Προς το περιεχόμενο

Προειδοποίηση απόλυσης και αποζημίωση

yiannis72

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σήμερα έπειτα από 3 χρόνια εργασίας σε μια εταιρεία,ανακοίνωσαν προφορικά στην κοπέλα μου ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να φύγει γιατί απολύεται.

Προσπαθώντας να υπολογίσω το ύψος της αποζημίωσης που πρέπει να πάρει και χρησιμοποιόντας αυτό(με το δεδομένο ότι ο ακαθάριστος μισθός της ήταν 1430€),βρήκα ότι:

Α)Αν δεν της κοινοποιήσουν γραπτώς την απόλυσή της πρέπει να λάβει 3.336,67 €

Β)Αν ειδοποιηθεί 2 μήνες πριν,πρέπει να της δώσουν 1.668,33 €(τα μισά δηλαδή)

Βέβαια μέχρι το τέλος του μήνα,όχι μόνο δε μεσολαβούν 2 μήνες προειδοποίησης αλλά ούτε καν ένας.Στην περίπτωση λοπόν που στο τέλος του Φλεβάρη ή αρχές Μάρτη τη διώξουν(υποθέτοντας ότι αύριο-μεθαύριο θα της κοινοποιήσουν και γραπτώς την απόλυση)τι ακριβώς πρέπει να κάνει;Να απαιτήσει τα χρήματα της αποζημίωσης Β Χ2;Να αρνηθεί να φύγει από την εργασία της πριν συμπληρωθούν οι 2 μήνες; Να καλέσει επι τόπου την επιθεώρηση εργασίας;

Στην απίθανη περίπτωση που τελικά γίνει πραγματικότητα το σενάριο Α και αρνηθούν να της καταβάλουν αυτό το ποσό,φαντάζομαι ότι η επιθεώρηση εργασίας είναι μονόδρομος αλλά θα ήθελα και τις απόψεις κάποιων πιο σχετικών.

Δημοσ.

Να μιλησεις με ένα λογιστή για να σου δώσει την ακριβή αποζημίωση που δικαιούται ή να επιβεβαιώση το πόσο που έχεις υπολογίσει σε περίπτωση που έχει υπόλοιπο άδειας (εάν δεν έχει πάρει άδεια από την 01/01 τότε έχει) να το προσθέσης στην αποζημίωση που θα λάβει και να θυμάσε ότι εάν έχει ημέρες άδειας που δεν έχει πάρει από το προηγούμενο έτος τότε αυτές τις ημέρες τις πληρώνεται διπλά. (Και όχι δεν διαγράφονται οι ημέρες άδειας από το προηγούμενο έτος, το δίκαιο προβλέπει την πληρωμή τους στο διπλάσιο με την έναρξη του νέου έτους ή την υποχρεωτική αδειοδότηση του υπαλλήλου. Σε περίπτωση που δεν γίνει τίποτα από τα παραπάνω τότε ο υπάλληλος αποφασίζει για το πως θα την διαχειριστεί αλλά δεν διαγράφεται για κανένα λόγο. Επίσης η ελάχιστη περίοδος ενημέρωσης που απαιτήτε είναι 15 μέρες και κανένα δικαστήριο δεν θα αφαιρέση αυτό το δικαίωμα από τον εργοδότη εφ' όσον πληρώσει τα απαιτούμενα οπότε και δεν μπορεί να αρνηθεί να αποχωρήσει και δεν έχει λόγο να το κάνει) επίσης θα πρέπει να της δώσει και το δώρο του πάσχα αν όχι άμεσα τότε να καθορίσουν ημερομηνία που θα περάσει να το πάρει, έχει το δικαιώμα να της δώσει το δώρο όταν το δώσει και στου υπόλοιπους (Την μεγάλη εβδομάδα συνήθως).

Δημοσ.

