Alchemist` Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2011 Προφανώς όλοι έχουμε καταλάβει ότι η κοινωνία μας βρίσκεται σε μια Χ κατάσταση την οποία δεν θέλω να σχολιάσω, γιατί έχει σχολιαστεί μέχρι αηδίας... Αυτό που βλέπω όμως, από τηλεοράσεις, κανάλια, εκπομπές, συζητήσεις κτλπ κτλπ κτλπ, είναι μια τάση που δεν μπορώ να περιγράψω με μια λέξη αλλά συνοψίζεται στην φράση "ο καημένος κοσμάκης δεν φταίει σε τίποτα και τραβάει το λούκι". Μια τάση να μπαίνει μπροστά ο όρος "ανθρωπιά", για να δικαιολογίσουμε τα αδικαιολόγητα... Οκ, σίγουρα υπάρχει κατανόηση από τους περισσότερους, αν όχι όλους, για την φτώχεια που επικρατεί, την ανεργία μπλα, μπλα, μπλα, αλλά δεν πρέπει να αποδωθούν ευθύνες και στον ίδιο τον κόσμο? Γιατί πάντα ο κόσμος βγαίνει στην απέξω ως "μη-φταίχτης"? Αυτα που είπα αφορούν φυσικά πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής μας, αλλά για να γίνω πιο κατανοητός θα αναφερθώ συγκεκριμένα σ'ένα θέμα, όπως η ανεργία, και θα πω μια μικρή, πραγματική ιστορία... Έχω λοιπόν έναν άνεργο φίλο μου, με τον οποίο κάνουμε παρέα από το νηπιαγωγείο. Το παιδί αυτό δεν άνοιξε ποτέ στην ζωή του βιβλίο, δεν προσπάθησε να μάθει να κάνει οτιδήποτε, πλήρωναν φροντιστήρια στην 2 & 3η λυκείου οι γονείς και πήγαινε εκεί και κοιμότανε. Καταρχάς εδώ να σημειώσω ότι προσωπικά διαφωνώ καθέτως με την άποψη ότι κάποιος πρέπει να σπουδάσει για να πετύχει επαγγελματικά. Όλη η παιδική του ζωή λοιπόν, ήταν παιχνίδια, έξω, και γενικώς "καλοπέραση". Έβγαλε λοιπόν 5000 μόρια στις πανελλαδικές, και αποφάσισε ότι πρέπει να ξαναδώσει... Ξανά ένας χρόνος φροντηστήρια για να βγάλει, αναμενόμενο, 6000 μόρια. Από εκεί και πέρα, μετά τον στρατό, άραξε στο σπίτι του, όπου κάνει που και που καμιά δουλειά του στυλ σερβιτόρος... Μετά από συμβουλές & παροτρύνσεις όλων μας, για να βρει μια δουλειά, πιθανές προτάσεις κτλπ (οι οποίες άλλες του βρωμάγαν και άλλες του ξίνιζαν) μου λέει μια μέρα, "θα δώσω για ΕΠΟΠ"... Αφού έδωσε εξετάσεις και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, του απάντηση πως "ειληκρινα θα ήταν αμαρτία να περνούσες και να μην έμπαινε κάποιο άλλο παιδί, που πιθανώς προσπάθησε στην ζωή του για κάτι"... Εκεί φυσικά μαλώσαμε γιατί δεν άντεξα, και πλέον, δεν είμαστε φίλοι... Απ' ότι έμαθα πήγε πριν λίγο καιρό στο ταμείο ανεργίας, για να λάβει την σχετική αποζημίωση. Σταματώντας λοιπόν εδώ, σκέφτομαι... Αυτός ο άνθρωπος περνούσε μια ζωή καλά σε βάρος άλλων, δεν έκανε καμία προσπάθεια για τίποτα, και τώρα απευθύνθηκε στο κράτος, για να του δωθούν χωρίς να κοπιάσει χρήματα, τα οποία κρατούνται από εμένα... Προσπαθώ παράλληλα να θυμηθώ την τελευταία φορά που με βοήθησε κάποιος, και δεν μπορώ να βρώ απάντηση... Κάθομαι και σκέφτομαι