Προς το περιεχόμενο

VirtualBox vs Sandboxie

the_valliant

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα!

Διάβασα την περιγραφή για τα δύο προγράμματα του θέματος και παρότι καταλαβαίνω ότι ΔΕΝ είναι ακριβώς και 100% ανάλογα μεταξύ τους και προορίζονται για διαφορετικές καταστάσεις, ωστόσο έχω την εξής απορία:

το Sandboxie είναι RAM-based? Με άλλα λόγια, όταν σβήσω τον Η/Υ χάνονται αυτόματα και τα 'ίχνη' των αλλαγών;

(πληροφορίες registry βασικά, αφού τα αρχεία που δημιουργούνται από τις εφαρμογές που έτρεξα 'μέσα' του παραμένουν, απ' ό,τι κατάλαβα, στον σκληρό).

Δημοσ.
το Sandboxie είναι RAM-based? Με άλλα λόγια, όταν σβήσω τον Η/Υ χάνονται αυτόματα και τα 'ίχνη' των αλλαγών;

(πληροφορίες registry βασικά, αφού τα αρχεία που δημιουργούνται από τις εφαρμογές που έτρεξα 'μέσα' του παραμένουν, απ' ό,τι κατάλαβα, στον σκληρό).

ΌΧΙ,έχει ένα(τουλάχιστον) φάκελο και μέσα σε αυτόν αποθηκεύονται τα πάντα.

Δημοσ.

Καμια σχεση το ενα με το αλλο.

Το μεν ειναι προγραμμα για virtualization, οπως αυτα της vmware, το virtualpc της ms, το parallels κλπ και το δε ειναι για sandboxing, δηλαδη για να τρεχεις ενα προγραμμα αποτρεποντας το απο το να κανει αλλαγες στο συστημα σου.

Δημοσ.

Δε μου απάντησες όμως: όταν σβήσω τον Η/Υ μου, τα προγράμματα που εγκατέστησα μέσα στο Sandboxie χάνονται και μένουν πίσω μόνο τα αρχεία που δημιούργησα με αυτά; Ή δε μένει τπτ;

EDIT: τώρα είδα την απάντηση του TheELF lol

Άρα η registry άθικτη και όλα τα υπόλοιπα μένουν πίσω;

Μετά το reboot εξακολουθούν να υπάρχουν τα προγράμματα που εγκατέστησα μέσα στο Sandboxie?

Δημοσ.
EDIT: τώρα είδα την απάντηση του TheELF lol

Άρα η registry άθικτη και όλα τα υπόλοιπα μένουν πίσω;

Μετά το reboot εξακολουθούν να υπάρχουν τα προγράμματα που εγκατέστησα μέσα στο Sandboxie?

Υπάρχουν,αλλά θα πρέπει εννοείται να τα τρέξεις πάλη μέσα από τον φάκελο του sandboxie.

Παρατήρηση : Ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάτι σαν sandbox δεν σημαίνει ότι είναι.

Δημοσ.

Παρατήρηση : Ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάτι σαν sandbox δεν σημαίνει ότι είναι.

Αυτό είναι συνώνυμο του "τα ράσα δεν κάνουν τον παπά;"

:-D

Σας ευχαριστώ και τους δύο!

Μια δοκιμή θα με πείσει!

Δημοσ.

Αν έχεις άπλετη μνήμη και μεταφέρεις το φάκελο του σαντμποξι σε RAM disk, τότε ναι, μπορείς να το κάνεις και "RAM based", το έχω κάνει. Αλλά περιορίζεσαι από τη ποσότητα μνήμης.

Δημοσ.

Με μπέρδεψε λίγο η απάντηση του jim_p...

Τα virtualization programs είναι για να εγκαταστήσω 2ο λειτουργικό στον Η/Υ μου (π.χ. Ubuntu) χωρίς να κάνω dual boot σύστημα -τρέχω το 2ο λειτουργικό μέσα από το πρώτο. Σωστά;

Τα sandbox προγράμματα είναι για να δοκιμάζω εφαρμογές στον Η/Υ μου χωρίς αυτές να το επηρεάζουν. Ουσιαστικά και αυτές οι εφαρμογές τρέχουν μέσα σε έναν περιορισμένο χώρο, απομονωμένο από το υπόλοιπο σύστημα -όπως γίνεται, κατά κάποιον τρόπο, και με τα virtualization προγράμματα, αφού δεν επηρεάζουν το (βασικό) λειτουργικό.

Ποια η διαφορά λοιπόν αν εγκαταστήσω μία εφαρμογή μέσα στο virtualpc (π.χ.) και την τρέχω από εκεί; Δεν είναι ίδια η κατάσταση σα να έχω το sandboxie?

Δημοσ.