Αν τα πράγματα έχουν έτσι όπως τα γράφεις η κοπέλα σου δικαιούται 2 μισθούς συν την αναλογία επιδόματος άδειας και δώρων.

Άρα έχουμε: 1.430,00*2 = 2.860,00

προσαύξηση επιδόματος άδειας & δώρων: 2.860,00/6 = 476,67

Σύνολο: 3.336,67 το οποίο λόγω του χαμηλού του ύψους είναι αφορολόγητο.

Αν έπαιρνε τακτικά προμήθειες από πωλήσεις, ή δούλευε τακτικά Κυριακές ή νυχτερινά θα υπάρξει η ανάλογη προσαύξηση.

Αν δεν πάρει τόσα, δεν υπογράφει και πηγαίνει στην επιθεώρηση ASAP.

Καλή τύχη.

Δημοσ.

Αν και δείχνετε γνώστες του θέματος,όσο και αν έψαξα δε βρήκα πουθενά αναφορά για 15 μέρες προειδοποίησης και 2 μισθούς αποζημίωσης.Μπορεί να κάνω λάθος εγώ και να μην ψάχνω σωστά, οπότε αν μπορούσατε να μου δώσετε κάποιο λινκ θα ήταν ευπρόσδεκτο.

Πάντως σύμφωνα και με αυτόν τον πίνακα,η αποζημίωση που πρέπει να πάρει ειναι 1+1/6 και οι μήνες προειδοποίησης είναι 2.Δώρα και επιδόματα δεν τα έχω υπολογίσει γιατί αυτά προφανώς πρέπει να τα δει λογιστής.Απλά θέλαμε να έχουμε μια ιδέα.

Σας ευχαριστώ και τους δύο πάντως.

Δημοσ.

Αν και δείχνετε γνώστες του θέματος,όσο και αν έψαξα δε βρήκα πουθενά αναφορά για 15 μέρες προειδοποίησης και 2 μισθούς αποζημίωσης.Μπορεί να κάνω λάθος εγώ και να μην ψάχνω σωστά, οπότε αν μπορούσατε να μου δώσετε κάποιο λινκ θα ήταν ευπρόσδεκτο.

Πάντως σύμφωνα και με αυτόν τον πίνακα,η αποζημίωση που πρέπει να πάρει ειναι 1+1/6 και οι μήνες προειδοποίησης είναι 2.Δώρα και επιδόματα δεν τα έχω υπολογίσει γιατί αυτά προφανώς πρέπει να τα δει λογιστής.Απλά θέλαμε να έχουμε μια ιδέα.

Σας ευχαριστώ και τους δύο πάντως.

Δε λέμε κάτι διαφορετικό... από τι στιγμή που δεν έχει προειδοποιηθεί εγγράφως 2 μήνες πριν την απόλυση, θα λάβει το ποσό που σου έγραψα παραπάνω.

Δημοσ.

Δε λέμε κάτι διαφορετικό... από τι στιγμή που δεν έχει προειδοποιηθεί εγγράφως 2 μήνες πριν την απόλυση, θα λάβει το ποσό που σου έγραψα παραπάνω.

Ναι οκ,εγώ θεώρησα δεδομένο ότι θα υπάρξει έγγραφη ειδοποίηση.Αν δεν υπάρξει τότε οι υπολογισμοί που έκανες είναι απόλυτα σύμφωνοι με όσα έχω διαβάσει ως τώρα.

Δημοσ.

Εξ άλλου ο Ν.3863/2010 αναφέρει:

"Β. Σύμβαση μισθωτού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, διάρκειας πέραν των δώδεκα (12) μηνών, δύναται να καταγγελθεί κατόπιν προηγούμενης έγγραφης προειδοποίησης του εργοδότη ως εξής:

α) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δώδεκα (12) μήνες έως δύο (2) χρόνια, προειδοποίηση ενός (1) μηνός πριν την απόλυση.

β) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δύο (2) χρόνια συμπληρωμένα έως πέντε (5) χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση δύο (2) μηνών πριν την απόλυση.

