Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

@ailuros για πότε (στο πολύ χονδρικό προφανώς) υπολογίζεις για performance/enthusiast κάρτες για τα 28nm να εμφανιστούν??

Δες την τελευταία πρόταση του Eddie. Αμφότερες εταιρείες θα πάνε σε "δοκιμαστικές" παραγωγές με πυρήνες χαμηλότερης πολυπλοκότητας στην αρχή πριν πάνε τους μεγάλους πυρήνες για σφαγή. Η NV συγκεκριμένα πριν καν ολοκληρώσει το GF100 είχε βγάλει τα DX10.1 GT21x σε 40G@TSMC.

Τώρα αν η AMD τα καταφέρει να κυκλοφορήσει την επόμενη γενιά της πριν τα Χριστούγεννα δεν θα μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση μιας και πάνε παραδοσιακά σε μεσαία πολυπλοκότητα πυρήνα. Ωστόσο επειδή περιμένω να κάνουν αρκετές τομές στην αρχιτεκτονική τους όσων αφορά μερικά σημεία επάρκειας δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι θα τα καταφέρουν.

Από NV Kepler/28nm το να το δούμε εντός του 2011 θα πρέπει να ευθυγραμμιστούμε αρκετοί πλανήτες για να συμβεί. Αν όλα πάνε κατ-ευχήν με το 28nm πιθανόν την άνοιξη του 12', ειδάλλως αν μυριστούν έγκαιρα ότι κάτι δεν πάει καλά ίσως να βάλουν κανένα Fermi@28nm μπάλωμα για να μην αφήσουν για άλλη μια φορά τον ανταγωνισμό να αλωνίζει ανενόχλητος.

Eddie,

Είναι γενικώς καλύτερο με ένα SoC να πάνε σε κάτι bulk/SOI. Αν και από ότι ξέρω το Tegra3 είναι σε 28LPG@TSMC (παραγωγή =/>Q3 11') δεν θα απέκλεια κάποια στιγμή να πάνε σε moumamotoSOI. Τώρα όσων αφορά την Globalfoundries λεπτομέρειες δεν ξέρω να σου πω γιατί δεν έχω ασχοληθεί τελευταία. ΄Οταν έλεγα πριν αρκετό καιρό σε άλλα fora ότι η AMD θα ξεκινήσει με δειλά δοκιμαστικά μέχρι να δει πότε και τι θα μεταφέρει εκεί ήμουν ο τρελός του χωριού. Καμία εταιρεία δεν παίρνει εύκολα μεγάλα ρίσκα. ΄Οταν και εφόσον η Glofo αποδειχτεί ασφαλής επιλογή θα μεγαλώσει κι άλλο το πελατολόγιό της και από ότι μυρίζομαι τα επόμενα χρόνια θα χρειαστούν τα περισσότερα foundries, λιγότερο για πυρήνες υψηλής πολυπλοκότητας και περισσότερο για πράγματα όπως SoCs.

ΟΤ: δεν ξέρω αν ισχύει αλλά οι φήμες θέλουν την Samsung να έχει τετραπλασιάσει την διάθεση wafers για την παραγωγή της Apple σε SoCs. Εντός του μήνα η Samsung θα ανακοινώσει το καινούργιο της smart-phone & tablet. Δεν θα μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση αν το ένα ή και αμφότερα SoCs είναι από τρίτο κατασκευαστή. H Samsung σχεδιάζει να φτιάξει και foundry στις ΗΠΑ. Για την Glofo πρώτος μεγάλος SoC πελάτης είναι η Qualcolmm για 28nm.

• Απαντ. 425
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

να δω τί θα κάνουν όταν εξαντλήσουν τα νανόμετρα...

Λες να μην το έχουν σκεφτεί ήδη; Ριζική αλλαγή της τεχνολογίας κατασκευής για την οποία εδώ και αρκετό καιρό διεξάγονται έρευνες.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

http://www.xbitlabs.com/news/other/display/20110217170315_Nvidia_28nm_Process_Tech_Not_Available_This_Year.html

Αλλάξανε μάλλον στρατηγική/road-map και αφήσανε τετραπύρηνη CPU στο T3 αλλά αφήσανε την GPU "ανέπαφη" (περισσότερες μονάδες μεγαλύτερος χρονισμός. Οπότε το παραπάνω 28LPG φυσικά δεν ισχύει για το Τ3 και από 44mm2 που είναι το σημερινό Tegra2 (TSMC@40G) πάνε με το Τ3 στα 80mm2 @40nm/TSMC.

H παραπάνω παραπομπή επιβεβαιώνει πάντως αυτό που έλεγα σε προηγούμενες συμμετοχές για τα 28nm γενικά.