λοιπόν τις ώρες παιχνιδιού που έχασα για να διαβάσω σαν παιδί, τους πολλούς καφέδες και εξόδους που έχασα στο γυμνάσιο/λύκειο, τα απογεύματα που έχασα για να πάρω proficiency στα αγγλικά, τα πολλά εγκαφαλικά κύτταρα που έκαψα στις 2 τελευταίες τάξεις του λυκείου, μια από τα ίδια και στο πανεπιστήμιο, και όλα αυτά για να γίνω μετά από κόπο υπάλληλος κάπου. Στην τελική πάλι έχουμε τον κύριο να κάθεται, και τον μαλάκα να πληρώνει για αυτόν... Σ' όλα αυτά έχω να προσθέσω τους καθηγητές που κάνουν ιδιαίτερα και δηλώνουν άνεργοι, τους φοιτητές που παίρνουν πτυχεία και μεταπτυχιακά χωρίς να γνωρίζουν τίποτα, και μετά περιέργως είναι άνεργοι... Τον κόσμο που δουλεύει "μαύρα" σε οποιεσδήποτε δουλειες για να πάρει κάτι παραπάνω... Τον κόσμο που παίρνει δάνεια για να αγοράσει άχρηστα πράγματα... Τον κόσμο που ψωνίζει από κάτι Lidl, Carefour, whatever, και καταστρέφει την οικονομία... Τον κόσμο που σπούδασε ανθοκομία... Τον κόσμο που ζεί για να βγεί στα μπουζούκια ένα Σάββατο...Τον κόσμο που δεν έχει να φάει και στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικά σχολεία... Τον κόσμο που έχει 100 πιστωτικές κάρτες... Τον κόσμο που στην τελική, δεν φρόντισε όταν έπρεπε, ώστε να έχει τα κατάλληλα εφόδια για να επιβιώσει αξιοπρεπώς στην κοινωνία, να έχει την ικανότητα να κάνει σωστή διαχείριση των οικονομικών και κοινωνικών του υποχρεώσεων. Σαφώς υπάρχει κόσμος βέβαια που δεν υπεύθυνος για κάποιες παρόμοιες κατάστασεις, και σαφώς ακόμη και τον κόσμο που ανέφερα παραπάνω πρέπει να τον βοηθήσουμε... Δεν θα ρίξουμε στον κεάδα κανέναν... Αλλά, α) Μέχρι πότε θα συμβαίνει αυτό? β) Απο που και ως που δεν φέρουν ευθύνες? και γ) Εγώ τι ακριβώς φταίω για όλα αυτα? Δεν αναφέρθηκα στο θέμα αυτό λόγω κακίας, ζήλιας ή κόμπλεξ, απλά πιστεύω πως το πρώτο βήμα για να διορθωθεί και να ορθοποδήσει κάποιος είναι να αναγνωρίσει τα σφάλματά του... Πως θα γίνει αυτό όταν όλοι σπεύδουν να τους δικαιολογήσουν? Όταν όλοι σπεύδουν να ρίξουν τις ευθύνες στην κρίση, στην πολιτική, στις συγκηρίες , σε θεούς και δαίμονες, ή οπουδήποτε αλλού για δικούς τους λόγους?
Tenshi Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2011 Τσαντίστηκες που το τσικουλατο-κόριτσο έκλεισε τα pm και δέν είχες την ευκαιρία να ανταποδώσεις τις ευχές ε;
Alchemist` Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2011 Τσαντίστηκες που το τσικουλατο-κόριτσο έκλεισε τα pm και δέν είχες την ευκαιρία να ανταποδώσεις τις ευχές ε; Όχι μιλήσαμε με pm χωρίς ευχολόγιο Ειληκρινά δεν έχει καμία σχέση, και σκεφτόμουν εδώ και καιρό να κάνω το θέμα... Δεν νομίζω ότι έχουν άμεση σχέση τα 2 θέματα έτσι κ αλλιώς... Αυτές τις σκέψεις τις έκανα την τελευταία φορά που είδα Λαζόπουλο για να είμαι ειλικρινής...
