Προς το περιεχόμενο

δημιουργία εφαρμογής διαχείρισης αποθήκης-πελατολόγιο

bananasplit

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

@ taaz υποθέτω λοιπόν οτι προτείνεις κάτι σε firebird;;

θα έχει τεράστιες διαφορές από την mysql;δηλαδή,θα μπορώ να κάνω την κατασκευή;φαντάζομαι ναι...

τη VB την απεχθάνομαι αν και την ψιλοξέρω...αλλά βλέπω εκεί να καταλήγω στο τέλος...μου αρέσει ιδιαίτερα αυτό που λες για τον firebird..

ουσιαστικά λοιπόν,ίσως να με καλύψει ακόμα και μόνος του...σωστά;;;

κάτι ακόμα...θα ήταν δυνατό(δεν ξέρω,γι αυτό ρωτάω) να κάνω το σχεδιασμό σε access,που είναι οτι πιο εύκολο στον τομέα(στην sql θέλει λίγο παραπάνω ψάξιμο γιατί έχω και αρκετό καιρό να ασχοληθώ)και να περάσω μετά το db schema στον firebird πχ;;με κάποιο αυτοματοποιημένο τρόπο;;σκέφτομαι ας πούμε οτι τα κλειδιά,οι σχέσεις των πινάκων,τα ερωτήματα και τα πάντα είναι πολύ εύκολα στην access...η οποία κάνει generate τον κώδικα sql....μήπως λοιπόν θα μπορούσε να δουλέψει κάτι τέτοιο;;

επίσης,μάλλον έχεις απόλυτο δίκιο στο οτι πρέπει να μείνω μακριά από web based εφαρμογές....

και όχι,η ασφάλεια δεν παίζει κανένα ρόλο,διότι πρόκειται για εφαρμογή η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο μέσα στο ίδιο το κατάστημα...

Δημοσ.

Μήπως εννοείς stateless και stateful;

Ουπς :shock: :shock: έχεις απόλυτο δίκιο, πως την πάτησα έτσι έγραφα restXXX και διάβαζα stateXXXX. :eek: :eek:

@ taaz υποθέτω λοιπόν οτι προτείνεις κάτι σε firebird;;

Σε αυτή την φάση και χωρίς να ξέρω ακριβώς τι σκέφτεσαι να υλοποιήσης προτημώ να μην προτείνω sql server απλά παραθέτω τα γεγονότα για να μπορέσεις να χαράξεις την πορεία σου.

θα έχει τεράστιες διαφορές από την mysql;δηλαδή,θα μπορώ να κάνω την κατασκευή;φαντάζομαι ναι...

Έχει διαφορές και σημαντικές κυρίως στον τρόπο που γράφονται οι stored procedures, τι δυνατότες υπάρχουν και στο πως διαχειρίζονται τα δεδομένα και τα transactions. Δεν γνωρίζω αν μπορείς να κάνεις την κατασκευή χωρί να ξέρω τις απαιτήσεις σου από τον server.

τη VB την απεχθάνομαι αν και την ψιλοξέρω...αλλά βλέπω εκεί να καταλήγω στο τέλος...μου αρέσει ιδιαίτερα αυτό που λες για τον firebird..

ουσιαστικά λοιπόν,ίσως να με καλύψει ακόμα και μόνος του...σωστά;;;

Όχι δεν είναι access δεν έχει το ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης για φόρμες εκτυπωτικά κλπ παρέχει μόνο την διαχείριση δεδομένων όπως όλοι οι SQL server όταν λέω embedded εννοώ ότι μπορείς χρησιμοποιείς ενα dll από την εφαρμογή σου για την διαχείριση των δεδομένων, που υποστηρίζει τα πάντα σαν να συνδεέσαι στον server αλλά δεν επιτρέπει σε παραπάνω από 1 εφαρμογές ταυτόχρονη πρόσβαση.

κάτι ακόμα...θα ήταν δυνατό(δεν ξέρω,γι αυτό ρωτάω) να κάνω το σχεδιασμό σε access,που είναι οτι πιο εύκολο στον τομέα(στην sql θέλει λίγο παραπάνω ψάξιμο γιατί έχω και αρκετό καιρό να ασχοληθώ)και να περάσω μετά το db schema στον firebird πχ;;με κάποιο αυτοματοποιημένο τρόπο;;σκέφτομαι ας πούμε οτι τα κλειδιά,οι σχέσεις των πινάκων,τα ερωτήματα και τα πάντα είναι πολύ εύκολα στην access...η οποία κάνει generate τον κώδικα sql....μήπως λοιπόν θα μπορούσε να δουλέψει κάτι τέτοιο;;

