Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

γεια σας παιδια.θα ηθελα να μου δωσετε σας παρακαλω τις εντολες apo to arch linux.

δηλαδη οπως τα ubuntoides εχουν

sudo apt-get install-remove-autoremove-update-upgrade -dist-upgrade kai alles θα ηθελα να μου δωσετε τις αντιστοιχες sto arch.

και γενικα οποιες  υπαρχουν και χρειαζομαστε.

ευχαριστω πολυ γιατι ξερω πως θα με βοηθησετε.περιμενω απαντηση σας.

Δημοσ.

@blackm76 περιμένω τη μέρα που θα σταματήσεις να ρωτάς για το οτιδήποτε και θα ψάξεις να το βρεις μόνος σου...

η επίσημη απάντηση είναι στο παρακάτω link και μου πήρε μετρημένα 4 δευτερόλεπτα για να την βρω:

https://wiki.archlinux.org/index.php/Pacman#Usage

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

apt-get instal = pacman -S

apt-get remove = pacman -R

apt-get autoremove = - (δεν υπαρχει)

apt-get update = pacman -Su

apt-get upgrade = pacman -Suy

apt-get dist-upgrade = - (δεν υφισταται)

Επεξ/σία από jim_p
Δημοσ.

@martinoff εσύ δεν είσαι που έχεις κάνει ένα γουστόζικο configuration με τον ssd και έχεις το home στον ssd αλλά τα xdg-dirs σε μηχανικό δίσκο?

Για χρόνια είχα το /home mounted σε δικό του δίσκο, σκέφτομαι να το γυρίσω στον ssd και να μείνουν στον hdd κάποια directories (music,pictures etc) ενώ να έχω στον ssd τα browser .folders και άλλα τέτοια.

btw: archlinux, bios, syslinux, ext4 rw,noatime,discard,stripe=32,data=ordered,errors=remount-rο

Mεγάλες αλλαγές για εμένα, έχω να βάλω ext4 στο / από το 2007 (είχα και μερικά χρόνια απουσίας), και είναι η πρώτη φορά με ext4 σε ssd.

Πάντως το κλασσικό bios/syslinux installation είναι αστειάκι μπροστά στο UEFI/GPT/efibootmgr. Και από ταχύτητα... μάλλον είναι το ίδιο γρήγορο.

Δημοσ.

apt-get instal = pacman -S

apt-get update = pacman -Sy

apt-get upgrade = pacman -Su

fixed  :P

για να βγαλεις ενα πακετο μαζι με τις εξαρτησεις του: pacman -Rs

man pacman

και οτι ειπε ο mandos.

• Like 1
Δημοσ.
┌[archy@arch] [/dev/pts/3]
└[~]> ll
▕drwxr-xr-x▏ 256B│250Gb
▕drwxr-xr-x▏   4K│wd
▕drwxr-xr-x▏  28B│vbox32
▕lrwxrwxrwx▏  11B│Desktop => wd/Desktop
▕lrwxrwxrwx▏  13B│Documents => wd/Documents
▕lrwxrwxrwx▏  13B│Downloads => wd/Downloads
▕lrwxrwxrwx▏  11B│Music => 250Gb/Music
▕lrwxrwxrwx▏  14B│Pictures => 250Gb/Pictures
▕lrwxrwxrwx▏  10B│Public => wd/Public
▕lrwxrwxrwx▏  10B│Videos => wd/Videos
▕lrwxrwxrwx▏  12B│mirror => 250Gb/mirror
▕lrwxrwxrwx▏  10B│movies => wd/movies
▕lrwxrwxrwx▏   9B│watch => wd/watch

mandos πέρνα όλα τα κρυφά,πέρνα το xdg-user-dirs, φτιάξε ένα φάκελο στον οποίο θα κάνεις mount το hdd και μετά ln -s τα xdg προς hdd

• Like 1
Δημοσ.

ln -s φανταζόμουν, απλά είπα να ρωτήσω μήπως είχες κάτι πιο αυτόματα ή κάποιο πιο εξωτικό config στο xdg-user-dirs

Δημοσ.

apt-get instal = pacman -Sy

apt-get update = pacman -Su

apt-get upgrade = pacman -Suy

τα fix του tritona συν σημαντικό όταν βάζουμε πακέτο με -Sy για να πάρει τυχόν αλλαγές η ακομα πιο απλα με

aliases

alias i='sudo pacman -Sy'

alias u='sudo  pacman -Syu'

aias r='sudo pacman -Rsn'

alias f@ckyou='sudo pacman -Rdd' :P 

Δημοσ.

