Προς το περιεχόμενο

δημιουργία εφαρμογής διαχείρισης αποθήκης-πελατολόγιο

bananasplit

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

καλησπέρα παιδιά.επειδή δε βρήκα καταλληλότερο μέρος να κάνω το ποστ,αναγκάζομαι να το κάνω εδώ...αν υπάρχει καταλληλότερο,παρακαλώ τους mods να το μετακινήσουν!

θέλω να φτιάξω μια εφαρμογή για τη διαχείριση της αποθήκης,για την καταγραφή εσόδων-εξόδων και πελατολόγιο για ένα μαγαζί.

ποιός πιστεύετε οτι είναι ο καταλληλότερος τρόπος;;

προσωπικά είχα σκεφτεί μια access ή κάτι τέτοιο...ευκολία στη χρήση και στη δημιουργία,πολύ όμορφη εμφανισιακά κλπ,μπορούν να εισάγουν τα δεδομένα με φόρμες(να μην μπλέκουν δηλαδή με πίνακες κλπ)

έχει όμως τίποτα περιορισμούς ή δυσκολίες;;

να προτιμούσα sql;;ή r4gl;;το θέμα δεν είναι μόνο αν είναι πιο πολύπλοκη για εμένα...αλλά και για το ίδιο το κατάστημα...σκέφτομαι οτι στην access μπορούν με μια επιλογή ημερομηνίας να εμφανίσουν όλα τα στοιχεία που τους ενδιαφέρουν....

αν δεν υπάρχουν περιορισμοί,λέω να την προτιμήσω....εκτός κι αν έχετε διαφορετική άποψη....

Δημοσ.

Η Access καλή είναι για τέτοιες περιπτώσεις εφόσον τα δεδομένα σου δεν θα είναι πολλά. Κάτι που σταματάει να ισχύει αν κάποιος δουλεύει την εφαρμογή για αρκετό καιρό. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι η Access δεν είναι όμορφη, αλλά αυτό είναι υποκειμενικό.

Βασικά τι γλώσσες ξέρεις; Προσωπικά θα διάλεγα είτε μία απλή web εφαρμογή, για να μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του και εκτός εταιρίας / γραφείου (sic) ή μία desktop application με Visual Studio.

Δημοσ.

Οι ανάγκες μιας επιχειρισης ειναι παρα πολλές. Προσφατα ειχα ασχοληθει με κατι παρόμοιο (εταιρια) και υπηρχαν γυρω στις 500 φορμες για να γινει η δουλειά.

Γιατι η λογιστική κτλ ,αποθηκη κτλ ιστορίες καμια φορα ειναι πιο πολυπλοκα απο οτι φαινεται.Αν ειναι μικρό το μαγαζι ομως ισως και η access να κανει καλη δουλεια κ να μη θες κατι παραπανω.

Οι τεχνολογιες εξαρτώνται και απο την εκταση που θες να εχει το εργο σου.

Πχ ενα απλο μαγαζακι ισως το να υπάρχει προσβαση απο μακρια να ειναι περιττό ακομα και αν το κανεις κανεις να μη το χρησιμοποιήσει ποτέ.

Δημοσ.

@ tasos για πόσο πολλά δεδομένα μιλάμε δηλαδή;;πόσο καιρό θα κρατήσει;;

ξέρω κάποιες γλώσσες...πχ r4gl,mysql,κάτι λίγα από sqlserver(αυτά για τις βάσεις δεδομένων)υποθέτω οτι με λίγη προσπάθεια(ίσως αρκετή προσπάθεια τώρα που το σκέφτομαι)θα μπορούσα να την κάνω και σε visual studio....

πες μου όμως περισσότερα για τη web based εφαρμογή....πχ θα είχες στο μυαλό σου κάτι σε joomla;;ή κάτι τελείως διαφορετικό;;

είχα πάντως τις εξής απορίες...

α)αν φτιάξω τώρα σε access για να γίνει η δουλειά τους μέχρι να αναπτύξω ένα σοβαρότερο σύστημα,δε θα έβρισκα τρόπο μετά να εισάγω τα δεδομένα αυτόματα(αν είναι πολλά...)

β)στις πόσες εγγραφές θα αντιμετώπιζε πρόβλημα το σύστημα;;δηλαδή,αν η βάση δεδομένων γίνει πολύ μεγάλη(λόγω της χρήσης)θα δημιουργούσε κάποιο πρόβλημα;;

@Πάρης πραγματικά το κατάστημα είναι πολύ μικρό και οικογενειακό....φαντάσου λοιπόν οτι τα έσοδα είναι από κάποιους πελάτες,και τα έξοδα ΦΠΑ,νοίκι,αγορά υλικών...

