Προς το περιεχόμενο

Έχω ένα θέμα με την κάρτα γραφικών.

fitos100

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πριν δύο χρόνια περίπου είχα πάρει μια κάρτα γραφικών την Nvidia 9800GT. Πριν λίγες μέρες άρχισε να κάνει θόρυβο το ανεμιστηράκι της, μέχρι προχθές που έσβησε η οθόνη και όταν κοίταξα είδα ότι τελικά παρέδωσε πνεύμα. Έψαξα παντού και δε βρήκα παρόμοιο ανεμιστήρα.

Αποτέλεσμα ήταν να κάνω μοτιφάρισμα. Έβγαλα τον καμένο ανεμιστήρα και έβαλα ένα άλλο. Αυτός που ήταν πάνω, είχε 4 καλώδια και έπερνε ρεύμα απευθείας από την κάρτα. Είχε ρεύμα 5V. Αυτός που έβαλα τώρα έχει μόνο δύο καλώδια, είναι 12V και τον έχω συνδεδεμένο με το τροφοδοτικό. Έχει τρεις μέρες τώρα που όλα δουλεύουν μια χαρά.

Βασικά αυτό που με προβληματίζει είναι, αν αυτός ο ανημιστήρας σταμτήσει να γυρνά, τότε τι θα γίνει????

Θα δώσει μήνυμα η κάρτα όπως την πρώτη φορά ή θα καεί????

Αφού τώρα δεν έχω τον ανεμιστήρα συνδεδεμένο με την κάρτα και δουλεύουν μια χαρά, λογικά η κάρτα όταν είχε σβήσει την πρώτη φορά, δεν πήρε μήνυμα από τον ανεμιστήρα που έιχε σταματήσει, αλλά από υπερθέρμανση σωστά????????

Δηλαδή τώρα που εγώ έχω παρακάμψει το τρίτο καλώδιο (το τέταρτο δε με νοιάζει, ας έχω στάνταρ στροφές) ποιό θα είναι το αποτέλσμα?????????

Δημοσ.

Εφόσον ο ανεμιστήρας δεν ελέγχεται απο την κάρτα γραφικών αν σταματήσει να δουλεύει η κάρτα δεν θα το "καταλάβει", ισχύει όμως η προστασία υπερθέρμανσης σε περίπτωση που υπερβεί την μέγιστη επιτρεπόμενη τιμή..

Δημοσ.

το σύστημα της υπερθέρμανσης δεν επικοινωνεί με τον ανεμηστήρα,δηλαδή κ σαν τρελός να δουλεύει ο ανεμηστήρας αν η κάρτα φτάσει στην κρίσιμη θερμοκρασία θα κλείσει!

λογικά είσαι μια χαρά,αλλά για να σου φύγει η έννοια,κατέβασε το furmark κ τρέξε το stability test για 15' κ δες θερμοκρασίες.

πόσταρέ τες κ εδώ να σου πούμε γνώμες,αν έχει πετύχει η μοντίφα (αφού δεν σου κλείνει είχει σίγουρα πετύχει μερικώς)!

Δημοσ.

Δεν έχεις θέμα και δεν καταλαβαίνω γιατί ανησυχείς. Έχεις βάλει με πατέντα έναν άλλο fan στην κάρτα ο οποίος τροφοδοτείται απο το psu. Ο ανεμιστήρας τρέχει πλέον σταθερά με τις ονομαστικές στροφές λειτουργίας του χωρίς να έχεις αυτόματο έλεγχο στροφών. So? Η δουλειά που θέλεις γίνεται κανονικότατα (εκτός και αν ο συγκεκριμένος που επέλεξες έχει μικρότερη ψυκτική ικανότητα απο τον stock της κάρτας, αυτό να κοιτάξεις τρέχοντας κάποιο stress πρόγραμμα). Θα μπορούσες αντ' αυτού να βάλεις και έναν άλλο με ένα 3pin και να τον συνέδεες σε κάποια 3pin υποδοχή στην μητρική. Στην δεύτερη περίπτωση θα μπορούσες να έχεις έναν υποτυπώδη manual έλεγχο στροφών του ανεμιστήρα μέσω bios προκειμένου να γλυτώσεις κάποιο θόρυβο, (αν σε απασχολεί βέβαια), σε καμμιά περίπτωση όμως αυτόματο έλεγχο στροφών σε συνάρτηση με τις θερμοκρασίες όπως συνέβαινε με τον stock ανεμιστήρα της κάρτας. Άλλωστε όπως ήδη αναφέρθηκε η κάρτα όταν φτάσει στο ανώτατο σημείο θερμοκρασίας λειτουργίας θα κλείσει αυτομάτως για ευνόητους λόγους, είτε είχες τον stock, είτε οποιοδήποτε άλλο ανεμιστήρα. :)

