ntsarb Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2011 Η 4EXCHANGE ανακοίνωσε ότι ξεκινά πρόγραμμα δοκιμαστικής λειτουργίας ενός νέου διαδικτυακού τόπου που απευθύνεται στους φίλους των παιχνιδιών για κονσόλες και υπολογιστές. Ο νέος δικτυακός τόπος σκοπεύει να φέρει πιο κοντά όλους όσους έχουν αγοράσει παιχνίδια κι επιθυμούν να τα ανταλλάξουν μεταξύ τους μέσα από ένα εύχρηστο περιβάλλον, που κάνει τη διαδικασία εύκολη, απλή και διασκεδαστική. Το πρόγραμμα δοκιμαστικής λειτουργίας (έκδοση ΒΕΤΑ) θα δώσει τη δυνατότητα στους φίλους των παιχνιδιών να δοκιμάσουν και να αξιοποιήσουν πρώτοι τις νέες, καινοτόμες υπηρεσίες του δικτυακού τόπου. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν δωρεάν τριμηνιαία συνδρομή απεριόριστων ανταλλαγών πρόσωπο-με-πρόσωπο. Το ενδιαφέρον συμμετοχής τους στο πρόγραμμα δοκιμαστικής λειτουργίας μπορούν να δηλώσουν φίλοι των παιχνιδιών άνω των 18 ετών, κάτοικοι Ελλάδας, συμπληρώνοντας τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους στο δικτυακό τόπο games4exchange.gr. ΠΗΓΗ: Πηγή: Ελληνικό PC Magazine
ntsarb Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2011 Ο δανεισμός είναι νόμιμος; Το site δεν είναι για δανεισμό, αλλά για (μόνιμη) ανταλλαγή μεταχειρισμένων προϊόντων.
PCharon Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2011 Είναι λογισμικά, πνευματική ιδιοκτησία, οπότε ενδέχεται να υφίσταται νομικό κώλυμα. Υπάρχει ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο που προστατεύει άπαντα δικαιώματα επί των έργων πνευματικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών των κινήσεων.
ntsarb Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2011 Είναι λογισμικά, πνευματική ιδιοκτησία, οπότε ενδέχεται να υφίσταται νομικό κώλυμα. Υπάρχει ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο που προστατεύει άπαντα δικαιώματα επί των έργων πνευματικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών των κινήσεων. Δεν είμαι νομικός, αλλά υποθέτω ότι οι γνωστές αλυσίδες καταστημάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που αγοράζουν και μεταπωλούν μεταχειρισμένα παιχνίδια δεν είναι παράνομες. Εάν επιτρέπεται η πώληση και η αγορά μεταχειρισμένων παιχνιδιών, τότε υποθέτω θα επιτρέπεται και η ανταλλαγή, εφόσον μια ανταλλαγή αποτελεί μια αγοροπωλησία ανάμεσα σε μεταχειρισμένα προϊόντα ίσης αξίας.
PCharon Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2011 Καταρχάς όταν λέμε "δεν είναι νόμιμο", εννοούμε πως ενδέχεται ο νομικός εκπρόσωπος κάποιας/ων εταιρείας/ών στην Ελλάδα που θίγονται τα δικαιώματά της/ους επί αυτών των πνευματικών έργων να σου κάνει μήνυση, αυτό δηλαδή. Δε σημαίνει πως θα έρθει κάποιος να σε πάει αυτόφωρο, απλά μήνυση και τα ακόλουθα, ΑΝ τύχει και ασχολούνται με αυτά (που να σου πω την αλήθεια... δε νομίζω). Μη κάνεις συγκρίσεις με καταστήματα κτλ, ενδέχεται αυτοί να έχουν κινηθεί έτσι ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα μεταπώλησης/ενοικίασης ή ενδέχεται και να παραβιάζουν κι αυτοί πνευματικά δικαιώματα (βασικά αυτό συμβαίνει κατά κόρον) απλά να μην ασχολούνται μαζί τους. Πάντως να ξέρεις πως αυτό που είπα δεν είναι τυχαίο, όντως υπάρχει θέμα νομικά, αν υποθέσουμε πως έρθει πχ αύριο η SONY και πει "ωπ, γιατί εδώ γίνεται μεταβίβαση των έργων μου, ποιός είσαι εσύ που τη διευκολύνεις και πότε σου έδωσα την άδεια και γιατί εισπράττεις χρήματα από αυτό;". Πιστεύω με αντιλαμβάνεσαι (αν διαβάσεις και το νομικό πλαίσιο θα με αντιληφθείς καλύτερα). Απολύτως φιλικά, απλά είναι το πρώτο πράγμα που θα αναλογιζόμουν εγώ αν ήθελα να κάνω κάτι τέτοιο.