όχι αυτοματα. Γενικά κάθε server έχει τις ιδιοτροποίες του και απαιτείται κάποια προσπάθεια για την μεταφορά ενός σχήματος. Δεν γνωρίζω τις απαιτήσεις σου από τον server και από ότι κατάλαβα ούτε εσύ έχεις ξεκάθαρη άποψη για το τι χρειάζεσαι έτσι δεν μπορώ να υποθέσω ότι δεν θα χρησιμοποιησεις κάποια δυνατότητα του server που δεν μεταφέρεται. Για αυτό το λόγο προτείνω να επιλέξης των sql server που θέλεις να δουλέψεις και να ξεκινήσεις κατευθείαν με αυτόν.

Φυσικά υπάρχει και η δυνατοτήτα να χρησιμοποιήσεις κάποιο πρόγραμμα σχεδίασης βάσεων δεδομένω το οποίο να μπορεί να κατασκευάσει για εσένα το σχήμα σε διαφορετικούς server.

Δημοσ.

Φυσικά υπάρχει και η δυνατοτήτα να χρησιμοποιήσεις κάποιο πρόγραμμα σχεδίασης βάσεων δεδομένω το οποίο να μπορεί να κατασκευάσει για εσένα το σχήμα σε διαφορετικούς server.

ξέρεις κάποιο;;

ουσιαστικά χρειάζομαι αυτό που είπα και στα παιδιά πιο πάνω...

έσοδα-έξοδα

πελατολόγιο και αποθήκη...

απλά στα ερωτήματα της βάσης θα παίρνω αναλυτικά αποτελέσματα.

πχ πότε πλήρωσα ΦΠΑ,πόσο ήταν αυτό,πόσα λεφτά μου έδωσε κάθε πελάτης,πότε μου τα έδωσε,τι υλικά αγόρασα,πότε τα αγόρασα και πόσο τα αγόρασα...

ουσιαστικά αυτά χρειάζομαι....είναι αρκετά απλή σα βάση,απλά το πρόβλημα είναι οτι η access μετά από λίγο καιρό γίνεται τεράστια και άρα μη λειτουργική....

με βάση αυτά τα δεδομένα λοιπόν,τι θα μου πρότεινες;;

για να είμαι ειλικρινής δεν έχω καταλήξει απόλυτα στο τι χρειάζομαι...απλά πρέπει να καλύπτει αυτά που ανέφερα παραπάνω...

Δημοσ.

Όπως και να έχει, θα χρειαστεί να γράψεις κώδικα. Ακόμα κ σε access θα χρειαστεί να γράψεις κ λίγη VBA. Με ότι εργαλείο και να σχεδιάσεις τη ΒΔ, μετά θα πρέπει να φτιάξεις φόρμες και να γράψεις λίγο κώδικα ο οποίος να υλοποιεί τη λογική του συστήματός σου.

Μία web προσέγγιση ίσως σε ζορίσει, ειδικά αν δεν έχεις φτιάξει κάτι ανάλογο. Οπότε πηγαίνεις σε μία desktop λύση. Αν φτιάξεις μία εφαρμογή σε Visual Studio μπορείς να έχεις τη ΒΔ σου ότι DBMS θέλεις, MySQL, Sql Server, κτλ. Ο Sql Server με την express έκδοση ίσως είναι η καλύτερη επιλογή από θέμα ταχύτητας. Από την άλλη, η MySQL είναι πιο απλή και ίσως σε βολεύει καλύτερα. Πρακτικά δεν θα δεις μεγάλη διαφορά σε απόδοση με ότι κ να διαλέξεις.

Τέλος, για να αποφύγεις να γράφεις ένα σωρό queries για να μιλάς με τη ΒΔ δες όπως πρότεινε κ ο taaz το entity framework ή κάποιο object persistent framework (NHibernate π.χ.). Ήμουν σε μία παρουσίαση που έκανε η MS για το Entity Framework (νομίζω πως παίζει μόνο με SQL Server) και είναι πραγματικά υπέροχο. Δεν ξέρω όμως αν είναι καλή επιλογή για τη πρώτη σου επαφή με το .NET. Από την άλλη, υπάρχουν μηχανισμοί στο .NET (ADO.NET) που θα σε βοηθήσουν στη διασύνδεση με τη ΒΔ χωρίς το Entity Framework ή κάτι αντίστοιχο.

Ελπίζω να σε βοήθησα κ όχι να σε μπέρδεψα... :-)

Δημοσ.

ξέρεις κάποιο;;

ουσιαστικά χρειάζομαι αυτό που είπα και στα παιδιά πιο πάνω...

