pmav99 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2019 Share Δημοσ. 11 Αυγούστου 2019 Sorry, αλλά γιατί δεν κάνεις boot από live usb, chroot, και νέο update για να δεις αν στρώνει; 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
sefacs Δημοσ. 11 Αυγούστου 2019 Share Δημοσ. 11 Αυγούστου 2019 7 ώρες πριν, pmav99 είπε Sorry, αλλά γιατί δεν κάνεις boot από live usb, chroot, και νέο update για να δεις αν στρώνει; σωστός αυτό δεν το σκέφτηκα τα ξαναπέρασα από την αρχή και όλα μέχρι στιγμής είναι εντάξει Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
greg.chalk Δημοσ. 11 Αυγούστου 2019 Share Δημοσ. 11 Αυγούστου 2019 Καλησπέρα, αρχικά να πω ότι είμαι λίγο άσχετος με linux (ήθελα και arch καλοκαιριάτικα τρομάρα μου), αλλά χάρη στον απίστευτα καλό archwiki και σε συνδιασμό google search, τα έχω πάει αξιοπρεπώς! Ένα πρόβλημα που έχω είναι ένα warning που μου εμφανίζει κατά την αρχή του boot: "WARNING: The root device is not configured read-write! It may be fscked again later!" Η σωστή λύση απ'ότι φαίνεται είναι στο έκτο ποστ εδώ: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=167153 Οπότε ,αν κατάλαβα καλά, πήγα στο φάκελο /proc και στο αρχείο cmdline και άλλαξα επιτυχώς μόνο το ro σε rw , σύμφωνα με το "Hijacking cmdline" στο επίσημο wiki της arch: https://wiki.archlinux.org/index.php/kernel_parameters Το πρόβλημα είναι ότι στο επόμενο reboot το rw γίνεται ξανά ro, και ξαναεμφανίζεται το μύνημα. Τέλος να πω ότι είναι πλήρης uefi εγκατάσταση και δεν έχω Grub αλλά rEFInd Boot Manager. Ευχαριστώ προκαταβολικά 😀 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tritonas00 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2019 Share Δημοσ. 11 Αυγούστου 2019 λογικο το /proc γραφεται κατα το boot στο /etc/fstab σου πρεπει να βαλεις το rw 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
greg.chalk Δημοσ. 11 Αυγούστου 2019 Share Δημοσ. 11 Αυγούστου 2019 2 λεπτά πριν, tritonas00 είπε λογικο το /proc γραφεται κατα το boot στο /etc/fstab σου πρεπει να βαλεις το rw Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση! είναι ήδη rw: # Static information about the filesystems. # See fstab(5) for details. # <file system> <dir> <type> <options> <dump> <pass> # /dev/nvme0n1p5 UUID=58ecd491-ac20-4f66-807a-09c0289b10b8 / ext4 rw,relatime 0 1 # /dev/nvme0n1p6 UUID=9d001f7a-2eda-4c05-8f60-750d4e75b5af none swap defaults 0 0 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tritonas00 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2019 Share Δημοσ. 11 Αυγούστου 2019 αντι rw,relatime δοκιμασε defaults,noatime 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
greg.chalk Δημοσ. 11 Αυγούστου 2019 Share Δημοσ. 11 Αυγούστου 2019 (επεξεργασμένο) 25 λεπτά πριν, tritonas00 είπε αντι rw,relatime δοκιμασε defaults,noatime Πάλι το ίδιο warning . Να συμπληρώσω μήπως βοηθάει: μέσα στο φάκελο /boot έχει μόνο 3 αρχεία initramfs-linux.img , initramfs-linux-fallback.img και vmlinuz-linux. Νομίζω εκεί ψάχνει ο rEFInd για να βρει να κάνει boot. Μήπως εκτός από το cmdline έχει και αλλού να αλλάζω τις ρυθμίσεις του kernel; (λέω εγώ τώρα...) Επεξ/σία 11 Αυγούστου 2019 από greg.chalk Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tritonas00 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2019 Share Δημοσ. 11 Αυγούστου 2019 (επεξεργασμένο) α ναι πρεπει να βαλεις το rw στο conf file του rEFInd πρεπει να ειναι στο esp partition σου (esp/EFI/refind/refind.conf) το οποιο μαλλον εχεις ξεχασει να το κανεις mount https://wiki.archlinux.org/index.php/EFI_system_partition#Mount_the_partition (να το δηλωσεις στο fstab) δεν το εχω με το efi οποτε δεν ξερω παραπανω Επεξ/σία 11 Αυγούστου 2019 από tritonas00 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
