Προς το περιεχόμενο

πως κανω uninstall apps στο Mac?

jimmydice1

Προτεινόμενες αναρτήσεις

ειναι αληθεια οτι ειναι για να κανεις απεγκατασταση μιας εφαρμογης στο μακ χρειαζεσαι καποιο επιπροσθετο προγραμμα το οποιο πρεπει να αγορασεις? γιατι δε γινεται απλα να πεταξεις το προγραμμα στο καδο και μετα να κανεις empty? το λεω γιατι στις οδηγιες της apple στη σελιδα της αυτο λεει για να κανεις απεγκατασταση ενα προγραμμα. δηλαδη αν εγω δε κατεβασω ενα τετοιο προγραμμα ο υπολογιστης μου μετα απο καποιο διαστημα θα τρεχει πιο αργα απο οτι διαβαζω?

ηδη εχω κανει αρκετα προγραμματα uninstall μεσα απο το καδο. υπαρχει καποιος τροπος να καθαριστουν τα υπολειμματα που τυχον εχουν μεινει στο λειτουργικο?

υπαρχει καποιο προγραμμα free που να κανω με αυτο απεγκατασταση τα προγραμματα?

με το safe empty του καδου τη παιζει? μηπως κανει αυτο τη δουλεια των παραπανω προγραμματων?

εχω macbook pro 13,3 2,4 ghz, 4gb ram kai 250 mb hdd me mac os x 10.6.6.

ευχαριστω για οποια διαφωτιση σχετικα με το θεμα :huh:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

κατεβασε αυτο, free και καλο

Link

Τα υπολοιματα απο αυτα που απεγκατεστησες μονο με συρσιμο στο καδο πρεπει να τα καθαρισεις χειροκινητα, αλλα και παλι δε νομιζω να υπαρξει προβλημα αν δε το κανεις

κατεβασε αυτο, free και καλο

Link

Τα υπολοιματα απο αυτα που απεγκατεστησες μονο με συρσιμο στο καδο πρεπει να τα καθαρισεις χειροκινητα, αλλα και παλι δε νομιζω να υπαρξει προβλημα αν δε το κανεις

λογικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα, απλά θα μείνουν μερικά (μικρά συνήθως σε μέγεθος) αρχεία στον δίσκο. Στο macOS δεν γράφονται εγγραφές (όπως στην registry των windows) ώστε να δημιουργούν αργότερα πρόβλημα

Τα περισσότερα προγράμματα απλώς φτιάχνουν στο Home/Library/XXXXXX (ή στο home/library/Application Support/XXXXX) ένα φάκελο (συνήθως με παραπλήσια ή ίδια ονομασία με την εφαρμογή) και εκεί μέσα έχουν τις "ρυθμίσεις" του προγράμματος. Από εκεί και πέρα υπάρχει το αρχείο *.app μέσα τον φάκελο Applications στον Mac σου.

Σπανιότερα (αλλά συμβαίνει και αυτό) κάποια προγράμματα φτιάχνουν φακέλους και βάζουν αρχεία σε περισσότερα σημεία στον δίσκο σου (πχ. τα προγράμματα της Adobe που έχουν και Installation "σκορπάνε αρχεία" στο σύστημα και υπάρχουν ειδικά Uninstallers για αυτά).

Στις περισσότερες των περιπτώσεων βέβαια, το Appcleaner (και ίσως και άλλα παρεμφερή με αυτό προγράμματα) που σου πρότεινε το παιδί πιο πάνω θα σε καλύψει.

Αυτό είναι το καλό με τους Mac και την αρχιτεκτονική του λειτουργικού τους σε σχέση με τα Windows. Όταν σβήνεις ένα πρόγραμμα είναι πολύ πιο εύκολο να καθαρίσεις τα "σκουπίδια" και τα "υπολείμματα" διότι δεν έχουν Registry για να μαζεύεται εκεί μέσα όλη η σαβούρα (η Registry των Windows δεν θεωρείται "human readable" και είναι πολύ πιο δύσκολο να βάλεις χέρι...).