Δημοσ.

http://www.xbitlabs.com/news/video/display/20110222215532_Rumour_AMD_Plans_to_Start_Making_28nm_Graphics_Chips_in_the_Second_Quarter.html

Αγνοήστε την επικεφαλίδα έχει κάνει λάθος ο αρθρογράφος. Στο κείμενο διευκρινίζει ότι η AMD σχεδιάζει για δεύτερο τετράμηνο του 2012 για 28nm@TSMC. Δεδομένου ότι δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα με τα 28nm και θα μπορέσουν να τηρήσουν τις προβλέψεις τους, η NV ίσως λόγω υψηλής πολυπλοκότητας να πέσει με την καινούργια της γενιά στο δεύτερο εξάμηνο του 12'. Αυτό βέβαια μόνο αν δεν δώσουν ένα απλό die shrink στο GF110 που για μένα προσωπικά θα ήταν το λογικότερο βήμα.

• Moderators
Δημοσ.

Δηλαδη κοτζάμ 2011 (και πρωτο μισο 2012), και δε θα δουμε νεα hi end gpu?

Χρυσες δουλειες οι HD6xxx/ GTX5xx (θα παρω κι εγω μαλλον :P)

Δημοσ.

Δηλαδη κοτζάμ 2011 (και πρωτο μισο 2012), και δε θα δουμε νεα hi end gpu?

Χρυσες δουλειες οι HD6xxx/ GTX5xx (θα παρω κι εγω μαλλον :P)

Ξεκάθαρο ήταν τουλάχιστον για μένα από την αρχή. ΄Οταν η TSMC ανακοινώνει ότι θα έχει 28nm εντός του 2011 δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρόκειται για πυρήνες γραφικών υψηλής πολυπλοκότητας. Πάντα έρχονται στην αρχή πολύ πιο ταπεινοί πυρήνες για να δοκιμάσουν οι εταιρίες το έδαφος.

Οι εποχές που οι εταιρίες έβγαζαν κάθε 6-μηνο και καινούργια έκδοση GPU έχουν παρέλθει προ πολλού και κατά την ταπεινή μου άποψη είναι και πολύ καλύτερα έτσι για τον καταναλωτή.

Δημοσ.

Ξεκάθαρο ήταν τουλάχιστον για μένα από την αρχή. ΄Οταν η TSMC ανακοινώνει ότι θα έχει 28nm εντός του 2011 δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρόκειται για πυρήνες γραφικών υψηλής πολυπλοκότητας. Πάντα έρχονται στην αρχή πολύ πιο ταπεινοί πυρήνες για να δοκιμάσουν οι εταιρίες το έδαφος.

Οι εποχές που οι εταιρίες έβγαζαν κάθε 6-μηνο και καινούργια έκδοση GPU έχουν παρέλθει προ πολλού και κατά την ταπεινή μου άποψη είναι και πολύ καλύτερα έτσι για τον καταναλωτή.

πιστεύεις ότι μπορεί να αναγκαστούν να βγάλουν refresh στα 40 nm?

Δημοσ.

Τις διπλές διτσιπες κάρτες περιμένουμε μόνο άρα για το ‘11…

Τι να πω - χάνω όποια αισιοδοξία είχα ως τώρα ότι κάτι θα δούμε…

Αίλουρε δεν είμαι σίγουρος ότι θα είναι καλύτερα για τους καταναλωτές.

Ειδικά εάν οι πρώτες 28nm κάρτες βγουν βιαστικά μόνο και μόνο για εντυπωσιασμό… κινδυνεύουμε να δούμε επανάληψη του Fermi που χρειάστηκε άλλη μια γενιά για να διορθωθούν τα αρχικά προβληματάκια. Και άρα κινδυνεύουμε να μπούμε σε μια λογική αγόρασε το 28nm που μόλις βγήκε από το φούρνο, ή περίμενε για κανονικό 28nm κάνα εννιάμηνο-χρόνο μετά. Άρα ούτε καν αρχές του ‘12 για σοβαρή υλοποίηση αλλά τέλος του ‘12… ή και βάλε.

Δημοσ.

πιστεύεις ότι μπορεί να αναγκαστούν να βγάλουν refresh στα 40 nm?

Τα περιθώρια για περαιτέρω αυξήσεις χρονισμών είναι περιορισμένα.

Τις διπλές διτσιπες κάρτες περιμένουμε μόνο άρα για το ‘11…

Τι να πω - χάνω όποια αισιοδοξία είχα ως τώρα ότι κάτι θα δούμε…

Αίλουρε δεν είμαι σίγουρος ότι θα είναι καλύτερα για τους καταναλωτές.

Ειδικά εάν οι πρώτες 28nm κάρτες βγουν βιαστικά μόνο και μόνο για εντυπωσιασμό… κινδυνεύουμε να δούμε επανάληψη του Fermi που χρειάστηκε άλλη μια γενιά για να διορθωθούν τα αρχικά προβληματάκια. Και άρα κινδυνεύουμε να μπούμε σε μια λογική αγόρασε το 28nm που μόλις βγήκε από το φούρνο, ή περίμενε για κανονικό 28nm κάνα εννιάμηνο-χρόνο μετά. Άρα ούτε καν αρχές του ‘12 για σοβαρή υλοποίηση αλλά τέλος του ‘12… ή και βάλε.