35apontos Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2011 Για να πάρει επίδομα ανεργίας,πρέπει νάχει πάνω από 1,5 χρόνο συνεχούς και αδειάλειπτης απασχόλησης. Πως είναι τεμπέλης τότε;
FilipposMD Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2011 Δεν αναφέρθηκα στο θέμα αυτό λόγω κακίας, ζήλιας ή κόμπλεξ, απλά πιστεύω πως το πρώτο βήμα για να διορθωθεί και να ορθοποδήσει κάποιος είναι να αναγνωρίσει τα σφάλματά του... Πως θα γίνει αυτό όταν όλοι σπεύδουν να τους δικαιολογήσουν? Όταν όλοι σπεύδουν να ρίξουν τις ευθύνες στην κρίση, στην πολιτική, στις συγκηρίες , σε θεούς και δαίμονες, ή οπουδήποτε αλλού για δικούς τους λόγους? Θα μείνω μόνο σε αυτό, γιατί τα υπόλοιπα είναι περισσότερο φιλοσοφική κουβέντα, ενώ εδώ θέτεις ένα ζήτημα πρακτικό. Προσωπικά, ήλπιζα ότι η κατάρρευση της χώρας θα προκαλέσει ένα σοκ στους πολίτες της και θα κάτσει ο καθένας να σκεφτεί τι πήγε λάθος. Δυστυχώς, δεν βλέπω πολλούς να το κάνουν με ειλικρίνεια. Συνήθως φταίνε οι πολιτικοί ή τα ξένα συμφέροντα. Δε φταίω εγώ που πληρώνω μαύρα τον υδραυλικό, τον ηλεκτρολόγο, τον καθηγητή που κάνει ιδιαίτερα στο παιδί μου, την μετανάστρια που καθαρίζει το σπίτι (αν δεν είμαι ένας από αυτούς). Δε φταίω εγώ που δεν πληρώνω τις εισφορές του μπογιατζή στο ΙΚΑ, για να μου κάνει καλύτερη τιμή ο εργολάβος. Δεν φταίω που έχτισα αυθαίρετο, που μπάζωσα τη ρεματιά στο χωριό, που έκλεισα την πυλωτή και την έκανα διαμέρισμα. Δε φταίω που λάδωσα για το δίπλωμα, που έβαλα μέσον να μου σβήσουν την κλήση, που πάρκαρα στο πεζοδρόμιο. Δε φταίω που ψήφισα υπέρ της κατάληψης στο πανεπιστήμιο για να πάω εκδρομή στη Μύκονο, ούτε που αντέγραψα στις εξετάσεις, ούτε που μπήκα με μέσο στο μεταπτυχιακό. Δε φταίω που δεν χτυπάω εισιτήριο στο λεωφορείο γιατί με συμφέρει να πληρώνω το πρόστιμο μια φορά στα 2 χρόνια που θα μπει ελεγκτής, ούτε βέβαια που ο φίλος μου μου βρήκε πάσο και έτσι πληρώνω μισά εισιτήρια καμιά 10αριά χρόνια αφότου πήρα πτυχίο. Εννοείται ότι δεν φταίω εγώ που ο μπάρμπας μου που είναι δημοτικός σύμβουλος αγόρασε υλικό για το δημαρχείο από μένα, στη διπλάσια τιμή. Ούτε που δήλωσα περισσότερα στρέμματα για να πάρω επιδότηση για το βαμβάκι. Καλά, το ότι ακόμα παίρνω τη σύνταξη του πεθαμένου παππού μου ή μια αναπηρική που έβγαλε σε όλο το χωριό ο βουλευτής μας, αυτό φυσικά και δεν είναι δικό μου φταίξιμο. Μήπως το ότι βγήκα στους δρόμους για να χαριστούν τα χρέη της ομάδας μου με κάνει φταίχτη; Και σταματάω εδώ, αν και θα μπορούσα να γράφω 2 σελίδες παραδείγματα που μας αφορούν όλους. Αυτοκριτική δεν κάναμε και δεν κάνουμε. Και γι' αυτό δεν βλέπω φως. Απ'την άλλη, η ατομική ευθύνη είναι κάτι που δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο από το κοινωνικό περιβάλλον. Το ελληνικό κοινωνικό περιβάλλον όχι μόνο δεν σε αποτρέπει, αλλά σε ενθαρρύνει να έχεις τέτοιες συμπεριφορές. Γι' αυτό και δεν θα έριχνα το βάρος εξ ολοκλήρου σε κανέναν ατομικά. Επί της ουσίας πάντως, ο ικανός ή τίμιος ή φιλότιμος είναι "καταδικασμένος" να ταΐζει τον ηλίθιο ή αντικοινωνικό ή αδιάφορο. Γιατί αν δεν το κάνει, θα βρεθεί να ζει σε μια κοινωνία-ζούγκλα, όπου οι άτυχοι ή άχρηστοι της κοινωνίας θα τον ληστεύουν και θα τον δολοφονούν. Οπότε, περαστικά μας...