έσοδα-έξοδα

πελατολόγιο και αποθήκη...

απλά στα ερωτήματα της βάσης θα παίρνω αναλυτικά αποτελέσματα.

πχ πότε πλήρωσα ΦΠΑ,πόσο ήταν αυτό,πόσα λεφτά μου έδωσε κάθε πελάτης,πότε μου τα έδωσε,τι υλικά αγόρασα,πότε τα αγόρασα και πόσο τα αγόρασα...

ουσιαστικά αυτά χρειάζομαι....είναι αρκετά απλή σα βάση,απλά το πρόβλημα είναι οτι η access μετά από λίγο καιρό γίνεται τεράστια και άρα μη λειτουργική....

με βάση αυτά τα δεδομένα λοιπόν,τι θα μου πρότεινες;;

για να είμαι ειλικρινής δεν έχω καταλήξει απόλυτα στο τι χρειάζομαι...απλά πρέπει να καλύπτει αυτά που ανέφερα παραπάνω...

Κοίτα ο προγραμματισμός δεν είναι σαν τα υδραυλικα να έχει προκαθορισμένες δυνατότητες όπως τα μεγέθοι στους σωλήνες. Για να καταλάβεις τι εννοώ, όταν λες πελατολογίο φυσικά εννοείς

κωδικός, ονομα, επώνυμο, τηλέφωνο, διεύθηνση, ΑΦΜ. Τα πρόβληματα αρχήζουν από εδώ και πέρα, ΠΧ

θες να υποπστηρίζει πολλαπλές διευθήνσεις ή μόνο μία, πολλαπλά τηλέφωνα άλλες μεθόδους επικοινωνίας(email, skype, MSN)? κάποιες business λειτουργίες όπως ενημέρωση για ονομαστικές εορτές, γενέθλια και άλλες παρόμοιες περιπτώσης για να μπορεί ο πελάτης σου να στήλει καποιο email με ευχές?

Σε περίπτωση που θες πολλαπλές διευθηνσεις τι επιπεδο κανονικοποιήσεις θέλεις για τον πίνακα διευθήνσεων? Σου αρκεί ένας πίνακας με Οδός, αριθμός, Ταχ. Κώδικας, όροφος, διαμέρισμα ή θέλεις και χώρα, πόλη, περιοχή κλπ.

Σε περίπτωση που θέλεις χώρα και πόλη θες διαφορετικό πίνακα για τις χώρες και τις πόλεις ώστε να ελαχιστοποιήσεις τα λάθη πληκτρολόγισης και να κάνεις τις αναζητήσεις ποιο γρήγορες ή θα τις έχεις σαν σταθερές στην εφαρμογή και απο εκεί θα επιλέγει ο χρήστης ότι ζητάς?

Οι κανόνες λειτουργίας (business rules) θα γραφτούν στον client aka στην εφαρμογή σου ή θα γραφτούν στον sql server ώστε να μπορείς να κάνεις αλλαγές στην εφαρμογή χωρίς να στέλνεις νέα εκδοση του εκτελέσημου (υπο συνθήκες).

Θα τυπώνει τιμολόγια και αποδήξεις λιανικής ή θα πληκτρολογεί ο χρήστης τα δεδομένα στο τέλος της ημέρας?

Όταν μιλάω για τις "απαιτήσεις σου" μιλάω για όλα τα παραπάνω τι θέλεις να κάνει ο server τι λεπτομέριες χρειάζεσαι και τι ταχύτητες αναζητάς? όπως καταλαβαινείς χωρίς απαντήσεις σε κύρια ερωτημάτα δεν μπορώ να προτείνω κάτι συγγεκριμένο.

Όσο για DB Designer ρίξε μια ματιά στο http://www.codebydesign.com/ ισχυρίζεται ότι ειναι cross database δεν το έχω χρησιμοποιήσει προσωπικά και δεν ξέρω τις δυνατοτητες του και φυσικά όπως προ ανάφερα αν δεν φοβάσε να χρησιμοποιήσεις άλφα έκδοση εφαρμογής μπορώ να σου στείλω την εφαρμογή που γράφω και υποστηρίζει Mysql, firebird, MSSQL με δυνατότητα reverse engineering βάσεων και δημιουργεία sql script για την δημιουργεία του σχήματος σε άδεια βάση. Ετσι και αλλιως είμαι σε σημείο που χρειάζομαι σχόλια από χρήστες.

Δημοσ.