Ένα άλλο θετικό της αρχιτεκτονικής του Mac OS X είναι οτι με την λογική οτι οι "ρυθμίσεις" των προγραμμάτων σου βρίσκονται στο "Library" και τα Applications βρίσκονται στο "Applications" (καθαρά, όμορφα και περιποιημένα), τσιμπώντας κάποια στιγμή από τον Mac σου (κάνοντας Copy/Paste δηλαδή από τον Mac HDD ή από το Time Machine/Backup σου) μέσα από τον φάκελο Library τον αντίστοιχο φάκελο ρυθμίσεων του έκαστου προγράμματος (πχ. τον φάκελο /Users/home folder/Library/Application Support/Firefox, για το πρόγραμμα Firefox), έχεις όλες τις ρυθμίσεις σου τα Bookmarks σου, το History και γενικότερα όλα όσα αφορούν το πρόγραμμα στον λογαριασμό σου (User Name) μέσα στον Mac σου.

Το πρόγραμμα aMSN για παράδειγμα έχει τα εξής καταχωρημένα στον Mac HDD σου (όπου "Home Folder" είναι ο φάκελος του συγκεκριμένου χρήστη. Πχ. εμένα ο φάκελος μου στον Mac μου θα μπορούσε να είναι όπως και το Username μου, δηλαδή "Vag3D". Άρα "Home Folder" για εμένα θα ήταν "Vag3D"):

• /Applications/aMSN.app
  • /Users/home folder/Library/Application Support/amsn/

Το πρόγραμμα Mail.app για παράδειγμα έχει τα εξής καταχωρημένα στον Mac HDD σου:

• /Applications/Mail.app
  • /Users/home folder/Library/Application Support/Mail/*.*

Επίσης για να γίνω πιο κατανοητός, αξίζει να αναφέρω οτι κάθε εφαρμογή τύπου "*.app" (όπως πχ. aMSN.app) είναι σαν ένα είδος "ειδικού φακέλου" που εμπεριέχει μέσα του άλλους φακέλους και αρχεία του προγράμματος (καθαρά και περιποιημένα και πάλι...χιχι). Για να δούμε αυτούς τους επιμέρους φακέλους του κάθε *.app πρόγράμματος σε έναν Mac κάνουμε δεξί κλικ στο αρχείο *.app (πχ. στο aMSN.app) και πατάμε εκεί που λέει "Show Package Contents" (αλλά συνήθως δεν το χρειάζεσαι αυτό συχνά).

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η εγκατάσταση κάποιου Font για όλους τους χρήστες ή για κάποιον συγκεκριμένο χρήστη μόνο.

• Για να είναι διαθέσιμο για όλους τους χρήστες θα πρέπει να το βάλεις (copy/paste) μέσα στο "/Library/Fonts"
  • Για να είναι διαθέσιμο μόνο για κάποιον συγκεκριμένο χρήστη, θα πρέπει να το βάλεις (copy/paste) μέσα στο "/Users/home folder/Library/fonts"

Γενικότερα κάπως έτσι είναι η λογική στους Mac.(περιποιημένα πράγματα δηλαδή - τουλάχιστον πιο περιποιημένα κατά την γνώμη μου από ότι είναι στα Windows, διότι τέλειο δεν υπάρχει πουθενά). :-) :-)

Πολύ κατατοπιστικές απαντήσεις! Νομίζω το απλό σύρσιμο στον κάδο και μια εφαρμογή, όπως το AppCleaner, που πρότεινε το μέλος στο δεύτερο post είναι υπεραρκετά.

+1 για τον Vasilisxd! Και εγώ το ίδιο χρησημοποιώ και κάνει μια χαρά την δουλειά του !! Όλα αυτά τα απλά προγραμματάκια να ξέρεις καάνουμε μια χαρά την δουλειά τους!

ο jimmydice1 ψαχνει καποιο free προγραμμα γιαυτο του προτεινα το appcleaner

μια αλλη καλη και free λυση ειναι το apptrap Link, ειναι preference pane, με το που θα συρεις καποιο προγραμμα στον καδο αυτο σου βρισκει και τα αρχεια που ειναι σχετικα με το προγραμμα και σε ρωταει αν θες να τα στειλει στον καδο ή οχι, τοσο απλα

και κατι ακομα, προγραμματα που εχουν δικο τους uninstaller τα κανουμε απεγκατασταση παντα με αυτο

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...