Προς το περιεχόμενο

Skai 1821

Heatspreader

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Super Moderators
Δημοσ.

Για το "συνωστισμό" έχω τοποθετηθεί σε προηγούμενο μήνυμα -ήταν μία έκφραση παντελώς άστοχη και προσβλητική. Το ωραίο είναι πως έχω ήδη αναφέρει και άλλα σημεία στα οποία διαφωνώ με τις εκπομπές του ΣΚΑΪ, αλλά επειδή αυτοί που φωνάζουν δεν έχουν δει τις εκπομπές (κρίνοντας από τους ανυπόστατους ισχυρισμούς τους σχετικά με το περιεχόμενο των εκπομπών) δεν ξέρουν να ρωτήσουν, "πού" και "τι". Ό,τι λένε τα διάφορα πατριωτικά blogs, μια σκέτη παράθεση και πάμε παρακάτω. Προσωπική γνώμη, μηδέν. Κι όταν τους ρωτάς για τις ασυναρτησίες των "πηγών" που παραθέτουν, αυτές βαφτίζονται πταίσματα και προσπερνιούνται. Όταν τους παραθέτεις σημεία των εκπομπών που καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς τους, σου απαντούν ανερυθρίαστα πως "εγώ θα συνεχίζω να μιλώ αποσπασματικά". Ε, πλέον, τι να συζητήσεις;

Επιμένεις ότι δεν έχει αξία να προσπαθούμε να "μειώσουμε" την ιστορία. Επιμένω κι εγώ να ρωτάω τι, από όσα ειπώθηκαν σε δύο επεισόδια της σειράς, συνιστά μείωση. Μέχρι στιγμής, διαβάζω πράγματα τα οποία είτε δεν ειπώθηκαν καθόλου, είτε ειπώθηκαν σε συνδυασμό με άλλα, τα οποία αποκρύπτουν αυτοί που "διαφωνούν" (βλ. ποστάρουν βίντεο και copy-paste βιογραφικά από την Ελληνική έκδοση της wikipedia). Όσο λιγότερα δικά μας λόγια, τόσο το καλύτερο, μπας και μπερδέψουμε το ποίημα.

Εγώ δε μίλησα για "πλαστό έθνος". Μίλησα για "πλαστή εικόνα": αν μεγαλώνεις νομίζοντας πως μοναχός σου τους κέρδισες όλους το 1821, αγνοείς την ιστορία. Αγνοείς το Ναυαρίνο, αγνοείς τα σχέδια των Μεγάλων Δυνάμεων (από τα Ορλωφικά μέχρι τον Όθωνα και ακόμη παραπέρα), αγνοείς το ότι οι ξένοι σε γλύτωσαν από τον Ιμπραήμ -οι ίδιοι που στην αρχή σε καταδίκαζαν ή, στην καλύτερη, σε παρακολουθούσαν αμήχανα. Αγνοείς το ότι οι Επαναστάτες πήγαιναν για σύνταγμα και οι σωτήρες (εντός και εκτός εισαγωγικών) κότσαραν μια βασιλεία, ώστε να είμαστε προτεκτοράτο και με τη βούλα. Έτσι είναι: αυτός που σε συντηρεί, αυτός καθορίζει και τους όρους του παιχνιδιού.

Κι όλο αυτό το θέμα, πέρα από το ίδιο το πρόβλημα της άγνοιας της ιστορίας (ή της ημιμάθειας, ή της διασποράς ανύπαρκτων δηλώσεων ανθελλήνων που κατεργάζονται το χαμό του "περιούσιου λαού"), έχει μια πολύ πρακτική προέκταση:

