stathakis21 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2011 Share Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2011 Παιδια χτες ξαφνικα ενω χρησιμοποιουσα το pc ξαφνικα κολλησε το pc...μετα απο restart η μητρικη δεν βρηκε το δισκο...το εψαξα και αλλαζοντας το προφιλ της μητρικης(asus p5k) ο δισκος ξαναεμφανιστηκε αλλα δουλεψε για λιγο και μετα παλι το ιδιο...(μπορει να δουλεψει για μιση ωρα μπορει και 5 λεπτα)του αλλαξα την sata κτλ αλλα τπτ το ιδιο...λογικα δε φταιει η μητρικη γιατι ο δισκος με τα windows(απο οπου γραφω τωρα)δουλευει κανονικα...οποτε μαλλον ο δισκος αργοπεθαινει... στο θεμα μας τωρα...νομιζω καπου ειχα δει οτι μπορουμε με κανουμε tar ολο το / και το /boot(/home δεν εχω) και μετα να αλλαξουμε απλα σκληρο και untar στον καινουριο(ετσι νομιζω ειχα δει οτι γλιτωνουμε και το fragmetation)?γινεται κατι τετοιο?και αν ναι πως? στο arch wiki εδω https://wiki.archlinux.org/index.php/Disk_cloning λεει οτι με αυτη την εντωλη κανεις ολο το δισκο clone >dd if=/dev/sda of=/dev/sdb bs=4096 conv=notrunc,noerror να κανω λετε αυτο? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
twiner Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2011 Share Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2011 κι αυτός ο οδηγός μπορεί να σου φανεί χρήσιμος. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Caret Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2011 Share Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2011 Παιδια χτες ξαφνικα ενω χρησιμοποιουσα το pc ξαφνικα κολλησε το pc...μετα απο restart η μητρικη δεν βρηκε το δισκο...το εψαξα και αλλαζοντας το προφιλ της μητρικης(asus p5k) ο δισκος ξαναεμφανιστηκε αλλα δουλεψε για λιγο και μετα παλι το ιδιο...(μπορει να δουλεψει για μιση ωρα μπορει και 5 λεπτα)του αλλαξα την sata κτλ αλλα τπτ το ιδιο...λογικα δε φταιει η μητρικη γιατι ο δισκος με τα windows(απο οπου γραφω τωρα)δουλευει κανονικα...οποτε μαλλον ο δισκος αργοπεθαινει... στο θεμα μας τωρα...νομιζω καπου ειχα δει οτι μπορουμε με κανουμε tar ολο το / και το /boot(/home δεν εχω) και μετα να αλλαξουμε απλα σκληρο και untar στον καινουριο(ετσι νομιζω ειχα δει οτι γλιτωνουμε και το fragmetation)?γινεται κατι τετοιο?και αν ναι πως? στο arch wiki εδω https://wiki.archlinux.org/index.php/Disk_cloning λεει οτι με αυτη την εντωλη κανεις ολο το δισκο clone >dd if=/dev/sda of=/dev/sdb bs=4096 conv=notrunc,noerror να κανω λετε αυτο? Aυτό μπορεί να λειτουργήσει μόνο με πανομοιότυπου δίσκους. Και δεν ενδείκνυται. Το σωστό είναι να πάρεις tar τα partition σου, να δημιουργήσεις στον άλλο σκληρό τα partition, να τα φορμάρεις, να κάνεις τα untar και να εγκαταστήσεις στο τέλος grub. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tritonas00 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2011 Share Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2011 επειδη την κανω συνεχεια αυτη την διαδικασια, παραθετω τι κανω: 1.εκτελω σαν root: >tar -cvpf fullbackup.tar --directory=/ --exclude=proc --exclude=sys --exclude=dev/pts --exclude=backups . προσοχη στην τελεια στο τελος!! σε εναν φακελο σαν root στο συστημα που θελω να κανω tar να σημειωσω οτι το συστημα μου ειναι ολο σε ενα parition (πχ sda1) και το swap ειναι σε αλλο (sda2 πχ) 2.για να ξεπακεταρω μπαινω απο ενα livecd μεσα στο οποιο εχω το tar μου,φτιαχνω ξανα 2 partitions (/ και swap στο νεο σκληρο) και αν υποθεσουμε οτι το target partition ειναι το sda1 εχω φτιαξει ενα απλο script και το εκτελω σαν root: >#!