Όπως τα λες είναι,καλά τα εξηγείς οπότε δεν καταλαβαίνω τι δεν καταλαβαίνεις,αντί να περάσεις ένα προγραμματάκι 2MB που προστατεύει το μηχάνημά σου και σε αφήνει να τρέξεις ο,τι θες μέσα στο δικό σου περιβάλλων,μας λες ότι προτιμάς να περάσεις ένα εικονικό περιβάλλων 1GB το λιγότερο που τρώει πάρα πολλούς πόρους για να κάνεις την ίδια δουλειά και μάλιστα εκτός του συστήματος σου.

Δημοσ.

Όχι, δεν έχω τέτοια βίτσια! ^_^

Απλά σκέφτομαι, ότι για την απλή και ειδική αυτή περίπτωση που περιέγραψα, μπορούν να θεωρηθούν και τα δύο ισοδύναμα.

Όπως το καταλαβαίνω τα virtualization progz είναι υπερσύνολο ας το πούμε των sandbox, αφού μπορούν να κάνουν ό,τι και αυτά αλλά και πολλά περισσότερα.

Σαφώς δεν θα χρησιμοποιούσα το virtualpc για να δοκιμάσω απλά μία εφαρμογή... Ένα άλλο λειτουργικό ίσως, ναι. Απ' όσο έχω δει, η πιο διαδεδομένη χρήση του είναι για να τρέχουμε μέσα στα Windows 7 προγράμματα ασύμβατα με αυτά, ανοίγοντας/στήνοντας ένα WinXP σύστημα.

Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά!

Δημοσ.
Όπως το καταλαβαίνω τα virtualization progz είναι υπερσύνολο ας το πούμε των sandbox, αφού μπορούν να κάνουν ό,τι και αυτά αλλά και πολλά περισσότερα.

Εσύ το βλέπεις απλά από την σκοπιά του τελικού χρήστη,τα virtualization έχουν σκοπό να δώσουν στο λειτουργικό την δυνατότητα να εξομοιώσουν ένα πλήρως Η/Υ,ενώ τα sandbox προγράμματα απλώς ελέγχουν την ροή πληροφοριών κάποιον προγραμμάτων,το πού θα γράψουν τα δεδομένα τους,τα αρχεία τους δηλαδή.

Έχουν γραφτεί για εντελώς διαφορετικούς σκοπούς όπως βλέπεις,δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους όπως πολύ σωστά είπε ο jim_p ,άσχετα τώρα για ποιο λόγο τα χρησιμοποιείς.

Είναι σαν να λέω ότι ένας σύγχρονος Η/Υ είναι το ίδιο με μια παλιά γραφομηχανή επειδή και με τα δύο μπορώ να γράψω ένα κείμενο.

Δημοσ.

Η παρομοίωσή σου είναι πολύ επιτυχημένη -και διαφωτιστική!

Σαφώς η οπτική μου είναι αυτή του τελικού χρήστη (εξάλλου προτίθεμαι να χρησιμοποιήσω το πρόγραμμα και όχι να το εξελιξω!) , όμως η ουσία είναι να ξέρω ποια είναι τα όρια και η χρησιμότητα του καθενός. Και πιστεύω ότι -τελικά!- τα κατάλαβα ^_^

Δημοσ.

Ποια η διαφορά λοιπόν αν εγκαταστήσω μία εφαρμογή μέσα στο virtualpc (π.χ.) και την τρέχω από εκεί; Δεν είναι ίδια η κατάσταση σα να έχω το sandboxie?

Οχι δεν ειναι το ιδιο.

Οταν τρεχεις ενα προγραμμα στο sandboxie το τρεχεις στο ιδιο περιβαλλον με το desktop σου, στο προφιλ σου, εχοντας προσβαση στα αρχεια σου κλπ. Και φαινεται οτι τρεχει μεσα απο το μηχανημα σου. Η διαφορα ειναι οτι οτι συναλλαγες κανει η εφαρμογη με το υπολοιπο συστημα (εγγραφες στο registry, δισκο κλπ) το sandboxie τις κραταει απομονωμενες σε ξεχωριστο φακελο αλλα ξεγελαει την εφαρμογη οτι οντως εχουν περαστει στο συστημα. Η "ψευδαισθηση" αυτη ισχυει για την εφαρμογη οσο υπαρχει αυτος ο φακελος και η καταχωρηση της εφαρμογης στο sandboxie.

Αντιθετα με το virtual machine εχεις μια εντελως ξεχωριστη μηχανη οσον αφορα το προφιλ χρηστη, λειτουργικο, ακομα και δικτυο. Φυσικα και ετσι απομονωνεις και εφαρμογες αλλα το κανεις σε ενα πολυ μεγαλυτερο ευρος και καταληγει να ειναι και λιγοτερο χρησιμο αν αυτος ειναι ο μονος σκοπος σου γιατι δεν βλεπεις πως συμπεριφερεται η εφαρμογη στο δικο σου μηχανημα (οπως με το sandboxie) αλλα σε καποιο αλλο

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...