πρέπει να υπάρχει, όμως, και "μπακάλικος" τρόπος. Άλλωστε για mp3 μιλάμε.

To Synology έχουν ένα iTunes Server και μπορείς να κάνεις stream από το NAS μουσική/video στο iTunes του υπολογιστή ή ακόμα και στο iphone/android τηλέφωνό σου.

3) Μπήκα στο demo που μου υπέδειξε ο Palp και μου δίνει την αίσθηση ότι στις επιλογές για Time Machine μπορώ να διαλέξω μόνο ΕΝΑ μηχάνημα. Είναι κάτι που πρέπει να το προσέξω στην αγορά που θα κάνω; Ίσως πρέπει απλά να φτιάξω 2 χρήστες και να τους κάνω group, οπότε να επιλέξω το group στην επιλογή που μου δίνει για Time Machine; Μιλάω αυτή τη στιγμή για το συγκεκριμένο λειτουργικό.

Από ότι βλέπω ορίζεις ένα φάκελο ως φάκελο για τη λειτουργία Time Machine. Σε αυτό το φάκελο μπορούν να έχουν πρόσβαση παραπάνω του ενός χρήστη ώστε να μπορούν να κάνουν backup.

4) Θα μπορώ να τρέχω τις ταινίες 720p μέσα από αυτούς τους σκληρούς, χωρίς πρόβλημα; Η μετάδοση δεδομένων είναι επαρκής; Στα 1080p είμαστε το ίδιο καλά; (το τελευταίο δε με καίει ιδιαίτερα, απλά θα ήθελα να το γνωρίζω)

Δεν έχω ταινία σε 1080p αλλά μπορώ να τρέχω δύο 720p mkv (με περίπου 6500 kbps bitrate) ταυτόχρονα σε 100mbit ενσύρματο δίκτυο (άτιμο ρούτερ...) χωρίς πρόβλημα. Μπορώ να κοιτάξω και για κάποια 1080p αν και δεν νομίζω να παρουσιάζει κάτι.

Οι προτάσεις σας είναι αυτές; Να ψάξω για κάτι άλλο ή να διαλέξω ανάμεσα στα δύο;

Palp - DS-211J ~ 210€

haHa - QNAP TS-210 Turbo ~ 250€

Η χρήση του RAID σημαίνει ότι πχ αγοράζω δύο σκληρούς 1.5TB και ο ένας κάνει backup τον άλλον; Οπότε καταλήγω με το μισό χώρο, αλλά με πλήρες backup;

Δε θεωρείται ότι θα χρειαστώ περισσότερες από δύο θέσεις;

Όπως έγραψα και στο 1 θα πρότεινα το DS-411J με 4 x Samsung F4 5400rpm, με συνολικό κόστος στα 650 ευρώ (~320 το NAS και ~330 οι 4 σκληροί δίσκοι).

Το RAID1 είναι mirroring όπου οι δύο σκληροί έχουν από ένα αντίγραφο των δεδομένων (ο ένας αντιγράφει τον άλλον) έτσι ώστε αν χαλάσει κάποιος δεν χάνεις τίποτα, με μισό διαθέσιμο χώρο όμως από το συνολικό των δίσκοων (2 ΤΒ σε 2 x TB HDDs).

Σε 3+ θέσεις μπορείς να κάνεις RAID5 όπου χρησιμοποιείς το 1/3 του δίσκο για "backup" του volume και μπορείς να χάσεις έως 1 δίσκο (αν χάλασει και 2ος σε raid5 χάνεις τα πάντα). Σε Raid5 με 4 x 2 TB HDDs έχεις 5.6 ΤΒ διαθέσιμο χώρο.

Υπάρχει και το Raid5+Spare όπου έχεις τους 3 δίσκους σε Raid5 και ένα spare που μπαίνει αυτόματα αν χαλάσει κάποιος από τους άλλους 3, έτσι έχεις δυνατότητα να χαλάσουν έως 2 δίσκοι πριν τους αλλάξεις. Διαθέσιμος χώρος σε αυτό είναι 3.7 ΤB.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή τη σελίδα ώστε να δεις τον τελικό διαθέσιμο χώρο σε διάφορα raid configurations και αριθμούς/χωρητικότητα σκληρών δίσκων.

Όσον αφορά τους σκληρούς, με ενδιαφέρει πολύ και το θέμα του αθόρυβου, οπότε μάλλον θα πάω στην πρόταση του haHa.

Οι Samsung F4 HD204UI 2 TB 5400rpm είναι μία καλή επιλογή επίσης στα 80-85 ευρώ.

Μπορείς να αγοράσεις και το NAS και τους σκληρούς δίσκους από την ελληνική αγορά ώστε να βοηθήσεις και την οικονομία καθώς οι τιμές με το amazon.co.uk δεν έχουν και κάποια σημαντική διαφορά :).

Δημοσ.