Ο νεοέλληνας νομίζει πως αυτά που γίνονται τώρα, σήμερα, έγιναν ξαφνικά. Φταίνει οι πάντες, πλην των Ελλήνων. Οι ξένοι που θέλουν το κακό μας, πάντα, γιατί μας ζηλεύουν. Στην καλύτερη, φταίνε οι "ξεπουλημένοι πολιτικοί". Οι οποίοι είναι μοναδικό φρούτο, το οποίο καρποφόρησε τώρα, ίδιον της εποχής μας, γιατί στην καθαγιασμένη ιστορία μας δεν υπάρχουν ούτε κοντόφθαλμοι, ούτε αριβίστες, δεν υπάρχουν αυτοί που φυλάκισαν τον Κολοκοτρώνη, δεν υπάρχουν αυτοί που έφτιαχναν δύο κυβερνήσεις στην επαναστατική Ελλάδα. Μισά λόγια, μισές γνώσεις κι όλα αυτά στο όνομα της διατήρησης μιας "εθνικής υπερηφάνειας" (που είδαμε πόσο διατηρείται με αυτά που διδάσκονται σήμερα). Η καθαγιασμένη ιστορία συντηρεί το μύθο ενός "τέλειου κράτους", μονίμως αδικημένου που ηρωϊκά αντιστέκεται απέναντι σε όλους. Δεν υπάρχει κυβέρνηση Θεσσαλονίκης και Αθηνών, απόπειρα δολοφονίας Βενιζέλου, προέλαση προς Άγκυρα, τίποτε. Μονάχα οι κακοί ξένοι που μας ζηλεύουν. Οι κακοί ξένοι που μας προδίδουν. Ό,τι καλό, το κάναμε μόνοι μας και για ό,τι στραβό φταίνει οι άλλοι.

Με τέτοιους μύθους, δεν πρόκειται να πάει μπροστά η Ελλάδα.

• Απαντ. 369
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

ρε παιδια με τον γκει Κολοκοτρωνη τι εγινε; εχουν αναψει τα μπλοκς και πηρανε φωτια τα πρωιναδικα.τι συνεβη διοτι δεν το παρακολουθησα το θεμα απο την αρχη.

τον βγαλανε γκει στην χτεσινη εκπομπη του σκαι; η τον ειπε ετσι ο συγγραφεας-παρουσιαστης

της εκπομπης του στο facebook του;

Δημοσ.

Η Ελλάδα είναι ένα ψάρι που βρωμάει από το κεφάλι (κεφάλι=πολιτικοί/ή). Για εμένα όλα ξεκινούν απο εκει, οι κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες κατα ένα μέρος επειδή επηρεάζουν τον "αμόρφωτο" λαό, έναν λαό που μετα το 1821, και μετά την κατοχή αντί να προσπαθήσει να σηκωθεί και να στηριχθεί στα πόδια του "έφτιαξε ομάδες" που απότερο σκοπό είχαν την εξουσία και το ρουσφέτι και το προσωπικό κέρδος (στο προσωπικό κέρδος έπαιξε ρόλο και η θρησκεία) και όχι το συλλογικό πράγματα τα οποία είναι κατάλοιπα και νοοτροπία απο την τουρκοκρατία τα οποία μας βασανίζουν ακόμα και σήμερα...Μπορεί να λέμε του πολιτικούς κλέφτες στην πλειοψηφία τους αλλα και εμείς σαν λαός πάμε πίσω? Όταν πηγαίνεις στην καφετέρια και πληρώνεις 4 euro τον Φραπέ σου, και 10 euro το ποτό σου, όταν πάς να αγοράσεις μια μπλούζα την οποία ο μαγαζάτορας την έχει αγοράσει 10 euro και στην πουλάει 70...

Το πιο δύσκολο δέν είναι να περάσουμε την κρίση... το πιο δύσκολο είναι να αλλάξουμε νοοτροπία και να καταλάβουμε πλέων οτι οφείλουμε φόρο τιμής στους ανθρώπους που πέθαναν για αυτή την πατρίδα και στους αρχαίους μας προγόνους...

• Super Moderators
Δημοσ.

ρε παιδια με τον γκει Κολοκοτρωνη τι εγινε; εχουν αναψει τα μπλοκς και πηρανε φωτια τα πρωιναδικα.τι συνεβη διοτι δεν το παρακολουθησα το θεμα απο την αρχη.

