parsifal Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 Share Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 Παίζουμε με τις λέξεις. Βρήκες ένα link που δείχνει κάποια στατιστικά. Ούτε ξέρουμε πως μετράνε ούτε τίποτα. Στο link, εξηγείται στην αρχή η μεθοδολογία μέσα σε τρεις γραμμές. Δεν χρειάζονται και παραπάνω, είναι αρκετά απλή. Επίσης πάλι δεν ξέρουμε πόσοι το χρησιμοποιούσαν πρν από 5 χρόνια. http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Market_Share_Analysis, το πινακάκι τέρμα κάτω μπορεί να βοηθήσει. Το συγκεκριμένο project, τρέχει από το 2003, είναι δωρεάν, παίζει σε όλες τις πλατφόρμες και παρόλα αυτά δεν μπορεί να πιάσει τα στατιστικά του microsoft office. ΟΚ, και; Στο μυαλό σου αυτό ισοδυναμεί με αποτυχία; Επιτυχία θα θεωρούσες μόνο το να πιάσει τα ποσοστά το MS Office; Σου είπα, εδώ είναι υποκειμενικό το θέμα που θέτεις: Εσύ μάλλον βάζεις πολύ ψηλά τον πήχυ. Η όλη ιστορία ξεκίνησε εποχή που είχαμε: Τεράστια προεγκατεστημένη βάση του MS Word και MS Office μετά από αρκετά χρόνια πρακτικού μονοπωλίου, ευρυζωνικότητα στα σπάργανα, δεν είχε αρχίσει ακόμη να γίνεται κοινή συνείδηση η σημασία των ανοικτών προτύπων, formats και της διαλειτουργικότητας. Έπρεπε να μεταστραφεί το παραπάνω κλίμα για να αρχίσει να σημειώνει καλή διείσδυση το OO.o. Είναι τυχαίο αυτό; Εγώ λέω όχι. Θα συνεχίσει αυτή η βελτίωση; Ίσως. Προσωπικά εκτιμώ πως «ναι». Θα δούμε. Δεν χρείαζεται να γινόμαστε γραφικοί υποστηρίζοντας το opensource, απλά και μόνο για την ελευθερία. Μην ξεχνάς, στην πλειοψηφεία του κόσμου, opensource=τσάμπα. Για τις ανάγκες αυτής της συζήτησης, μπορείς να θεωρείς ότι εγώ προσωπικά δεν υποστηρίζω ούτε open source ούτε proprietary software. Δε νομίζω εξάλλου ότι σε όσα έγραψα μέχρι τώρα επιχειρηματολόγησα ή πήρα θέση υπέρ του ενός ή του άλλου, πόσο μάλλον με γραφικό τρόπο. Θέματα market share, στα οποία διαφώνησα, έθιξα. Και εγώ χρησημοποιώ linux, από το 2001 αποκλειστικά, αλλά δεν πάύει να με τσατίζει όλο αυτό το μπάχαλο. Αλλάζει κάποιος τα εικονίδια και φτιάχνει νέα διανομή. Τι να σου πω... OK. Πέρα από το να σε τσατίζει, βλέπεις κάποιον αρνητικό αντίκτυπο που έχει αυτό το μπάχαλο (εγώ το λέω πολυφωνία και ελευθερία επιλογής) στην πραγματικότητα των υπολοίπων από εμάς; Να το συζητήσουμε. Αν κόστιζε έστω και 10 ευρώ, τα στατιστικά θα ήταν πάλι τα ίδια; Δεν το γνωρίζω, αλλά ποιο το νόημα μία τέτοιας υπόθεσης εργασίας; Το πρόβλημα είναι ότι οι developers , (στους περισσότερους, αυτή δεν είναι η κύρια δουλεία τους, άσε που δεν ξέρουμε και πόσοι πληρώνονται από αυτό), είναι συνήθως κάτι ρομαντικοί τύποι που τα δίνουν όλα για την ιδεολογία. Ακόμη κι αν ίσχυε στο ακέραιο αυτό που γράφεις (δεν πληρώνεται κανένας απολύτως από τους developers, είναι όλοι ρομαντικοί τύποι ιδεολόγοι), γιατί αυτό να αποτελεί πρόβλημα; Μπορείς να αναλύσεις λίγο το σκεπτικό σου; Να δω, ποιοί από αυτούς που υποστηρίζουν τον ανοικτό κώδικα, δεν έχουν εγκαταστήσει στο λειτουργικό τους το plugin για να παίζουν mp3, και μετά τα λέμε... Δεν καταλαβαίνω τί σχέση έχει το παραπάνω με την όλη κουβέντα, αλλά εδώ μήπως μπερδεύεις ανοικτό κώδικα με πατέντες λογισμικού/patent-plagued formats; Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Π.χ. ο LAME encoder ή η βιβλιοθήκη libavcodec είναι αμφότερα free software, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κωδικοποίηση/αποκωδικοποίηση MP3, που είναι format βεβαρυμένο με πατέντες και royalties. Ισχυρίζεσαι όταν αν κάποιος τα χρησιμοποιήσει, σημαίνει ότι δεν υποστηρίζει τον ανοικτό κώδικα; Επίσης, έχε υπ' όψιν σου ότι οι πατέντες λογισμικού δεν αναγνωρίζονται (ακόμη) παντού στον πλανήτη. Κι εκεί που αναγνωρίζονται, όχι πάντα με τον ίδιο τρόπο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