Πολύ ωραία! Ευχαριστώ και πάλι!

Μάλλον θα πάρω δύο θέσεων, καθώς η τιμή ανεβαίνει αρκετά. Καλή επιλογή μου φαίνεται πάντως ο DS-211J

Δημοσ.

Μπορείς να πάρεις το 411J με δύο σκληρούς στην αρχή και μετά μπορείς να προσθέσεις και τους άλλους. Υπάρχει η δυνατότητα να κάνεις extend το raid1 πχ σε raid5 αν θυμάμαι καλά.

Δημοσ.

Νομίζω ότι δεν αξίζει τον κόπο η τιμή. Με τα λεφτά που εξοικονομούνται μπορώ μετά από χρόνια να αγοράσω καλύτερο NAS.

Α! Και κάτι που ξέχασα:

Θα προτεινα επισης αν πας σε nas , να παρεις και gigabit router αν δεν εχεις.

Είχα καταλάβει ότι το NAS θα λειτουργεί ως router, αλλά απ' ότι φαίνεται θα χρειαστώ και ένα κανονικό router. Αυτό επηρεάζει τις επιδόσεις; Αυτή τη στιγμή έχω αυτό που δίνει το OTE CONN-X, δηλαδή το HUAWEI Echolife HG520.

Τα χαρακτηριστικά του, πρέπει να είναι αυτά:

http://www.huawei.com/policy/simpleres.do?id=1022&type=abouthw

Χρειάζομαι ένα router της gigabit;

Δημοσ.

Το router που έχει το modem είναι 10/100 και οι ταχύτητες που θα δεις ενσύρματα (μέσω ethernet) είναι περίπου 10mb/s. Με 10/100/1000 router/switch (gigabit), θα έχεις σίγουρα μεγαλύτερες ταχύτητες μέσω ethernet. Αυτό είναι καλό όταν περνάς αρχεία στο NAS καθώς κάνει πιο γρήγορα, στο streaming δεν έχω δει κανένα πρόβλημα.

Τα gigabit switches ξεκινούν από 30 ευρώ περίπου αλλά θα χρειαστείς και καλώδια δικτύου που να υποστηρίζουν αυτές τις ταχύτητες (cat6).

Δημοσ.

Ωραία. Το κρατάμε κι αυτό λοιπόν.

Νομίζω είμαστε έτοιμοι για αγορές!

Ευχαριστώ θερμά για άλλη μια φορά, η βοήθεια ήταν πολυτιμότατη!

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Επισκέπτης
Δημοσ.

Επαναφέρω το θέμα, για να κάνω μερικές ερωτήσεις σχετικά με το NAS.

Μόλις παρέλαβα το DS211j και έβαλα μέσα τον Samsung των 2ΤΒ. Τον σύνεδεσα με το router (HUAWEI) που είναι συνδεδεμένο με τον iMac, όλα με καλώδια Ethernet. Αυτή τη στιγμή φορμάρω και ελέγχω τον δίσκο, κάτι που παίρνει πολλέέές ώρες. Ήδη είμαστε στις 4+ και στο 60%. Έχουμε ψωμί ακόμα!

Απορίες - προτάσεις:

Αν κάνω Time Machine για τα δύο Mac, αυτό δε θα προσπαθήσει να καταλάβει όλο τον χώρο του δίσκου; Υπάρχει τρόπος να δημιουργήσω διαφορετικά Volumes; Πχ να κάνω τρία:

-Volume 1 : Time Machine iMac

-Volume 2 : Time Machine MacBook Pro

-Volume 3 : Data

Αν το κάνω αυτό, θα χρειαστεί να επαναληφθεί αυτή η χρονοβόρα διαδικασία που κάνω τώρα; Ή μπορώ απλά να αποφύγω το Disk Check, μιας και το έχω ήδη κάνει;

Στις επιλογές που μου δόθηκαν όταν δημιούργησα το δίσκο, δε μου δόθηκαν επιλογές για να διαλέξω πόσο χώρο από τον σκληρό θέλω να αφιερώσω στο Volume που δημιουργώ (όπως γίνεται για παράδειγμα όταν κάνεις εγκατάσταση Windows).

Λύση - πρόταση 2: Έχω δύο εξωτερικούς σκληρούς USB (500GB και 320GB), που θα πάνε χαμένοι. Μου περισσεύουν δίσκοι για μεταφορά αρχείων, δεν τους χρειάζομαι. Είναι κακή ιδέα να χρησιμοποιήσω αυτούς τους δίσκους αποκλειστικά για το Back Up; Μπορώ να τους συνδέσω στο NAS; Βλέπω θύρες USB από πίσω. Αν τους συνδέσω εκεί θα τους βλέπω δικτυακά; Με ενδιαφέρει κυρίως για τον MacBook, αλλά θα μου λύσει και το πρόβλημα με τα Volumes.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...