/bin/bash echo "ONLY Root run this!!" echo "Assuming target partition is sda1" echo "Mounting sda1 on /media/koko" mkdir /media/koko mount /dev/sda1 /media/koko echo "Copying tar.." cp /home/babis/Files/Arch/fullbackup.tar /media/koko echo "Extracting.." cd /media/koko tar -xvpf fullbackup.tar echo "Mounting dev" mount --bind /dev /media/koko/dev echo "Installing and updating grub2 on mbr" chroot /media/koko grub-install /dev/sda chroot /media/koko grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg echo "Mounting proc and sys" mkdir /media/koko/proc mkdir /media/koko/sys mount -t proc none /media/koko/proc mount -t sysfs none /media/koko/sys echo "Reinstalling util-linux-ng and kernel26" chroot /media/koko pacman -S --noconfirm util-linux-ng chroot /media/koko pacman -S kernel26 echo "Deleting fullbackup.tar" rm /media/koko/fullbackup.tar echo "copying fstab" rm /media/koko/etc/fstab cp /media/koko/home/babis/Files/Doc/fstab /media/koko/etc/fstab nano /media/koko/etc/fstab echo "Unmounting all.." cd ~ umount /media/koko/dev umount /media/koko/sys umount /media/koko/proc umount /dev/sda1 echo "Done!" Δες τι κανω και προσαρμοσε το στις αναγκες σου.To "Reinstalling util-linux-ng and kernel26" πρεπει να γινει οπωσδηποτε.Και φυσικα η εγκατασταση του grub ("Installing and updating grub2 on mbr") Eπισης για καποιο λογο(ας μου το εξηγησει καποιος - μηπως χανονται καποια symlinks?) στο νεο ξε-ταρισμενο συστημα δεν μπορω να χτισω σωστα απο aur.Το προβλημα λυνεται με επανεγκατασταση των libs του συστηματος: >yes|pacman -Sy $(pacman -Q|grep lib|sed 's/\([^ ]*\) .*/\1/') σαν root φυσικα. και εισαι οκ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
gtroza Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2011 Share Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2011 http://www.williamaford.com/CloningaHDD.php Cloning a HDD Using Linux Jim Locker posted these Linux instructions for imaging a hard drive on The Motley Fool's Help With This STUPID Computer board in a thread he titled, "Changing laptop HD using Knoppix." Thank you Jim for granting me permission to use a portion of your thread on my web site! "My laptop hard drive started to malfunction when I was at a trade show in Vegas a couple weeks ago. I had to use the command line to patch things up enough to keep going, and I had to give my presentation with a visibly malfunctioning system. Such fun. When I got home I ran diagnostics on the system and concluded that the HD was going out - the bad blocks list was starting to grow quite quickly. Now, this system isn't important; reloading it is no big deal since I keep nothing original or important on it. Nonetheless, the time to reload packages and service packs and so forth is time I would rather not spend. Also, the Win XP install information is a hidden partition on the HD. I have it backed up, but still losing it could prove a big problem. So, I decided to image the HD, then load the image on the new HD. I can't use Ghost for this because I was going to image the HD to a Linux partition on a different machine (DADSBOX) and Ghost doesn't support this. Also, Ghost has rather limited capabilities when you are using a network, requiring both the source and the destination machines to be booted into DOS. Naturally, since this is a laptop, I can't have both drives plugged into the laptop, and plugging both drives into another computer requires reconfiguring another computer, which is (to say the least) a nuisance. So, I decided to do it with Knoppix, running Knoppix on the laptop and connecting with my Linux machine (could as easily have been a Windows machine) to shove the data across the LAN to the intended destination. So I loaded Knoppix on the laptop, opened a console window on the laptop, changed to root, and created a mount point on the laptop for the space on DADSBOX that I wanted to access: mkdir /mnt/space Then I mounted the share on DADSBOX (which is shared through SAMBA with the name "space", but if this had been a Windows box could have