Etherovamon Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Γεια σας, παιδιά. Χρησιμοποιώ εδώ και ένα χρόνο περίπου το jdownloader προκειμένου να καταβάζω βιντεάκια από το youtube, videoclips κυρίως πολύ σπάνια και παλιά που δεν μπορώ να τα βρω σε άλλη καλύτερη μορφή (π.χ. .vob) από άλλες πηγές. Έχω παρόλα αυτά όμως μια απορία που με προβληματίζει σοβαρά εδώ και πολύ καιρό σχετικά με την ποιότητα των videos από το youtube.Έχω μπερδευτεί αρκετά. Μόλις λοιπόν εντοπίζω το βίντεο που με ενδιαφέρει στο youtube, κάνω αντιγραφή το url του και το jdownloader το παίρνει αυτόματα ώστε να δώσω το τελικό οκ για να αρχίσει να το κατεβάζει. Υπάρχει ένα θέμα όμως στην όλη υπόθεση. Το jdownloader προτού αρχίσει να το κατεβάζει, μου παρουσιάζει διαφορετικά formats του βίντεο ώστε να διαλέξω σε ποιο από όλα θέλω να κατέβει το βίντεο. Τα format συνήθως είναι τρία: .flv, .mp4 και .mp3. Το mp3 το απορρίπτω εξαρχής. Σας θέτω ως παράδειγμα κάποιες ενδεικτικές ποιότητες ενός τυχαίου βίντεο από youtube: 34 yrs in the Making 1972 - 2006(240p_H.263-MP3).flv 8.30 MB 34 yrs in the Making 1972 - 2006(360p_H.264-AAC).flv 10.36 MB 34 yrs in the Making 1972 - 2006(480p_H.264-AAC).flv 15.49 ΜΒ 34 yrs in the Making 1972 - 2006(360p_H.264-AAC).mp4 10.61 ΜΒ Φυσικά εμένα δε με ενδιαφέρει να τα κατεβάσω όλα, γι'αυτό επιδιώκω να επιλέγω αυτό της καλύτερης ποιότητας εικόνας-ήχου. Και σε αυτό το σήμείο είναι που μπερδεύομαι πλέον τις περισσότερες φορές. Πίστευα μέχρι σήμερα ότι το format με την κατάληξη .mp4 είναι και αυτό της καλύτερης ποιότητας εικόνας-ήχου και συνήθως το format αυτό είναι και μεγαλύτερο σε MB από το αντίστοιχο .flv. Συχνά όμως όπως στο παράδειγμα που σας παρέθεσα το mp4 (που είναι πάντα 360p_H.264_AAC) είναι μικρότερο σε MB από το καλύτερο flv του ίδιου βίντεο που παρέχει το youtube (και είναι 480p_H.264-AAC).Σε αυτή την περίπτωση αναρωτιέμαι ποια ποιότητα έχει την καλύτερη εικόνα και ήχο.Πειραματίστηκα κάποιες φορές κατεβάζοντας και τις δύο ποιότητες για να τις συγκρίνω και διαπίστωσα πως ενώ είχα υποτιμημένο το flv (παρόλο που ήταν μεγαλύτερο σε ΜΒ από το mp4 και 480p αντί για 360p) είχε τελικά καλύτερη εικόνα και ήχο από το mp4.Τελικά ρε παιδιά τι μου προτείνετε όσοι είστε ειδικοί στο θέμα; α. Από όλα τα formats του βίντεο να επιλέγω το mp4 (360p) έστω κι αν είναι λιγότερων ΜΒ από το αντίστοιχο καλύτερο flv (480p); β. Να επιλέγω να κατεβάζω το format video του μεγαλύτερου όγκου (δηλαδή με τα περισσότερα ΜΒ) και p (π.χ. 480p) κι ας είναι flv; γ. Να κατεβάζω και τα δύο formats στο pc μου, να τα συγκρίνω και να καταλήγω σε αυτό που εντοπίζω τις λιγότερες ατέλειες οπτικά και ακουστικά με το μάτι και το αφτί μου; Ελπίζω να ήμουν αρκετά σαφής και περιμένω με ανυπομονησία τις συμβουλές σας
maparios Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 mp4 φίλε..ασχολήθηκα πριν λίγα χρόνια με φορμάτ βίντεο encoding κλπ..το mp4 έχει πάντα καλύτερη εικόνα και ήχο,σπάνια να βρείς καλύτερη ποιοτητα σε flv εναντι του mp4
parsifal Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Τελικά ρε παιδιά τι μου προτείνετε όσοι είστε ειδικοί στο θέμα; α. Από όλα τα formats του βίντεο να επιλέγω το mp4 (360p) έστω κι αν είναι λιγότερων ΜΒ από το αντίστοιχο καλύτερο flv (480p); β. Να επιλέγω να κατεβάζω το format video του μεγαλύτερου όγκου (δηλαδή με τα περισσότερα ΜΒ) και p (π.χ. 480p) κι ας είναι flv; γ. Να κατεβάζω και τα δύο formats στο pc μου, να τα συγκρίνω και να καταλήγω σε αυτό που εντοπίζω τις λιγότερες ατέλειες οπτικά και ακουστικά με το μάτι και το αφτί μου; Το β), αγνοώντας όμως τον όγκο και κοιτώντας μόνο την ανάλυση (τα "p" που λες κι εσύ). Παρεμπιπτόντως, οι εκδοχές με τη μεγαλύτερη ανάλυση ούτως ή άλλως θα έχουν συνήθως και μεγαλύτερο όγκο από τις υπόλοιπες, όπως είναι το λογικό και αναμενόμενο. Ίσως το όλο μπέρδεμά σου να προέρχεται από το γεγονός ότι δεν έχεις ξεκαθαρίσει στο μυαλό σου τη διαφορά μεταξύ container format και video format. Το MP4 και το FLV είναι απλώς containers, δηλαδή «δοχεία» μέσα στα οποία τοποθετούμε video και audio streams. Η «ταμπέλα» που κολλάμε επάνω στο δοχείο (AVI, MP4, FLV, MKV, TS κ.ά.) δεν είναι απαραίτητα ενδεικτική της ποιότητας του περιεχομένου του «δοχείου» (αν π.χ. το video stream θα έχει κωδικοποιηθεί κατά H.264 ή FLV1 ή άλλο video format, σε τί ανάλυση και με τί ρυθμίσεις ποιότητας και bitrate). Οπότε, ναι, μεταξύ δύο αρχείων (ενός FLV κι ενός MP4) που προήλθαν από το ίδιο πηγαίο υλικό, το FLV μπορεί κάλλιστα να προσφέρει μεγαλύτερη ποιότητα εικόνας από το MP4. Αν μάλιστα είναι και μεγαλύτερης ανάλυσης από το MP4, αυτό είναι σχεδόν σίγουρο.
Luciddream Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 +1 στον parsifal... πιο ολοκληρωμένη και απλή απάντηση δεν γινόταν
Etherovamon Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Σας ευχαριστώ όλους και ιδιαίτερα (όπως ήταν φυσικά αναμενόμενο) τον parsifal. Κάπως το ξεκαθάρισα πλέον το αντικείμενο στο μυαλό μου. Και πάλι ευχαριστώ
TheELF Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 34 yrs in the Making 1972 - 2006(240p_H.263-MP3).flv 8.30 MB34 yrs in the Making 1972 - 2006(360p_H.264-AAC).flv 10.36 MB 34 yrs in the Making 1972 - 2006(480p_H.264-AAC).flv 15.49 ΜΒ 34 yrs in the Making 1972 - 2006(360p_H.264-AAC).mp4 10.61 ΜΒ Όπως λέει και ο parsifal βλέπεις ότι και τα .flv και το .mp4 έχουν τα ίδια περιεχόμενα,οπότε θα έχουν και την ίδια ποιότητα,μόνο σε ένα διαφωνώ,το να κατεβάζεις το αρχείο με τα περισσότερα "p" δεν ισχύ σε αρχεία "κυρίως πολύ σπάνια και παλιά" αυτά τα βίντεο στην πλειοψηφία είναι τραβηγμένα από την TV (και όχι την σημερινή) οπότε έχουν μέγιστη ανάλυση τα 480i γενικά το τι να κατεβάσεις εξαρτάτε κατά πολύ από το αρχικό υλικό,πολλές φορές το μεγαλύτερο σε ανάλυση και όγκο αρχείο έχει υποστεί επεξεργασία αύξησης ανάλυσης (blow-up) με αποτέλεσμα να χάσει ποιότητα.
parsifal Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 TheELF, σωστά αυτά που λες αλλά το YouTube δεν παράγει upscaled εκδοχές από το υλικό που θα του ανεβάσεις. Π.χ. αν κάνεις upload ένα video με ανάλυση 360p ή μικρότερη και τελειώσει το encoding, δεν πρόκειται να δεις το YouTube να σου εμφανίζει επιλογή για 480p ή 720p ή 1080p εκδοχές.
TheELF Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Το youtube προσφέρει όμως στους χρήστες του την δυνατότητα να ανεβάζουν ότι θέλουν σε "HD" και δυστυχώς το χρησιμοποιούν κατά κόρον.Έχω δει πάρα πολλά βίντεο παλιά που τα έχουν φουσκώσει και τα πίξελ πηγαίνουν σύννεφο.