γ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από πέντε (5) χρόνια συμπληρωμένα έως δέκα (10) χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση τριών (3) μηνών πριν την απόλυση.

δ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δέκα (10) χρόνια συμπληρωμένα έως δεκαπέντε (15) χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση τεσσάρων (4) μηνών πριν την απόλυση.

ε) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δεκαπέντε (15) χρόνια συμπληρωμένα έως είκοσι (20), απαιτείται προειδοποίηση πέντε (5) μηνών πριν τη λύση της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας.

στ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από είκοσι (20) χρόνια συμπληρωμένα και άνω, απαιτείται προειδοποίηση έξι (6) μηνών πριν τη λύση της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας.

Εργοδότης ο οποίος δεν κάνει χρήση της δυνατότητας έγγραφης προειδοποίησης καταβάλλει στον απολυόμενο την αποζημίωση που προβλέπεται από τις οικείες διατάξεις των νόμων 2112/1920 (ΦΕΚ 67 Α ) και 3198/1955 (ΦΕΚ 98 Α ).

Εργοδότης που προειδοποιεί εγγράφως τον εργαζόμενο κατά τα ανωτέρω, καταβάλλει στον απολυόμενο την αποζημίωση, που προβλέπεται από τις οικείες διατάξεις των νόμων 2112/1920 και 3198/1955 για τα χρόνια εργασίας που έχει συμπληρώσει ο απολυόμενος, σε περίπτωση καταγγελίας κατόπιν προειδοποίησης."

Άρα όπως είπαμε. Αφού δεν υπήρξε προειδοποίηση, δε θα υπάρξει από δω και πέρα.

Α! και το ποσό εφάπαξ.

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Χθες λοιπόν η κοπέλα απολύθηκε.Το ποσό που της έβγαλαν από την εταιρεία ότι πρέπει να λάβει είναι περίπου 7500€(συμπεριλαμβανομένων και χρωστούμενων δεδουλευμένων).Τα λεφτά είναι ακριβώς αυτά που είχαμε υπολογίσει αλλά εδώ αρχίζει το γνωστό τροπάριο που έχω ακούσει για αντίστοιχες περιπτώσεις με όχι και τόσο καλά αποτελέσματα.Ο υπεύθυνος της εταιρείας την ενημέρωσε οτι προτίθεται να της καταβάλει το ποσό σε 4 δόσεις.Βλέποντας ότι η κοπέλα μου αρνείται τις προφορικές του βεβαιώσεις για την καταβολή των χρημάτων,της προτείνει να τις δώσει επιταγές της εταιρείας.Έπειτα από συζήτηση που είχαμε με μια γνωστή μας δικηγόρο,καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο πιο ασφαλής τρόπος είναι μάλλον η έκδοση συναλλαγματικών.Σκόρπιες μαρτυρίες όμως που άκουσα απο δω κι από κει,λένε ότι ούτε και αυτό την διασφαλίζει απόλυτα.

Επειδή όπως όλοι ξέρουμε ότι το να βρεις δουλειά σήμερα είναι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο,πρέπει να σιγουρευτούμε ότι θα τα πάρει αυτά τα λεφτά για να μπορεί να κινηθεί κάποιο διάστημα μέχρι να βρει δουλειά.

Δεν ξέρω μήπως είναι επιβεβλημένη η επίσκεψη σε κάποιον εργατολόγο (η γνωστή μας δικηγόρος για να πω την αλήθεια δε μας εμπνέει και πολύ εμπιστοσύνη)ή τα πράγματα είναι πιο απλά απ'ότι φαντάζομαι.

Για παράδειγμα,αν καταλήξουμε τελικά σε έκδοση συναλλαγματικών και τελικά δεν πληρωθούν,ποιές οι επιπτώσεις για τον οφειλέτη;

Δημοσ.