been my C drive, or E drive, or whatever): smbmount //dadsbox/space /mnt/space -o username=jiml,password=mypassword Then I imaged the drive from the laptop to space on DADSBOX. As I did it, I broke it up into 100 meg files rather than try to have one big 30 Gig file on DADSBOX: dd if=/dev/hda | split -b 100000000 - /mnt/space/LTRecover.img This didn't work because of bad blocks on the old HD; when it hit the first bad block there would be a read error and the transfer would stop. So I reran it with the flag set that continues even with a read error: dd conv=noerror if=/dev/hda | split -b 100000000 - /mnt/space/LTRecover.img So, this command ran for about 4 hours and moved 30 gigs to the partition space on DADSBOX. I then swapped the hard drive, reloaded Knoppix, opened a console window, changed to root, created the mount point, mounted space on DADSBOX, and imaged the entire thing back to the new hard drive, reassembling the files as I went: cat /mnt/space/LTRecover.img.* | dd of=/dev/hda I then booted the laptop into Windows XP to make sure it worked. It did work. I scheduled a complete surface scan using Chkdsk to correct all the errors that have to be there, and as I write this that run is underway. There are lots of errors, but this doesn't surprise me because the old HD was going down quickly. I expect Chkdsk will recover almost all the data without incident, and as I have said, there is nothing really critical here anyway; everything that matters is stored someplace else. Now, the hidden partition that contains the system install/recovery stuff did fail to restore properly; the partition boot sector is badly corrupted, so I just reformatted that partition and when Chkdsk is done I will simply load the backup copy onto the partition. In any case, this proved to be a pretty straightforward operation that demonstrated a capability that otherwise would have been painful, which is why I posted it here."* 01/18/2005 ρίξε μιά ματιά αλλά ο τρίτωνας είναι πιό έγκυρος ! . Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Caret Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2011 Share Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2011 προσοχη στην τελεια στο τελος!! Η τελεία γιατί μπαίνει στο τέλος; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tritonas00 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2011 Share Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2011 Η τελεία γιατί μπαίνει στο τέλος; Αν δεν την βαλω μου λεει: tar: Cowardly refusing to create an empty archive Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
stathakis21 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 Μέλος Share Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 επειδη την κανω συνεχεια αυτη την διαδικασια, παραθετω τι κανω: 1.εκτελω σαν root: >tar -cvpf fullbackup.tar --directory=/ --exclude=proc --exclude=sys --exclude=dev/pts --exclude=backups . προσοχη στην τελεια στο τελος!! σε εναν φακελο σαν root στο συστημα που θελω να κανω tar να σημειωσω οτι το συστημα μου ειναι ολο σε ενα parition (πχ sda1) και το swap ειναι σε αλλο (sda2 πχ) 2.για να ξεπακεταρω μπαινω απο ενα livecd μεσα στο οποιο εχω το tar μου,φτιαχνω ξανα 2 partitions (/ και swap στο νεο σκληρο) και αν υποθεσουμε οτι το target partition ειναι το sda1 εχω φτιαξει ενα απλο script και το εκτελω σαν root: >#!