marios_geo Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 Share Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 ΟΚ, και; Στο μυαλό σου αυτό ισοδυναμεί με αποτυχία; Επιτυχία θα θεωρούσες μόνο το να πιάσει τα ποσοστά το MS Office; Σου είπα, εδώ είναι υποκειμενικό το θέμα που θέτεις: Εσύ μάλλον βάζεις πολύ ψηλά τον πήχυ. Η όλη ιστορία ξεκίνησε εποχή που είχαμε: Τεράστια προεγκατεστημένη βάση του MS Word και MS Office μετά από αρκετά χρόνια πρακτικού μονοπωλίου, ευρυζωνικότητα στα σπάργανα, δεν είχε αρχίσει ακόμη να γίνεται κοινή συνείδηση η σημασία των ανοικτών προτύπων, formats και της διαλειτουργικότητας. Έπρεπε να μεταστραφεί το παραπάνω κλίμα για να αρχίσει να σημειώνει καλή διείσδυση το OO.o. Είναι τυχαίο αυτό; Εγώ λέω όχι. Θα συνεχίσει αυτή η βελτίωση; Ίσως. Προσωπικά εκτιμώ πως «ναι». Θα δούμε. Κοίτα, αυτό με την τεράστια προεγκατεστημένη βάση είναι λίγο μύθος. Η βάση υπήρχε τότε, τί ώθησε όλους αυτούς να αναβαθμιστούν σε μεταγενέστερες εκδόσεις; Όταν προσφέρεις ένα προιϊόν δωρεάν, και ο κόσμος προτιμάει να πληρώσει κάτι άλλο, το θεωρώ αποτυχία. Αντίθετο παράδειγμα είναι οι browser, όπου όλοι είναι δωρεάν, αλλά οι εναλλακτικοί έχουν καλό ποσοστό, παρόλο που οι νέοι χρήστες ωθούνται στον ΙΕ (εγκατεστημένος από default). Για τις ανάγκες αυτής της συζήτησης, μπορείς να θεωρείς ότι εγώ προσωπικά δεν υποστηρίζω ούτε open source ούτε proprietary software. Δε νομίζω εξάλλου ότι σε όσα έγραψα μέχρι τώρα επιχειρηματολόγησα ή πήρα θέση υπέρ του ενός ή του άλλου, πόσο μάλλον με γραφικό τρόπο. Θέματα market share, στα οποία διαφώνησα, έθιξα. OK. Πέρα από το να σε τσατίζει, βλέπεις κάποιον αρνητικό αντίκτυπο που έχει αυτό το μπάχαλο (εγώ το λέω πολυφωνία και ελευθερία επιλογής) στην πραγματικότητα των υπολοίπων από εμάς; Να το συζητήσουμε. Ξεκινάμε από λάθος βάση. Εσύ θεωρείς ότι ο χρήσητης ξέρει τί θέλει. Εγώ λέω πάλι ότι ο χρήστης δεν ξέρει. Προτειμώ να μου "επιβάλουν" με κάποιο τρόπο κάποια πράγματα. Δεν βρίσκω λόγω να υπάρχουν 5 διαφορετικά γραφικά περιβάλλοντα, ούτε σίγουρα τόσες διανομες. Να μην μιλησω για μικρότερα project του τύπου sound server. Άλλος στο gnome, άλλος στο kde, και οι εφαρμογες πότε παίζουν και πότε όχι. (χαρακτηριστικό παράδειγμα το ekiga, που δεν παίζει καλά με pulseaudio). Το "γραφικό" ήταν λίγο άτοπο, συγνώμη. Δεν το γνωρίζω, αλλά ποιο το νόημα μία τέτοιας υπόθεσης εργασίας; Δεν έχει; Αν το πλήρωνες (όπως και το linux), τα ποσοστά θα ήταν μηδενικά. Ό μόνος λόγος που η πλεοψηφεία το χρησιμοποιεί, είναι επειδή είναι τσάμπα. Ακόμη κι αν ίσχυε στο ακέραιο αυτό που γράφεις (δεν πληρώνεται κανένας απολύτως από τους developers, είναι όλοι ρομαντικοί τύποι ιδεολόγοι), γιατί αυτό να αποτελεί πρόβλημα; Μπορείς να αναλύσεις λίγο το σκεπτικό σου; Διότι ο υπολογιστής είναι εργαλείο. Δεν μπορώ πχ να περιμένω τον κάθε προγραμματιστή πότε θα βρει χρόνο, να διορθώση κάποιο bug ή να προσθέσει κάποια νέα δυνατότητα. Και σίγουρα δε μπορώ να ανεχτώ τις ιδιοτροπίες του καθενός και τις απόψεις όλα opensource. Δεν καταλαβαίνω τί σχέση έχει το παραπάνω με την όλη κουβέντα, αλλά εδώ μήπως μπερδεύεις ανοικτό κώδικα με πατέντες λογισμικού/patent-plagued formats; Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Π.