GrafeioTeleton Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2011 Όλοι σκέφτονται ν' αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανείς δε σκέφτεται ν' αλλάξει τον εαυτό του. Τολστόι
CtrlFreak Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2011 Το ελληνικό κοινωνικό περιβάλλον όχι μόνο δεν σε αποτρέπει, αλλά σε ενθαρρύνει να έχεις τέτοιες συμπεριφορές. Αυτό έπρεπε να γραφτεί με μεγάλα γράμματα! Όταν το πολιτικό σύστημα είναι σάπιο από την ρίζα του, όταν ακούς για πολιτικούς και γενικά όποιον έχει ηγετική θέση να είναι μέσα στη μίζα και στην παρανομία(για κάποιον που να έχει πάει φυλακή έχουμε ακούσει?) όπου αυτοί πρώτοι έπρεπε να δώσουν κάποιο παράδειγμα πως κατηγορείς πχ τον υδραυλικό που δεν κόβει αποδείξεις?? Όλα είναι θέμα παιδείας! Εκεί ξεκινάνε και εκεί καταλήγουν.
Τοξοβολος_UK Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2011 Συγνωμη, αλλα δεν μπορεσα να αντισταθω Κάθομαι και σκέφτομαι λοιπόν τις ώρες παιχνιδιού που έχασα για να διαβάσω σαν παιδί, τους πολλούς καφέδες και εξόδους που έχασα στο γυμνάσιο/λύκειο, τα απογεύματα που έχασα για να πάρω proficiency στα αγγλικά Θυμαμαι οτι συνολικα 8 ωρες διαβασα να για να το δωσω κ συν οτι ειχα παει κ αυπνος στα 15 μου παρακαλω κ το χτυπησα με βαθμαρα!Ποτε δεν ελυνα ασκησεις στο σπιτι.Τις ελυνα ολες την ωρα της εξετασεις (κ σπανια το επερναν πρεφα οι καθηγητες).Αλλα ενταξει απο μικρος το ειχα! Θυμαμαι χαρακτηριστικα ενα φυτουκλακι που δεν την παλευε καθολου με μενα.Διαβαζε κατι ατελειωτα 10ωρα την μερα (κ τελικα με την βαση το πηρε) κ μου ειχε θανασιμο μισος!Ειχε πει στα νευρα του κ το θεικο ΜΕΣΑ στην αιθουσα: ''Δεν μας παρατας ρε συ ξερολα που κοιμασε με τα λεξικα κατω απο το μαξιλαρι κ μας το παιζεις κ απο πανω ιστορια με τις γκομενες!(που να ηξερε ο καημενος)'' Ειλικρινα αυτη η ατακα απο εκεινη την περιοδο θα μου μεινει αξεχαστη!Πιστευε οτι θα αντιδρασω με το να τα παρω στην κρανα κ απλα εσκασα στα γελια.Ατελειωτο νευρικο γελιο,ειδικα για το σχολιακι περι γκομενακιων....κ ολα αυτα μπροστα στην καθηγητρια. Τωρα στο θεμα, απλα να πω μου εκανε εντυπωση το πως εκρινες τον φιλο σου.Δλδ ενταξει κατανοω οτι μεγαλωσες μαζι του,αλλα οπως κ να εχει ποτε δεν μπορουμε να γνωριζουμε ακριβως γιατι εχει προσπαθησει καποιος η οχι στην ζωη του.Ειδικα οταν μιλαμε οτι ηταν κ ο καλυτερος σου φιλος δεν νομιζω οτι επρεπε να το χειριστεις ετσι.Πιστευω κ εγω απλα θα ενιωθα τρελη πικρα αν μου μιλουσε ετσι ο κολλητος μου με τον οποιο εχω μεγαλωσει μαζι. Οπως κ να εχει,καλη η αυτοκριτικη αρκει να γινεται εκει που πρεπει οπως πρεπει
Physics_Rulez Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2011 FilipposMD διαφωνώ μερικώς μαζί σου, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Μια φράση μόνο: Η ανταποδοτικότητα δεν ξεκινάει από τον πολίτη ontopic: Να χαρώ εγώ φίλους. Πρέπει να ανοίξουμε ένα thread για το τι είναι φίλος και τι όχι. Τον κόσμο που παίρνει δάνεια για να αγοράσει άχρηστα πράγματα... Τον κόσμο που ψωνίζει από κάτι Lidl, Carefour, whatever, και καταστρέφει την οικονομία... ΖΝΤΟΪΝΓΚ γ) Εγώ τι ακριβώς φταίω για όλα αυτα? Φταίμε όλοι, ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ.
