Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

χαχαχα δε φοβηθηκα τιποτα χαχα απλα ημουν για πολλα χρονια φανατικος του debian ε και ειπα να μην παω παλι σε ubuntu καταστασεις, να το παω ενα βημα πιο μακρια αυτο τιποτε αλλο. βεβαια τοσο καιρο ειχα κοψει τις σχεσεις μου με τα linuxοδη λογω οτι ειχα μονο το laptop της δουλειας οποτε τωρα που εφτιαξα παλι το desktop μου ειπα να ξανακυλησω... χεχε

• Απαντ. 4,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

λοιπον παιδια το παω σιγα σιγα κραταω σημειωσεις, διαβαζω γιατι θελω να ειναι οκ στο στησιμο! λοιπον εχουμε και λεμε απο αρχης πανω στο desktop εχω 3 σκληρους 1 ssd και 2 σατα ΙΙ, οι 2 σατα ΙΙ θα τους χρησιμοποιησω αργοτερα σε ενα virtualbox που θελω! οποτε εχουμε και λεμε παμε με τον ssd που ειναι στα 250GB (sda στην περιπτωση μου)

λοιπον εφτιαξα την καρτα δικτυου εχω δικτυο κομπλε, γλωσσα συστηματος και πληκτρολογιου ολα οκ προχωραω για το partision μου λοιπον σκεφτομαι για mount point /usr να βαλω 30GB για swap εχω 8GB μνημη και λεει θεωρητικα πρεπει να ειναι το διπλο 16 δηλαδη εγω λεω να βαλω 32GB τι λετε; και μετα στο /home να δωσω τα 170GB 

χρειαζεται να τα βαλω ολα οσα λεει στο wiki; 

The size of the partitions depends on personal preference, but the following information may be helpful:

/boot - 200 MB  It requires only about 100 MB, but if multiple kernels/boot images are likely to be in use, 200 or 300 MB is a better choice.   / - 15-20 GB    It traditionally contains the /usr directory, which can grow significantly depending upon how much software is installed. 15-20 GB should be sufficient for most users with modern hard disks. If you plan to store a swap file here, you might need a larger partition size.   /var - 8-12 GB    It will contain, among other data, the ABS tree and the pacman cache. Retaining these packages is helpful in case a package upgrade causes instability, requiring a downgrade to an older, archived package. The pacman cache in particular will grow as the system is expanded and updated, but it can be safely cleared if space becomes an issue. 8-12 GB on a desktop system should be sufficient for /var, depending on how much software will be installed.   /home - [varies]    It is typically where user data, downloads, and multimedia reside. On a desktop system, /home is typically the largest filesystem on the drive by a large margin.   swap - [varies]    Historically, the general rule for swap partition size was to allocate twice the amount of physical RAM. As computers have gained ever larger memory capacities, this rule is outdated. For example, on average desktop machines with up to 512MB RAM, the 2x rule is usually adequate; if a sufficient amount of RAM (more than 1024MB) is available, it may be possible to have a smaller swap partition.   /data - [varies]    One can consider mounting a "data" partition to cover various files to be shared by all users. Using the /home partition for this purpose is fine as well.  

Δημοσ.

Δεν υπαρχει λογος να φτιαξεις πολλα partitions.

Εγω φτιαχνω ενα / και τα εχω ολα απο κατω και αλλο ενα partition το οποιο γινεται mount σε δευτερο δισκο τον οποιο εχω για storage/κατεβασματα, ετσι ωστε να μην επηρεαζεται σε περιπτωση format.

Καποιοι φτιαχνουν ξεχωριστο partition για τo /home, ιδια λογικη με το παραπανω που εγραψα ειναι, δηλαδη να μην επηρεαζονται / να παραμενουν οι ρυθμισεις χρηστη.

Το "swap = ram x 2" δεν ισχυει πλεον, αυτο το καναμε οταν ειχαμε λιγη ram, πολλοι προτεινουν οταν εχεις πολλη ram να μην φτιαξεις καθολου swap, εγω φτιαχνω ετσι τυπικα ενα μικρο partition 2GB, αντε 4GB βαρια.

