CROM271 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 Εχω δει μονο το πρωτο zeitgeist και στην αρχη εντυπωσιαστηκα και εχαψα οτι λεγανε. Μετα απο λιγο καιρο ετυχε να googlarω σχετικα με το ντοκυμαντερ και ανακαλυψα πως εχει παρα πολλες ανακριβειες και επισης πως οι δημιουργοι του ειναι επισης δημιουργοι μιας αιρεσης. Με αλλα λογια τα πιο πολλα που ελεγαν ηταν μπαρουφες που εξυπηρετουσαν τον σκοπο τους.
DownUNDERground Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 Τρομερή τροφή για σκέψη.Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του μόνος του.Αυτό που έχει νόημα είναι να το δουν όσο περισσότεροι γίνεται, για να βγάλουν και αυτοί τα δικά τους συμπεράσματα. Το μόνο που ξέρω πάντως είναι ότι η ανθρωπότητα στο σύνολό της, καλά θα κάνει να ξυπνήσει όσο είναι καιρός. Όσο καθυστερούμε όχι να δράσουμε, αλλά απλώς να αντιληφθούμε που βρισκόμαστε σήμερα, τόσο περισσότερο θα τα βρούμε μπροστά μας όταν θα είναι αργά.
Voodooman Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 Εδώ και αρκετά χρόνια έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα του κόσμου δεν είναι τα πολιτικά-οικονομικά-κοινωνικά συστήματα, η έλλειψη πόρων και όλα αυτά, αλλά η ανθρώπινη φύση. Οι άνθρωποι ανέκαθεν είμασταν πλεονέκτες, βίαιοι, αυτοκαταστροφικοί, απλά τα τελευταία 100 χρόνια βρήκαμε καταπληκτικά "αποδοτικούς" τρόπους για να επιταχύνουμε την καταστροφή. Η ταινία προσπαθεί να "περάσει" αυτό που έλεγε και ο Σωκράτης, ότι ο άνθρωπος δεν είναι κακός από την φύση του, ότι γεννιέται καλός και πως ό,τι κακό υπάρχει μέσα του εμφυτεύεται αργότερα από το περιβάλλον. Αυτό είναι που δεν πιστεύω. Αλλά ακόμη και αν είναι αλήθεια αυτό, ακόμη και αν όλοι οι άνθρωποι ήταν (ή γίνονταν) καλοί αυτόματα, ένας σάπιος να υπήρχε ανάμεσά τους, θα παρέσερνε το μεγαλύτερο μέρος των καλών και η σαπίλα θα επανερχόταν. Σε αυτό που συμφωνώ με την ταινία είναι για τους φυσικούς πόρους. Είναι χαζό να πιστεύουμε ότι οι υλικοί πόροι είναι άπειροι. Και η κατάρρευση του συστήματος που ζούμε μάλλον δεν είναι μία "κρίση" ή "ύφεση", πολύ φοβάμαι ότι είναι η ίδια η εξάντληση των φυσικών πόρων που χρησιμοποιούμε. Και έρχομαι να ρωτήσω, πού διάολο θα βρούμε τους φυσικούς πόρους για να χτίσουμε όλες μας τις πόλεις σε όλον τον κόσμο με τον τρόπο που προτείνει η ταινία; Και έχω και πολλά άλλα ερωτήματα, που περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Θα φοράμε όλοι τα ίδια ρούχα και παπούτσια; Θα κάνουμε τα ίδια πράγματα; Θα ζούμε σε ίδια σπίτια; Κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε την απαξίωση (σε μεγάλο βαθμό) της ατομικότητάς μας όπως την ξέρουμε σήμερα, το μπορούμε/θέλουμε αυτό; Και, τελικά, ποιοί είναι αυτοί που προβάλουν αυτό το μοντέλο, τί στόχους έχουν; Πολλά τα ερωτήματα, αλλά πολλές και οι απαντήσεις. Δεν βγαίνει εύκολα συμπέρασμα ούτε υπερ, ούτε κατά της ταινίας, εγώ ούτως ή άλλως θα κάνω μία προσπάθεια να την διαδώσω όσο γίνεται περισσότερο, βοηθάει την σκέψη.
vocals_ Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 Θα φοράμε όλοι τα ίδια ρούχα και παπούτσια; Θα κάνουμε τα ίδια πράγματα; Θα ζούμε σε ίδια σπίτια; Κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε την απαξίωση (σε μεγάλο βαθμό) της ατομικότητάς μας όπως την ξέρουμε σήμερα, το μπορούμε/θέλουμε αυτό; Αυτό βασικά το 'χω απορία και εγώ, και ειδικά κάθε φορά που βλέπω τα σχέδια των πόλεων που είναι όλες ίδιες, πραγματικά τρομάζω. Ίσως αργότερα οι διαφορετικοί άνθρωποι ανά τις πόλεις να εφαρμόσουν τον πολιτισμό τους σε αυτές και να τις αλλάξουν, αλλά έτσι όπως τις βλέπω πανομοιότυπα σχεδιασμένες είναι λίγο παρανοϊκό. Και, τελικά, ποιοί είναι αυτοί που προβάλουν αυτό το μοντέλο, τί στόχους έχουν; Κοίτα, πολλοί λένε ότι αυτοί είναι που πραγματικά θέλουν να προωθήσουν τη νέα τάξη πραγμάτων και τη παγκοσμιοποίηση κτλ κτλ, αλλά : 1ον) Οι ίδιοι λένε ότι δεν γουστάρουν τέτοιες απόψεις και θέλουν να εφαρμόσουν το ακριβώς αντίθετο, και τι άλλο να κάνουν δηλαδή για να σε πείσουν ότι είναι οι "καλοί" στο παιχνίδι, από το να στο πουν; 2ον) Τι στόχους μπορεί να έχουν χειρότερους από αυτούς που έχουν οι τωρινοί κυρίαρχοι του πλανήτη ξέρωγω; Οπωσδήποτε καλύτερους πάντως πιστεύω, από ότι φαίνεται τουλάχιστον.
Chrisxxx Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 κατι σάπιο θα φέρει κάτι σάπιο. Κατι καινουριο απαιτεί ατομική προσπάθεια και αυτοβελτίωση ώστε να ειναι καλύτερο από το προηγουμενο. Οι αλλαγες στον τρόπο ζωής δεν επιτυγχάνονται με σχεδια για διαφορετικό τρόπο ζωής και αποφυγη κάποιων λαθών, αυτό ειναι ημίμετρο, η πραγματική αλλαγή θα ερθει οταν ο ανθρωπος αποφασίσει να βελτιώσει τον εαυτό του, παρα να κοιτάει τα χάλια των άλλων. Η συνείδηση του ανθρώπου δεν είναι μόνο δική του είναι συνείδηση όλου του ανθρώπινου είδους, καθε ανθρώπινο πλάσμα είναι εκπρόσωπος της ανθρωπότητας. Αν γίνει πραγματική αλλαγή μέσα σε κάποιον άνθρωπο τότε θα επηρεάσει συνολικά την ανθρώπινη συνείδηση.. Μολις αρχίσει ο ανθρωπος να ανεβάζει επίπεδο αυομάτως θα καλυτερέψει τη ζωή του, χωρίς αγώνες, χωρίς αιμα, χωρίς ιδιαιτερη σκεψη, χωρίς να χρειαστεί να περιμένει καιρο. Οπως σωστά λέει και το Ζ, γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο. Δεν το είδα ακόμα ελπίζω κάποια στιγμή να μπορέσω να το δω
john1987 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 Εχω δει μονο το πρωτο zeitgeist και στην αρχη εντυπωσιαστηκα και εχαψα οτι λεγανε. Μετα απο λιγο καιρο ετυχε να googlarω σχετικα με το ντοκυμαντερ και ανακαλυψα πως εχει παρα πολλες ανακριβειες και επισης πως οι δημιουργοι του ειναι επισης δημιουργοι μιας αιρεσης. Με αλλα λογια τα πιο πολλα που ελεγαν ηταν μπαρουφες που εξυπηρετουσαν τον σκοπο τους. Δωσε κανα link αν μπορεις. Εχω δει το πρωτο μισο της ταινιας,εχοντας δει και τις αλλες 2 φυσικα. Ωραιο ειναι να επισημαινουμε τα προβληματα,το θεμα ειναι η λυση τους,τομεα στον οποιο η προηγουμενη ταινια το χασε λιγακι. Θα μου πεις περιμενεις απο μια ταινια να σου πει πως θα σωθει το ανθρωπινο ειδος?
egw_eimai_re Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 Εχω δει μονο το πρωτο zeitgeist και στην αρχη εντυπωσιαστηκα και εχαψα οτι λεγανε. Μετα απο λιγο καιρο ετυχε να googlarω σχετικα με το ντοκυμαντερ και ανακαλυψα πως εχει παρα πολλες ανακριβειες και επισης πως οι δημιουργοι του ειναι επισης δημιουργοι μιας αιρεσης. Με αλλα λογια τα πιο πολλα που ελεγαν ηταν μπαρουφες που εξυπηρετουσαν τον σκοπο τους. Μαλλον εχαψες τις μπαρουφες που λενε αλλοι για το zeitgeist λεω εγω τωρα.. Α και το οραμα μη το βαφτιζεις αιρεση,αιρεση εχουν αυτοι που σε κυρβενουν και σε εχουν κανει οπως σε εχουν κανει.
Voodooman Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 Εντάξει, μην το αποκαλείς και όραμα έτσι εύκολα. Το zeitgeist θεωρεί δεδομένο ότι όλα έχουν τελειώσει και ότι το ανθρώπινο είδος, αν θέλει να επιβιώσει, πρέπει να ακολουθήσει αυτό το σχέδιο δράσης. Άρα ή συνεχίζουμε τωρινό τον τρόπο ζωής και καταστρεφόμαστε ή ακολουθούμε τον δικό τους και σωζόμαστε. Αλλά ο δικός τους τρόπος ζωής έτσι όπως τον παρουσιάζουν δεν είναι και πολύ σαφής. Δεν δημιουργείς ένα κοινωνικό σύστημα από το μηδέν μέσα από ντοκιμαντέρ. Και ο Andrew Ryan πήγε να φτιάξει μία ουτοπία και είδατε που κατέληξε η Rapture City...
egw_eimai_re Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 Όραμα είναι και τίποτα παραπάνω. Ναι ή ακολουθούμε το τρόπο ζωής ενος αλλου κανονικού συστήματος ή χανόμαστε. Αμφιβάλλεις; Το zeitgeist δεν ειναι ο mr freeman δηλ. μια προσωπικότητα φιλε μου ειναι ο κόσμος που τα πιστεύει αυτα.Γιαυτό λέγεται και κίνημα εξάλλου. Και δεν μπορώ να καταλάβω,εσυ γιατί πιστεύεις οτι θα συμβεί το αντίθετο; Δες λοιπόν εδω ενα ντοκιμαντερ που λεει για τη ζωη μας σε 50 χρονια http://www.youtube.com/results?search_query=%CE%9F+%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82+%CF%83%CE%B5+50+%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1&aq=f Δες το και πες μου αν θες να είναι ετσι η ζωη σου. Η δικια μου δεν θελω να είναι. Τα φάγαμε ολα στη μάπα για πάνω απο 2000χρονια. Μη λέμε λοιπόν οτι θέλουμε. Αν αμφισβητείς τα παραπάνω δες το παρελθόν δες και διάβασε την ιστορία τους τελευταίους 2 αιώνες και θα καταλάβεις αρκετά. Ολα επαναλαμβάνονται και ο 3ος παγκόσμιος δεν θα αργήσει πολύ ετσι όπως οδεύουμε. Φυσικά δεν δημιουργείς τέτοια αλλαγή απο ενα ντοκιμαντέρ. Μάζα περιμένουμε αφυπνισμέν. Ουτε μαζεύουμε οπλα ουτε τίποτα τέτοιο. Την κατάλληλη στιγμή θα γίνει το μεγάλο μπαμ. Θα αργήσει αλλα ειναι σίγουρο οτι θα γίνει γιατι οταν εχεις γνώση για κατι δεν θελει και πολυ για να αλλάξει. Οπως το ειδες στο "ντοκιμαντέρ" στο τέλος ετσι θα γίνει. Μέχρι τότε θα δούμε πολλα ειναι σίγουρο.
Voodooman Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 Δεν αμφιβάλω ότι θα συμβούν όλα αυτά που λέει το ντοκιμαντέρ, αν και τα τελευταία 2000 χρόνια ο κόσμος έχει καταστραφεί (στα λόγια) πάρα πολλές φορές. Αυτό που αμφισβητώ είναι α)η ανθρωπολογική μελέτη που παρουσιάζει β)ο τρόπος που θα πετύχουν την αλλαγή και γ)τα κίνητρά τους. Το ντοκιμαντέρ δεν δίνει λύσεις στην πραγματικότητα. Επαναλαμβάνω, ας μου πουν, για αρχή, με τί πόρους θα χτίσουν τις πόλεις έτσι όπως τις οραματίζονται. Για να μην πάμε σε πιο βαθιά ζητήματα περί του ποιός ελέγχει τα μηχανήματα που "κυβερνούν" τον κόσμο, τί θέση έχει η ελεύθερη βούληση και άλλα πολλά. Φυσικό είναι να είμαστε όλοι αγανακτισμένοι και φοβισμένοι με αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, αλλά ας μην κοιτάζουμε να αρπαχτούμε άκριτα και από όποιον προτείνει μία πρωτότυπη, ριζοσπαστική λύση. Οι δημιουργοί του Zeitgeist ενδεχομένως έχουν καλές προθέσεις, είναι καλοί χαρακτήρες, αλλά έχουν και μία πολύ συγκεκριμένη και συστηματική μέθοδο με την οποία κινούνται, που θυμίζει υπερβολικά τις μεθόδους όλων αυτών στους οποίους αντιτίθενται. Βγάζουν το πρώτο ντοκιμαντέρ με πολύ "πιασάρικα" θέματα που κάνει πάταγο, άσχετα αν περιέχει πολλές ανακρίβειες. Στο δεύτερο μέρος κάνουν κάποιες νύξεις για τους στόχους τους και στο τρίτο παρουσιάζουν μία λύση - με πάρα πολλά κενά βέβαια. Για να δούμε τί έχουν στο μυαλό τους. Ας το ξαναπώ, το ντοκιμαντέρ είναι καλό, περιέχει πολλές αλήθειες, αλλά όσο το αποδέχομαι, άλλο τόσο στέκομαι επιφυλακτικός απέναντί του. Με το που τελείωσε το φιλμ, η πρώτη ταινία που μου ήρθε στο μυαλό ήταν το (φαινομενικά) γελοίο "Demolition man". Ένας κόσμος clean cut χωρίς εγκλήματα, χωρίς βρισιές, χωρίς ποτά και σεξ. Και μετά έρχεται ο Snipes και ο Stallone και τους δείχνουν "τί θα πει ζωή".Και ξέρετε κάτι, ούτε ο ένας τρόπος ζωής μου άρεσε, ούτε ο άλλος...
ikaruga24 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Τον ανθρωπινο παραγοντα πως στον διατανο σε -καθε- ενα απο τα ντοκυμαντερ τον ξεχνανε? Επισης η πολυ σκεψη σκοτωνει τη δραση. Το πραγματικο προβλημα ειναι ενα και λεγεται υπερπλυθησμος. Οσο λιγοτεροι τοσο καλυτερα.
demessakis Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Τον ανθρωπινο παραγοντα πως στον διατανο σε -καθε- ενα απο τα ντοκυμαντερ τον ξεχνανε? Επισης η πολυ σκεψη σκοτωνει τη δραση. Το πραγματικο προβλημα ειναι ενα και λεγεται υπερπλυθησμος. Οσο λιγοτεροι τοσο καλυτερα. Ένα εντυπωσιακό βίντεο-διαφήμιση, από το NG: http://www.youtube.com/watch?v=sc4HxPxNrZ0
vocals_ Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Δε νομίζω ότι εννοούσε αυτό demessakis, αλλά το ότι όσο περισσότεροι είμαστε τόσο περισσότεροι θα είναι και αυτοί με αντίθετες απόψεις άρα και πιο δύσκολο το να αλλάξει κάτι. Αν και το βίντεο ωραίο.
ikaruga24 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Περιπου αυτο vocals και ναι το βιντεο πραγματι ωραιο. Καλα και ωραια τα hive minds και οι ουτοπιες που θα αυτοδιαχειριζοντουσαν και θα φτιαχνονταν μονες τους αλλα δεν παιζει ποτε να γινει κατι τετοιο οσοι και να αφυπνιστουν, οσοι και να αλλαξουν, οσοι και να κανουν κατι για το καλυτερο. Οπως ειπε καποιος πριν, ΕΝΑΣ να ειναι το σκατο θα παρει αρκετους στο λαιμο του ετσι ωστε να γεμισουμε παλι σκατα. Ετσι απλα ειναι τα πραγματα γιατι ειμαστε ανθρωποι. Καποιος ειχε πει πολυ σοφα οτι ο ανθρωπος γενιεται κομμουνιστης, μεγαλωνει σοσιαλιστης και πεθαινει δεξιος. Σε μια λοιπον ανθρωποτητα που οι ιδεες και τα μυαλια αλλαζουν τοσο γρηγορα και τοσο ριζικα (για τον καθε ανθρωπο ξεχωριστα) τι περιμενετε πραγματικα να γινει?
V for Vagelis Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2011 Τον ανθρωπινο παραγοντα πως στον διατανο σε -καθε- ενα απο τα ντοκυμαντερ τον ξεχνανε? Επισης η πολυ σκεψη σκοτωνει τη δραση. Το πραγματικο προβλημα ειναι ενα και λεγεται υπερπλυθησμος. Οσο λιγοτεροι τοσο καλυτερα. Ξεχάσαν τον ανθρώπινο παράγοντα; Αλλη ταινία είδαμε; Οσον αφορά τον υπερπληθυσμό, ναι είναι πρόβλημα, κάποια στιγμή θα ξεμείνουμε από ορισμένους φυσικούς πόρους. Εσύ τι καλύτερο έχεις να προτείνεις σε σχέση με αυτό που προτείνει το κίνημα;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.