Etherovamon Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Σωστά αυτά που λέτε φίλοι μου. Μια απορία όμως ακόμη: Τι επιλέγω να κατεβάσω στην περίπτωση που flv και mp4 έχουν την ίδια ποιότητα (π.χ. 240p H.264-AAC); Αυτό με τα περισσότερα ΜΒ;Κι αν είναι όπως είπε ο φίλος παραπάνω ''παραφουσκωμένο'' αρχείο;
parsifal Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Τι επιλέγω να κατεβάσω στην περίπτωση που flv και mp4 έχουν την ίδια ποιότητα (π.χ. 240p H.264-AAC); Αυτό με τα περισσότερα ΜΒ; Σε αυτήν την περίπτωση, η ποιότητα θα είναι επακριβώς η ίδια. Το video stream είναι κοινό και στα δύο αρχεία και η πολύ μικρή (ποσοστιαία) διαφορά μεγέθους θα οφείλεται στο διαφορετικό multiplexing overhead (αν δεν καταλαβαίνεις τί είναι αυτό, ρωτάς) του κάθε container format. Οπότε, σε αυτήν την περίπτωση κατεβάζεις το format που σε βολεύει περισσότερο από άποψη υποστήριξης στα προγράμματα/συσκευές αναπαραγωγής ή επεξεργασίας που στοχεύεις. Υποθέτω πως το MP4 format είναι πιο συμβατό στις περισσότερες των περιπτώσεων. Κι αν είναι όπως είπε ο φίλος παραπάνω ''παραφουσκωμένο'' αρχείο; Πρώτον, το να κάνει κάποιος upsize ένα χαμηλής ποιότητας video και να το ανεβάσει στο YouTube ή παρόμοια υπηρεσία είναι τραβηγμένη από τα μαλλιά περίπτωση, δε νομίζω ότι θα πρέπει να σε ανησυχεί. Και δεύτερον, δε μπορείς να ξέρεις τί ακριβώς επεξεργασία έχει προηγηθεί στο πηγαίο video που έχει ανεβάσει ο uploader, οπότε δεν αξίζει να χάνεις τον ύπνο σου γι' αυτό το θέμα.
SOWHAT Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 BTW, parsifal να σε ρωτήσω κάτι; Ξέρεις να υπάρχει μήπως κάποιος media player(κατά προτίμηση wd) που να παίζει flv αρχεία; Γιατί όσων τα χαρακτηριστικά έχω κοιτάξει, παίζουν σχεδόν όλα τα άλλα εκτός από αυτό.... Υπάρχει μήπως κάποιος λόγος; Γενικά μήπως κανένας mp δεν παίζει flv?
TheELF Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 http://www.youtube.com/watch?v=GU6i_JhbVsc http://www.youtube.com/watch?v=wijR3aDvBVo Και δυστυχώς και πολλά άλλα προσφέρουν αναλύσεις πολύ μεγάλες με φοβερή αλλοίωση. (Αν γινόταν να ανεβάσω και άλλα θα το έκανα) http://www.youtube.com/watch?v=leohcvmf8kM http://www.youtube.com/watch?v=etviGf1uWlg Το τι φούσκωμα υπάρχει δεν λέγεται.
parsifal Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 BTW, parsifal να σε ρωτήσω κάτι; Ξέρεις να υπάρχει μήπως κάποιος media player(κατά προτίμηση wd) που να παίζει flv αρχεία; Γιατί όσων τα χαρακτηριστικά έχω κοιτάξει, παίζουν σχεδόν όλα τα άλλα εκτός από αυτό.... Υπάρχει μήπως κάποιος λόγος; Γενικά μήπως κανένας mp δεν παίζει flv? Δεν γνωρίζω να σε βοηθήσω φίλε μου. Ίσως μπορούν να σε βοηθήσουν τα παιδιά στην ενότητα Home Cinema (ή στην Insomniacs Reviews, που έχει topic για τις συσκευές της WD), αν κάνεις ένα post σε κάποιο από τα σχετικά υπάρχοντα θέματα. Πάντως, αν το video stream των FLV περιέχει video τύπου H.264 και όχι FLV1, τότε μπορείς να μετατρέψεις χωρις ανακωδικοποίηση αυτά τα αρχεία σε MP4 ή MKV, οπότε και θα παίζουν σε τέτοιου είδους επιτραπέζια media players.
Etherovamon Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2011 Ευχαριστώ και πάλι από τη μεριά μου για την άμεση ανταπόκριση. Να 'στε καλά όλοι.Καλό βράδυ
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.