Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μια νέα γενιά μνήμης υπολογιστών, που μπορεί να κάνει τα κομπιούτερ να ανοίγουν σε ένα δευτερόλεπτο, ανέπτυξαν αμερικανοί ερευνητές.

 

Πρόκειται για την λεγόμενη «ενοποιημένη μνήμη» (unified memory), η οποία συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των δύο συνηθέστερων μορφών μνήμης που χρησιμοποιούνται σήμερα, προσφέροντας ταχύτερους και φιλικότερους προς το περιβάλλον υπολογιστές.Η νέα τεχνολογία, που βρίσκεται ακόμη υπό δοκιμή, αναπτύχθηκε από μια ομάδα επιστημόνων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και παρουσιάζεται στο τρέχον τεύχος της επιθεώρησης IEEE Computer.

 

Η «επανάσταση» στις μνήμες

 

Ο επικεφαλής της ομάδας, Δρ Πολ Φράνζον, δήλωσε ότι η συσκευή που ανέπτυξε «θα φέρει την επανάσταση στις μνήμες των υπολογιστών».Όπως εξήγησε, η «ενοποιημένη μνήμη» θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τη νέα γενιά υπολογιστών που θα ξεκινούν να λειτουργούν κυριολεκτικά αμέσως (σήμερα απαιτούνται αρκετά δευτερόλεπτα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, λεπτά).

Μέχρι σήμερα οι υπολογιστές βασίζονται σε δύο διαφορετικές μορφές μνήμης: τις «πτητικές» ή μεταβλητές (volatile) και τις «μη πτητικές» ή μη μεταβλητές (non-volatile).

 

Το είδος της μνήμης που χρησιμοποιείται εξαρτάται από το αν τα δεδομένα πρέπει να προσπελάζονται γρήγορα ή να αποθηκεύονται μόνιμα.Η «πτητική μνήμη», όπως είναι η RAM (μνήμη τυχαίας προσπέλασης) ή η πιο εξελιγμένη DRAM (δυναμική μνήμη τυχαίας προσπέλασης), αποθηκεύει τα δεδομένα με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν να «διαβαστούν» και να αλλάξουν γρήγορα. Ωστόσο, τα δεδομένα αυτά χάνονται όταν η συσκευή είναι απενεργοποιημένη.

 

Αντίθετα, η «μη πτητική μνήμη», όπως είναι η μνήμη flash, που υπάρχει σε κάρτες μνήμης, USB stick και MP3 player, μπορεί να διατηρήσει τις πληροφορίες για μεγάλη χρονική περίοδο χωρίς να είναι σε λειτουργία.

 

Πώς λειτουργεί

 

Η συσκευή που δημιουργήθηκε από τους ερευνητές συνδυάζει τις δύο τεχνολογίες, ενσωματώνει την ταχύτητα της DRAM και, ταυτόχρονα, προσφέρει μια σταθερή λειτουργία αποθήκευσης.Έτσι, η «ενοποιημένη μνήμη» δίνει υψηλή ταχύτητα πρόσβασης στα δεδομένα, τα οποία αποθηκεύει με αξιόπιστο τρόπο όταν η συσκευή είναι απενεργοποιημένη.

 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστούν υπολογιστές που ξεκινούν να δουλεύουν σχεδόν στιγμιαία, καθώς οι πληροφορίες που απαιτούνται για την εκκίνηση της συσκευής θα αποθηκεύονται σε γρήγορη μνήμη, εξήγησε ο Δρ Φράνζον.

 

Εδω ειναι το λινκ απο το site του Πανεπιστημιου της Νοτιας Καρολινας.

http://news.ncsu.edu/releases/wmsfranzondfg/

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ανδριτσόπουλος [email protected]

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011 στα Νεα On-line

  • Απαντ. 33
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Με μια γρήγορη ανάγνωση, αν εννόησα ορθά και για να το φέρω στα μέτρα των PC, εννοεί πως εκεί που κάναμε hibernation και η μνήμη αποθηκευόταν στο δίσκο σε αρχείο και μετά κάνει μόλις 10 δευτερόλεπτα να ανοίξει το PC, με χρήση αυτής της μνήμης θα μπορείς να έχεις άμεση αφύπνιση και η μόνη πια καθυστέρηση θα είναι τα δευτερόλεπτα του POST στο BIOS (αν και νομίζω όταν επανέρχεται από hibernation το BIOS έχει αποθηκεύσει το state και δεν κάνει ολόκληρη τη διαδικασία, μπαίνει πιο γρήγορα, εκτός αν έχει πειραχτεί το υλικό οπότε κάνει κανονικά το POST). Εκεί δηλαδή που τώρα εγώ έχω τον υπολογιστή σε χρήση εντός 10~15 sec (από hibernation πάντα) αυτή η τεχνολογία μπορεί να τα κάνει γύρω στα 3.

Δημοσ.

Αυτη ειναι και η δικη μου αντιληψη.Αλλα η τεχνολογια αυτη φιλοδοξουν να χρησιμοποιηθει και κατα την χρηση του PC απογειωνοντας τον χρονο αποκρισημοτητας.Μιλαμε μαλλον για ενα τυπο μνημης και διαχειρησης μνημης που θα κανει τον χρονο εκκινησης εφαρμογων π.χ. η loading παιχνιδιων μηδενικο.

 

Σε συνδιασμο με τους πολυ καλους SSD που ολο και βελτιωνονται αναριωτιεμαι τι αντικτυπο μπορει να εχει στην αγορα των cpu.

 

Θεωρω το θεμα πολυ ενδαφερον και απο χρηστικη αλλα και απο επιστημονικη αποψη και αν ενδιαφερθουν πολλα μελη θα στειλω email στον κ.Franzon να μας διευκρινησει οτιδηποτε χρειαστει.

Δημοσ.

Εγώ από την άλλη ανησυχώ για το κόστος, αν στην ουσία προσφέρουν μια RAM και έναν SSD μαζί (SLC) γιατί κάπως έτσι το κατάλαβα από το άρθρο, δεν το βλέπω να βγαίνει φτηνό.

Πχ ένας Χ25-Ε 64GB που είναι SLC κοστίζει γύρω στα $700-750, 64GB γρήγορης RAM δεν έχω ιδέα πόσο κοστίζουν αλλά υποθέτω πολύ περισσότερα, επομένως μιλάμε για τρελό νούμερο έστω και για 64GB ενοποιημένης μνήμης.

Δημοσ.

θα φέρει εποανάσταση κυριολεκτικά στα PC, όσο για την τιμή, ε όπως πάντα στην αρχή θα δούμε κανένα εξοφρενικό ποσό αλλά που θα πάει κάποτε θα γίνουν προσητές ........

Δημοσ.

Πιστεύω ότι δε πρέπει μόνο να αλλάξουν οι μνήμες αλλά και άλλα σημεία του υπολογιστή. Θα μπορούσε να καταργηθεί το BIOS με τη μορφή που είναι σήμερα και υπολογιστής να ανοίγει χωρίς να πρέπει να φορτωθεί το BIOS (αυτό το μπλε απολίθωμα).

Επίσης πρέπει να καταργηθούν εντελώς οι απολιθωμένοι πλέον σκληροί δίσκοι με τη βελόνα και να αντικατασταθούν από SSD τους οποίους είμαι σίγουρος ότι απλά τους "κρατάνε". Δε γίνεται να έχει μικρύνει τόσο πολύ η τεχνολογία σε όλα και ένας SSD δίσκος να είναι ως 80GB.

Δημοσ.

Λογικη φαινεται η υποψια σας για το κοστος,αλλα και στο αρθρο του πανεπιστημιου που εδωσα το λινκ και προτεινω να το διαβασετε,τονιζει και εξηγει πως μπορει να αποταμιευσει ενεργεια και αρα και χρηματα για τεραστιους servers.Λογικο η πρωτη του εφαρμογη να ειναι σε επαγγελματικο επιπεδο.

 

Ο Franzon λεει οτι τα δεδομενα με αυτην την τεχνολογια δεν θα αποθηκευονται μονο στον δισκο του PC αλλα κυριως στην κεντρικη του μνημη.Για αυτο και η εκκινηση ,για παραδειγμα,θα ειναι αμεση,κλικ και κατευθειαν στο desktop,κλικ στο εικονιδιο του game και αμεσως στο μενου,κλικ και στο σημειο του game που εισουν.Διαρκεια χρονου,οσο ενα κλικ.