Δημοσ.

Σας ευχαριστώ πολύ για τις άμεσες απαντήσεις. Επειδή δεν το κατείχα το θέμα για αυτό ανησυχώ μήπως και έκανα καμιά κοτσάνα. Εντάξει βάση λογικής και έγω έτσι το είχα σκεφτεί, απλά ήθελα μια επιβεβαίωση.

Έκανα το τέστ με το furmark και σε χρόνο 17 λεπτών ξεκίνησε η θερμοκράσια από τους 52C και μετά σταδιακά έφτασε σ' ένα μέγιστο 72C, όπου και παρέμεινε εκεί.

Είναι φυσιολογική θερμοκρασία αυτή?????????

Δημοσ.

εξαρτάται από την υλοποίηση που έχεις...ποιά ψύκτρα δηλαδή διαθέτει η κάρτα σου,αλλά για το συγκεκριμένο chip της 9800 νομίζω το 72 μέγιστο είναι καλό....ποιά κάρτα είναι ακριβώς?κ τι fan έχεις βάλει τώρα?

Δημοσ.

Edit: να δεν θα εχεις κανενα προβλημα.

και τα τσιπακια εχουν ενα κυκλωμα που οταν φτασουν σε καποια θερμοκρασια να κλεινουν για να αποτρεπουν καψιμο. οποτε ειναι οκ να κλεινει,δεν υπαρχει προβλημα ειναι μεσα στην φυση του κυκλωματος.

Δημοσ.

μια χαρα εισαι απο θερμοκρασιες.Εχει ο κολλητος μου την ιδια ακριβως.Πανω απο 72 δεν εχει παει στο στρεσαρισμα.Σε παιχνιδι αντε να την εχω δει 69-71.

Μια χαρα εισαι.Υπαρχουν και αλλες καρτες που βλεπεις κατι 85αρια+ για αστεια:-D

Δημοσ.

Τρεχω 2 9600GT σε SLI και με βαση το SpeedFan και το GPU-Z ειμαι

55-60C σχεδον σε Idle και ποιανουν και οι δυο 85αρια σε πιεση!

Μια ASUS και μια PNY ειναι οι καρτες.Αληθεια ποια ειναι η

μεγιστη θερμοκρασια λειτουργιας,ξερει κανεις;

Ν.

Δημοσ.

Τρεχω 2 9600GT σε SLI και με βαση το SpeedFan και το GPU-Z ειμαι

55-60C σχεδον σε Idle και ποιανουν και οι δυο 85αρια σε πιεση!

Μια ASUS και μια PNY ειναι οι καρτες.Αληθεια ποια ειναι η

μεγιστη θερμοκρασια λειτουργιας,ξερει κανεις;

Ν.

Στους 105 καίγεσαι ^_^ .Καλό είναι να μην ξεπερνάς τους 90 βέβαια.

Δημοσ.

Στους 105 καίγεσαι ^_^ .Καλό είναι να μην ξεπερνάς τους 90 βέβαια.

OK,ευχαριστω! Ουτως ή αλλως θα φυγουν οι καρτες για μια ATI HD4870.

Ν.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...