Λοιπόοοον... σας είχαν λείψει καθόλου τα νέα από τους πειραματισμούς μου? Τουλάχιστον σας κρατάω μακρυά από κακοτοπιές.

Υπενθυμίζω συνοπτικά παρακάτω.

1) GPT, UEFI GRUB, BTRFS (2012.02)

Μικρό (2mb) partition για τον grub.

Όσο ήμουν με απλό btrfs ήταν καλά τα πράγματα νομίζω. Το netbook που έχει mbr/btrfs σε ένα και μόνο partition πάντως δεν έχει γκρινιάξει για τίποτα εδώ και πολύυυυυ καιρό.

2) GPT, UEFI GRUB, BTRFS με subvolumes (2012.09 περίπου)

Για κάποιο άγνωστο λόγο έχω συνδέσει χρονικά πολλά από τα προβλήματα μου με την ύπαρξη subvolume στο btrfs. Μπορεί να είναι απλά τυχαίο.

Η διαδικασία της εγκατάστασης ήταν δύσκολη σε σύγκριση με την τυπική εγκατάσταση arch και ήθελε μελέτη πιο πριν.

Έμεινα αρκετό καιρό με αυτό το config. Κάπου σε αυτούς τους μήνες έβαλα και propriatery ati drivers.

Εκεί ήταν το αποκορύφωμα με αυτό το bug: https://bugs.archlinux.org/task/33513

Δεν αποκλείεται να του φταίει και κάτι στον όλο συνδυασμό, ξέρουμε καλά ότι τα bugs είναι περίεργα πλάσματα.

Είχα βδομάδες που ήθελα να το ξαναστήσω, αλλά είχα και δουλειά (σπάνιο φαινόμενο, οπότε προτίμησα τη δουλειά). Μόλις πήρα ανάσα πήγαμε στο (3)

3) GPT, Efistub + rEFInd, BTRFS (προχθές)

512mb partition για το EFI. Ο κερνελ παει και στο /boot αλλά και στο EFI partition.

Στα θετικά είναι ότι βλέπει uefi usbs και σε ρωτάει το refind. Επίσης ότι μπορείς να έχεις καταχώρηση για boot to X ή boot to console (κάτι που δεν έχω ψάξει στο syslinux για να ξέρω αν γίνεται).

Με το πρώτο boot είδα πολύ αργή συμπεριφορά στον SSD, μη αντιληπτή από το μάτι αλλά μετρήσιμη με το hdparm και αποφάσισα ότι χάνω τον ύπνο μου από περιέργεια. Δεν ξέρω τι την προκάλεσε.

Επίσης κράσαρε ο Opera πολύ, συμπεριφορά που είχα και παλαιότερα αλλά είχε διορθωθεί τελευταία.

Ένα format εύκολα γίνεται στα καπάκια, οπότε πάμε στο (4)

3) BIOS, MBR, SYSLINUX, EXT4 (εχθές)

Μόνο ένα partition, με τις εδώ οδηγίες (http://www.insomnia.gr/topic/460292-οδηγοσ-διαμόρφωση-και-βελτίωση-επιδόσεων-ssd).

Πολύ πολύ απλή εγκατάσταση, τυπική arch, η όλη διαδικασία πήρε λιγότερο από 15 λεπτά!

Στα θετικά: plain old linux, χωρίς αλχημείες και μυστήριο. Δεν χρειάζεται να βασανίσετε τον εαυτό σας με το partition alignment του SSD, αφού είναι μόνο ένα.

Το system-tar-restore του tritona λογικά θα δουλεύει. Αλλά και να μην δουλέψει μπορείτε να κάνετε μόνοι σας με το χέρι tar-restore!

Είναι δοκιμασμένη συνταγή για πολλά χρόνια και υπάρχει γνώση γύρω από αυτό το config (τα ήξερα ήδη αυτά, αλλά με έτρωγε ο κ*λος μου να δοκιμάσω τα υπόλοιπα, τώρα ηρέμισα).