ntsarb Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2011 Καταρχάς όταν λέμε "δεν είναι νόμιμο", εννοούμε πως ενδέχεται ο νομικός εκπρόσωπος κάποιας/ων εταιρείας/ών στην Ελλάδα που θίγονται τα δικαιώματά της/ους επί αυτών των πνευματικών έργων να σου κάνει μήνυση, αυτό δηλαδή. Δε σημαίνει πως θα έρθει κάποιος να σε πάει αυτόφωρο, απλά μήνυση και τα ακόλουθα, ΑΝ τύχει και ασχολούνται με αυτά (που να σου πω την αλήθεια... δε νομίζω). Μη κάνεις συγκρίσεις με καταστήματα κτλ, ενδέχεται αυτοί να έχουν κινηθεί έτσι ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα μεταπώλησης/ενοικίασης ή ενδέχεται και να παραβιάζουν κι αυτοί πνευματικά δικαιώματα (βασικά αυτό συμβαίνει κατά κόρον) απλά να μην ασχολούνται μαζί τους. Πάντως να ξέρεις πως αυτό που είπα δεν είναι τυχαίο, όντως υπάρχει θέμα νομικά, αν υποθέσουμε πως έρθει πχ αύριο η SONY και πει "ωπ, γιατί εδώ γίνεται μεταβίβαση των έργων μου, ποιός είσαι εσύ που τη διευκολύνεις και πότε σου έδωσα την άδεια και γιατί εισπράττεις χρήματα από αυτό;". Πιστεύω με αντιλαμβάνεσαι (αν διαβάσεις και το νομικό πλαίσιο θα με αντιληφθείς καλύτερα). Απολύτως φιλικά, απλά είναι το πρώτο πράγμα που θα αναλογιζόμουν εγώ αν ήθελα να κάνω κάτι τέτοιο. Εντόπισα το ακόλουθο άρθρο, που αναφέρεται στο Βρετανικό και στο Ευρωπαϊκό δίκαιο (το registration στο web site είναι δωρεάν εάν επιλέξεις την επιλογή "consumer"): Τίτλος: "Second hand market is here to stay, say legal experts" http://www.gamesindustry.biz/articles/second-hand-market-is-here-to-stay-say-legal-experts Δεν ξέρω αν βοηθάει... Υπάρχει κάτι διαφορετικό (από έγκυρη πηγή) που είναι καλό όλοι οι χρήστες να έχουμε υπόψη μας;
PCharon Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2011 Έγκυρη πηγή είναι η Ελληνική νομοθεσία, όχι το διαδίκτυο. Θέμα υπάρχει υπέρ των δικαιούχων των δικαιωμάτων (να είσαι σίγουρος γι αυτό, το καλύπτει μια χαρά ο σχετικός νόμος), απλά πιθανότατα μπορείς να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο με την έννοια πως - υποθέτω - δε θα ασχοληθούν ποτέ μαζί σου.
ntsarb Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2011 Έγκυρη πηγή είναι η Ελληνική νομοθεσία, όχι το διαδίκτυο. Θέμα υπάρχει υπέρ των δικαιούχων των δικαιωμάτων (να είσαι σίγουρος γι αυτό, το καλύπτει μια χαρά ο σχετικός νόμος), απλά πιθανότατα μπορείς να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο με την έννοια πως - υποθέτω - δε θα ασχοληθούν ποτέ μαζί σου. Θα είχε ενδιαφέρον να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς μεταχειρισμένα προϊόντα... Φαντάζεσαι να μην μπορούσαμε να πουλήσουμε το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο μας, να μην μπορούσαμε να αγοράσουμε μεταχειρισμένα έπιπλα, να μην μπορούσαμε να πουλήσουμε το μεταχειρισμένο διαμέρισμα, κλπ, κλπ, επειδή ο δημιουργός του σχεδίου (βλ. προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας) αποφάσισε να μας απαγορεύσει την μεταπώληση;
PCharon Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2011 Ώπα, ώπα. Πρώτον μη μου κάνεις κύρηγμα (ούτε SONY με λένε, ούτε νομοθέτης είμαι) και δεύτερον μη συγχέεις στο μυαλό σου τη πνευματική ιδιοκτησία με τις πατέντες ή ότι άλλο. Αν δε καταλαβαίνεις τί εστί πνευματική ιδιοκτησία και τί σου είπα παραπάνω, απλά ρίξε μια ανάγνωση στο σχετικό νόμο να πάρεις μια ιδέα ή ρώτα ένα δικηγόρο που ειδικεύεται σε αυτά τα θέματα, μη νομίζεις πως εγώ είμαι ο κακός. Το τί θέλουμε και τί φανταζόμαστε εγώ κι εσύ είναι άλλο πράγμα. Τέλος πάντων, απλά στο ανέφερα, δε σου λέω πως θα έρθει κάποιος να ασχοληθεί μαζί σου, απλά έτσι έχουν τα πράγματα. Καλή τύχη.
