Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Και ποιον; Θα τον συστήνατε;

 

Εδώ και περίπου 1 χρόνο φτιάχνω δικό μου ψωμί. Ψωμί φούρνου δεν έτρωγα ποτέ μου διότι δεν μου άρεσε, δεν είχε γεύση. Το ένιωθα σαν ένα άγευστο αφρώδες πράγμα. Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις (κυρίως σε χωριά ή μικρές πόλεις) όλοι οι φούρνοι έχουν αυτό το -ο Θεός να το κάνει- ψωμί.

 

Μου τρώει πολύ χρόνο όμως. Ζύμωμα, φούσκωμα, φούρνισμα... με κλείνει για ~2 ώρες περίπου κάθε φορά. Και είναι και αρκετά κουραστική διαδικασία όταν γίνεται συχνά.

 

Οπότε σκέφτηκα να πάρω κάποιον αρτοπαρασκευαστή, αυτοματοποιώντας λίγο την διαδικασία. Όποιος έχει, θα ήθελα να μου περιγράψει τη διαδικασία η οποία απαιτείται για να φτιαχτεί ψωμί με αυτό το μηχάνημα. Και πως είναι το τελικό αποτέλεσμα, αν συγκρίνεται ή όχι με το κανονικό ζυμωτό.

 

^_^

  • Απαντ. 351
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Έχουμε αρτοπαρασκευαστή και επίσης και ενας φίλος.

 

Τα κοινά στοιχεία είναι: Πρέπει να κάνεις δοκιμές μέχρι να βρεις τη σωστή αναλογία. Τότε στο κάνει το ψωμί γαμάτο.

Έτσι μου λένε δηλαδή

Και για να καθόταν να το κάνει η μάνα μου που την πιάνει κρίση αν χρειαστεί κάποιο φαγητό πάνω από μισάωρο μάλλον θα ήταν εύκολη διαδικασία.

 

Για την παρασκευή και για τη γεύση προσωπική άποψη δεν έχω μιας και δεν τα πηγαίνουμε πολύ καλά με το ψωμί.

Και δυο μηνες να μη φαω δηλαδή δεν έγινε και τίποτα.

Δημοσ.

Μακρυά,θα παχύνεις.

 

Και στη δικιά μου ηλικία τα ρημάδια φαίνονται.Και δεν φεύγουν εύκολα...σνιφ.

 

Λέει.Όπως κι ο Παντελής,θέλει χρόνο να το μάθεις (μάλλον να σε μάθει αυτό...) να φτιάχνει ψωμί στα μέτρα σου.Αλλά κάνει παπάδες,ιδίως το σκορδόψωμο.

 

Αστέρι,πάρτο με όλα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τέτοιο μηχάνημα έχω εδώ και αρκετό καιρό.

Αν το κάνω μόνος μου βάζω 500γρ. αλεύρι,150 γρ. γάλα και 150 γρ. νερό.Μία μικρή κουταλιά κοφτή αλάτι,ελάχιστη ζάχαρη και ζεσταίνω το υγρό πάρα πολύ ελαφρά στο μικροκυμάτων.Ίσα να καταλάβεις ότι πάει να ζεσταθεί ελαφρά.Αλλιώς αν καίει δεν φουσκώνει.

Βάζω το αλεύρι με ένα φακελάκι μαγιά και λίγη ρίγανη αν θες στο μηχάνημα και ρίχνω το υγρό.Το μηχάνημα το έχω στο κανονικό και την χαμηλότερη θερμοκρασία.Σε 3 ώρες περίπου θα αρχίσει ο πανικός.

Αυτή είναι η βασική συνταγή για μισό κιλό άσπρο ψωμί.Εσύ βάζεις φαντασία και προσθέτεις τι σου αρέσει.

Π.χ. στα σκούρα ψωμιά δεν βάζεις γάλα ή βάζεις πολύ λίγο.