το web στη συγκεκριμένη περίπτωση το θεωρώ κι εγώ μάλλον περιττό...αλλά τι θα προτείνατε να χρησιμοποιήσω για να το πετύχω;;(αν είναι σχετικά απλό,ίσως να το σκεφτώ...)

επίσης,για να καταλάβετε ακριβώς το μέγεθος της δουλειάς και το τι ζητάω από το σύστημα,ώστε να με βοηθήσετε καλύτερα,αναφέρω οτι θέλω το σύστημα να μπορεί να κάνει τα εξής...

καταγραφή εσόδων-εξόδων

αλλά να μου εμφανίζει τα έξοδα και κατά κατηγορίες πχ στις 22-12 πλήρωσα 1200 e ΦΠΑ.

καρτέλες πελατών μαζί με τα λεφτά που πλήρωσε ο καθένας...

πχ στις 22-12 ο Παπαδόπουλος μου έδωσε 3000 e...

φυσικά τα έσοδα του πελάτη περνάνε και στα έσοδα της επιχείρησης...

και κάτι τελευταίο...

διαχείριση αποθήκης...δηλαδή έχω 30 μέτρα καλώδιο ρεύματος,αύριο αγοράζω άλλα 20,ενώ παίρνω από την αποθήκη μου 5,άρα έχουν μείνει 45 στην αποθήκη.

αυτό που με προβήματίζει είναι το εξής...θέλω κάπως να εμφανίζω (μάλλον στα έξοδα,αν και δεν είμαι σίγουρος) το ποσό που δαπάνησα για κάθε υλικό,για να κάνω σύγκριση στις περιόδους...δηλαδή στις 22-12 αγόρασα 30 μέτρα καλώδιο ρεύματος προς 2 e το μέτρο...

ενώ στις 28 αγόρασα 30 μέτρα προς 4 e το μέτρο...

οπότε θα ήθελα και σε μια εκτύπωση να μπορεί να μου εμφανίσει οτι αγόρασα στις 22,28,30,5 του μήνα καλώδιο,μαζί με την ποσότητα και την τιμή...

πάντως,από αυτά που μου έχουν ζητήσει,εμένα το μυαλό μου κυρίως στην access έχει πάει....

Δημοσ.

Το πιο σημαντικό σε αυτά που ζητάς είναι να οργανώσεις σωστά τη βάση σου ώστε να αντλείς και να εισάγεις πολύ εύκολα στοιχεία και φυσικά να έχεις τους μηχανισμούς -triggers, procedures- ώστε να σε διευκολύνουν.

Αν οργανώσεις σωστά τη βάση (οποιαδήποτε και αν είναι) τότε το υπόλοιπο πρόγραμμα της διεπαφής με τον χρήστη απλουστεύεται αρκετά και φτιάχνεται πιο εύκολα.

Όλα τα θέματα που είπες ότι θέλεις να κάνεις είναι πιo πολύ θέματα βάσης (ερωτήματα) παρά διεπαφής χρήστη.

Η access δεν είναι ότι θα κολλήσει μετά από κάποιες εγγραφές, απλά μεγαλώνει αρκετά το αρχείο της και μπορεί να γίνει πιο αργή για το σύστημα στο οποίο θα τρέχει. Προσωπικά θα σου πρότεινα να το κάνεις σε mysql με διεπαφή μέσω php (αν γνωρίζεις) καθώς δεν έχει να παιδευτείς με τα παράθυρα κτλ (browser με σελίδες απλές έχεις μόνο).

Δημοσ.

Το πιο σημαντικό σε αυτά που ζητάς είναι να οργανώσεις σωστά τη βάση σου ώστε να αντλείς και να εισάγεις πολύ εύκολα στοιχεία και φυσικά να έχεις τους μηχανισμούς -triggers, procedures- ώστε να σε διευκολύνουν.

Αν οργανώσεις σωστά τη βάση (οποιαδήποτε και αν είναι) τότε το υπόλοιπο πρόγραμμα της διεπαφής με τον χρήστη απλουστεύεται αρκετά και φτιάχνεται πιο εύκολα.

Όλα τα θέματα που είπες ότι θέλεις να κάνεις είναι πιo πολύ θέματα βάσης (ερωτήματα) παρά διεπαφής χρήστη.

Η access δεν είναι ότι θα κολλήσει μετά από κάποιες εγγραφές, απλά μεγαλώνει αρκετά το αρχείο της και μπορεί να γίνει πιο αργή για το σύστημα στο οποίο θα τρέχει. Προσωπικά θα σου πρότεινα να το κάνεις σε mysql με διεπαφή μέσω php (αν γνωρίζεις) καθώς δεν έχει να παιδευτείς με τα παράθυρα κτλ (browser με σελίδες απλές έχεις μόνο).

για να είμαι ειλικρινής από php γνωρίζω ελάχιστα πράγματα....mysql ξέρω....δε θα υπάρχει κανένας editor,ή οτιδήποτε άλλο;;πχ σκέφτομαι οτι στη σχεδίαση ιστοσελίδων κλπ,το joomla κάνει μόνο του generate τον κώδικα....(και τον php από το phpmyadmin)δε θα υπάρχει κάτι παρόμοιο;;

ναι,συμφωνώ κι εγώ οτι περισσότερο είναι η οργάνωση το πρόβλημα στη δική μου βάση....γιατί ότι κι αν διαλέξουμε τελικά,είναι σχετικά απλή η υλοποίηση....

επίσης,πες οτι για αρχή φτιάχνω την access..επειδή αν δεν υπάρχει editor θα είναι λίγο δύσκολο να φτιάξω άμεσα την άλλη...όταν την τελειώσω όμως,δε θα υπάρχει κάποιος αυτοματοποιημένος τρόπος να εισάγω τα δεδομένα από την access στην άλλη;;

Δημοσ.

Δεν γνωρίζω να σου πω αν υπάρχει κάτι παρόμοιο για να φτιάχνεις αυτόματα τις φόρμες που θέλεις. Το joomla δεν σου δίνει τέτοια δυνατότητα; (δεν έχω ασχοληθεί πολύ με έτοιμα framework για php, ίσως κάποιος τα ξέρει να σου απαντήσει).

Με την mySQL δεν είναι ανάγκη να μείνεις σε php. Αν ξέρεις κάποια γλώσσα .NET μπορείς να αναπτύξεις εφαρμογή σε Visual Studio με σύνδεση σε mySQL.

επίσης,πες οτι για αρχή φτιάχνω την access..επειδή αν δεν υπάρχει editor θα είναι λίγο δύσκολο να φτιάξω άμεσα την άλλη...όταν την τελειώσω όμως,δε θα υπάρχει κάποιος αυτοματοποιημένος τρόπος να εισάγω τα δεδομένα από την access στην άλλη;;

Μπορείς αν θέλεις να κάνεις export τα δεδομένα από την access σε κάποιο format που υποστηρίζει για import η άλλη βάση που έχεις (δεδομένου ότι σχεδόν σίγουρα θα κρατήσεις το ίδιο σχήμα της βάσης σου, είναι πολύ απλό).

edit: Ή κάτι πιο αυτοματοποιημένα όπως αυτό Access To MySQL

Δημοσ.

Δεν γνωρίζω να σου πω αν υπάρχει κάτι παρόμοιο για να φτιάχνεις αυτόματα τις φόρμες που θέλεις. Το joomla δεν σου δίνει τέτοια δυνατότητα; (δεν έχω ασχοληθεί πολύ με έτοιμα framework για php, ίσως κάποιος τα ξέρει να σου απαντήσει).

Με την mySQL δεν είναι ανάγκη να μείνεις σε php. Αν ξέρεις κάποια γλώσσα .NET μπορείς να αναπτύξεις εφαρμογή σε Visual Studio με σύνδεση σε mySQL.

Μπορείς αν θέλεις να κάνεις export τα δεδομένα από την access σε κάποιο format που υποστηρίζει για import η άλλη βάση που έχεις (δεδομένου ότι σχεδόν σίγουρα θα κρατήσεις το ίδιο σχήμα της βάσης σου, είναι πολύ απλό).

από όσο ξέρω το joomla δε δίνει τέτοια δυνατότητα...το θέμα είναι κάνω τη βάση στη mysql που την ξέρω,βρίσκω αν υπάρχουν και έτοιμα framework για php και συνδέω;;οπότε η χρήση της βάσης και του όλου προγράμματος θα γίνεται από το browser,έτσι;;με κάποιο localhost ή κάτι τέτοιο..σωστά;;

Δημοσ.

άρα λοιπόν περιμένουμε να μας πει κάποιος που έχει ασχοληθεί αν υπάρχει τίποτα έτοιμο σε frameworks....ή τι μπορώ να κάνω...ουσιαστικά πάντως,ακόμα κι αν επιλέξω visual studio,το μόνο που πρέπει να γίνεται είναι η επικοινωνία της φόρμας με τη βάση,έτσι;;δηλαδή απλά η σύνδεση...

Δημοσ.

άρα λοιπόν περιμένουμε να μας πει κάποιος που έχει ασχοληθεί αν υπάρχει τίποτα έτοιμο σε frameworks....ή τι μπορώ να κάνω...ουσιαστικά πάντως,ακόμα κι αν επιλέξω visual studio,το μόνο που πρέπει να γίνεται είναι η επικοινωνία της φόρμας με τη βάση,έτσι;;δηλαδή απλά η σύνδεση...

Αυτό που μπορείς να κάνεις από τώρα είναι να σχεδιάσεις την βάση σου και να ξέρεις τι φόρμες θα έχεις, πώς θα είναι, τι στοιχεία θα έχουν κτλ.

Δεν είναι απλά η σύνδεση. Εσύ πρέπει να φτιάξεις τις φόρμες, τα ερωτήματα και την διεπαφή του χρήστη στο γραφικό περιβάλλον.

Δημοσ.

Δεν θα πρότεινα MYSQL γιατί δεν είναι δωρεάν εάν επιλέξεις να μοιράσεις μαζί με την εφαρμογή σου και τον server.

Υπάρχουν πολλαπλοί SQL servers που δεν έχουν κανένα περιορισμό ενδυκτικά αναφέρω τους PostgreSQL & firebird.

Eπίσης ο firebird έχει και embedded έκδοση για single user εφαρμογές και δωρεάν drivers για .ΝΕΤ & Visual studio.

Σε κάθε περίπτωση απόφυγε web εφαρμογές εάν δεν θέλεις να μπλέξεις με restless & restful μεθοδολογίες ανάπτυξης και επιπλέων προβλήματα στην ACID λογική της εφαρμογής σου. Στην περίπτωση σου θα πρότεινα για αρχή να εγκαταστήσεις visual studio express μαζί με τον SQL server που σε ενδιαφέρει να δουλέψεις και του drivers του για .NET και προεραιτηκά να δεις το entity framework ή κάποιο object persistent framework (NHibernate π.χ.) να σε βοηθήσει με την ανάπτυξη της εφαρμογής σου.

Για τους SQL servers που αναφέρω υπάρχουν δωρεάν και commercial εργαλεία για την διαχείριση της βάσης.

Σε περίπτωση που σε ενδιαφέρει κάπιο ERD εργαλείο κατέβασε το fubforce DBDesigner ή αν δεν φοβάσε τις άλφα εκδόσεις στείλε μου pm να σου στείλω την εφαρμογή μου που μιλάει με firebird, mysql, mssql και στο άμεσο μέλλον postgreSQL.

Δημοσ.

Υπάρχει κάποια παράγραφος στο licence του mySQL που απαγορεύει την πώληση του ως μέρος άλλου προϊόντος; (δεν γνωρίζω, για αυτό ρωτάω)

Αν ισχύει αυτό δεν μπορεί απλά να πουλήσει την εφαρμογή σε php και ο πελάτης να κάνει την εγκατάσταση (οπότε ο πελάτης το βάζει, δεν πωλείται);

Τι είναι τα Restless και Restful;

Δημοσ.

Υπάρχει όρος που απαγορεύει να μοιράσεις την εγκατάσταση του server με commercial εφαρμογές καθώς επίσης και άδειες χρήσεις για OEMs, ISVs and VARs. Κοινός αν θέλεις να είσαι 100% νομοταγής δεν μπορείς να βάλεις την εγκατάσταση στο cd της εφαρμογής σου εκτός και άν αγοράσεις κάποια άδεια χρήσης από την εταιρία, αυτό δεν εμποδίζει τον πελάτη σου να την κατεβάση και να την εγκαταστήσει χωρίς χρέωση ή να το κάνεις εσύ στον χώρο του για αυτόν.

Οι web εφαρμογές είναι όλες restless με πολλή απλά λόγια κάθε σελίδα δεν γνωρίζει τη συναίβει στην προηγούμενη και τι επιλογές έκανε σε αυτή ο χρήστης, γνωρίζει μόνο ότι υπάρχει στην σελίδα που εμφανίζεται στον browser. Μέθοδοι για restful web εφαρμογές υπάρχουν πολλές (sessions, cookies etc) αλλά δεν υποστηρίζεται ενδογενός από τους browsers με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να λυφθούν υπόψην κατά την υλοποιήση τους και δεν είναι για αρχάριους, κύριος δε αν λάβεις υπ' όψην την ασφάλεια της εφαρμογής.

Αν υποθέσω ότι στην τρέχουσα εγκατάσταση η ασφάλεια δεν παίζει και μεγάλο ρόλο αφού θα είναι μόνο για εσωτερική χρήση στην εταιρία που θα εγκατασταθεί και δεν θα έχει κανείς πρόσβαση από έξω ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες ο περιορισμός σε restless μεθοδολογίες ανάπτυξης είναι ένα επιπλέων πρόβλημα που πρέπει να αντιμετοπιστεί. Γενικά προσωπικά προτείνω την χρήση κάποιου περιβάλοντος ανάπτυξης τύπου VB ή C# για καινούργιους στον χώρο εκτός και εαν θέλει να ασχοληθεί με web εφαρμογές.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...