τον βγαλανε γκει στην χτεσινη εκπομπη του σκαι; η τον ειπε ετσι ο συγγραφεας-παρουσιαστης

Στην εκπομπή δεν αναφέρθηκε τίποτε τέτοιο και θα μου έκανε εντύπωση -αρνητική, μιας και πρέπει να λέμε και τα αυτονόητα, δυστυχώς- αν γινόταν τέτοια αναφορά, γιατί είναι παντελώς άσχετη με το θέμα της εκπομπής.

Το facebook του κ. Τατσόπουλου δεν το παρακολουθώ και δεν ξέρω αν και τι γράφτηκε εκεί. Μια ματιά που μπήκα να ρίξω τώρα, το υβρεολόγιο των "αγανακτισμένων" είναι απίστευτο -δραματική κατάσταση και ενδεικτική της κατάντιας του facebook.

Δημοσ.

Και ενώ τα τελευταία περίπου 20 χρόνια το Υπουργείο Παιδείας και η τηλεόραση προσπαθούν με συνεχείς ανατροπές και υποβαθμίσεις κυρίως γλωσσικές και ιστορικές) να απαξιώσουν και να κατεδαφίσουν κάθε τι το

γνησίως Ελληνικό...Δείτε τι έφτιαξαν οι...Αυστραλοί για να διδάξουν στους μαθητές τους ελληνική Μυθολογία!!!

www.wingedsandals.com

Δημοσ.

Για τη προσφορά στα επίκαιρα ξέρει κανείς πόσο κάνει μαζί με τον τόμο γιατί με ενδιαφέρει;

Παρεπιπτόντως snoob είναι κουραστικό να τσουβαλιάζεις τους συνομιλητές σου και να λες οτι δεν είδαν όλοι την εκπομπή,γιατί απ'ότι είδα είπε ο καθένας αν την είδε ή όχι.

Επιπλέον μη παραποιείς τα λόγια μου,είπα "θα μιλήσω αποσμασματικά"για τη συγκεκριμένη στιγμή μιλούσα και μετά είπα "Εγώ προτρέπω όποιον τον ενδιαφέρει η συγκεκριμένη περίοδος να τη ψάξει μόνος του.Να διαβάσει βιβλία.Να αναζητήσει δικές του πηγές" αλλά και αυτό το ειρωνεύτηκες και συνέχισες να μιλάς για ιστολόγια και αναξιόπιστες πηγές...

Φαίνεται δεν υπάρχει συνεννόηση,λυπάμαι.

• Super Moderators
Δημοσ.

Κοίταξε, το ότι εσύ καλείς τον καθένα να διαβάσει βιβλία και να αναζητήσει πηγές, δε σημαίνει ότι εγώ απεμπολώ το δικαίωμα να βλέπω αυτές τις πηγές και να τις σχολιάζω.

Φυσικά και είναι αναξιόπιστη μια πηγή που προσμετρά την πτώση του Βελιγραδίου και την πολιορκία της Βιέννης στους επαναστατικούς αγώνες των Ελλήνων. Μια πηγή που προσθέτει τις σταυροφορίες των Βενετών, για να κρατήσουν την Κύπρο υπό το δικό τους ζυγό στην...άσβεστη δίψα των Ελλήνων για ελευθερία. Ένα άρθρο που εξισώνει κάποια σχέδια ευγενών, που έμειναν στα χαρτιά, με τους επαναστατικούς αγώνες. Το ότι δίνεις ένα σύνδεσμο, δε σημαίνει πως αυτός ο σύνδεσμος μένει στο απυρόβλητο.

Για να μη σχολιάσω την παντελή παρερμηνεία του συντάκτη εκείνης της ωραίας δημοσίευσης όσον αφορά τον όρο Pax Ottomana. Αλλά, αυτά συμβαίνει όταν η "πατριωτική" κοινότητα παίζει το σπασμένο τηλέφωνο. Ο ΣΚΑΪ δε μίλησε ούτε για "παραδεισένιες" εποχές, ούτε για ειδυλιακές καταστάσεις. Ανέφερε σφαγές αμάχων, εξόντωση πληθυσμών ολόκληρων πόλεων, αυθαιρεσίες, ανομίες, παρακμή, τσιφλίκια, καταπιέσεις. Κουβέντα γι' αυτά. Κολλήσαμε στο "υγιεινό κλίμα". Τράγκεια λογική.

