eAnagnostis Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 Σε live webcast που έγινε από την O'Reilly Media, τα στελέχη του Google Abraham Murray και Chris Palma έκαναν μια σειρά από σημαντικές ανακοινώσεις για την ως τώρα λειτουργία και τα σχέδια της Google για τα Google ebooks: 1 εκατομμύριο εφαρμογές έχουν εγκατασταθεί από τότε που ξεκίνησαν τα Google ebooks (6 Δεκέμβρη 2010). Το best seller της Google είναι ως τώρα "Το Κορίτσι με το Τατουάζ" (Girl with Dragon Tatoo ) του Στιγκ Λάρσον. Πολλά Google ebooks πουλιούνται μέσω ανεξάρτητων, μικρών βιβλιοπωλείων, που ήταν ένας βασικός στόχος που είχε θέσει η Google. Η Google είναι ανοιχτή σε συνεργασία με το Amazon για να φέρει τα Google ebooks στο Kindle, υπονοώντας ότι το Amazon δε θέλει. Οι εκδότες μπορούν να επιλέξουν να μην κλειδώνονται τα ebooks τους. Συζητάει με sites αυτοέκδοσης βιβλίων, όπως το Lulu, για να συμπεριλάβει τα βιβλία τους στο Google ebooks Η Chrome web app για τα Google Books πρόκειται να βελτιωθεί. Η Google δε σχεδιάζει να παρέχει τη δυνατότητα να δανείζονται τα ebooks και ως τώρα όσοι το κάνουν δεν το κάνουν με τρόπο βολικό και φιλικό προς τους αναγνώστες. Ο δανεισμός των ebooks πάντως θα ενίσχυε τις πωλήσεις, γιατί έτσι ένα ebook γίνεται γνωστό. Ετοιμάζονται και Google eTextbooks (πανεπιστημιακά εγχειρίδια). Η Google θα κατεβάζει ebooks αν διαπιστωθεί ότι είναι παράνομα, αλλά από τη στιγμή που κάποιος κατεβάσει το ebook στον υπολογιστή του η Google δε θα μπορεί να το "πάρει πίσω", το ebook θα ανήκει για πάντα στον αναγνώστη. Δε θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Amazon με το "1984" του Τζωρτζ Ώργουελ, που το απέσυρε όχι μόνο από το βιβλιοπωλείο της, αλλά το διέγραψε και από τα Kindle όσων το είχαν αγοράσει (επέστρεψε τα χρήματα). Η Google δε σχεδιάζει να κυκλοφορήσει δικό της ηλεκτρονικό αναγνώστη. "Σύντομα" θα μπορούμε να ανεβάζουμε στον προσωπικό μας λογαριασμό Google ebooks και δικά μας αρχεία, ώστε να διαθέτουμε online (στο "σύννεφο") μια ενιαία βιβλιοθηκή με αγορασμένα και δωρεάν ebooks από τη Google καθώς και τα δικά μας ηλεκτρονικά βιβλία από άλλες πηγές (ePUB ή PDF). Πηγή: Ηλεκτρονικός Αναγνώστης
Hetfield Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 Το εγχειρημα της Google ειναι πολυ μπροστα απο τον ανταγωνισμο. Αν περιμεναμε απο την Apple ή το Amazon, ζητω που καηκαμε.
Alex Chalkidis Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 Το θέμα έχει ενδιαφέρον σε πρακτικό επίπεδο αλλά και σε φιλοσοφικό. Από πρακτικής άποψης το Google έχει καταλάβει ότι τα βιβλία είναι θησαυρός πληροφοριών που τους φέρνουν κόσμο = διαφημίσεις. Οπότε επενδύει. Φιλοσοφικά προτείνω ανεπιφύλακτα το βιβλίο "the shallows: what the internet is doing to our brains" του Nicholas Carr. Ο τύπος δεν είναι τεχνολογοφοβικός αλλά αναλύει εξονυχιστικά την επίδραση του διαδικτύου στον εγκέφαλο και την κουλτούρα μας. http://alexanderchalkidis.com/blog/?p=2421 και εκεί γύρω περισσότερες σκέψεις γύρω από αυτό το θέμα. Έχει σίγουρα δίκιο ότι έχει αλλάξει ο τρόπος που συγκεντρωνόμαστεή μάλλον που δεν μπορούμε πια να συγκεντρωθούμε σε ένα βιβλίο!