Για την ιστορία:

• Σε ταχύτητα εδώ και αρκετούς kernel (3.5+) το ext4 και το xfs έχουν περάσει το btrfs, ακόμα και στους SSD. Έτσι λένε τα benches. Αυτό δεν ίσχυε όταν πρώτοέβαλα btrfs, το 2011.03.
  • Θέλω πολύ να δοκιμάσω XFS, είναι σοβαρός παίκτης στο χώρο. Δεν έχω αντοχές για κάτι τέτοιο όμως και μάλλον δεν αξίζει για το desktop pc.
  • To instabillity των πρώτων μου δοκιμών θα μου μείνει αξέχαστο: kernel panic, fs failure, τα έζησα όλα. Μάλιστα δεν μπορούσα πάντα να κάνω chroot και να δω τι έγινε, ή έστω να πάρω κάποιο backup το /etc :-(
  • Θέλω να δοκιμάσω πάλι catalyst drivers, με το νέο config που δεν έχει subvolumes. Δεν ξέρω πότε θα το κάνω. Θα μείνω λίγες μέρες/βδομάδες/μήνες έτσι στα σίγουρα.

Προσωπική μου άποψη λοιπόν: δεν έχει έρθει η ώρα για όλα τα υπόλοιπα. Ακόμα!

• Ειδικά σε single-boot συστήματα μάλλον δεν αξίζει η διαδικασία του UEFI. Σε multiboot δεν ξέρω, δείχνει να είναι μονόδρομος για τα Win8.
  • Το BTRFS μπορεί να είναι το fs του μέλλοντος, αλλά δεν είναι ακόμα η ώρα του εκτός και αν σας υποστηρίζει τεχνικά η Oracle. Τα subvolumes είναι πανέξυπνα, αλλά δεν δουλεύουν στο arch όπως θα θέλαμε ακόμα.
  • Το GPT σίγουρα ήρθε για να μείνει, αυτό δεν το συζητάμε. Και σίγουρα δεν έχει προβλήματα το ίδιο. Το γεγονός όμως ότι βάζοντας gpt αρχίζουν να υπάρχουν περίεργες απαιτήσεις στους bootloaders, που δεν είναι ακόμα ώριμες, χαλάει το σκηνικό.

For the record:

• για να βάλετε entries στο UEFI δεν είναι απλή διαδικασία. Αφενός πρέπει να έχετε bootάρει σε EFI mode αφετέρου πρέπει να κάνετε add την καταχώρηση μέσω efibootmgr. Δεν είναι τίποτα δραματικό, αλλά σε σύγκριση με ένα απλό install του syslinux είναι πιο πολύπλοκο.
  • υπενθιμίζω ότι το netbook φοράει btrfs/mbr από το 2011, δεν είχε προβλήματα. Δεν του κάνω και ίδια χρήση όμως.
  • έκανα ssd cell clear στο δίσκο 2 φορές αυτές τις μέρες. Μετά την πρώτη είχα το φοβερό speed loss, μετά τη δεύτερη πετάει
  • πιθανά να πιάνω και τον martinoff σε hdparm τεστ πλέον :P (ξαναλέμε, δεν είναι αντιληπτό από τον άνθρωπό)
  • σε dd test με το btrfs είχα λίγο καλύτερα αποτελέσματα από ότι με ext4, αλλά η διαφορά ήταν αμελητέα.
  • Θα σας δώσω και το fstab μου όταν πάω στο εκεί pc  :-)

Εννοείται ότι για ερωτήσεις είμαι εδώ. Αν μπορώ να απαντήσω σε κάτι ευχαρίστως να το κάνω (μην περιμένετε τίποτα απαντήσεις επιπέδου kernel programming όμως...)

Αυτά για σήμερα...

• Like 2
Δημοσ.

Είχα βδομάδες που ήθελα να το ξαναστήσω, αλλά είχα και δουλειά (σπάνιο φαινόμενο, οπότε προτίμησα τη δουλειά)

Απογοήτευσις... :P
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

mande αν εχεις και δευτερο δισκο ή κανα μεγαλο στικακι, μπορεις να δοκιμασεις και το transfer mode απευθειας (rsync) + syslinux,  για να δεις αν σου δουλευει. Λογικα δεν θα υπαρχει προβλημα.