Επομένως, όταν ισχυρίζεσαι ότι "προσβάλει τη νοημοσύνη μας το ΣΚΑΪ" και αναφέρεις μόνο ένα από τους πολλαπλούς λόγους που παρέθεσε η εκπομπή για το φευγιό των πληθυσμών της υπαίθρου στα βουνά, έχω κάθε δικαίωμα να σκεφτώ πως, είτε δεν είδες την εκπομπή, είτε εσκεμμένα διαστρεβλώνεις τα επιχειρήματά της. Όταν, μάλιστα, γράφεις "θα μιλήσω αποσπασματικά", δε νομίζω ότι χρειάζεται να το κουράζουμε άλλο. Είναι φαιδρή η κατηγορία ότι "παραποιώ τα λόγια σου" τη στιγμή που μόνος σου το παραδέχεσαι ότι μιλάς αποσπασματικά.

Και σαφώς έχω δικαίωμα να μιλώ για ιστολόγια και αναξιόπιστες πηγές. Βλέπεις, δεν έχουν οι επικριτές του ντοκιμαντέρ μονοπώλιο στην άποψη. Άποψη, όχι copy paste και πάρτε ένα link και γενικόλογες προτροπές να αναζητήσει ο καθένας την αλήθεια, τη στιγμή που ακόμη περιμένω να στοιχειοθετήσει κάποιος μια κατηγορία σε βάρος του ντοκιμαντέρ βάσει των όσων ειπώθηκαν, συνολικά και όχι βολικά και αποσπασματικά με δικά του λόγια, με παραπομπές στις αναρτημένες στο διαδίκτυο εκπομπές και, γενικά, με διάθεση να συζητήσει (και όχι να κοτσάρει διαφημιστικά σποτάκια των 25 δευτερολέπτων και για την ταμπακιέρα, λέξη).

Δημοσ.

Snoob εγώ σε προηγούμενα μου post τόνισα συγκεκριμένα λάθη/αντιρρήσεις από αυτό που είδα στην "ιστορική" εκπομπή (και όχι δεν τα είπα όλα) εσύ έχεις κολλήσει με την "πατριωτική κοινότητα" και τα ιστολόγια.Σχολίασε όσο θέλεις τη συγκεκριμένη πηγή των ιστολογίων.Αλλά είπαμε διαβάζουμε και βιβλία.

Ναι μιλάει και για δυστυχία και για μερικές σφαγές (ανάμεσα στις δεκάδες μεγάλες που έγιναν) και για καταπιέσεις ΑΛΛΑ εγώ προσωπικά έχω αναφέρει ότι το να μπερδεύει πράγματα μη τεκμηριωμένα (Αλβανοί όλοι οι Αρβανίτες),το να λέει ότι "θα ανακαλύψουμε πώς γεννήθηκε η ιδέα του Ελληνικού Έθνους (!!!)" στην αρχή της εκπομπής (οι Παπαρρηγόπουλος,Σβορώνος αλήθεια τι λέγανε;Ο Ηρόδοτος;Ο Θουκυδίδης;Ο Γεώργιος Γεμιστός-Πλήθων; ).

Να λέει ότι "πώς γίνεται ένας λαός σκλαβωμένος για 4 αιώνες να επαναστατήσει μέσα σε μερικούς μήνες;Γιατί οι Έλληνες δε το χαν σκεφτεί νωρίτερα;(!!!)" μιλάει λες και δεν είχαν προηγηθεί τα τόσα επαναστατικά κινήματα (με ή χωρίς τη βοήθεια των ξένων) και ναι εδώ κολλάει η λίστα με αυτά που έδωσα από ιστολόγιο που σε χάλασε snoob αλλά τα περισσότερα τα έχει και σε εγκυκλοπαίδειες αν δει κανείς,συγκεντρωμένα υπάρχουν στο "Πρώιμοι απελευθερωτικοί αγώνες των Ελλήνων κατά την Οθωμανοκρατία (1453 - 1669)" του Βακαλόπουλου.