Μόνο που ακούω 'επιταγή' με πιάνει αλλεργία, με την πρώτη αντίσταση που κάνουμε για τις αστείες προφορικές τους δεσμεύσεις, έχουνε το "επιταγή" στο τσεπάκι. Γιατί άραγες?(!) Να πάτε σε άλλο δικηγόρο. Στην χειρότρη περίπτωση που δεχτείτε επιταγή, μην είναι τρίτου (που αυτός θα την πασάρει τώρα σ'εσάς) που δεν θα ξέρετε πόσο φερέγγυος είναι και 'κείνος μη τυχόν και βρεθείτε στο ταμείο της τράπεζας ν'ακούτε την ατάκα "ακάλυπτη". Σε δική μου περίπτωση, η γνώμη του δικηγόρου ήταν ότι *αν* δεχόμουν επιταγή, σίγουρα να ήταν επιταγή κατευθείαν της εταιρίας με την υπογραφή του λεγάμενου επάνω και την οποία θα απαιτούσα να υπογραφεί μπροστά μου. Το οποίο βέβαια όχι ότι αποτελεί εγγύηση στο ότι μπορεί όταν έρθει η ώρα κι αυτουνού να είναι ακάλυπτη, αλλά τουλάχιστον αν γινόταν αυτό δεν θα είχες να κυνηγάς κάποιον τρίτο κι ο λεγάμενος να την έχει γλυτώσει με ελαφρά πηδηματάκια. Ο Γιάννης-Γιαννάκης, θα μου πεις τώρα για σένα στο ποιον θα καταλήξεις να κυνηγάς, αλλά όχι, μη έχουν και την ευκαιρία να την γλυτώνουν τόσο φθηνά αν σου την κάνουν.

Προσωπικά δεν θα ένιωθα σιγουριά με καμία επιταγή, και σε οποιονδήποτε διακανονισμό για τον οποίο θα συμφωνούσα, θα ήθελα γραπτή δήλωση/συμφωνητικό -όποια γραπτή νομική δεσμευση μου δίνει το δικαίωμα ο νόμος τεσπά- για τα οφειλόμενα απέναντι μου, για να ξέρει ότι θα του πάρω το κεφάλι και θα τον κυνηγήσουν, αν δεν το τηρήσει όταν έρθει η ώρα των δόσεων. Να πάτε σε άλλο δικηγόρο εργατολόγο, να τον ρωτήσετε ότι οκ, αν και ο νόμος του δίνει πλέον το δικαίωμα να δόσει την αποζημίωση σε δόσεις, ποιον τρόπο όμως προβλέπει ώστε να είναι εγγυημένες (δεσμευτικές γι'αυτόν) οι πληρωμές και επομένως νομικά τιμωρητέα η τυχόν μη τήρηση τους. Κι αν συνεχίσει τα ανέκδοτα ο δικός σας να βάλετε τον δικηγόρο να επικοινωνήσει μαζί του, να πάρει το μήνυμα, γιατί οι περισσότεροι έχουν και την αλαζονεία να πιστεύουν ότι έχουν να κάνουν με παιδάκια που θα τα ψήσουν αργά ή γρήγορα.

Δεν θα ξαφνιαστώ καθόλου αν μου πεις ότι όταν η κοπέλα σου αρνήθηκε τις προφορικές δεσμεύσεις, έπεσε και η ατάκα "τι, δεν με εμπιστεύεσαι?", "τόσα χρόνια δουλεύουμε μαζί" και όλα αυτά τα λαμογιο-εμετικά. Ουστ τα τομάρια. Ναι, τα έχω παρμένα. Αυτά. :-D

Δημοσ.