LiKBeAsT Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2011 Θα είχε ενδιαφέρον να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς μεταχειρισμένα προϊόντα... Φαντάζεσαι να μην μπορούσαμε να πουλήσουμε το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο μας, να μην μπορούσαμε να αγοράσουμε μεταχειρισμένα έπιπλα, να μην μπορούσαμε να πουλήσουμε το μεταχειρισμένο διαμέρισμα, κλπ, κλπ, επειδή ο δημιουργός του σχεδίου (βλ. προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας) αποφάσισε να μας απαγορεύσει την μεταπώληση; Μην το γυρνας στο "φιλοσοφικο" κομμάτι...:Ρ Επισης οταν ενα καταστημα σου πουλαει κάτι μεταχειρισμένο, σου κόβει απόδειξη κανονικά κτλ. Στην ανταλλαγη δεν παίζει το ίδιο. Anyway, ελπίζω να πάει καλα γιατί πράγματι θα είναι μια ευχάριστη ευκολία
ntsarb Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2011 Ώπα, ώπα. Πρώτον μη μου κάνεις κύρηγμα (ούτε SONY με λένε, ούτε νομοθέτης είμαι) και δεύτερον μη συγχέεις στο μυαλό σου τη πνευματική ιδιοκτησία με τις πατέντες ή ότι άλλο. Αν δε καταλαβαίνεις τί εστί πνευματική ιδιοκτησία και τί σου είπα παραπάνω, απλά ρίξε μια ανάγνωση στο σχετικό νόμο να πάρεις μια ιδέα ή ρώτα ένα δικηγόρο που ειδικεύεται σε αυτά τα θέματα, μη νομίζεις πως εγώ είμαι ο κακός. Το τί θέλουμε και τί φανταζόμαστε εγώ κι εσύ είναι άλλο πράγμα. Τέλος πάντων, απλά στο ανέφερα, δε σου λέω πως θα έρθει κάποιος να ασχοληθεί μαζί σου, απλά έτσι έχουν τα πράγματα. Καλή τύχη. Υπάρχει συγκεκριμένη παράγραφος, συγκεκριμένου σχετικού νόμου, που καθιστά μή νομιμη την ανταλλαγή μεταχειρισμένων προϊόντων μεταξύ των (νόμιμων) κατόχων τους; Πιστεύω δεν είναι σωστό (ούτε και νόμιμο) κάποιος να δυσφημεί χωρίς τεκμηρίωση-αποδείξεις μια νέα, αμιγώς ελληνική και αξιόλογη προσπάθεια δημιουργίας ενός πρωτοποριακού web site.