Το να παρουσιάζει τους κλέφτες σαν "το μεγαλύτερο κακό" (μεγαλύτερο από τον κατακτητή-ενώ "ξεχνάει" να αναφέρει ότι οι κλέφτες λήστευαν πάμπολλες φορές τους Τούρκους,και γενικά τουλάχιστον στο 1ο επεισόδιο πιάνει ένα πολυσύνθετο θέμα πολύ επιφανειακά),η εκπομπή λοιπόν κάνωντας κάτι τέτοιες ενέργειες μπερδεύει τα "κοινώς αποδεκτά" τα αποδεδειγμένα με δικές τους αυθαιρεσίες,πιστεύω είναι μία τακτική που ακολουθούν και στα δικά μου μάτια τη καθιστά τουλάχιστον αναξιόπιστη.

Και ναι θα σταθώ στα παραπάνω γιατί ΕΓΩ τα θεωρώ σημαντικά.Και δεν έχω σταθεί στο 2ο επεισόδιο...

• Super Moderators
Δημοσ.

Εντάξει, είχες δίκιο, δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης. Όταν για τους κλέφτες λέει η εκπομπή "έκλεβαν τους πάντες" και εσύ μου...παρατηρείς ότι έκλεβαν και τους Τούρκους (μάλλον οι Τούρκοι δεν ανήκουν στους πάντες αλλά σε άλλη κατηγορία) τι να πω.

Φυσικά ο κλέφτης θα κλέψει όποιον βρει. Το ζήτημα είναι να τους δούμε στις πραγματικές τους διαστάσεις, ως απελπισμένους ανθρώπους που έκαναν ό,τι μπορούσαν να επιβιώσουν και όχι ως φουστανελάδες Ρομπέν των Δασών. Και δεν είναι απειλητικό για την Ελληνική ιστορία να το πούμε αυτό. Στα εδάφη μιας παρηκμασμένης και καταπιεστικής αυτοκρατορίας, θα αναπτυχθεί η ανομία. Λογικό.

Το ότι οι άνθρωποι αυτοί στη συνέχεια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα, επίσης το λέει η εκπομπή.

Ο Αλή Πασάς και οι μπιστικοί του Αλβανοί ήταν, πώς να το κάνουμε (όπως και ο Ιμπραήμ και ο πατέρας του, ο Μεχμέτ Αλή Πασάς).

Άλλωστε, και ο ίδιος ο Φεραίος έγραφε για σύμπραξη όλων των Βαλκανικών λαών. Δεν απειλούταν ο Φεραίος και απειλούμαστε εμείς. Εντάξει, μπορεί να ήταν δοσίλογος κι αυτός.

Αυτά για απόψε, καλή συνέχεια.

Δημοσ.

Το προβλημα με την ιστορια ειναι οτι παρα πολλοι την ερμηνευουν με τετοιον τροπο ωστε οποιοσδηποτε παραλληλισμος (που στην ουσια ειναι απλα αναχρονισμος) με το σημερα να ευνοει το ιδεολογικο τους συνοθυλευμα.

Αυτο που με ανησυχει βεβαια δεν ειναι πως βλεπει την επανασταση του 21' ο χ ΕΛΛΗΝΑΣ(sic) η ο ψ διεθνιστης αλλα η παρουσια αυτης της "ιδεολογικης ευαισθησιας" σε ιστορικους οι οποιοι καλως η κακως για τη κοινη γνωμη ειναι πασπαρτου.

• Super Moderators
Δημοσ.

το είπε για αστείο σε κάποια εκπομπή νομίζω (όχι στο ντοκυμαντέρ) και έγινε χαμός...

Δημοσ.

το είπε για αστείο σε κάποια εκπομπή νομίζω (όχι στο ντοκυμαντέρ) και έγινε χαμός...

Ούτε καν σε εκπομπή. Στο facebook το έγραψε. Εδώ είναι και το επίμαχο σχόλιο:

Tatsopoulos-Kolokotrwnis.jpg

Πόσο στόκος πρεπει να είναι κάποιος για να πιστέψει ότι το έγραψε αυτό σοβαρα;;; :rolleyes:

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...