Αλλά επειδής τα βαριέμαι τα ζυγίσματα με αλεύρια παίρνω έτοιμο μισόκιλο με διάφορες συνταγές π.χ. με σπόρια, μαύρο, και προσθέτω νερό ή νερό-γάλα.

Το μοναδικό ελλάτωμα είναι ότι το ζεστό ψωμί είναι πεντανόστιμο και δεν κρατιέσαι να το βλέπεις να κρυώνει χωρίς να το έχεις φάει όλο με την μία.

Καλές μάσες.

Επεξ/σία από palawiaris
Δημοσ.

Εν ολίγοις το μόνο πρόβλημα είναι η συνταγή;

 

Εγώ δηλαδή που έχω συνταγή δοκιμασμένη που μου αρέσει (αφού φτιάχνω με το χέρι) θα είμαι οκ από την πρώτη φορά; ^_^

Δημοσ.

εγω βαζω το κουπακι που ειχε ο αρτοπαρασκευαστης για μεζουρα.

 

3 κουπακια αλευρι

1 κουπακι νερο

1 κουταλακι του γλυκου μαγια ξερη

ελαχιστο αλατι

ελαχιστη ζαχαρη

1 "φσουτ" ξυδι

(το νερο το ζεσταινω 10 δευτερολεπτα στο φουρνο μικροκυματων. Χλιαρο, οχι ζεστο γιατι θα καει η μαγια και δεν θα φουσκωσει.... Περιπου 32 βαθμους να φανταστειτε.... )

 

και γινεται τελειο!

(το κουπακι ειναι σχεδον σαν το φλυτζανι του τσαγιου να φανταστειτε)

Ο αρτοπαρασκευαστης ηταν απο αλεξ πακ με 50 ευρω, τωρα νομιζω στα καρφουρ κανει 30 μονο

Δημοσ.

3 ωρες διαδικασια,νερο οχι πανω απο 30 ουτε κατω απο 20,γιατι αν βαλεις πιο ζεστο,θα ξινισει,αν βαλεις πιο κρυο δεν θα φουσκωσει.ακολουθα την διαδικασια που προτεινει ο κατασκευαστης του μηχανηματος σου,γιατη εχει υπολογισει τους χρονους με την αντισταση που εβαλε στο μηχανημα.το κερδος απο τον αρτοπαρασκευαστη ειναι το ζεστο ψωμι(μετα απο 3 ωρες βεβαια),και η μυρωδια του ζεστου ψωμιου.και μην νομιζετε οτι κανετε αγνο ψωμακι,το αλευρι που αγοραζετε για ολες τις χρησεις ,εχει τα εξτραδακια του μεσα.πολλα ειπα και θα με κυνηγανε.................

Δημοσ.

Δεν είναι θέμα κόστους αλλά ποιότητας.

Εγώ έχω και είμαι πολύ ικανοποιημένος.

Στην αρχή είναι λίγο δύσκολα μέχρι να πετύχεις τις αναλογίες.

Το μόνο αρνητικό είναι η κόρα βγαίνει τζούφια λόγο φόρμας.

Θα ήταν ενδιαφέρον αν έχει βγει κανένα μοντέλο με αντιστάσεις από πάνω για να το ξεροψήνει.

Δημοσ.

Ή με καμινέτο από πάνω όπως κάνουν στις *αηδιαστικές εκπομπές μαγειρικής.

 

 

 

 

 

 

 

*αηδιαστικές λόγω της μόδας τελευταία όχι λόγω των φαγητών.

Δημοσ.

Δεν μετραμε ποτε το αλευρι με κουπες, με γραμμαρια το μετραμε. Αλλο βαρος η κουπα που απλα γεμισε αλευρι και αλλο βαρος η κουπα που την πατησαμε με το χερι για να γεμισει.

 

Εγω παντως δεν θα επαιρνα ποτε συσκευη που κανει μονο μια δουλεια.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...