nzeppos Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 Ενδιαφέρον φαίνεται. Το κατέβασα για να του ρίξω μια ματιά*. * (είμαι σίγουρος ότι ακριβώς γι' αυτό το πράγμα μιλάει ο Carr! )
kalampakas. Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 εχει μπει γερα στο παιχνιδι η google και ακομα ειναι η αρχη πιστευω... Google eTextbooks + cloud computing, αυτο και μονο δειχνει ποσο μπροστα ειναι...
eAnagnostis Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 Η ενιαία cloud βιβλιοθήκη είναι κάτι πολύ βολικό, που μόνο η Google μπορεί να το κάνει πραγματικά καλά.
indian Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 Εντάξει στα πρακτικά θέματα είναι πολύ μπροστά η google. Δεν είναι μόνο η ιδέα είναι και η ταχύτητα με την οποία ενσωματώνει και εφαρμόζει τις ιδέες της. Από τα απλά ,docs μέχρι τα πιο σύνθετα art project etc.
Alex Chalkidis Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2011 Εντάξει στα πρακτικά θέματα είναι πολύ μπροστά η google. Δεν είναι μόνο η ιδέα είναι και η ταχύτητα με την οποία ενσωματώνει και εφαρμόζει τις ιδέες της. Από τα απλά ,docs μέχρι τα πιο σύνθετα art project etc. Υπάρχει ένα πρακτικοφιλοσοφικό πρόβλημα με τον τρόπο που λειτουργεί όμως. Βασικά χαρίζει όλες τις υπηρεσίες, YouTube, Books, Maps ώστε να διασφαλίσει το μόνο της εισόδημα, τα AdWords. Έχει κάνει τον επιχειρηματικό κόσμο πάνω κάτω γιατί είναι βέβαια μορφή κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης.
anta_n Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2011 Τον έχει κάνει πάνω κάτω τον επιχειρηματικό κόσμο σίγουρα, αλλά δε νομίζω ότι το έχει κάνει με κακό τρόπο. Στην google κατάλαβαν τι ήθελε ο κόσμος από το internet και το έδωσαν. Απλότητα και περιεχόμενο, χωρίς κόστος. Το έκαναν με το gmail, το έκαναν με τη μηχανή αναζήτησης, το έκαναν με το youtube. αν το καλοσκεφτεί κανείς, η ίδια η google δεν παράγει πρακτικά καθόλου περιεχόμενο, παρά μόνο το "σερβίρει" όπως θέλει να το διαβάσει/δει ο επισκέπτης. Με τον ίδιο τρόπο χειρίστικε και το adwords. Σου λέει, ότι δεν θέλω εγώ να φτιάχνω διαφημίσεις, παρά θέλω να μπορεί οποιοσδήποτε θέλει να διαφημιστεί. το περιεχόμενο και σε αυτή τη περίπτωση δημιουργείται από αυτούς που βάζουν τις αγγελίες και χρησιμοποιούν τα adwords. Η επιτυχία αυτού κρύβεται στο χαμηλό κόστος για το διαφημιζόμενο που επέτρεψε σε όλους να έχουν χώρο να διαφημίζονται. Αυτό είναι και που άλλαξε στον επιχειρηματικό κόσμο, έδωσε σε απλούς ανθρώπους να κάνουν ότι είχαν δικαίωμα να κάνουν μόνο οι μεγάλες ετιαρείες, δηλαδή να δημιουργούν περιεχόμενο, να το δημοσιεύουν και να το διαφημίζουν. Εμένα προσωπικά μου αρέσει αυτό, ακόμα κι αν αυτό χρειάζεται να γίνει μέσω μονοπωλιακών πρακτικών.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα