kanesaxo Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 Επειδή ασχολούμαι (διαβάζοντας και ρωτώντας)με το θέμα εδώ και κανά τετράμηνο θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιους μύθους και αλήθειες που υπάρχουν.Ελληνικά ψάρια (όχι ιχθυοτροφείου) υπάρχουν ελάχιστα. Τα πιο πολλά που πηγαίνουν στην ιχθυόσκαλα είναι εισαγωγής είτε από Ιταλία μεριά είτε από Μεσόγειο και ωκεανούς. Φιλε μου έχεις μεγα λαθος σε κατι. Φιλος που ελεω βιοτεχνιας εχει αμεση σχεση με εργοστασια στην ιταλια, ΠΑΝΤΟΤΕ τραπεζωνει τους ιταλους σε τοπικα ρεστωραν με ψαρια μεγαλα.Και μολις τον ρωτησα γιατι οι ιταλοι πορωνονται τοσο με μια συναγριδα μου απαντησε πως στην ιταλια ΔΕΝ εχουν μεγαλια ψαρια παρα μονο σαρδελες. Πως ολα εκει ειναι εισαγωγής και σαν χώρα εχει σχεδον μηδαμινή παραγωγή(αλιευση) ψαριών (ελαχιστα μερη ψαρέματος για "καλα" ψάρια).
leftermann Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 τα φτηνά εισαγόμενα ψάρια, ψάρια όπως συναγρίδες, φαγγριά κλπ εννοώ που σαν ντόπια θα ήταν πανάκριβα, θα είναι ή τούρκικα, ή από κάτι χώρες σαν το Ομαν (που διάλο είναι αυτό), σενεγάλη, και κάτι τέτοιες.
slygeo87 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 Μια τσιπούρα ή μια τηγανιά γαρίδες τα τσάκιζα τώρα..
kanesaxo Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 τα φτηνά εισαγόμενα ψάρια, ψάρια όπως συναγρίδες, φαγγριά κλπ εννοώ που σαν ντόπια θα ήταν πανάκριβα, θα είναι ή τούρκικα, ή από κάτι χώρες σαν το Ομαν (που διάλο είναι αυτό), σενεγάλη, και κάτι τέτοιες. Eχει και ντοπια, αλλα τώρα τι να σου πώ, δε μπορω να ξεχωρισω αν ειναι ελληνικά ή ξένα. Μαλλον ειναι θεμα εμπιστοσύνης στην εκαστοτε ψαροταβερνα που προτιμάει ο καθείς. (ειδικα γιατα μεγαλα προτιμώ παντοτε να τα τρωω εξω,γιατι αλλιως θα το ψησει ο μαγειρας στο καρβουνο κι αλλιως εγω...που το πιο πιθανο ειναι να το χαλασω). Παντως για να ρχονται τοσο μακριά,δε θαναι και πολύ φρέσκα. Μια τσιπούρα ή μια τηγανιά γαρίδες τα τσάκιζα τώρα.. Με κολάζεις τώρα.Εαν φας τσιπουρα ελευθερας θα παθεις πλακα.Καμμια σχεση με ιχθυοτροφείου στη γευση. Αλλα και μια μεριδουλα γαριδες σαχανακι,κολαση
insomniaK Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 Έχοντας μία μικρή αλλά υποχρεωτική εμπειρία σε ψάρια, ξέρω δύο πραγματάκια. 1. Τα ψάρια στις ιχθυόσκαλες περνούν υγειονομικό έλεγχο, αυτό σημαίνει 1-2 μέρες καθυστέρηση από τη στιγμή που ψαρεύτηκαν. Επομένως στην καλύτερη περίπτωση μιλάμε για φρεσκαδούρα 3 ημερών. 2. Τι σημαίνει ελληνικό ψάρι; Δεν υπάρχει ούτε ελληνικό ούτε τούρκικο, ούτε σενεγαλέζικο. Υπάρχουν ψαρότοποι και συνθήκες περιβάλλοντος στις οποίες ζουν συγκεκριμένα ψάρια. Επομένως ανάλογα με το τι σας αρέσει, να ξέρετε ότι έχει ψαρευτεί και κάπου αλλού. Επίσης οι ζώνες εκμετάλλευσης είναι ανοιχτό θέμα για το αιγαίο, επομένως όποιος τύχει υπεραλιεύει με ότι τρόπο μπορεί. 3. Τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη, δεν μπαίνουν στη μεσόγειο και δεν ψαρεύουν παπαρδελίτσες, ψαρεύουν μεγάλα ψάρια, σολομούς, καρχαριοειδή κλπ κλπ και όντως επειδή ο καθαρισμός και η ψύξη τους γίνεται άμεσα είναι πιο "φρέσκα" από τα φρέσκα των 3-4 ημερών αναμονής σε κασόνια. 4. Τα ψάρια ιχθυοκαλλιεργειών, έχουν περισσότερο λίπος για αυτό έχουν και διαφορετική γεύση. Ψήστε τα ψηλότερα στη σχάρα να ψιλοστεγνώσουν από το πολύ λίπος. Από εκεί και πέρα, έχουν περάσει τόσους ελέγχους και οι διαδικασίες είναι τυποποιημένες που δεν τίθεται θέμα ποιότητας. Περισσότερο ψυχολογικό είναι. Για να μην είμαι και τελείως εκτός θέματος, εγώ δε θανοιγα ιχθυοπωλείο. Χρειάζεσαι για να χεις κέρδος+ΤΕΒΕ + τρέχοντα καταστήματος + εφορία, περισσότερα από 2500 ευρά το μήνα. Κάνε τα μαθηματικά με μια μέση τιμή ψαριού ανά κιλό, βάλε στην εξίσωση 4 SM και ένα εδραιωμένο ιχθυοπωλείο και δες αν θα τα βγάζεις πέρα.
O.Y.K. 3 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 εγω παντως να σου πω τη αληθεια παω και αγοραζω απο το κερατσινη στην ιχθυοσκαλα τα ξημερωματα.δεν ειναι ευκολο βεβαια για ολους...
leftermann Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 Έχοντας μία μικρή αλλά υποχρεωτική εμπειρία σε ψάρια, ξέρω δύο πραγματάκια. 1. Τα ψάρια στις ιχθυόσκαλες περνούν υγειονομικό έλεγχο, αυτό σημαίνει 1-2 μέρες καθυστέρηση από τη στιγμή που ψαρεύτηκαν. Επομένως στην καλύτερη περίπτωση μιλάμε για φρεσκαδούρα 3 ημερών. 2. Τι σημαίνει ελληνικό ψάρι; Δεν υπάρχει ούτε ελληνικό ούτε τούρκικο, ούτε σενεγαλέζικο. Υπάρχουν ψαρότοποι και συνθήκες περιβάλλοντος στις οποίες ζουν συγκεκριμένα ψάρια. Επομένως ανάλογα με το τι σας αρέσει, να ξέρετε ότι έχει ψαρευτεί και κάπου αλλού. Επίσης οι ζώνες εκμετάλλευσης είναι ανοιχτό θέμα για το αιγαίο, επομένως όποιος τύχει υπεραλιεύει με ότι τρόπο μπορεί. 3. Τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη, δεν μπαίνουν στη μεσόγειο και δεν ψαρεύουν παπαρδελίτσες, ψαρεύουν μεγάλα ψάρια, σολομούς, καρχαριοειδή κλπ κλπ και όντως επειδή ο καθαρισμός και η ψύξη τους γίνεται άμεσα είναι πιο "φρέσκα" από τα φρέσκα των 3-4 ημερών αναμονής σε κασόνια. 4. Τα ψάρια ιχθυοκαλλιεργειών, έχουν περισσότερο λίπος για αυτό έχουν και διαφορετική γεύση. Ψήστε τα ψηλότερα στη σχάρα να ψιλοστεγνώσουν από το πολύ λίπος. Από εκεί και πέρα, έχουν περάσει τόσους ελέγχους και οι διαδικασίες είναι τυποποιημένες που δεν τίθεται θέμα ποιότητας. Περισσότερο ψυχολογικό είναι. Για να μην είμαι και τελείως εκτός θέματος, εγώ δε θανοιγα ιχθυοπωλείο. Χρειάζεσαι για να χεις κέρδος+ΤΕΒΕ + τρέχοντα καταστήματος + εφορία, περισσότερα από 2500 ευρά το μήνα. Κάνε τα μαθηματικά με μια μέση τιμή ψαριού ανά κιλό, βάλε στην εξίσωση 4 SM και ένα εδραιωμένο ιχθυοπωλείο και δες αν θα τα βγάζεις πέρα. λίγο υπερβολικό σε βρίσκω, κολλητέ. Στάκα: 1. είχα την εντύπωση, την εντύπωση λέγω και όχι την βεβαιότητα, ότι τα ψάρια που ψαρεύει σήμερα η ανεμότρατα, πωλούνται αύριο, εκτός από αυτά του Σαββάτου, που πωλούνται μεθαύριο (Δευτέρα). Και αυτό γιατί στο χωριόμ, το οποίο θα επισκευτώ αύριο, έχουμε ανεμότρατες και έχω φίλους που ασχολούνται με αλιεία - μεταφορά - πώληση ιχθύων. Θα ρωτήσω αύριο. (θύμησέ μου). 2. η διαφορά ίσως είναι στον χρόνο που απαιτείται μέχρι να φτάσουν στον πάγκο. Επιπλέον, τα σενεγάλης έχουν και γευστική διαφορά με τα ελληνοτουρκικά, προσωπικά τα βρίσκω χάλια, αλλά αυτό είναι θέμα γούστου, που γενικώς δεν έχω. 4. κι εγώ προτιμώ ένα φρέσκο ιχθυοτροφείου από ένα μπαγιάτικο ελευθέρας. Αλλά αν βρεις καλό φρέσκο λαβράκι αλανιάρικο, δεν συγκρίνεται με την καμία με τα ιχθυοκαλλιέργειας... ως προς τα του μαγαζιού, ενοίκια δεν θα έχει ο άθρωπας, και το τεβε ξεκινάει από 300 περίπου το δίμηνο για τα πρώτα δίμηνα, και ανεβαίνει κλιμακωτά. Μετά από 9 χρόνια περίπου έχω φτάσει τα 650 το δίμηνο. Το εδραιωμένο ιχθυοπωλείο είναι το πρόβλημα. Θα πρέπει να είσαι πολύ μάγκας για να το χτυπήσεις.