Εδω παντως εκανα μια δοκιμη το btrfs στο laptop:

- Transfer απαντα στο στικακι με το system tar & restore (transfer mode) με syslinux

- Βοοταρα απο το στικακι, εκανα delete ολα τα partitions και εκανα ενα btrfs

- Ξανα transfer απο στικακι στο δισκο παλι με  system tar & restore με syslinux

Eντυπωσεις ενως μισαωρου χρησης:

1. Μου π@δαγε ελαφρως την cpu

2. Δεν δουλευε πλεον το resume απο suspend

Ξανα μπουταρα απο στικακι, format σε ext4 και ξανα-μανα transfer---> Ολα δουλευουν οπως πρεπει. :P

Δεν το εμπιστευομαι ακομα το btrfs.

Επεξ/σία από tritonas00
Δημοσ.

γεια σας παιδια.

εχω ενα λαπτοπ.

εβγαλα επιτελους μια ακρη με το arch kai me tin boithia tou tritona φυσικα.

ακολουθησα τις οδηγιες του απο εδω http://www.insomnia.gr/topic/453462-info-%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CF%82-%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82-arch-gnulinux-arch-install-scripts/ panta se virtualbox φυσικα. ομως οταν παω να εγκαταστησω το de kde kai genika opoia εφαρμογη θελω μου βγαζει προβλημα στην εγκατασταση.

μου βγαζει συνεχεια σε καθε αρχειο: error failed retrieving file (to tade arxeio) from mirror.kai kati allo.

τι πρεπει να ρυθμισω και πως για να μπορω να εγκαταστησω γραφικα και προγραμματα;;;;

μετα νομιζω θα ειμαι οκ προς το παρον. περιμενω απαντηση σας.ευχαριστω πολυ προκαταβολικα.

Δημοσ.

internet έχει το virtual machine (hint πριν ρωτήσεις: ping google.com μέσα από το guest os)

αν ναι κάνε pacman -Syy πρώτα

αν όχι φτιάξε το internet και μετά pacman -Syy και μετά όπως ξέρεις

Απογοήτευσις... :P

χεχεχε... και εγώ έτσι ένιωθα :P

mande αν εχεις και δευτερο δισκο ή κανα μεγαλο στικακι, μπορεις να δοκιμασεις και το transfer mode απευθειας (rsync) + syslinux,  για να δεις αν σου δουλευει. Λογικα δεν θα υπαρχει προβλημα.

έχω ένα 8άρι, λογικά τα χωράει όλα. Αργά η γρήγορα θα το δουλέψω το project σου, που θα πάει!

Δημοσ.

mandos  φιλε μου στην αρχη σκεφτηκα μηπως πρεπει να πειραξω τιποτα απο το mirrorlist αλλα δεν πειραξα επειδη μου ειπες να δω το ιντερνετ και ειχες δικιο.

δινω ping google.gr

και μου βγαζει αγνωστο host.οποτε λογικα αμα εχω ιντερνετ θα κανω τη δουλεια μου κανονικα.

απλα επειδη δεν ξερω πως να το κανω και επειδη ειναι η ωρα δυσκολη δεν το ψαχνω γιατι ζαλιστηκα.

αυριο παλι.

απλα με αφορμη αυτο ηθελα να  ρωτησω καποια πραγματα.....

1.αυτο με το ιντερνετ θα το κανει και οταν το εγκαταστησω κανονικα η μονο sto virtual box to κανει;;;

γιατι αν το κανει και εκει την εκατσα.....

2. παραδειγμα στο mint eimai ο ταδε χρηστης και για να κανω κατι γινομε διαχειριστης με sudo.

sto arch υπαρχει αυτο η εισαι απο την αρχει διαχειριστης;;;;

3.τωρα που τελειωσε η εγκατασταση και προσπαθω να βαλω εφαρμογες κ.τ.λ δοκιμαζω να μπω στο chroot kai den mpainei.

γιατι συμβαινει αυτο;;;;βασικα πως μπαινει για να δω αν κανω κατι λαθος.

ξερω...πολλα απο αυτα που ρωταω δεν τα ρωταω σωστα η πολυ απλα ειναι λαθος οι ερωτησεις απλα προσπαθω να μαθω....

και επειδη παλι θα ακουσω το γιατι δεν ψαχνω στο google θα σας δωσω απο τωρα την απαντηση.....

ψαχνω απλα sto arch wiki τα λεει στα αγγλικα και εγω δεν εχω καθολου καλη σχεση με αυτη τη γλωσσα.χαχαχ

ελπιζω να καταλαβαινεις τωρα.

αυτα προς το παρον ευχαριστω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...