Δεν θα ξαφνιαστώ καθόλου αν μου πεις ότι όταν η κοπέλα σου αρνήθηκε τις προφορικές δεσμεύσεις, έπεσε και η ατάκα "τι, δεν με εμπιστεύεσαι?", "τόσα χρόνια δουλεύουμε μαζί" και όλα αυτά τα λαμογιο-εμετικά. Ουστ τα τομάρια. Ναι, τα έχω παρμένα. Αυτά. :-D

Όχι,δε θα σε ξαφνιάσω.Το τσιράκι-λογιστής της εταιρείας,σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του η κοπέλα μου για να του ζητήσει κάποια χαρτιά που χρειάζονται για τη σύνταξη ιδιωτικού συμφωνητικού με θέμα την καταβολή της αποζημίωσης,της είπε "καλά δε ντρέπεσαι να πηγαίνεις σε δικηγόρους,τόσα χρόνια δουλεύεις εκεί".Βέβαια ο εργοδότης δε ντράπηκε να απολύσει τον πιο χαμηλόμισθο υπάλληλο σε περίοδο τεράστιας οικονομικής κρίσης, τη στιγμή που οι συνάδελφοι της στο άκουσμα της απόλυσης έμειναν έκπληκτοι και κάποιοι θεώρησαν ότι θα έπρεπε να κοπούν 50€ από το μισθό τους και να δοθούν στην κοπέλα ώστε να μην απολυθεί.Τέλος πάντων,δικαίωμά του είναι να απολύει και να προσλαμβάνει όποιον θέλει αλλά είναι επίσης δικαίωμά της να διασφαλίσει ότι θα πάρει τα λεφτά που δικαιούται.

Ναι,η σκέψη είναι να απευθυνθούμε σε εργατολόγο για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα της από μέρους μας λανθασμένης κίνησης που θα επιτρέψει στον τυπά να την βγάλει καθαρή.

Δημοσ.

Όχι,δε θα σε ξαφνιάσω.Το τσιράκι-λογιστής της εταιρείας,σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του η κοπέλα μου για να του ζητήσει κάποια χαρτιά που χρειάζονται για τη σύνταξη ιδιωτικού συμφωνητικού με θέμα την καταβολή της αποζημίωσης,της είπε "καλά δε ντρέπεσαι να πηγαίνεις σε δικηγόρους,τόσα χρόνια δουλεύεις εκεί"

παλι καλα που δεν την ειπε οτι ειναι και αχαριστη(το εχω ακουσει αυτο καποτε ,οπως και πολλα αλλα).βρε ουστ τα λαμογια.πιστεψε με σε ολους την ιδια κασετα βαζουν και λενε. αλλα σε ενα κρατος @ρδελο, οπως η ελλαδα ,ισχυει ο νομος της ζουγλας στην αγορα εργασιας.ο σωζων εαυτο σωθειτω.οποιος προλαβει τον κυριο ειδε...ζουμε εργασιακο μεσαιωνα.

Δημοσ.

yiannis72, δε χρειάζεται καν να μπλέκεις με δικηγόρους για την αποζημίωση απόλυσης. Ο νόμος προβλέπει ξεκάθαρα με ποιον τρόπο πρέπει να γίνει η καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης.

Αν πρόκειται για μισθούς 2 μηνών πρέπει να γίνει εφάπαξ την ημέρα της απόλυσης. Μην τυχόν και υπογράψει τίποτα.

Φυσικά και δε θα δεχτεί άλλο τρόπο πληρωμής. Πήγαινε στην επιθεώρηση εργασίας αύριο, εξήγησε τους την κατάσταση και μην τους αφήσεις να κωλυσιεργήσουν. Να κάνετε έγγραφη καταγγελία και να πάρεις τον αριθμό πρωτοκόλλου. Αν ξαναμιλήσεις με τον λογιστή πες του πως εκείνος θα πρέπει να ντρέπεται πρώτον για την αντιμετώπιση προς τη φίλη σου και δεύτερον για την άγνοια που έχει περί των διατάξεων του νόμου. Ερασιτέχνης παλιατζής είναι, όχι λογιστής.