insomniaK Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 1. ρώτα (στο θύμισα) για την ορθή λειτουργία και αν πρέπει να περνάνε υγειονομικό έλεγχο όλα τα καΐκια. Μπορεί να κάνω και λάθος ή να μου έχει μείνει από τα οστρακοειδή, πιστεύω πως σε ιχθυόσκαλες περνάνε δειγματοληπτικά όλοι. 2. δεν υπάρχει διαφορά, αν το ψάρι πιαστεί στο Ιζμίρ ή στην Καβάλα, ο αθηναίος θα το φάει την ίδια -τρίτη- ημέρα. Όπως ο Γάλλος τρώει φρέσκια τσιπούρα Νηρέα από τη Χίο (ή τη Μυτιλήνη), την οποία του την έχουν πάει οδικώς... 4. Η γεύση τους έχει να κάνει και με τη διατροφή τους, αλλά επιμένω μία τσιπούρα ιχθυοτροφείου και μία τσιπούρα αλανιάρα μαγειρεύονται με διαφορετικό τρόπο. Ελεύθερος επαγγελματίας όμως, σκέψου να του σκάει ανά 3 χρονάκια περαίωση και πρέπει να κόβει σε όλους απόδειξη και επειδή είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος, να έχει να λαδώνει και τον σωστό.
vangelis_k Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2011 Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ παρακινδυνευμένο στην παρούσα οικονομική συγκυρία να ανοίξεις επιχείρηση τέτοιου είδος καθώς τα προϊόντα είναι ευπαθή και αν δεν πουληθούν άμεσα δεν στοκάρονται και πρέπει να πεταχθούν. Οι τιμές στα ψάρια είναι αρκετά τσιμπημένες για τα "καθαρά" όπως λέγονται σε βαθμό που να θεωρούνται είδος πολυτελείας. Να σκεφθείς ότι μένω σε παραθαλάσσια περιοχή όπου οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν ψάρια απευθείας από ψαρόβαρκες και πάλι οι τιμές είναι στα ύψη. Να σου πω χαρακτηριστικά ότι πριν από 2 χρόνια υπήρχαν 3 ιχθυοπωλεία και τώρα έχει μείνει μόνο 1.
leftermann Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2011 και γιατί να στεγνώσει το ψάρι από το λίπος ρε άσχετε; Το λίπος είναι που κάνει τα φαγητά νόστιμα. Ψάρι είναι, δεν είναι δα και αρνίσιο παΐδι.
insomniaK Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2011 Λάθος έκφραση, αλλά εξηγούμαι. Το ποσοστό λίπους στο σώμα ενός ψαριού ιχθυοτροφείου είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό λίπους ενός ψαριού του ίδιου είδους με το ίδιο βάρος αλλά αλανιάρικου. Αν έχεις μάθει σε μία συγκεκριμένη γεύση (του αλανιάρικου) το περισσότερο λίπος* αυτού από ιχθυοτροφείο, ξενίζει τον καλοφαγά. Επομένως ο εύκολος τρόπος, για να λιγοστέψεις το λίπος είναι να το ψήσεις ψηλότερα, επομένως και πιο αργά με αποτέλεσμα να έχει φύγει το περισσό λίπος όταν θα είναι έτοιμο. Με λίγα λόγια, οι επόμενες γενιές που θα ξέρουν μόνο του ιχθυοτροφείου, δε θα έχουν κανένα πρόβλημα. *Που προέρχεται μάλιστα από μία μόνο τροφή και επομένως έχει συγκεκριμένο άρωμα. Κατανοητός;
leftermann Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2011 ΟΧΙ. Δεν είναι το λίπος η μόνη, ούτε η σημαντικότερη, διαφορά στην γεύση μεταξύ των δύο ψαριών.-
insomniaK Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2011 Στο τέλος, θα με βάλεις να ζητήσω και συγνώμη,,, :ρ
leftermann Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2011 έχετε και στο Αμβούργο ψάρια ναούμ. Να μας πεις για μπύρες, να πω ναι.
insomniaK Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2011 ΡΕ αγεωγράφητε... fischmarkt hamburg βάλε στο google, να πάθεις την πλάκα σου! http://www.fischmarkt-hamburg.de/html/fischmarkt.htm Αν σου πω πως ξέρω αυτά τα λιγοστά, δε θα το πιστέψεις.... Εδώ πάει το τραγούδι αχ ελλάδα...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.