χ. ο LAME encoder ή η βιβλιοθήκη libavcodec είναι αμφότερα free software, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κωδικοποίηση/αποκωδικοποίηση MP3, που είναι format βεβαρυμένο με πατέντες και royalties. Ισχυρίζεσαι όταν αν κάποιος τα χρησιμοποιήσει, σημαίνει ότι δεν υποστηρίζει τον ανοικτό κώδικα; Επίσης, έχε υπ' όψιν σου ότι οι πατέντες λογισμικού δεν αναγνωρίζονται (ακόμη) παντού στον πλανήτη. Κι εκεί που αναγνωρίζονται, όχι πάντα με τον ίδιο τρόπο. Οι περίσοοτερες διανομές, από default, δεν παίζουν mp3. Και δεν είναι για λόγους πατέντας. Π.χ. η fedora, έχει βάλει στόχο να έχει τα πάντα ανοικτά, από java μέχρι mp3. Μπορείς να ζήσεις χωρίς mp3; Καλό (ίσως και καλύετρο) το ogg, αλλά δεν περπάτησε. Συνολικά, αν είχαμε 1 (άντε 2-3 διανομές), με ένα xserver, πυρήνα, sound server κτλ, και από εκεί και πέρα χιλιάδες εφαρμογές για να παίξεις μουσική όλα θα ήταν πολύ καλύτερα. Αλλά ένα project του τύπου openoffice, δεν μπορεί να βασιστεί σε χομπίστες προγραματιστές. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
parsifal Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 Share Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 Κοίτα, αυτό με την τεράστια προεγκατεστημένη βάση είναι λίγο μύθος. Η βάση υπήρχε τότε, τί ώθησε όλους αυτούς να αναβαθμιστούν σε μεταγενέστερες εκδόσεις; Όταν προσφέρεις ένα προιϊόν δωρεάν, και ο κόσμος προτιμάει να πληρώσει κάτι άλλο, το θεωρώ αποτυχία. Ώπα, αγνοείς τον παράγοντα "vendor lock-in". Νόμιζα ότι ήταν ευκόλως εννοούμενο, αλλά απ' ο,τι φαίνεται δεν είναι έτσι. Πάμε λοιπόν: Στην περίπτωση του MS Office, το "vendor lock-in" επιτεύχθηκε με τα κλειστά file formats που χρησιμοποιούσε η MS. Αν υπήρχε δυνατότητα διαλειτουργικότητας μερικά χρόνια νωρίτερα και σε καλύτερο βαθμό απ' ό,τι επιτεύχθηκε με το reverse engineering που εφάρμοσαν στις αρχικές εκδόσεις του OO.o οι developers του, θα ήμασταν στο ίδιο σημείο που είμαστε σήμερα; Μετά, η μεγάλη προεγκατεστημένη βάση επάγει κι άλλα φαινόμενα που σφίγγουν ακόμη περισσότερο τον κλοιό όπως η έξη/εθισμός (συνήθεια δηλαδή - αυτό ξέρεις, αυτό εμπιστεύεσαι). Το τελευταίο πάει χεράκι-χεράκι και με την πραγματικότητα που διαμόρφωσε η πειρατεία λογισμικού και το marketing: Λες ότι ο κόσμος προτιμάει να πληρώσει αντί να πάει στο δωρεάν. Μήπως α)θα ήταν πιο σωστό το «ο κόσμος προτιμάει να πειρατεύσει εμπορικό λογισμικό αντί να πάει στο δωρεάν»; β)δεν ήξερε ότι υπάρχει το δωρεάν και ποιο είναι αυτό και τελευταία μόνο άρχισε δειλά-δειλά να το μαθαίνει; Αντίθετο παράδειγμα είναι οι browser, όπου όλοι είναι δωρεάν, αλλά οι εναλλακτικοί έχουν καλό ποσοστό, παρόλο που οι νέοι χρήστες ωθούνται στον ΙΕ (εγκατεστημένος από default). Χμμμ...Αν σου πω ότι το παράδειγμα των browsers το βλέπω ως ίδια ακριβώς περίπτωση και απόλυτα ενισχύον την ως τώρα θέση μου; Καταρχάς, τα ποσοστά διείσδυσης των εναλλακτικών έναντι του, ας πούμε "incumbent", Internet Explorer είναι απολύτως συγκρίσιμα (δε λέω ακριβώς ίδια έτσι; συγκρίσιμα!) με τα ποσοστά στην έρευνα που παρέθεσα πιο πάνω για τις office suites. Γιατί στη μία περίπτωση το ονομάζεις «καλό ποσοστό» και στην άλλη «τέλμα» κλπ; Μετά, τα ποσοστά των εναλλακτικών browsers άρχισαν γενικά να παίρνουν τα πάνω τους όταν μεταστράφηκε το ισχύον κλίμα (κατά παρόμοιο τρόπο με τη μεταστροφή κλίματος που ανέφερα πιο πάνω για τις office suites): Ευρυζωνικότητα, καλύτερη και περισσότερη ενημέρωση των χρηστών, αύξηση του awareness στους web designers σχετικά με τα ανοικτά web πρότυπα (το ίδιο και στους χρήστες, σε πολύ μικρότερο βαθμό σίγουρα). Επίσης, τα περί έξης-συνήθειας που ανέφερα πιο πάνω ισχύουν κι εδώ, σε συνδυασμό με την προεγκατεστημένη βάση-μονοπώλιο των MS Windows. Αυτό φάνηκε περίτρανα με τη σημαντική απώλεια που καταγράφηκε στα ποσοστά του IE στην Ευρώπη, μετά την κυκλοφορία του Windows update που εμφανίζει τη λεγόμενη "ballot screen" στους Ευρωπαίους χρήστες. Ξεκινάμε από λάθος βάση. Εσύ θεωρείς ότι ο χρήσητης ξέρει τί θέλει. Εγώ λέω πάλι ότι ο χρήστης δεν ξέρει. Προτειμώ να μου "επιβάλουν" με κάποιο τρόπο κάποια πράγματα. Δεν βρίσκω λόγω να υπάρχουν 5 διαφορετικά γραφικά περιβάλλοντα, ούτε σίγουρα τόσες διανομες. Να μην μιλησω για μικρότερα project του τύπου sound server. Άλλος στο gnome, άλλος στο kde, και οι εφαρμογες πότε παίζουν και πότε όχι. (χαρακτηριστικ'ό παράγειγμα το ekiga, που δεν παίζει καλά με pulseaudio). Το "γραφικό" ήταν λίγο άτοπο, συγνώμη. Αν προτιμάς πλατφόρμα λειτουργικού συστήματος που να σου επιβάλλει πράγματα, δεν χρειάζεται να το σκέφτεσαι πολύ, είσαι ελεύθερος να χρησιμοποιήσεις την πλατφόρμα Λ/Σ που σου ταιριάζει. Και εδώ είναι το ωραίο της υπόθεσης! Ακόμη και στα proprietary Λ/Σ, μπορείς για λογισμικό εφαρμογών να στραφείς σε λύσεις ανοικτού/ελεύθερου λογισμικού, όπου αυτές σε βολεύουν. Είναι πολλά τα αξιόλογα crossplatform projects, ευτυχώς! Ειλικρινά, αυτό που δε θα μπορέσω ποτέ να καταλάβω στη γκρίνια σχετικά με την έλλειψη 100% τυποποίησης στις διανομές Linux είναι γιατί κάποιοι θέλουν να βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο, ενώ θα μπορούσαν να το βλέπουν μισογεμάτο. Δεν έχει; Αν το πλήρωνες (όπως και το linux), τα ποσοστά θα ήταν μηδενικά. Ό μόνος λόγος που η πλεοψηφεία το χρησιμοποιεί, είναι επειδή είναι τσάμπα. Και πάλι δε βλέπω το λόγο που το θίγεις. Εκτός αν υπονοείς ότι είναι, ξέρω γω, υποκριτικό από μέρους των περισσότερων χρηστών FOSS (δε θα πω όλων, γιατί δεν πιστεύω ότι ισχύει) το γεγονός ότι το χρησιμοποιούν μόνο γιατί είναι τσάμπα. Και για κάποιο λόγο, θα πρέπει σώνει και καλά να υπάρχει και ιδεολογία από πίσω. Εκεί το πας; Προσωπικά μου είναι αδιάφοροι οι λόγοι που επιλέγει ο καθένας FOSS software, τα οφέλη από τη συνεπαγόμενη αποδυνάμωση των proprietary μονοπωλίων και την ενδυνάμωση των ανοικτών standards θα τα καρπωθώ εξίσου κι εγώ κι αυτοί (έστω κι αν όχι εν γνώσει τους)! N' est pas... ? Διότι ο υπολογιστής είναι εργαλείο. Δεν μπορώ πχ να περιμένω τον κάθε προγραμματιστή πότε θα βρει χρόνο, να διορθώση κάποιο bug ή να προσθέσει κάποια νέα δυνατότητα. Και σίγουρα δε μπορώ να ανεχτώ τις ιδιοτροπίες του καθενός και τις απόψεις όλα opensource. Συμφωνώ απολύτως μαζί σου. Κανείς δεν είπε ότι το open source προσφέρει λύσεις για όλους και υπό όλες τις συνθήκες. Εκεί που μπορεί να προσφέρει λύση, μπορείς να το προτιμήσεις. Αν δε σε καλύπτει, μπορείς να προσφύγεις σε proprietary λογισμικό. Λύσε μου μία απορία όμως: Ένα software house που παράγει proprietary λογισμικό και προσφέρει υποστήριξη και bug-fixing στα σημεία που σε απασχολούν και πάντα με το timing που απαιτείς, χωρίς εξειδικευμένα συμβόλαια υποστήριξης, θεωρείς πως είναι ο κανόνας ή η εξαίρεση; Για τα υπόλοιπα περί πατεντών, απαντώ μέσα σε spoiler, γιατί τα θεωρώ offtopic: Οι περίσοοτερες διανομές, από default, δεν παίζουν mp3. Και δεν είναι για λόγους πατέντας. Π.χ. η fedora, έχει βάλει στόχο να έχει τα πάντα ανοικτά, από java μέχρι mp3. Κάνεις λάθος. Ακριβώς για λόγους πατεντών και των συνεπαγόμενων royalties είναι, ώστε να μη βρεθούν υπόλογοι για πληρωμή δικαιωμάτων στους patent-holders, αν διανείμουν τέτοιο λογισμικό εντός επικρατειών που υπάρχει σχετική νομοθεσία. Τώρα, αν η RedHat θέλει να είναι βασιλικότερη του βασιλέως και να κάνει ακόμη πιο αυστηρή την πολιτική της, μη προσφέροντας ακόμη και εκτός U.S.A. στα επίσημα repositories έναν MP3 decoder, την libdvdcss ή τον x264, είναι δικό της θέμα. Θα μπορούσε να κάνει ότι και η Canonical, αλλά επέλεξε άλλο δρόμο. Μπορείς να ζήσεις χωρίς mp3; Καλό (ίσως και κακύετρο) το ogg, αλλά δεν περπάτησε. Είναι ψευτοδίλημμα το παραπάνω. Επαναλαμβάνω, στην επικράτεια της Ε.Ε. και αλλού δεν έχει νόημα, μπορείς απολύτως νόμιμα να κατεβάσεις για τη διανομή σου λογισμικό που παρέχει υποστήριξη σε non-free formats. Ακόμη, τουλάχιστον. Τί επιφυλάσσει το μέλλον, δεν ξέρω. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
marios_geo Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 Share Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 Για να μην μονοπωλώ την κουβέντα, θα σημειώσω τα ακόλουθα και θα σιωπήσω (τουλάχιστον μέρχι να αλλάξει ροή η κουβέντα, και να μην ξαναανακυκλώνω τα ίδια). Επιμένεις να αγνοείς τον παράγοντα κόστος. Οι browser είναι δωρεάν. Για να κάνεις άμεση σύγκριση ποσοστών, πρέπει να ισχύσει ένα από τα ακόλουθα α) Το ΟΟ να έχει κόστος αγοράς β) Το Microsoft office να είναι δωρεάν. Επίσης, δεν πρέπει να αγνοήσουμε και τον εξής παράγοντα: Το office δεν ήρθε ένα βράδυ ξαφνικά και εδραίωσε την θέση του. Την εποχή του υπήρχαν και άλλες σουίτες (θυμάμαι το wordperfect, lotus 1-2-3), που και αυτά είχαν κλειστό format και φυσικά τα πλήρωνες. Κέρδισε τη θέση του. Κανείς πλέον, δεν παράγει σουίτα επί πληρωμή. Tο vendor-lock δεν είναι πάντα απόλυτο. Σε άλλο θέμα, το android και το IOS, δεν θα έπρεπε να είχαν καμία ελπίδα, αφού η Nokia είχε εδραιώση τη θέση της στην αγορά. Επίσης στην έκδοση 2007 έγιναν πολλές αλλαγές, για τις οποίες ο κόσμος έπρεπε να συνηθίσει. Θα μπορούσε να αλλάξει σε OO, που ακόμα μοιάζει με την έκδοση 2003... Το θέμα της πειρατείας είναι και αυτό σχετικό. Δεν υπάρχουν τα ίδια ποσοστά σε όλες τις χώρες. Ναι μεν το χρησιμοποίησε η MS, να εδραιώση τη θέση της, αλλά από την άλλη το office 2010 είναι από τα πιο καλοπουλημένα software. Για να δέσουν όλα αυτά με το αρχικό post, γνώμη μου είναι ότι δεν χρειαζόμαστε αλλο ένα project. Πρεπει να μαζευτούν πολλοί developers σε μία σουίτα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
MagicDeSpell Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 Share Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 Για να μην μονοπωλώ την κουβέντα, θα σημειώσω τα ακόλουθα και θα σιωπήσω (τουλάχιστον μέρχι να αλλάξει ροή η κουβέντα, και να μην ξαναανακυκλώνω τα ίδια). Επιμένεις να αγνοείς τον παράγοντα κόστος. Οι browser είναι δωρεάν. Για να κάνεις άμεση σύγκριση ποσοστών, πρέπει να ισχύσει ένα από τα ακόλουθα α) Το ΟΟ να έχει κόστος αγοράς β) Το Microsoft office να είναι δωρεάν. Επίσης, δεν πρέπει να αγνοήσουμε και τον εξής παράγοντα: Το office δεν ήρθε ένα βράδυ ξαφνικά και εδραίωσε την θέση του. Την εποχή του υπήρχαν και άλλες σουίτες (θυμάμαι το wordperfect, lotus 1-2-3), που και αυτά είχαν κλειστό format και φυσικά τα πλήρωνες. Κέρδισε τη θέση του. Κανείς πλέον, δεν παράγει σουίτα επί πληρωμή. Tο vendor-lock δεν είναι πάντα απόλυτο. Σε άλλο θέμα, το android και το IOS, δεν θα έπρεπε να είχαν καμία ελπίδα, αφού η Nokia είχε εδραιώση τη θέση της στην αγορά. Επίσης στην έκδοση 2007 έγιναν πολλές αλλαγές, για τις οποίες ο κόσμος έπρεπε να συνηθίσει. Θα μπορούσε να αλλάξει σε OO, που ακόμα μοιάζει με την έκδοση 2003... Το θέμα της πειρατείας είναι και αυτό σχετικό. Δεν υπάρχουν τα ίδια ποσοστά σε όλες τις χώρες. Ναι μεν το χρησιμοποίησε η MS, να εδραιώση τη θέση της, αλλά από την άλλη το office 2010 είναι από τα πιο καλοπουλημένα software. Για να δέσουν όλα αυτά με το αρχικό post, γνώμη μου είναι ότι δεν χρειαζόμαστε αλλο ένα project. Πρεπει να μαζευτούν πολλοί developers σε μία σουίτα. True that...true that !!!! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
sapnade Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 Share Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 Το έβαλα σε ένα laptop με win 7 !!! Αυτό που μου την έσπασε είναι τα παλία εικονίδια του OO !!! Έχω κατεβάσει την Final !!! Χάθηκε να αλλάξουν τα εικονίδια ;;; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
st2 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 Share Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 Κατα την γνώμη μου Πρέπει κάθε νέα προσπάθεια να έχει να προσφέρει κάτι καινούριο εγώ θεωρώ ανούσιο να έχουμε το Libre Office και να μην έχει αλλάξει καν τα εικονίδια Το M$ office βγάζει μια νέα έκδοση κάθε 4 χρόνια αλλά πάντα έχει κάτι νέο να δείξει -Μου κάνει εντύπωση πως έχουν μείνει οι σουΐτες τοσο πισω- Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Επισκέπτης Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 Share Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 Μετά από όλα αυτά τα ποστ γύρω από τα θέματα περί ανοικτού λογισμικού κτλ κτλ κτλ που δεν καταλαβαίνω γιατί τόση ανάλυση στην τελική, μπορεί να μας πει κάποιος που το έχει δοκιμάσει αν είναι ικανοποιημένος? Επίσης επειδή διάβασα ότι έγινε νοικοκύρεμα στον κώδικα, μήπως μπορεί να να μας πει κάποιος αν αυτό έχει και ως αποτέλεσμα στην ταχύτητα του προγράμματος και στουσ πόρους που δεσμεύει? Όσο για όλα τα προηγούμενα ποστ, παρότι είχαν πολλές άγνωστες λέξεις, να πω ότι: α) Η M/S πρακτικά επέβαλε στον κόσμο το Office και έχοντας κλειδωμένο τον κώδικά της και τα πρότυπα των αρχείων μπόρεσε να δημιουργήσει ένα μονοπώλιο που την συνέφερε. Αν δεν συμπεριφερόταν με αυτόν τον τρόπο δεν θα μας πούλαγε το Οφις όσο θα θελε (ποιος δεν συμφωνεί ότι είναι λίγο τσιμπημένες οι τιμές του) αφενός και αφετέρου οι αντίστοιχες εναλλακτικές ανοιχτού κώδικα θα είχαν αναπτυχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό (που να απειλεί την m/s) και θα είχαν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Πιστεύω ότι αυτό είναι κατανοητό από όλους. β) Θα συμφωνήσω ότι από το να έχουμε 100 (τρόπος του λέγειν) διαφορετικές υλοποιήσεις μια σουίτας εφαρμογών θα ήταν προτιμότερο να έχουμε 2-3. Προσωπικά καλύτερα να υπήρχε 1 το πολύ και άλλη μια δεύτερη. Αλλά έχοντας όλους τους developers συγκεντρωμένους σε 2 ισχυρά project δεν θα αργούσε η στιγμή που το m/s office θα είχε ισχυρότατους αντιπάλους να αναμετρηθεί "σώμα με σώμα" Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Bspus Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 Share Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 Ειχα πολυ καιρο να δοκιμασω το openoffice, απο την εκδοση 2.4. Η γνωμη που ειχα σχηματισει ηταν οτι προκειται για μια αξιοπρεπη δωρεαν εναλλακτικη του MS Office, αλλα σιγουρα υστερουσε σε σημεια. Συγκεκριμενα σε αποδοση, καποια προηγμενα features οπως γλωσσα για macros αλλα και αισθητικα, χωρις το τελευταιο βεβαια να αποτελει σοβαρο παραγοντα. Τωρα που δοκιμασα το τελευταιο libreoffice μπορω να πω οτι η βελτιωση ηταν ιδιαιτερα αισθητη. Η αποδοση εχει βελτιωθει. Πλεον δεν κανει τοση ωρα να ξεκινησει. Χρησιμοποιει ακομα java? Αισθητικα αλλα και οσον αφορα τα μενου μου θυμισε περισσοτερο το office2003. Ειδικα οσον αφορα το base (εναλλακτικη για access). Πλεον δηλαδη καποιος που δεν εχει συνηθισει το MS Office πιστευω θα τα εβρισκε ισοδυναμα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nspattak Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 Share Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 Επιμένεις να αγνοείς τον παράγοντα κόστος. Οι browser είναι δωρεάν. Για να κάνεις άμεση σύγκριση ποσοστών, πρέπει να ισχύσει ένα από τα ακόλουθα α) Το ΟΟ να έχει κόστος αγοράς β) Το