 

Ενα αλλο στοιχειο που αναφερει ειναι πως αυτος ο τυπος μνημης θα εχει ιδιαιτερα μεγαλη ζωη.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το Macbook λάπτοπ μου από sleep (σε sleep μου κρατάει πάνω από εβδομάδα) επανέρχεται σε περίπου 2 δευτερόλεπτα. Οπότε... meh.

Επεξ/σία από Thanocaster
Δημοσ.

Το Macbook μου από sleep (σε sleep μου κρατάει πάνω από εβδομάδα) επανέρχεται σε περίπου 2 δευτερόλεπτα. Οπότε... meh.

 

Συγνωμη αλλα αυτο που λες δεν εχει σχεση με το αρθρο.Τι ιδιο κανει και ενα ισχυρο PC με πολυ καλο hardware.

 

Το θεμα ειναι τρομερη ταχυτητα στις εφαρμογες,το boot up σε ενα κλικ που λενε οι επιστημονες ειναι απλα ενα παραδειγμα,οχι ο σκοπος της εφευρεσης τους. :devil:

Δημοσ.

Συγνωμη αλλα αυτο που λες δεν εχει σχεση με το αρθρο.Τι ιδιο κανει και ενα ισχυρο PC με πολυ καλο hardware.

 

Το θεμα ειναι τρομερη ταχυτητα στις εφαρμογες,το boot up σε ενα κλικ που λενε οι επιστημονες ειναι απλα ενα παραδειγμα,οχι ο σκοπος της εφευρεσης τους. :devil:

 

Το ίδιο αποτέλεσμα μπορείς όμως να πετύχεις και με το RAM disk

Δημοσ.

Αν μου έδιναν ένα ευρώ για κάθε είδηση που αναφέρει πως μία νέα σούπερ τεχνολογία θα δώσει την δυνατότητα σε υπολογιστές να boot-άρουν σε ένα δευτερόλεπτο, θα είχα λύσει το δημοσιονομικό.

Δημοσ.

Δεν διάβασα πουθενά να αναφέρεται πιο γρήγορη ταχύτητα σε εφαρμογές. Μόνο πιο γρήγορη εκκίνηση ενός απενεργοποιημένου υπολογιστή. Οπότε... meh.

Δημοσ.

Δεν διάβασα πουθενά να αναφέρεται πιο γρήγορη ταχύτητα σε εφαρμογές. Μόνο πιο γρήγορη εκκίνηση ενός απενεργοποιημένου υπολογιστή. Οπότε... meh.

 

Αν διαβασεις το λινκ που εδωσα θα το διαπιστωσεις.

 

Σχετικα με την βιοσιμοτητα της λυσης ,δεν βλεπω τον λογο να μην υλοποιηθει.Δεν ειναι κατι που ειναι εξω απο τις δυνατοτητες της εποχης μας,ισα ισα που ευθυγραμμιζεται με τις συγχρονες εξελιξεις στην τεχνολογια των PC και ειδικα τους SSD δισκους.

 

Η μελετη χρηματοδοτηθηκε απο το National Science Foundation οποτε θεωρειται ακρως ενδιαφερουσα,αντιθετα με την Ελλαδα στις ΗΠΑ,εχουν πολυ αυστηρα κριτηρια στο που θα δαπανηθουν τα χρηματα του Αμερικανου φορολογουμενου.Αν ειμασταν αρνητικοι σε καθε τεχνολογικη ανακαλυψη,τωρα δεν θα ειχαμε τα PC που εχουμε.

Εδω λεγεται οτι ο Gates ειχε πει καποτε την περιφημη φραση ''640K μνημης θα ειναι παντα αρκετη για οποιονδηποτε.'' (Αν και ο ιδιος το διαψευδει.)

Αλλα η εξελιξη βασιζεται στο research and development για το οποιο εταιριες οπως η IBM,Intel,AMD κ.τ.λ. ξοδευουν δισεκατομμυρια δολλαρια.

Δημοσ.

Το μόνο "εξτρά" που διαβάζω στο λινκ είναι η οικονομία που θα προσφέρει σε μεγάλους σέρβερ επειδή θα δίνει τη δυνατότητα να κλείνουν επιμέρους υποσυστήματα όταν δεν θα υπάρχει workload... Δεν είδα κάτι για "τρομερές επιδόσεις"... :huh:

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...