Δημοσ.

σε ευχαριστω για την απαντηση σου! οποτε λες να κανω ενα / και να δωσω 100GB (ποσα θα ειναι οκ να δωσω;) , ενα τυπικο swap 4GB και τελος ενα /home να δωσω τα υπολοιπα; 

Δημοσ.

Εσυ ξερεις τις αναγκες σου.

Εγω παιζω με "κομπιουτεραδικα" νουμερα στα partitions (4, 8, 16, 32, 64, 128 κλπ), ειναι λιγο ψυχαναγκαστικο, το ξερω... :P

Τo arch ποιανει ελαχιστο χωρο στο default setup.

Ακομα και να προσθεσεις KDE και Gnome και αλλες σαχλαμαριτσες με ολες τις εξαρτησεις, δεν θα ποιασει πανω απο 10-15GB.

Σου ξαναγραφω οτι εσυ ξερεις τι χρηση θα κανεις και πως θα οργανωσεις τα partitions και τις χωρητικοτητες τους.

Εγω π.χ δεν εχω ξεχωριστο /home γιατι δεν με ενδιαφερει να μενουν οι ρυθμισεις χρηστη σε πιθανο format.

Οποτε για μενα... ενα / ενα μικρο swap ειναι τα στανταρ και απο κει και περα αν θες ξεχωριστο /home ή υπαρχει λογος για αλλο partition/mount point, το φτιαχνεις.

Δημοσ.

ωραιος δικιο εχεις!! και κατι ακομα για gui τι προτινεις; εχω καιρο να δουλεψω καποιο αλλα θυμαμαι οτι το gnome 3 ειναι με την μπαρα στο πλαι και δεν ηταν σαν τα παλια gnome και γω θελω επιφανεια για να βαλω τιποτα θερμοκρασιες κτλ τι προτινεις; xfce;

Δημοσ.

Για το "οπτικο" του πραγματος και τα "μπιχλιμπιδια" στυλ conky, περιμενε να σου απαντησει καποιος αλλος, δεν το'χω το συγκεκριμενο.

Συνηθως οσο πιο απλο το DE, τοσο λιγοτερο μνημοβορο και -πολλες φορες- λιγοτερο buggy (απο προσωπικη εμπειρια αυτο). Πολλοι λατρεις του "minimal", προτιμουν τους WM.

Δημοσ.

Τελικα εβαλα xfce4 και εχω μερικα προβληματα για αρχη! καταρχην στο poweroff μου κανει επανεκινηση και οχι απενεργοποιηση! το δοκιμασα και με sudo και απο το xfce μεσα τα ιδια; (υπαρχει περιπτωση να εχω κανει λαθος συνδεση στο κουτι;) στο startx ενω μου ξεκιναει και απο user και απο root δεν υπαρχει το αρχειο xinit ετσι ωστε να επιλεξω με το startx να ξεκιναει το xfce δηλαδη λεει xinit connection to xserver lost, δεν μπορεσα να κανω εγκατασταση το yaourt...

και δυο ερωτησεις μου ξεκιναει ο grub 2.0.3 αν θυμαμαι καλα και περιμενει 3s και μπαινει στο arch υπαρχει περιπτωση να μην εμφανιζεται ο grub εφοσον εχω ενα λειτουργικο μονο; και παντα οταν ανοιγει θα ξεκιναει απο το τερματικο και πρεπει να γραφω startxfce4 ή γινεται να ξεκιναει κατευθειαν σε γραφικο περιβαλλον;

Δημοσ.

Τελικα εβαλα xfce4 και εχω μερικα προβληματα για αρχη! καταρχην στο poweroff μου κανει επανεκινηση και οχι απενεργοποιηση! το δοκιμασα και με sudo και απο το xfce μεσα τα ιδια; (υπαρχει περιπτωση να εχω κανει λαθος συνδεση στο κουτι ;) στο startx ενω μου ξεκιναει και απο user και απο root δεν υπαρχει το αρχειο xinit ετσι ωστε να επιλεξω με το startx να ξεκιναει το xfce δηλαδη λεει xinit connection to xserver lost, δεν μπορεσα να κανω εγκατασταση το yaourt...

και δυο ερωτησεις μου ξεκιναει ο grub 2.0.3 αν θυμαμαι καλα και περιμενει 3s και μπαινει στο arch υπαρχει περιπτωση να μην εμφανιζεται ο grub εφοσον εχω ενα λειτουργικο μονο; και παντα οταν ανοιγει θα ξεκιναει απο το τερματικο και πρεπει να γραφω startxfce4 ή γινεται να ξεκιναει κατευθειαν σε γραφικο περιβαλλον;

δοκίμασε systemctl poweroff

exec startxfce4 άμα θέλεις κάντο alias xD

Δημοσ.

Τελικα εβαλα xfce4 και εχω μερικα προβληματα για αρχη! καταρχην στο poweroff μου κανει επανεκινηση και οχι απενεργοποιηση! το δοκιμασα και με sudo και απο το xfce μεσα τα ιδια; (υπαρχει περιπτωση να εχω κανει λαθος συνδεση στο κουτι ;) στο startx ενω μου ξεκιναει και απο user και απο root δεν υπαρχει το αρχειο xinit ετσι ωστε να επιλεξω με το startx να ξεκιναει το xfce δηλαδη λεει xinit connection to xserver lost, δεν μπορεσα να κανω εγκατασταση το yaourt...

Για το yaourt: πρόσθεσε το αποθετήριο archlinuxfr.

Για το grub, νομίζω θα βρεις αυτό που θέλεις στο αρχείο /etc/default/grub

Δημοσ.

Για το θεμα με το xfce και το xinitrc. Γιατι δεν βαζεις εναν display manager οπως ολος ο κοσμος να κανεις τη δουλεια σου?

Δημοσ.

Γιατι οχι? Ο dm θα ξεκινησει το session οπως πρεπει, δηλαδη με consolekit/policykit support και τα συναφη για να εχει systemctl shutdown πχ και πολλα αλλα.

Επισης, αν βαλει παραπανω απο 1 de, θα μπορει να βγαινει απο το ενα και να μπαινει στο αλλο χωρις να καθεται να αλλαζει το .xinitrc.

Δημοσ.

Γιατι οχι? Ο dm θα ξεκινησει το session οπως πρεπει, δηλαδη με consolekit/policykit support και τα συναφη για να εχει systemctl shutdown πχ και πολλα αλλα.

Αυτα πλεον τα εχει αναλαβει το systemd. Μια χαρα systemctl shutdown/reboot εχω.

https://wiki.archlinux.org/index.php/systemd#Power_management

Γιατι μακρια? Γιατι αν τυχον και παθει κατι ο X, η για οποιοδηποτε λογο θελει ο ανρθωπος να βγει σε tty να κανει τη στραβομαρα του θα πρεπει να κλεινει services, ελπιζοντας οτι δεν θα κολησει σε μαυρη οθονη με τον dm κρεμασμενο

Δημοσ.

δοκίμασε systemctl poweroff

exec startxfce4 άμα θέλεις κάντο alias xD

καταρχην σας ευχαριστω ολους σας απλα ρωταω τα βασικα εδω και σιγα σιγα θα μπω και στην κοινοτητα... ουτε με systemctl poweroff κλεινει, που πρεπει να παω για το alias;

Για το yaourt: πρόσθεσε το αποθετήριο archlinuxfr.

Για το grub, νομίζω θα βρεις αυτό που θέλεις στο αρχείο /etc/default/grub

παω με το νανο /etc/pacman.conf ενω το βαζω τιποτα... δε το βρισκει...

τελικα ειναι οκ ενας display manager η οχι; να τον βαλω; επισης να ρωτησω εχω την καρτα γραφικων που εχει η μητρικη μου asrock extreme4 pro αν θυμαμαι καλα, τα drivers που θα τα βρω; γιατι στο scrool μου κανει σαν νερα! ευχαριστω και παλι παιδια!

το openbox ειναι display manager;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...