/bin/bash echo "ONLY Root run this!!" echo "Assuming target partition is sda1" echo "Mounting sda1 on /media/koko" mkdir /media/koko mount /dev/sda1 /media/koko echo "Copying tar.." cp /home/babis/Files/Arch/fullbackup.tar /media/koko echo "Extracting.." cd /media/koko tar -xvpf fullbackup.tar echo "Mounting dev" mount --bind /dev /media/koko/dev echo "Installing and updating grub2 on mbr" chroot /media/koko grub-install /dev/sda chroot /media/koko grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg echo "Mounting proc and sys" mkdir /media/koko/proc mkdir /media/koko/sys mount -t proc none /media/koko/proc mount -t sysfs none /media/koko/sys echo "Reinstalling util-linux-ng and kernel26" chroot /media/koko pacman -S --noconfirm util-linux-ng chroot /media/koko pacman -S kernel26 echo "Deleting fullbackup.tar" rm /media/koko/fullbackup.tar echo "copying fstab" rm /media/koko/etc/fstab cp /media/koko/home/babis/Files/Doc/fstab /media/koko/etc/fstab nano /media/koko/etc/fstab echo "Unmounting all.." cd ~ umount /media/koko/dev umount /media/koko/sys umount /media/koko/proc umount /dev/sda1 echo "Done!" Δες τι κανω και προσαρμοσε το στις αναγκες σου.To "Reinstalling util-linux-ng and kernel26" πρεπει να γινει οπωσδηποτε.Και φυσικα η εγκατασταση του grub ("Installing and updating grub2 on mbr") Eπισης για καποιο λογο(ας μου το εξηγησει καποιος - μηπως χανονται καποια symlinks?) στο νεο ξε-ταρισμενο συστημα δεν μπορω να χτισω σωστα απο aur.Το προβλημα λυνεται με επανεγκατασταση των libs του συστηματος: >yes|pacman -Sy $(pacman -Q|grep lib|sed 's/\([^ ]*\) .*/\1/') σαν root φυσικα. και εισαι οκ. ευχαριστω για την απαντηση αλλα δεν καταλαβα 2-3 πραγματακια(τον καινουριο δισκο θα τον εχω αυριο...)...οταν λες live cd εννοεις οποιοδηποτε live cd??μετα το tar αυτο δε θα ειναι πολλα gb(θα εχει μεσα το home που ειναι πολυ μεγαλο)???πως θα χωρεσει μεσα στο live cd?αυτα τα pacman -S που εχει μεσα το script πως θα τα τρεξω απο το live cd???τελος στο συστημα μου εχω 3 partition..(/ , /boot, swap)θα κανω δευτερο tar για το boot?? ευχαριστω! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tritonas00 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Share Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 ευχαριστω για την απαντηση αλλα δεν καταλαβα 2-3 πραγματακια(τον καινουριο δισκο θα τον εχω αυριο...)...οταν λες live cd εννοεις οποιοδηποτε live cd?? ναι οποιοδηποτε. μετα το tar αυτο δε θα ειναι πολλα gb(θα εχει μεσα το home που ειναι πολυ μεγαλο)???πως θα χωρεσει μεσα στο live cd? δεν υπαρχει λογος να το βαλεις στο iso αν βγει μεγαλο. κανεις το tar στην αρχικη εγκατασταση σου και το αφηνεις εκει. βαζεις και τον νεο δισκο πανω,μπαινεις απτο livecd και απλα του λες να το παρει απτον παλιο δισκο. αυτα τα pacman -S που εχει μεσα το script πως θα τα τρεξω απο το live cd??? Το script ειναι ετοιμο,για να τρεχει απο livecd - με chroot οπου χρειαζεται.Δες το καλυτερα. τελος στο συστημα μου εχω 3 partition..(/ , /boot, swap)θα κανω δευτερο tar για το boot?? εφοσον κανεις tar στην / οτιδηποτε φαινεται εκει μεσα,θα περαστει στο archive.Ειτε παρε ενα εναιο και μετα μετεφερε τα περιεχομενα των /boot και /home στα αντιστοιχα partitions που θες,η παρε ξεχωριστα backups των / /boot και /home και καντα untar στα partitions που θες. μεγαλη προσοχη λοιπον στο mount και chroot του script - στην περιπτωση σου χρειαζεται σοβαρες αλλαγες. Προσοχη στο fstab.Απο θα ειδες κανω copy απο ενα ετοιμο fstab που εχω και μου ανοιγει με nano για να κανω καποια extra αλλαγη(partitions - file system - mount points αναλογα τι εχω κανει) ευχαριστω! παρακαλω. αν ειναι λιγο περιεργα ολα αυτα,δες την λυση του gtroza. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
stathakis21 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2011 Μέλος Share Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2011 ναι οποιοδηποτε. δεν υπαρχει λογος να το βαλεις στο iso αν βγει μεγαλο. κανεις το tar στην αρχικη εγκατασταση σου και το αφηνεις εκει. βαζεις και τον νεο δισκο πανω,μπαινεις απτο livecd και απλα του λες να το παρει απτον παλιο δισκο. Το script ειναι ετοιμο,για να τρεχει απο livecd - με chroot οπου χρειαζεται.Δες το καλυτερα. εφοσον κανεις tar στην / οτιδηποτε φαινεται εκει μεσα,θα περαστει στο archive.Ειτε παρε ενα εναιο και μετα μετεφερε τα περιεχομενα των /boot και /home στα αντιστοιχα partitions που θες,η παρε ξεχωριστα backups των / /boot και /home και καντα untar στα partitions που θες. μεγαλη προσοχη λοιπον στο mount και chroot του script - στην περιπτωση σου χρειαζεται σοβαρες αλλαγες. Προσοχη στο fstab.Απο θα ειδες κανω copy απο ενα ετοιμο fstab που εχω και μου ανοιγει με nano για να κανω καποια extra αλλαγη(partitions - file system - mount points αναλογα τι εχω κανει) παρακαλω. αν ειναι λιγο περιεργα ολα αυτα,δες την λυση του gtroza. βασικα οι αλλαγες θα ειναι στο Mount point(Μιας και θα εχω 1 παραπανω partition)??? στο fstab τι ακριβως να βαλω? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tritonas00 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2011 Share Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2011 εφοσον το partition scheme θα ειναι το ιδιο και στον νεο σκληρο πχ sda1 -->/boot sda2 --> / sda2 --> /home sda4 --> swap δεν θα χρειαστει να αλλαξεις κατι στο fstab που εχεις ηδη.Για ποσταρε το να το δουμε. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
stathakis21 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2011 Μέλος Share Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2011 ># # /etc/fstab: static file system information # # <file system> <dir> <type> <options> <dump> <pass> devpts /dev/pts devpts defaults 0 0 shm /dev/shm tmpfs nodev,nosuid 0 0 #/dev/cdrom /media/cd auto ro,user,noauto,unhide 0 0 #/dev/dvd /media/dvd auto ro,user,noauto,unhide 0 0 #/dev/fd0 /media/fl auto user,noauto 0 0 /dev/sdb1 /boot ext2 defaults 0 1 /dev/sdb2 / ext4 defaults 0 1 /dev/sdb3 swap swap defaults 0 0 οποτε απ οτι καταλαβα το χρησιμοποιω ως εχει... εντωμεταξυ ολα τα χα εκανα τωρα το update σε .37 και μου χαλασε το wifi.. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tritonas00 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2011 Share Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2011 εντωμεταξυ ολα τα χα εκανα τωρα το update σε .37 και μου χαλασε το wifi.. ειχες χτισει με το χερι καποιο module? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
stathakis21 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2011 Μέλος Share Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2011 ειχες χτισει με το χερι καποιο module? Οκ...αυτο το βρηκα ευκολα...για καποιο λογο εφυγε απο τα modules το ath5k...το εβαλα και ολα οκ...θα το βαλω τωρα να κανει το tar...λογικα θα παρει ωρα...ευχομαι να μην κολλησει ο δισκος... κατι τελευταιο...οταν ειχες πει οτι θα χρειαστουν αλλαγες τα chroot εννουσες οσον αφορα τα mount points σωστα? ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tritonas00 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2011 Share Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2011 ναι προσεξε λιγο τις διαδρομες που θα βαλεις κλπ..αυτα ισχυουν για μενα.Εσυ μπορεις να βαλεις οτι θες αρκει να ειναι σωστα.Δηλαδη πες οτι εκανες τα partitions σου στον νεο δισκο sdb1 /boot sdb2 / sdb3 /home και τα εχεις κανει mount στα /media/koko/boot /media/koko/ και /media/koko/home αντιστοιχα. οπως ειδες στο script , πρεπει να εκτελεστει επανεγκατασταση του kernel (pacman -S kernel26) στην ξε-ταρισμενη εγκατασταση σου. 2 τροποι: 1.chroot /media/koko και pacman -S kernel26 2. chroot /media/koko pacman -S kernel26 Ολη την διαδικασια μπορεις να την κανεις ειτε απο οποιδηποτε livecd ειτε και απο την εγκατασταση στον παλιο σου δισκο..το ιδιο και το αυτο. Θα παρακαλεσω ξανα να κοιταξεις προσεχτικα το script που ειναι απλες εντολες στην ουσια για να καταλαβεις την λογικη. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.