PCharon Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2011 Υπάρχει συγκεκριμένη παράγραφος, συγκεκριμένου σχετικού νόμου, που καθιστά μή νομιμη την ανταλλαγή μεταχειρισμένων προϊόντων μεταξύ των (νόμιμων) κατόχων τους; Δεν είναι προϊόν μεταχειρισμένο απλά, είναι και μεταβίβαση πνευματικού έργου διότι είναι λογισμικό. Συνεπώς δε κοιτάς μόνο το Αστικό Δίκαιο στα περί μεταχειρισμένων, αλλά και το Ν.2121/93 που προστατεύει αυτόματα κάθε τί που ορίζει ως πνευματική ιδιοκτησία. Ψάξε παιχνίδια διαφόρων εταιρειών να δεις τί άδειες χρήσης έχουν πάνω, ανάγνωσε τους νόμους, ρώτα δικηγόρο και μη πρήζεις εμένα. Εγώ δε δίνω νομικές συμβουλές, μια επισήμανση έκανα. Πιστεύω δεν είναι σωστό (ούτε και νόμιμο) κάποιος να δυσφημεί χωρίς τεκμηρίωση-αποδείξεις μια νέα, αμιγώς ελληνική και αξιόλογη προσπάθεια δημιουργίας ενός πρωτοποριακού web site. Εσύ το νιώθεις ως "δυσφήμιση", εγώ μια αυθόρμητη απορία εξέφρασα αρχικά κι έκανα μετά μια επισήμανση στο θέμα, γιατί σε περίπτωση που κι εγώ θελήσω να μεταβιβάσω ένα τέτοιο έργο με αφορά. Μερικά λογισμικά (ειδικά τα εμπορικά) έχουν προσωπική άδεια χρήσης και δε μεταβιβάζονται, όχι μόνο παιχνίδια, ως γνωστό.
ntsarb Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2011 Δεν είναι προϊόν μεταχειρισμένο απλά, είναι και μεταβίβαση πνευματικού έργου διότι είναι λογισμικό. Συνεπώς δε κοιτάς μόνο το Αστικό Δίκαιο στα περί μεταχειρισμένων, αλλά και το Ν.2121/93 που προστατεύει αυτόματα κάθε τί που ορίζει ως πνευματική ιδιοκτησία. Ψάξε παιχνίδια διαφόρων εταιρειών να δεις τί άδειες χρήσης έχουν πάνω, ανάγνωσε τους νόμους, ρώτα δικηγόρο και μη πρήζεις εμένα. Εγώ δε δίνω νομικές συμβουλές, μια επισήμανση έκανα. Ο Ν.2121/1993, με το άρθρο 40, περιορίζει τα δικαιώματα του δημιουργού/δικαιούχου, προς όφελος των καταναλωτών.
PCharon Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2011 Το άρθρο 40 είναι άσχετο με αυτό που λες, σου προτείνω να μη γράφεις άσχετα πράγματα για εντυπωσιασμό και μπερδεύεις τόσο τον εαυτό σου, όσο και τους άλλους. Κοίτα, επειδή προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα επί του λογισμικού που δίνει ο νόμος αυτός κι έχω ασχοληθεί για δικούς μου λόγους και με δικηγόρους κτλ, απλά σε ενημερώνω πως τα δικαιώματα του δημιουργού καλύπτονται μια χαρά και δε μπορείς να κάνεις του κεφαλιού σου, εκτός αν ο ίδιος ο δημιουργός σε απαλλάσσει με γραπτή άδεια επί των δικαιωμάτων του΄ή σου έχει παραχωρήσει κάποια, γραπτώς πάντα αλλιώς καλύπτεται αυτόματα από το νόμο. Απλά όσον αφορά στα παιχνίδια ειδικά, μπορείς να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο με την έννοια πως δε θα ασχοληθούν έτσι ξαφνικά με εσένα και υπάρχουν και άλλοι πριν από εσένα που κάνουν τα ίδια νταραβέρια. Αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχει νόμος που καλύπτει τα δικαιώματα του δημιουργού και όλα συμβαίνουν υπό τη σχετική άγνοια και την ανοχή των κατόχων των πνευματικών δικαιωμάτων. Σημείωση, συνέχεια αναφέρω τη SONY ως παράδειγμα, γιατί έχει κάνει ντόρο στο θέμα, η EU έχει αποδεχτεί τα αιτήματά της κι ενδέχεται στο μέλλον να είναι η πρώτη εταιρεία που θα κάνει κινήσεις για να προστατέψει τα δικαιώματά της, αρχικά με χρέωση του online αν είναι δεύτερο χέρι και μετά όπως αλλιώς της γουστάρει. Αν νομίζεις πως υπάρχει ελεύθερο του στυλ "επειδή αγόρασα το CD το κάνω ό,τι θέλω", θα σου πω απλά για προσπάθησε με τον ίδιο τρόπο που έχεις στήσει να μεταβιβάσεις άδειες χρήσης ΓΕΝΙΚΩΣ εμπορικών λογισμικών διαφόρων τύπων, όχι μόνο παιχνίδια, και μετά από λίγο καιρό έλα να μου πεις τα νέα...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.