Κοίτα ο προγραμματισμός δεν είναι σαν τα υδραυλικα να έχει προκαθορισμένες δυνατότητες όπως τα μεγέθοι στους σωλήνες. Για να καταλάβεις τι εννοώ, όταν λες πελατολογίο φυσικά εννοείς

κωδικός, ονομα, επώνυμο, τηλέφωνο, διεύθηνση, ΑΦΜ. Τα πρόβληματα αρχήζουν από εδώ και πέρα, ΠΧ

θες να υποπστηρίζει πολλαπλές διευθήνσεις ή μόνο μία, πολλαπλά τηλέφωνα άλλες μεθόδους επικοινωνίας(email, skype, MSN)? κάποιες business λειτουργίες όπως ενημέρωση για ονομαστικές εορτές, γενέθλια και άλλες παρόμοιες περιπτώσης για να μπορεί ο πελάτης σου να στήλει καποιο email με ευχές?

Σε περίπτωση που θες πολλαπλές διευθηνσεις τι επιπεδο κανονικοποιήσεις θέλεις για τον πίνακα διευθήνσεων? Σου αρκεί ένας πίνακας με Οδός, αριθμός, Ταχ. Κώδικας, όροφος, διαμέρισμα ή θέλεις και χώρα, πόλη, περιοχή κλπ.

Σε περίπτωση που θέλεις χώρα και πόλη θες διαφορετικό πίνακα για τις χώρες και τις πόλεις ώστε να ελαχιστοποιήσεις τα λάθη πληκτρολόγισης και να κάνεις τις αναζητήσεις ποιο γρήγορες ή θα τις έχεις σαν σταθερές στην εφαρμογή και απο εκεί θα επιλέγει ο χρήστης ότι ζητάς?

Οι κανόνες λειτουργίας (business rules) θα γραφτούν στον client aka στην εφαρμογή σου ή θα γραφτούν στον sql server ώστε να μπορείς να κάνεις αλλαγές στην εφαρμογή χωρίς να στέλνεις νέα εκδοση του εκτελέσημου (υπο συνθήκες).

Θα τυπώνει τιμολόγια και αποδήξεις λιανικής ή θα πληκτρολογεί ο χρήστης τα δεδομένα στο τέλος της ημέρας?

Όταν μιλάω για τις "απαιτήσεις σου" μιλάω για όλα τα παραπάνω τι θέλεις να κάνει ο server τι λεπτομέριες χρειάζεσαι και τι ταχύτητες αναζητάς? όπως καταλαβαινείς χωρίς απαντήσεις σε κύρια ερωτημάτα δεν μπορώ να προτείνω κάτι συγγεκριμένο.

Όσο για DB Designer ρίξε μια ματιά στο http://www.codebydesign.com/ ισχυρίζεται ότι ειναι cross database δεν το έχω χρησιμοποιήσει προσωπικά και δεν ξέρω τις δυνατοτητες του και φυσικά όπως προ ανάφερα αν δεν φοβάσε να χρησιμοποιήσεις άλφα έκδοση εφαρμογής μπορώ να σου στείλω την εφαρμογή που γράφω και υποστηρίζει Mysql, firebird, MSSQL με δυνατότητα reverse engineering βάσεων και δημιουργεία sql script για την δημιουργεία του σχήματος σε άδεια βάση. Ετσι και αλλιως είμαι σε σημείο που χρειάζομαι σχόλια από χρήστες.

δεν υπάρχει λόγος να φοβάμαι την αλφα έκδοση εφαρμογής!οκ,αν γίνεται,φυσικά να μου τη στείλεις!

φίλε,ο λόγος που σου είπα ακριβώς τις απαιτήσεις της βάσης,είναι για να τονίσω οτι χρειάζομαι το πιο απλό σύστημα που υπάρχει...κοινώς,δε νομίζω οτι χρειάζομαι πολλαπλές διευθύνσεις κλπ....πάντως,ο λόγος που δεν το διευκρίνισα είναι οτι τουλάχιστον στην access και στη mysql που θυμόμουν(νομίζω και στην informix)τέτοιου τύπου αλλαγές ήταν εύκολες...πχ προσέθετες κάποια πεδία...επίσης,ο χρήστης θα πληκτρολογεί τα δεδομένα στο τέλος της μέρας...και δε θα τυπώνει τιμολόγια-αποδείξεις....τουλάχιστον σε αυτή τη φάση..αν κάποια στιγμή υπάρχει περισσότερος χρόνος,μπορεί να δημιουργήσω κάτι τελείως διαφορετικό....

Δημοσ.

πάρε pm.

ευχαριστώ!!θα το τσεκάρω λοιπόν,θα προσπαθήσω να τα καταφέρω με τη δημιουργία,και θα ενημερώσω για την πρόοδο μου....και φυσικά και για το πρόγραμμα....να σαι καλά φίλε!!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...