Αυτό όμως ισχύει περισσότερο για την NV και λιγότερο για την AMD λόγω διαφοράς πολυπλοκότητας πυρήνων. H NV για ευνόητους λόγους δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την στρατηγική των μεγάλων μονολιθικών πυρήνων. Αν και από την άλλη φαντάζομαι ότι στην NV έμαθαν το μάθημά τους με το Fermi. To GF110 βγήκε σαφώς καλύτερο από το 100 με όλες τις μονάδες, μεγαλύτερο χρονισμό και ελαφρώς χαμηλότερη κατανάλωση, γιατί προσθέσανε σε κρίσιμα σημεία επιπλέον transistors για να αποφεύγουν τις "διαρροές". Για να πηγαίνανε σε ολοκληρωτικό revamp κάτω από 40nm δεν θα προλαβαίνανε ούτε αύριο, οπότε μια αισιόδοξη λογική θα έλεγε ότι δεν είναι τόσο βλαμμένοι να κάνουν το ίδιο λάθος δις και μάλιστα συνεχόμενα.

Το έχω ξαναπεί: άνετα θα μπορούσε η NV να παρουσιάζει πρώτα τον μεσαίο πυρήνα αφού πλέον πάει στο νεότερο πρωτόκολλο παρασκευής και να ακολουθήσει το μεγα-θύριο αργότερα. Για να γίνει θα πρέπει να υπάρξει όμως παράλληλο development μεταξύ των 2 πυρήνων, για το οποίο από τις αρχές του 2009 είχαν χρόνο να το ξανασκεφτούν αν ήθελαν. Αν το GF104 είχε βγει τέλη φθινόπωρο του 2009 θα είχαν πολύ μικρότερη ζημιά σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Τουναντίον μέχρι το GF110 πάντα περιμένανε να ολοκληρωθεί ο μεγάλος πυρήνας για να ακολουθήσουν βάση στην εμπειρία του πρώτου οι επόμενοι πυρήνες. Μόλις βγήκε το GF110 το οποίο βγήκε σε Α1 δηλαδή tape out revision (το οποίο είναι και κατόρθωμα μετά το GF100 disaster) ακολούθησαν και ακολουθούν όλα τα εγγόνια πάλι σε έκδοση Α1.

Τέλος το θετικό για τους καταναλωτές το βλέπω αλλού. Δεν χρειάζονται πλέον τόσο συχνές αναβαθμίσεις όσων αφορά τις GPU έτσι κι αλλιώς. Ακόμα χειρότερα η επόμενη γενιά για κονσόλες έχει ακόμα δρόμο μπροστά της οπότε το λογισμικό άρχισε να φρενάρει όπως και να το πάρεις αρκετά. Και όλα αυτά φυσικά εν μέσω κρίσης. Το μόνο που δεν έχουμε δει ακόμα (και ελπίζω να μην βάζω ιδέες σε κανένα) είναι ειδικός φόρος και πόθεν έσχες για high end PC....το κέρατό μου.

Εκτός βέβαια και γινόταν κάνα θαύμα και πέφτανε στα 3-4 κατοστάρικα οι 30-άρες οθόνες. Και μετά θα ερχόταν η εφορία σπίτι να σου κάτσει ειδικό φόρο πολυτελείας. Αν προλάβεις να το καλύψεις με κανένα σεμέν της μαμάς και να τον πείσεις ότι είναι μεταμοντέρνο διακοσμητικό έχει καλώς.

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

θα πάει μακριά η βαλίτσα ... δευτερο μισό του 2012 ...

http://www.fudzilla.com/graphics/item/22373-amds-28nm-graphics-is-only-a-die-shrink

No new architecture

If you though that after dual-chip cards the rest of 2011 will get very boring for the graphics world, you got it right. After Radeon HD 6990 and GTX 590 we can only wait for 28nm chips and hope that they will make a real difference. Turks and Caicos will barely excite anyone as the Llano APU will hafe graphics that will put a lot of pressure on mainstream market. Brazos will compete with entry level.

According to our sources, AMD's Southern Islands are nothing more than a die shrink of an existing 40nm Northern Islands. There won't be any major architectural difference, just a die shrink. However, you can expect to see some more shaders, as at 28nm there is simply more space and the TDP's are lower. This still means that the chips that will replace the HD 6870 and HD 6850 will get more shaders and performance.

The new graphics architecture from AMD will only come in 2012, when the 28nm process gets more mature, and most likely this will happen only in second half of the year. Whether you like it or not, you will have to start getting excited about integrated graphics as from this point there will be more and more graphics on CPUs.

Δημοσ.

θα πάει μακριά η βαλίτσα ... δευτερο μισό του 2012 ...

Δεν νομίζω... μάλλον χαζομάρες του fuad ειναι. O charlie (και συνηθως κάτι τέτοια τα ξέρει) ειπε ότι έχει γίνει tape out (έστω pipe cleaner όπως ήταν η 4770) το φεβρουάριο απο amd οπότε λογικά μέχρι τον οκτώβρη κάτι πρέπει να βγεί.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...