Ν.3863/2010:

"3. Όταν η αποζημίωση λόγω καταγγελίας της σύμ­βασης εργασίας υπερβαίνει τις αποδοχές δύο (2) μη­νών, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει κατά την απόλυση μέρος της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στις αποδοχές δύο (2) μηνών. Το υπόλοιπο ποσό καταβάλ­λεται σε διμηνιαίες δόσεις, καθεμία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τις αποδοχές δύο (2) μηνών, εκτός και αν το ποσό που υπολείπεται για την εξόφληση του συνόλου της αποζημιώσεως είναι μικρότερο. Η πρώτη δόση καταβάλλεται την επομένη της συμπλήρωσης διμήνου από την απόλυση."

Τώρα τι δικαιούται ο εργαζόμενος όταν δεν του καταβάλλεται έγκαιρα ο μισθός;

-Να ασκήσει αγωγή και να ζητήσει εντόκως τους καθυστερούμενους μισθούς του καθώς και αποζημίωση για κάθε άλλη ζημιά του.

-Εχει το δικαίωμα να κάνει επίσχεση της εργασίας του.

-Να ζητήσει την κήρυξη του εργοδότη σε πτώχευση, αν είναι έμπορος.

-Να θεωρήσει την καθυστέρηση ως βλαπτική μεταβολή με τα συναφή δικαιώματα, εφόσον η καθυστέρηση γίνεται συστηματικά και οφείλεται σε δόλο του εργοδότη.

-Να ζητήσει την ποινική δίωξη του εργοδότη για μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών του.

Μη βλέπεις το ποσό σαν σύνολο, με άλλο τρόπο είναι απαιτητή η αποζημίωση και με άλλο τρόπο οι μισθοί.

Δημοσ.

Physics_Rulez,όπως είχαμε πει στα αρχικά ποστς,η αποζημίωση όντως είναι μισθοί 2 μηνών(συν τις προσαυξήσεις).Της χρωστάνε βέβαια και αρκετά δεδουλευμένα και έτσι φτάσαμε στα 7500€.Φαντάζει σχετικά μεγάλο το ποσό αλλά αφού την απολύσανε με το σκεπτικό"ε,τι να κάνουμε,έτσι είναι οι δουλειές" είμαι κι εγώ υπέρ της άποψης "ε τι να κάνουμε,ας κόψουνε το λαιμό τους και να τα βρούνε να της τα δώσουν άμεσα"(λένε ότι δεν έχουν να της δώσουν τόσα λεφτά μαζεμένα-μην πω καμμιά κουβέντα τώρα).Φοβάται όμως να πάει τσαμπουκαλεμένα να τα απαιτήσει εδώ και τώρα μην τυχόν και έχει νομικά τραβήγματα-και στο μεσοδιάστημα καθόλου λεφτά.Γι αυτό έχει φαγωθεί να πάμε σε εργατολόγο μήπως προτείνει κάποια πιο συμβιβαστική λύση χωρίς όμως να ρισκάρει τα λεφτά που δικαιούται.

Οι νόμοι που έχεις παραθέσει ως τώρα είναι σαφείς και ξεκάθαροι.Θα το συζητήσω και μαζί της και αποφασίζουμε ποια θα είναι η στάση της στο θέμα.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Λοιπον guys, ειμαι φρεσκο-απολυμενος, μολις 2 ωρες εχει και θελω λιγο τα φωτα σας.

Η προσληψη μου εγινε στισ 22/11/2010 και η απολυση μου σημερα(αυριο θα υπογραψω).

Τι θα γινει με την αποζημιωση? Ποση θα παρω? Προειδοποιηση φυσικα δεν υπηρξε,ουτε προφορικη ουτε γραπτη.

Δικαιουμαι να πληρωθω και την αδεια που δεν πηρα?(το υπολοιπο μαγαζι ξεκινησε να παιρνει αδειες απο τον Γεναρη, οι μισοι εχουν παρει).

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...