aledjo Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2011 θεμα για τεραστια συζητηση! καταλαβαινω τι λες γιατι γνωριζω πολλους τετοιους. η αποψη μου ειναι 10 σελιδες και βαριεμαι να γραφω. θα σου αφιερωσω ενα τραγουδι ομως που τα λεει ολα http://www.youtube.com/watch?v=8XD2QXzKd3A
FilipposMD Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2011 FilipposMD διαφωνώ μερικώς μαζί σου, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Μια φράση μόνο: Η ανταποδοτικότητα δεν ξεκινάει από τον πολίτη Αν το θέσουμε στη βάση "η ηγεσία δείχνει τον δρόμο και ο λαός ακολουθεί", θα συμφωνήσω. Αν έπρεπε να κρίνω ιστορικά τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, δηλαδή, θα έλεγα ότι η Ελλάδα είχε τρισάθλια πολιτική και πνευματική ηγεσία, γι' αυτό και φούνταρε. Αν συζητάμε όμως οι δυο μας, ανεξάρτητα από το εκάστοτε κοινωνικο-πολιτικό περιβάλλον, θα σου πω ότι δεν περιμένω να γίνουν τα πράγματα τέλεια και μετά να ακολουθήσω. Πιστεύω πολύ σ' αυτό που έλεγε ο Γκάντι: "γίνε ο ίδιος η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο". Οι άνθρωποι με χαμηλή νοημοσύνη, αυτοί που βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο, οι οικονομικά εξαθλιωμένοι, οι ψυχικά ασθενείς ίσως να μην μπορούν να το κάνουν. Υπάρχουν πολλοί από μας όμως -οι πιο τυχεροί- που μπορούν και είναι το μόνο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε. Γιατί εμπνευσμένοι ηγέτες δε φυτρώνουν στα δέντρα.
pournaras Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2011 Αν το θέσουμε στη βάση "η ηγεσία δείχνει τον δρόμο και ο λαός ακολουθεί", θα συμφωνήσω. Αν έπρεπε να κρίνω ιστορικά τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, δηλαδή, θα έλεγα ότι η Ελλάδα είχε τρισάθλια πολιτική και πνευματική ηγεσία, γι' αυτό και φούνταρε. Αν συζητάμε όμως οι δυο μας, ανεξάρτητα από το εκάστοτε κοινωνικο-πολιτικό περιβάλλον, θα σου πω ότι δεν περιμένω να γίνουν τα πράγματα τέλεια και μετά να ακολουθήσω. Πιστεύω πολύ σ' αυτό που έλεγε ο Γκάντι: "γίνε ο ίδιος η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο". Οι άνθρωποι με χαμηλή νοημοσύνη, αυτοί που βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο, οι οικονομικά εξαθλιωμένοι, οι ψυχικά ασθενείς ίσως να μην μπορούν να το κάνουν. Υπάρχουν πολλοί από μας όμως -οι πιο τυχεροί- που μπορούν και είναι το μόνο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε. Γιατί εμπνευσμένοι ηγέτες δε φυτρώνουν στα δέντρα. Θα προσθετα ομως και τους αγραμματους, που αναγκαστικα βρισκονται σε αυτη την ομαδα, και δυστυχως στη χωρα μας μπορω να πω οτι την τελευταια δεκαετια ειναι που αρχισε να φαινεται ενα υψηλοτερο επιπεδο παιδειας που μπορει να αλλαξει τα πραγματα.
freedubus Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2011 Υψηλότερο επίπεδο παιδείας; Ε και; 80% υπέρ του τείχους στον Έβρο και "καλά κάνανε που μπήκαν τα ματ στη νομική να τους πετάξουν έξω" και υπέρμαχοι αγωνιστές του "κινήματος δεν πληρώνω-δεν πληρώνω" ; Το υψηλότερο επίπεδο παιδείας δεν συνεπάγεται υψηλότερο επίπεδο ευφυίας, αντίληψης και ικανότητας σκέψης.
Tenshi Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2011 Ας μήν μπλέκουμε την παιδεία, την ευφυΐα και το μορφωτικό επίπεδο...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.