posoulis Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2011 Γεια σας παιδια. Θα ηθελα να μου καπιος την σωστη απαντηση σε μια πολυ απλη ασκηση που εχω στα λειτουργικα και μπενει σαν θεματακι στις εξετασεις. Ενας υπολογιστης εχει 8 μοναδες ταινιας και Ν διεργασιες διεκδικουν την χρηση τους.Καθε διεργασια μπορει να χειασθει το πολυ 3 μοναδες.Για ποιες τιμες του Ν δεν υπαρχει περιπτωση εμφανισης αδιεξοδου στο συστημα ? Η πρωτη σκεψη ειναι να πουμε για Ν<= 2 γιατι αν ειχαμε Ν=3 ισως θελαμε 9 ταινιες αρα αδιεξοδο. Ειναι ομως σωστο ? Ευχαριστω για το χρονο σας!
TheELF Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2011 Ταινίες;;;;άκου εκεί ταινίες. το πολυ 3 μοναδες 1)μήπως σημαίνει ότι μπορούν να δουλέψουν και με λιγότερες;; 2) υποστηρίζει multitasking ή έστω time-sharing το σύστημα; έτσι μπορεί να δίνει πρόσβαση στης ταινίες( ) ανά διαστήματα αυξάνοντας της διεργασίες που μπορούν να τρέχουν.
posoulis Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2011 Και εγω σκεφτηκα αυτα που λες. Αν δηλαδη ειχα εναν αλγοριθμο round robin θα ηταν αλλιως απο το να ειχα first come first serve . Αλλα δε δινει καμια αλλη πληροφορια η ασκηση. αυτο μονο ρωταει !
parsifal Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2011 Γεια σας παιδια. Θα ηθελα να μου καπιος την σωστη απαντηση σε μια πολυ απλη ασκηση που εχω στα λειτουργικα και μπενει σαν θεματακι στις εξετασεις. Ενας υπολογιστης εχει 8 μοναδες ταινιας και Ν διεργασιες διεκδικουν την χρηση τους.Καθε διεργασια μπορει να χειασθει το πολυ 3 μοναδες.Για ποιες τιμες του Ν δεν υπαρχει περιπτωση εμφανισης αδιεξοδου στο συστημα ? Η πρωτη σκεψη ειναι να πουμε για Ν<= 2 γιατι αν ειχαμε Ν=3 ισως θελαμε 9 ταινιες αρα αδιεξοδο. Ειναι ομως σωστο ? Ευχαριστω για το χρονο σας! Ο αριθμός είναι σωστός, αλλά μήπως θα πρέπει να δώσεις την απόδειξη με κάποιον πιο formal τρόπο; Π.χ. με έναν κατευθυνόμενο γράφο; Ποιο εγχειρίδιο χρησιμοποιήσατε στο μάθημα; Για δες εκεί τη σχετική θεωρία.
posoulis Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2011 Δεν υπαρχει βιβλιο δεν υπαρχει θεωρια. οπιος ακουσε οτι ακουσε στο μαθημα και οτι σημιωσε. στο ΠΑΜΑΚ ειμαι και ο καθηγητης ειναι τρελαμενος,χομενος στον κοσμο των PC.οτι θεματα του κατεβει βαζει...
bodi.de Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2011 Μήπως θα μπορούσες να το κάνεις με τον αλγόριθμο του τραπεζίτη?Δηλαδή να δίνεις τις 3 ή 2 ταινίες σε 1 διεργασίες και στις άλλες από μία.Όταν η πρώτη τελειώσει τη λειτουργία της αποδεσμεύει τις ταινίες που έχει στην κατοχή της. Έτσι μπορείς να πεις ότι θέλεις πάντα 2 μονάδες ελεύτερες και οι υπόλοιπες θα μοιραστούν σε 6 διεργασίες.(δηλ Ν=6). Το θέμα είναι ότι μπορεί και με 2 ταινίες να κάνουν την δουλεία τους, τότε μπορείς να δώσεις τις ελεύτερες μονάδες σε 2 διεργασίες.Αλλιώς αν κάποια χρειαστεί 3 ταινίες τις παρέχεις τις 2 ελεύθερες (αφού ήδη έχει μία και μετά την εκτέλεση της αποδεσμεύει και τις 3 ώστε να συνεχίσεις με τις άλλες). Με τον τρόπο αυτό πιστεύω δεν θα υπάρχει αδιέξοδο. (Αν έχεις το βιβλίο του Tanenbaum στο κεφάλαιο με τα αδιέξοδα εξηγεί τον αλγόριθμο του τραπεζίτη αυτόν που περιέγραψα παραπάνω)
ExaByte Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2011 Μήπως θα μπορούσες να το κάνεις με τον αλγόριθμο του τραπεζίτη?Δηλαδή να δίνεις τις 3 ή 2 ταινίες σε 1 διεργασίες και στις άλλες από μία.Όταν η πρώτη τελειώσει τη λειτουργία της αποδεσμεύει τις ταινίες που έχει στην κατοχή της. Έτσι μπορείς να πεις ότι θέλεις πάντα 2 μονάδες ελεύτερες και οι υπόλοιπες θα μοιραστούν σε 6 διεργασίες.(δηλ Ν=6). Το θέμα είναι ότι μπορεί και με 2 ταινίες να κάνουν την δουλεία τους, τότε μπορείς να δώσεις τις ελεύτερες μονάδες σε 2 διεργασίες.Αλλιώς αν κάποια χρειαστεί 3 ταινίες τις παρέχεις τις 2 ελεύθερες (αφού ήδη έχει μία και μετά την εκτέλεση της αποδεσμεύει και τις 3 ώστε να συνεχίσεις με τις άλλες). Με τον τρόπο αυτό πιστεύω δεν θα υπάρχει αδιέξοδο. (Αν έχεις το βιβλίο του Tanenbaum στο κεφάλαιο με τα αδιέξοδα εξηγεί τον αλγόριθμο του τραπεζίτη αυτόν που περιέγραψα παραπάνω) ++++++++
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.