greg.chalk Δημοσ. 11 Αυγούστου 2019 Share Δημοσ. 11 Αυγούστου 2019 9 λεπτά πριν, tritonas00 είπε α ναι πρεπει να βαλεις το rw στο conf file του rEFInd πρεπει να ειναι στο esp partition σου (esp/EFI/refind/refind.conf) το οποιο μαλλον εχεις ξεχασει να το κανεις mount https://wiki.archlinux.org/index.php/EFI_system_partition#Mount_the_partition (να το δηλωσεις στο fstab) δεν το εχω με το efi οποτε δεν ξερω παραπανω Nice! Μάλλον προς τα εκεί πρέπει να το ψάξω. θα διαβάσω το βράδυ και θα ενημερώσω για αποτελέσματα(τώρα θα παω για μια βουτιά!😁). Εν το μεταξύ να ξαναβάλω τις ρυθμίσεις που είχε το fstab?(rw,relatime) Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tritonas00 Δημοσ. 11 Αυγούστου 2019 Share Δημοσ. 11 Αυγούστου 2019 οτι προτεινει το wiki https://wiki.archlinux.org/index.php/fstab 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
greg.chalk Δημοσ. 11 Αυγούστου 2019 Share Δημοσ. 11 Αυγούστου 2019 1 λεπτό πριν, tritonas00 είπε οτι προτεινει το wiki https://wiki.archlinux.org/index.php/fstab Ευχαριστώ πολύ! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
greg.chalk Δημοσ. 11 Αυγούστου 2019 Share Δημοσ. 11 Αυγούστου 2019 Λοιπόν, έκανα το fstab όπως ήταν πριν (έτσι ήταν από default κατά την εγκατάσταση, δεν το είχα πειράξει ποτέ). Μετά από διάβασμα κατάλαβα ότι υπήρχαν δύο τρόποι για να αλλάξω την ρύθμιση του rEFInd: ή θα έβαζα μια χειροκίνητη ρύθμιση στο κεντρικό refind.conf στο efi partition(δεν το δοκίμασα): Spoiler menuentry "Arch Linux" { icon /EFI/refind/icons/os_arch.png volume "Arch Linux" loader /boot/vmlinuz-linux initrd /boot/initramfs-linux.img options "root=PARTUUID=58ecd491-ac20-4f66-807a-09c0289b10b8 rw add_efi_memmap" submenuentry "Boot using fallback initramfs" { initrd /boot/initramfs-linux-fallback.img } submenuentry "Boot to terminal" { add_options "systemd.unit=multi-user.target" } disabled } ή θα έφτιαχνα ένα απλό αρχείο rEFInd_linux.conf στο /boot με αυτή την γραμμή: "Boot with minimal options" "rw root=UUID=58ecd491-ac20-4f66-807a-09c0289b10b8" (το UUID το βρήκα απ'το fstab) προτίμησα την δεύτερη πιο "elegant" λύση( δεν προσθέτει κάτι στην boot διαδικασία αφού έτσι και αλλιώς το rEFInd ψάχνει το συγκεκριμένο αρχείο). Να ευχαριστήσω τον @tritonas00 για την γρήγορη βοήθεια του. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
sefacs Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 Share Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 παιδιά έχω μια ερώτηση πια η διαφορά από τον να τρέχω κάτι ως systemd VS από κονσόλα την ίδια εντολή που έχω το .service αρχείο στο exec κομμάτι του? πως επηρεάζεται το σύστημα με το systemd πέραν του ότι εκκινεί στην αρχή τα πάντα σχεδόν όλα ερχόμενο δεύτερο μετά το kernel ; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jim_p Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 Share Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 (επεξεργασμένο) Οταν τρεχεις κατι απο κονσολα, το τρεχεις σαν απλος χρηστης. Οταν τρεχεις κατι σαν service του systemd, το τρεχεις σαν root ή σαν οποιος μη-root χρηστης εχει οριστει το service να τρεχει, πχ το transmission daemon τρεχει απο το χρηστη transmission. Επεξ/σία 13 Αυγούστου 2019 από jim_p 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
sefacs Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 Share Δημοσ. 13 Αυγούστου 2019 9 ώρες πριν, jim_p είπε Οταν τρεχεις κατι απο κονσολα, το τρεχεις σαν απλος χρηστης. Οταν τρεχεις κατι σαν service του systemd, το τρεχεις σαν root ή σαν οποιος μη-root χρηστης εχει οριστει το service να τρεχει, πχ το transmission daemon τρεχει απο το χρηστη transmission. σε υψηλά επίπεδα κατανοητό /etc/group τώρα μου έδωσες μια ιδέα ευχαριστώ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα