Προς το περιεχόμενο

Δημόσια Διαβούλευση για την Ποινική Ευθύνη των Υπουργών


Psyx

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Επειδή το συγκεκριμένο θέμα είναι αρκετά εύκολο να κλειδωθεί αν γίνουν σχόλια ή τοποθετήσεις με βάση τον πολιτικό "χρωματισμό", παρακαλώ τα μέλη του insomnia να ξαναδιαβάσουν τους όρους χρήσης και να κρατήσουν τις όποιες πολιτικές τους πεποιθήσεις για τον εαυτό τους και μακριά από αυτή τη συζήτηση.

 

Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου «Τροποποίηση του Ν.3126/2003 για την Ποινική Ευθύνη των Υπουργών»

 

Τίθεται από σήμερα 20 Ιανουαρίου σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την «τροποποίηση του Ν. 3126/2003 για την ποινική ευθύνη των Υπουργών»Ο νόμος 3126/2003 που αφορά στην ποινική ευθύνη των Υπουργών έχει εκδοθεί ως εκτελεστικός του άρθρου 86 του Συντάγματος, το οποίο και σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζει το περιεχόμενό του. Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί να προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, αμέσως μόλις αυτό είναι εφικτό, προκειμένου να διευκολυνθεί η άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος επίορκων Υπουργών και Υφυπουργών, οι οποίοι ζημιώνουν το κράτος καταχρώμενοι της εμπιστοσύνης των πολιτών.

 

Ωστόσο και υπό το ισχύον άρθρο 86 είναι εφικτές διορθωτικές παρεμβάσεις, ώστε να εξαλειφθούν ανεπίτρεπτες διακρίσεις υπέρ των πολιτικών προσώπων, οι οποίες δεν επιβάλλονται από το Σύνταγμα.

 

Για τις μεταβολές που περιλαμβάνονται στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, οι οποίες και συγκέντρωσαν την ευρύτατη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων.

 

Με τη νομοθετική πρωτοβουλία της, η Κυβέρνηση απαντά στην εύλογη απαίτηση των πολιτών να καταστεί αποτελεσματική η διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών κυβερνητικών στελεχών σε υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος.

 

Συνοπτικά, οι αλλαγές που προτείνονται για την ευθύνη των Υπουργών είναι οι ακόλουθες:

 

 

  1. Κατάργηση όλων των εξαιρετικά σύντομων παραγραφών. Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου η παραγραφή για αδικήματα Υπουργών είναι ίδια με την παραγραφή που ισχύει για όλους.
  2. Επιβολή περιοριστικών όρων. Με τον ισχύοντα νόμο απαγορεύεται, μεταξύ άλλων, η επιβολή περιοριστικών όρων σε βάρος Υπουργών. Η απαγόρευση αυτή, όπως είναι λ.χ. η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, δε φαίνεται δικαιολογημένη, κυρίως αν λάβει κανείς υπόψη του ότι σε άλλες χώρες πολιτικά πρόσωπα διέφυγαν στο εξωτερικό.
  3. Υποχρεωτική κατάσχεση οικονομικού οφέλους. Προστίθεται νέα διάταξη στο σχέδιο νόμου, σύμφωνα με την οποία, η Επιτροπή της Βουλής που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση διατάσσει υποχρεωτικά την κατάσχεση του οικονομικού οφέλους που συνεπάγεται η διερευνώμενη αξιόποινη πράξη.
  4. Δημιουργία Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Προτείνεται η δημιουργία τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου πριν από τη σύσταση της προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Αποτελείται από έναν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς εφετών και έχει ως έργο να προβεί στο νομικό έλεγχο των στοιχείων και την αξιολόγηση της ουσιαστικής βασιμότητάς τους και μετά να γνωμοδοτήσει εάν συντρέχει περίπτωση διερεύνησης πιθανής ποινικής ευθύνης Υπουργού. Ουσιαστικά πρόκειται για μια διαδικασία νομικής και ουσιαστικής επεξεργασίας των κατηγοριών, ώστε να παρέχονται περισσότερες εγγυήσεις για ορθή απόφαση σχετικά με την αναγκαιότητα σύστασης προανακριτικής επιτροπής.
  5. Δέσμευση κάθε είδους λογαριασμών, τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος Υπουργού ή Υφυπουργού με απόφαση του ανακριτή, εφόσον η δίωξη αφορά κακουργηματική πράξη.

 

Η διαφάνεια αποτελεί προτεραιότητα σε κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπως και η συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των επιλογών της. Για αυτό, σας καλώ, να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου 2011 και, αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματά της, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

 

Πηγή: www.opengov.gr

Δημοσ.

Τώρα τα λεφτά μας φύγανε φίλε μου. Απλά τώρα αυτά που θα κλέβουν θα είναι από τα δανεικά :P

 

ότι έφυγαν, έφυγαν... λες να γίνει η αρχή και να αρχίσουν να επιστρέφουν; άκουγα αυτές τις μέρες για απειλές περί αυτοκτονίας βολευτών κλπ... υπάρχει πιο όμορφη εικόνα από μπατίρη βολευτή να κάνει χαρακίρι; :lol:

Δημοσ.

Δεν μπορω να καταλαβω τι νοημα έχει να υπάρχει ενα τέτοιο τόπικ χωρίς να μπορει κάποιος να κάνει πολιτικο εστω (και όχι κομματικό) σχόλιο. Δηλαδη αν γράψουμε οτι κάποιοι τα φάγανε, τι εννοούμε? Οι πολιτικοί. Αρα προκειται για πολιτικό σχολιο.

Άντε, εγω δεν θα κάνω σχόλιο για να προλάβει κανας άλλος.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...