Microsoft office να είναι δωρεάν. Επίσης, δεν πρέπει να αγνοήσουμε και τον εξής παράγοντα: Το office δεν ήρθε ένα βράδυ ξαφνικά και εδραίωσε την θέση του. Την εποχή του υπήρχαν και άλλες σουίτες (θυμάμαι το wordperfect, lotus 1-2-3), που και αυτά είχαν κλειστό format και φυσικά τα πλήρωνες. Κέρδισε τη θέση του. Κανείς πλέον, δεν παράγει σουίτα επί πληρωμή. Tο vendor-lock δεν είναι πάντα απόλυτο. Σε άλλο θέμα, το android και το IOS, δεν θα έπρεπε να είχαν καμία ελπίδα, αφού η Nokia είχε εδραιώση τη θέση της στην αγορά. Επίσης στην έκδοση 2007 έγιναν πολλές αλλαγές, για τις οποίες ο κόσμος έπρεπε να συνηθίσει. Θα μπορούσε να αλλάξει σε OO, που ακόμα μοιάζει με την έκδοση 2003... Το θέμα της πειρατείας είναι και αυτό σχετικό. Δεν υπάρχουν τα ίδια ποσοστά σε όλες τις χώρες. Ναι μεν το χρησιμοποίησε η MS, να εδραιώση τη θέση της, αλλά από την άλλη το office 2010 είναι από τα πιο καλοπουλημένα software. Για να δέσουν όλα αυτά με το αρχικό post, γνώμη μου είναι ότι δεν χρειαζόμαστε αλλο ένα project. Πρεπει να μαζευτούν πολλοί developers σε μία σουίτα. Μπλέκεις πολλά θέματα μεταξύ τους και χρησιμοποιείς παραδείγματα που δεν αντιστοιχούν μεταξύ τους κάθε φορά. 1) Ο παράγοντας κόστος φυσικά και παίζει ρόλο και στην πραγματικότητα που ζούμε το OO ΕΙΝΑΙ δωρεάν ενώ το MSOffice ΔΕΝ είναι. Τι θα γινόταν αν και εφόσον, ας το αφήσουμε να το λύσουν αυτοί που ζουν στο παράλληλο σύμπαν όπου ισχύουν οι υποθέσεις σου... 2) Γιατί το office εδραιώθηκε σε σχέση με τις τότε σουίτες είναι ενδιαφέρον αλλά το μονο που δεν αποδεικνύει είναι ότι το office προσέφερε κάτι καλύτερο στο χρήστη... Το μόνο που μπορείς να βγάλεις από εδώ είναι το απίστευτο marketing της MS (θεμιτό ΚΑΙ αθέμιτο όπως παραδέχεσαι). 3) Το vendor-lock φυσικά και είναι πάντα απόλυτο, μπορείς να αναφέρεις έστω και ένα αντιπαράδειγμα; Το android και το IOS θες να μας πεις ότι τα βοήθησε κάπως η nokia; 4) Όντως το θέμα της πειρατείας είναι σχετικό... Χρησιμοποιήται συμπληρωματικά με τις πωλήσεις ώστε να έχει μονοπώλιο η MS... Στην Ελλάδα αν δεν είχε τόση πειρατεία θα έβλεπες το linux να το έχουν οι μισοί εδώ μέσα... Η μήπως θα πληρώνατε 150-300ε για win7 ; και άλλα τόσα για office; Σε χώρες που ο κόσμος πληρώνει περισσότερο υπάρχει μικρότερο ποσοστό πειρατείας και το αντίστροφο (σε χώρες που ο κόσμος δεν πληρώνει υπάρχει περισσότερη πειρατεία). Για να σου απαντήσω σχετικά με αυτό που είπες και ξεκίνησε όλο το θέμα, κατ αρχήν σεβαστή η άποψή σου. Η δική μου άποψη όμως είναι ότι έχει λάθος: Η oracle είτε θα σβήσει το oo είτε θα το μετατρέψει σε κλειστό λογισμικό, οπότε η κίνηση των developer ήταν σωτήρια. Αν έπρεπε να κάνουν fork ή όχι εσύ που το ξέρεις; Είσαι σίγουρος ότι μπορούσαν/άξιζε να ενωθούν με κάποια άλλη σουίτα; Και στην τελική γιατί να ενωθούν όταν αυτοί είναι η μεγαλύτερη open source suite; Και κάτι γενικότερο για την επιλογή, όλη η ιδέα στο ανοιχτό λογισμικό είναι η ύπαρξη επιλογών... Δεν μου αρέσει κάτι όπως γίνεται και το κάνω όπως νομίζω ότι πρέπει. Αν αυτό που πιστεύω/υλοποιώ εκπροσωπεί κόσμο τότε αυτό με ακολουθεί και αποκτώ κόσμο γύρω από το project μου. Αν όχι σβήνω από μόνος μου. Επιπλέον αν τελικά μπορώ να ενώσω δυνάμεις με το αρχικό project μπορεί και να το κάνω είτε συνενόνοντας είτε συνεργαζόμενοι, δεν είναι λίγα τέτοια παραδείγματα. Μπορώ να θυμηθώ αυτή τη στιγμή τον g77 με τον gfortran (που γίναν απλά ο gfortran) ή ο nouveau me ton nv και ο radeonhd με τον radeon driver (διαφορετικά project που συχνά συνεργάζονται). Συμπέρασμα (κατ εμέ); Οταν έχεις επιλογές μπορείς να διαλέξεις ενώ όταν δεν έχεις επιλογές τότε διαλέγεις ότι σου προεπιλέξουν. Αντε να δω αν έχει το libreoffice στα repos του arch γιατί έχω μόνο 3 σουίτες γραφείου στο pc μου και αισθάνομαι περιορισμένος Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tritonas00 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 Share Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 Αντε να δω αν έχει το libreoffice στα repos του arch Το χει , το χει .. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
whirlwind Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 Share Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 Ειλικρινά θα ήθελα να αλλάξω το Microsoft Office για ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που θα γινόταν σταδιακά ευρέως αποδεκτό, αλλά θεωρώ ότι το OpenOffice/LibreOffice (γιατί αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν το ίδιο!) έχει μείνει αρκετά πίσω. Νομίζω ότι έχω ξαναγράψει για το παράπονο μου σχετικά με το OO και ειδικά για το Calc. Πραγματικά σε απλές εφαρμογές μηχανικού που χρειαζόμαστε στη σχολή δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, πόσω μάλλον σε άλλες πιο σύνθετες χρήσεις. Όσο για το interface που λένε αρκετοί ότι θυμίζει Office 2003 και έτσι η μετάβαση από παλιότερες εκδόσεις μπορεί να γίνει ομαλά σε OO, θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή είναι αρνητικό στην πραγματικότητα, καθώς οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει το πιο εύχρηστο ribbon των καινούργιων εκδόσεων του MS Office. Ίσως παλιότερα το OO να ήταν άξιος αντίπαλος του MS Office, αλλά για μένα αυτή τη στιγμή είναι μια παρωχημένη και δυσλειτουργική για τα σημερινά δεδομένα εναλλακτική που (ειδικά για το Excel που έχω δοκιμάσει) δεν είναι και ιδιαίτερα συμβατή με τα αρχεία του MS Office με το μόνο σημαντικό πλεονέκτημα που της αναγνωρίζω να είναι η έλλειψη κόστους. Ας ελπίσουμε ότι με αυτό το fork θα αρχίσει να βελτιώνεται... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
g_alkis Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 Share Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 Πριν λίγο βγήκε και η 3.3.0 έκδοση του Openoffice. Τυχαίο? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
george263 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 Share Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 Για το θέμα με το κόστος του λογισμικού / λειτουργικού . Μια ερώτηση μόνο , και αν θέλει κάποιος απαντάει : Γνωρίζετε πολλούς που να έχουν αγοράσει το microsoft office proffesional που έχουν στο pc τους ? γιατί αν γνωρίζετε πολλούς (οικιακούς χρήστες εννοώ , οι εταιρικοί πολύ καλά κάνουνε και τους ξυρίζουνε κόντρα ) είμαι να μετακομίζω και να αλλάζω χώρα για να πάω στην ελλάδα , γιατί μάλλον ζω κάπου αλλού .... συμφωνώ με τον φίλο ότι αν όλα τα open source κόλπα , στοιχίζανε 20 , 30 ,40 κλπ ευρώ , και δεν είχες την δυνατότητα να το κατεβάσεις από τον θείο , θα είχανε τόσοι (όσοι έχουνε τέλοσπάντων ) linux ή ότιδήποτε άλλο στο pc τους ? προσωπικά πιστεύω ότι αν αρχίσουνε να χρεώνουνε τον firefox , τον chrome , τον flock και τους άλλους φυλλομετρητές θα χτυπήσει κόκκινο ο internet explorer εδώ στο ελλάντα ...(έρχεται μαζί με τα windows) ή δεν είναι έτσι? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Dr.V Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 Share Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2011 Διάβασα το θέμα, αλλά η αρχική ερώτηση που είχα και την είδα να εκφράζεται, δεν έχει απαντηθεί. Τελικά έχει νόημα να αντικαταστήσουμε το openoffice με το libre ή παραμένουμε στο openoffice μέχρι να δούμε κάποια σοβαρή διαφορά;; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα